Rekuperácia - za a proti

Caute, Neviem ma to zmysel??? Investicia sa asi nikdy nevrati, otazka znie ci je to vobec osozne. Je to o komforte a ten mam rad. Idem zateplovat a tak premyslam ze natiahnem aspon rozvody, no neviem z coho. Tie plastove ohybne potrubia sa mi zdaju uzke 60 mm a davat zateplene potrubie tiez nema vyznam, kedze rozvod bude vo vate. Zaroven mam natahane teplovzduchy z krbu do izieb, nebude sa to trosku byt? V strope toho bude teda dost. Az sa toho obavam. V albume mam podorys skuste poradit co a ako Dakujem M.
Odpovedať
1
2
Prakticky si si aj odpovedal, tak naco to silit...?
Odpovedať
@eklipss Je to o komforte, ale ak dokážete ubrať na investícii do kúrenia, môžete presunúť do rekuperácie, čiže nevyjde to drahšie. RJ vs. teplovzduch - to sa dá zladiť.
Odpovedať
Profilova fotka
Pridam svoju skusenost. Mame rekuperaciu a asi pred polrokom sme sa nastahovali do novostavby. Po niekolko-mesacnej prevadzke sme ju na dva dni vypli, lebo sme mali velmi znecistene filtre a som si myslel, ze necham jednotku vypnutu, kym nekupim nove. Za dva dni sme si vsimli, ze sa nam zvnutra rosia okna (boli uplne dole mokre), a takisto nam zacala smrdiet este v podstate nova omietka - hlavne v izbe orientovanej na sever. Ja na rekuperaciu nemozem dopustit. Uz sme ju medzitym spustili, ale zase vsetko ok.
Odpovedať
Cakame na suciastku 3 tyzdne a teda reku nam riadne chyba. Filtre vysavam, nove staci kupit kazde dva roky.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska Aj ja som ich uz 2x povysaval, ale mame okolo domu este dost prasne prostredie, takze sa spinia rychlejsie.
Odpovedať
@mom3 No to asi bylo tím, že jsi zapomněl větrat. :-D Ono je jedno, čím se větrá, zda to ze tebe dělá rekuperace, nebo větráš klasicky okny. Ale větrat se musí, natož v novostavbě. My teda rekuperaci nemáme, větráme normálně okny, a žádný problém jsme nikdy neměli a to začínáme už třetí zimu také v novostavbě.
Odpovedať
Skus pozriet firmu Inventer , rekuperácie bez rozvodov , zatial nemám skúsenosť, no silno nad ňou uvažujem....sused ju má funkčnú 2 roky a po debate s ním žiadne mínusy neboli spomínané...
Odpovedať
Profilova fotka
@aneri53 No nevetrali sme, lebo nam to ani nenapadlo. Uz sme si zvykli, ze sa vetra samo. :-) Samozrejme, ked treba, tak vetrame, ale skor len vynimocne... ked sa z nejakeho dovodu zamori vzduch. A hlavne sme si nechceli do domu pustat zimu. Vy musite potom dost prikurovat, nie?
Odpovedať
@mom3 V zimě větráme tak, jak se má - krátce a průvanem. Potom se jen vymění vzduch a místnost nestihne vychladnout. Platíme za plyn 1400,- /měs., je v tom i ohřev TUV, gungalov 230 m2, na chladné Vysočině. Tak to myslím jde. Určitě se ale protopí trochu víc, než když je rekuperace. Ale když vezmu poř. cena reku, spotřeba elektřiny, nové filtry atd., tak to zase je o něčem jiném. Ještě mám dotaz, asi hloupý, ale: Když je puštěná rekuperace a venku je smrádek (z topení v krbech , ze spalování všeho možného atd.) má rekuperace nějaký filtr, přes který to jde a nebo mi jde ten smrad do baráku??
Odpovedať
Ďakujem za odpovede.... zatiaľ som presvedčený, že rozvody zatial určite spravím. a nemáte niekoho kto navrhne rekuperáciu?
Odpovedať
@mom3 tak ze bud ste zabudli pocas tych dvoch dni vetrat klasicky lebo inak si neviem vysvetlit preco u nas doma omietky nesmrdia a okna sa nerosia-rekuperaciu nemame :) na druhej strane keby som staval odznova novostavbu urcite by tam rekuperacia bola....ale urcite rozumne navrhnut ako sa spomina vysie, pridat na izolacii usetrit na vykurovacom systeme a dat rekuperaciu, zladit to tak aby sa cena rovnala komfortu a navratnosti....
Odpovedať
Profilova fotka
@aneri53 Hm, na toto ti neviem odpovedat. Kazdopadne ziadny smradecek som si zatial zvonku nevsimol. Skor je to tak, ze ked vyjdeme von pred dom, tak z odtahu rekuperacie citime, co sa vnutri vari... Teda ked je to nieco aromatickejsie. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@goli4 No ano, priznavam, ze sme zabudli rano narazovo vyvetrat. Bezne to nerobime, lebo to netreba. Malokedy mame rano "tazky" vzduch, ked bezi rekuperacia. A neboli sme ani cele dni doma - rano zhon, padame do prace atd... Nuz, omietky sa este sa presusuju, tak ich trochu citit. Na izolacii uz pridavat nebudeme. Myslim, ze tych 25cm sedeho polysytrenu celkom staci. :-)
Odpovedať
@mom3 iba prva veta po smaila bola pre teba som to zabudol odelit ostatne bolo k teme.... :-) 25cm urcite staci aj ked su tu iny maximalisti so 40 a viac :) ja len viem ze ked budem este raz v zivote stavat bude to uplne ine kafe ako prerabanie stareho domu co mame, keby som sa venoval tymto temam pred rekonstrukciou tak by som asi postavil nove aj ked to nase tiez nieje zle ale bolo by to viac tip top,veci ktore sa uz pri rekonstrukcii nedaju alebo su vysoko nakladne.
Odpovedať
Profilova fotka
@goli4 to asi ťažko
Odpovedať
@jan45 ?
Odpovedať
zdravim, este co sa tyka navratnosti investicie do rekuperacie - ako pise @blacksr, pri dobrom navrhu sa daju usetrit peniaze na vykurovacom systeme, ktore sa nasledne investuju do rekuperacie. neda sa podobny postup aplikovat aj na okna, tzn. dat co najviac neotvaravych okien a vetrat RJ? Cenovy rozdiel medzi otvaravymi a neotvaravymi oknami, resp. pevnym zasklenim moze byt pri velkych zasklenych plochach pomerne zaujimavy.
Odpovedať
Profilova fotka
@benco Ano, neotvarave okna su urcite cenovo zaujimave. Niekolko ich mame. Akurat mame jedno na poschodi, ktore bude celkom zaujimave umyvat. Asi si budeme musiet zaobstavat roboticky umyvac okien. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@goli4 v tak malom objekte ako je RD len ťažko získa späť energiu v nadobúdacej cene.
Odpovedať
@jan45 skorej som myslel na to zladit systemy do kopy aby ta sa ta konecna cena rovnala efektu lebo aj za menej penazi moze byt viacej muziky len to treba dobre navrhnut a nie vzdy ist do najdrahsich kombinacii, potom zohladnit aj vstupne a prevadzkove naklady ktore sa sice nikdy asi nule rovnat nebudu ale zredukovat ich k minimu za ucelom dosiahnutia pozadovaneho komfortu bez astronomickych investici a to sa podla mna da.....
Odpovedať
Kazdy den je tu plno tem o tom ako si ludia chcu dat do domu plynove kurenie samozrejme podlahovku alebo tč k tomu rekuperaciu, na strechu solar a pre prijemne zimne radovanky krb najlepsie s rozvodmi do celeho domu za ucelom co najnizsich platieb a ked sa dozvedia kolko to stoji nevedia sa rozhodnut co z toho vynechat lebo co ked potom neusetria na energiach a nebudu mat pozadovany komfort .....
Odpovedať
@benco mame aj neotvarave a uspora je asi 1/4 na okno takze pri vecsom mnozstve to urcite potesi :-) len ta udrzba je horsia ...
Odpovedať
no a vratim sa k teme, kde mi to navrhnu, poprípade aký materiál odporúčate....
Odpovedať
@mom3, @goli4 - vdaka za reakcie, takyto mame totiz plan - chceme dat co najmenej otvaravych okien a podlahovku dimenzovat s prihliadnutim, ze v dome bude nutene vetranie. Vychadzaju nam dost velke plochy zasklenia, kedze mame pozemok, ktory nam umoznuje dom uplne otvorit a chceme to nalezite vyuzit..problem s umyvanim sa tyka hlavne nadzemnych podlazi, kedze ale planujeme bungalov, toto takmer uplne odpada, zvysok vyriesi rebrik a wapka :)
Odpovedať
Profilova fotka
@eklipss To by aj mňa zaujímalo.
Odpovedať
@niedermayer @eklipss - firiem je urcite viac, google Vam velmi rychlo napovie ... samozrejme zalezi na tom ci navrh myslite vazne a ste aj ochotny za navrh zaplatit .. ci len chcete najlacnejsie riesenie a tu niekto na modrej Vam poradi gratis ... mozno zacnem od tych asi drahsich, ale pristupom sa mi pacili - vetranie.sk
Odpovedať
Profilova fotka
rekuperácia jednoznačne áno. :-)
Odpovedať
bol som u nich... pristup bol fajn, ale ceny sa mi zdali príliš nadsadené. snažili sa mi nanútiť ich plastový systém, ktorý je ale príšerne predražený.
Odpovedať
Profilova fotka
@eklipss O ktorej firme hovoríte?
Odpovedať
multivac - e vetranie
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?