S akým výkonom máme dať krbovú vložku?

Profilova fotka
Ahojte strecháči. Plánujeme výstavbu krbu a teda aj kúpu krbovej vložky. Chceme v podstate vykurovať príležitostne (najmä v zimnom období aj častejšie) dve miestnosti a to obývačku v ktorej krb bude a kuchyňu, ktorá je prepojená takmer dvojmetrovým prechodom z obývačky. Primárnym vykurovaním bude podlahové vykurovanie. Dom je dosť starý, z väčšej časti (obvodovej) kamenný a zvyšok tehla. Obvodové múry sú hrubé cca 45-60cm. Vo výpočtoch dostupných na internete nám pri veľkostí miestností (24,33m2 a 20,33m2 a výške stropu 2,5m) vyšlo, že by nám stačila vložka s nominálnym výkonom 6,1kW, maximálne 7kW. Nám sa to vidí ale málo... máte niekto skúsenosť, alebo viete poradiť a aj zdôvodniť prečo neísť do vyššieho výkonu? Ďakujem za všetky názory.
Odpovedať
tam bude i 5 veľa, menšie sú piecky konvekčné a vám oveľa vhodnejšie a lacnejšie,stačí len pripojiť ku komínu a vykúrite i dve susedné miestnosti cez dvere, ak dáte krbovú vložku treba obostavbu a rozvody to je cenovo s prácou viac ako vložka a čím budete vykurovať ostatnú časť domu?podlahovkou??? to radčej vložku s výkonom do vody a AKU nádrže a všetko na podlahovku
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Ďakujem za názor.Čo sa týka práce okolo obostavby krbu s tým problém nemáme... rozvody robiť nebudeme, jedná sa nám len o tie dve miestnosti. Podlahovka je v celom dome, takže prikurovať do krbu budeme len v zimných mesiacoch.
Odpovedať
@balazica26 Velmi opatrne s volbou vykonu.. Urcite sa treba aj s majstrom poradit.. Mala plocha (hoci vysoka strata), na druhu stranu sa teplo aj tak nedostane.. Laik si povie, dam vacsi vykon, sak ked bude treba, dam menej dreva alebo znizim vykon. Ale takto to nefunguje.. Drevo nehori pri optimalnej teplote, krb nema vykon, dymi.. Ak budete kurit ozaj len obcas, plati to dvojnasobne. Efekt ohna mas ako pri slabom, tak pri silnom krbe a aspon neprekuris dom za 2 hodiny..
Odpovedať
@balazica26 mame priblizne taku plochu, ako pises a mame 6kW a bohate to staci. Krb nam ide hlavne v prechodnom obdobi, nie je to nase hlavne kurenie. Najvaciu chybu ludia robia ze davaju zbytocne vykonne krby, potom sa snazia ich dusit, aby nemali prilis teplo, krb potom len dymi, sklo je stale cierne, no proste cele zle. Ohen ma horiet, nie tliet. Tych 5-6 kW vam bude bohate stacit. a oplati sa investovat do poriadnej vlozky, nie lacnoty z Polska.
Odpovedať
už samotný materiál obvodových stien navádza na uvažovanie o vložke s výkonom okolo 10 kW. Ak budeme brať do úvahy aj orientáciu objektu, krb bude zjavne na západnej stene, kde niet žiadneho okna, takže pohoda a využitie tepelných ziskov od slnka je v nedohľadne. Máme dom orientovaný na Juh, krb uprostred otvorenej obyvačko-kuchyne a od prvého prechodného obdobia si vyčítam, že sme sa nechali odradiť od prieduchov do ďalších troch izieb. Máme Kobok s výkonom tuším mierne cez 10 kW a do hodiny je v dome 26°C. Ak ide iba o náladovkové pukanie dreva za sklom, stačí dať kvalitné suché tvrdé drevo a problém dymenia neexistuje. Tie riešenia sú celkom jednoduché, stačí pár krát vyskúšať. Môj názor - vložka 10kW, vlastná skúsenosť a odporúčanie - prieduchy do predných izieb, lebo poza dvere kúriť je nezmysel.
Odpovedať
nechajte si to vypočítať nejakým odborníkom, ktorý sa tomu venuje denno-denne :-D
Odpovedať
@balazica26 Myslím, že viacerí ti tu veľmi dobre poradili. My máme kachľovú pec La Nordica. Približne rovnaká plocha ako u vás a pec má výkon 6kW. Veľa ľudí uprednostňuje krb ale ja vlastne vôbec neviem prečo. Naša pec má dvojité opláštenie, sekundárne spaľovanie, popolník na čistenie aj za prevádzky, dá sa dobre regulovať, netreba často prikladať a ešte je aj veľmi pekná. Technologicky je určite na vyššej úrovni ako nejaká lacná krbová vložka a keď pripočítam obmurovanie a obloženie tak možno aj lacnejšia. Výkonom je úplne dostačujúca. Vykúrime aj pri -20C a dom máme bez zateplenia.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja osobne by som zvolil v tomto pripade La Nordica Inserto 70 (8kw) alebo Focolare niekde s vykonom okolo 8kw s nutenym prieduchom(mi). Rataj s tym, ze teplo bude len v obyvacke+kuchyni :)
Odpovedať
My mame podobny dom a pec s vykonom 2kW,ako pisu viaceri,poradit sa s odbornikom.Je tazke takto radit,kedze nepozname straty,ako je zaizolovany strop ,ake okna.Aby ste uz po hodine kurenia nemali z obyvacky saunu.
Odpovedať
Profilova fotka
@schwester @mgx @violano1 @e313 @zamotek @akvi @matorado Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za rady a odporúčania. Uvidíme ako to nakoniec "vypáli", aby hlavne nebola čo najlacnejšia vložka na úkor kvality potom neskôr... S izoláciou domu ešte musíme zamakať, máme zatiaľ vymenené okná a plánujeme zaizolovať strop, takže tepelné straty by sa ešte mohli zmenšiť, aj keď nikdy to nebude ako v novostavbe...Aspoň vieme na čo sa orientovať a myslím teda že viac ako 8kw vložku nedáme. Ešte raz ďakujem.
Odpovedať
@balazica26 Pozerajte aj na spodný výkon - od akého výkonu sa dajú kachle či vložka regulovať.
Odpovedať
Profilova fotka
jaaaaaj, zase dalsia tema o tom istom.. ludia sorry, ale vy ste nenapravitelny :( to ste takí lenivi hladať v temach a pytat sa rovno tam ????
Odpovedať
Článok sa načítava...
nejlepší je malé ohniště na konferenčním stolku :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@ladajaskva nemáš pravdu...vyskúšali sme a prasklo nám sklo. Zohnať dnes konferenčný stolík bez skla je problém, okrem toho drevený neprejde cez náročnú kontrolu obecnej komisie pre dodržiavanie protipožiarnych opatrení.
Odpovedať
já jsem měl na mysli takové maličké ocelové ( nerezové ) ohnišťátko o průměru do 15 cm, kde se 1 PPM spaluje asi tak 200 roků.
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 pardon ak som sa dopustila niečoho, čo kole oči... jednalo sa mi o špecifikáciu kamenný dom a vykurovanie - o kamenných domoch celkovo je tu nie veľa info... vždy najskôr preskúmam témy ktoré sú už rozpísané... :-N
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 :-x
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 @balazica26 - ja by som to nevidel tak zle, predsa napisala uplne zadanie problemu, narys domu, jasne a presne definovana otazka. Jedine co chyba bola tepelna strata, ale bodaj by vsetky otazky mali takuto uroven. Moj osobny nazor je tiez, ze nova otazka = nova tema, nevznika tak chaos v teme, kde sa prekrikuju navzajom 5ti ludia :). Samozrejme, mas pravdu ze najprv hladam a ked nenajdem, tak az potom zakladam novu :) pekny den PS: pri vybere vlozky si daj este pozor aj na nasledovne veci: - priemer dymovodu - sposob obostavby kureniska (vertikulit je plus) - sirka kureniska - je dobre mat aspon 50cm, nakolko inak musis metrovicu stiepat na 2x (3x 33cm kusy), co niekomu vadi. - moznosti regulacie (napr. lanordica je v tomto dobra). nie vzdy su vyrobcom dane parametre realne dosiahnutelne, takze je lepsie sa poradit s ludmi, ktori uz vybratu vlozku maju/prevadzkuju.
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx nesuhlasim... to je ze je nakres domu a neviem co... to sa krasne da poriesit v existujucich temach... pridas otazku a uz sa diskutuje od toho bodu o nej tak , ako tu.....+ v historii si vies pozrieť viac nazorov , aj od ludi, ktorí nieco vedeli a trebars uz tu ani nie su :(. Som tu uz dlho, su to roky a cloveku to fakt ide uz na nervy, ze dookola sa davaju tie iste temy.. potom sa aj zle hlada v tom fore, lebo ti vyhodi tolko tem, ze sa ti to nechce ani citat a tak radsej založiš novu :-p a to je ako začarovany kruh... @balazica26 chapem, ze vas dom ma nejake specifikum, ale aj na to specifikum , ze je kammenny sa da normalne spytat v teme o krboch a kurení, akurat napises vasu situaciu :) Ako fakt nechcem zle, neberte to, ze stale rypem, ale ono to fakt nie je dobre tento stav :-(. ved preto to je aj v pravidlach fora, ze sa nemaju zakladat duplicitne temy... Kedysi ich automaticky blokovali a presuvali otazku do existujucej a pokraocvalo sa tam.. lenze teraz je tu malo adminov, kedysi boli aj styria co sa pamatam... teraz akosi tato stranke nema pana, ci co :-p
Odpovedať
@katrin21 8-) :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@manunited teraz si chcel povedat ze 8-) 8-) 8-) 8-) alebo ze :-p ]-( :-p ]-( :-p |-| :-D
Odpovedať
vsetko dokopy.... Nemozes byt taka prisna. Kto sa pyta ten sa dozvie. Vsetko treba s usmevom :-p :-p :-p :-N Pekny vecer!!! Mimochodom pekny domcek ten vas
Odpovedať
Profilova fotka
@manunited :-) :-) :-) ( a dakujem :) ) Prisna nie som , len sa na to snazim upozornovat, aby to ludia vnimali aj takto.viem, ze to niekde berie akoze rypem, ale tak co narobim :-D som len ženska :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?