Rekuperacia so zemným výmenníkom ináč

Chcel by som vás poprosiť o názory na nasledujúce riešenie. Nad vzduchovým zemným výmenníkom ako podporou rekuperácie som rozmýšľal už dávno, no odrádzali ma buď to vysoké náklady profesionálneho riešenia alebo nedokonalosti svojpomocného riešenia. Keďže rekuperáciu v dome určite mať chcem ( hlavne kvoli čestvému vzduchu), napadlo ma využiť 2 rekuperačné jednotky. Prvá, lacná, by využiťím vzduchu prehnaného zemným výmmenníkom predhriala chladný (v lete teplý) vonkajší vzduch o nejaký ten stupeň, druhá, tá kvalitnejšia, by potom už pracovala s už predhriatym vonkajším vzduchom a odpadovým teplom by ho ešte viac dorovnala požadovanej teplote.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
riešenie je zaujímavé, potrebovalo by ešte prepočítať prevádzkové náklady. Ak je dôvodom čerstvý vzduch a nie ego, tak stačí otvoriť okno.
Odpovedať
@stanh unika mi zmysel takehoto riesenia, chces sa vyhnut problemom so zemnym vymennikom a napriek tomu ho tam mas pouzity a k tomu este dalsiu rekuperacnu jednotku. Zvazil by som radsej iba jeden rekuperator a usetrene peniaze investovat do poriadne urobeneho ZR, alebo sa na ZR uplne vykasli a zimny predohrev vyries vyhradne v ramci RJ.
Odpovedať
@jan45 - Neverim, že niekto dokáže manuálne vetrať tak efektívne, nepretržito a kvalitne ako Rekuperácia. @benco - Áno chcem sa vyhnúť problémom spojeným so svojpomocne urobeným výmenníkom ako je: náchylnosť na plesne............ . Ta prvá rekuperácia v mojom načrtku je lacná rekuperácia (do 300€), ktorá by len mala odovzdať zisky zo zemného výmenníka ešte predtým, ako vzduch nasávaný zo vstupu na vonkajšej stene domu vstúpy do druhej rekuprácie (v cene 2000 -4000€. Príklad: Vonku je -10. Vzduch nasajem do zemného výmenníka, kde sa vzduch otepli dajme tomu na 0-5°C, následne vzduch pokračuje do rekuperáčnej jednotky "1", kde odovzdá časť svojho tepla vzduchu, ktorý je privádzaný do rekuperácie "2" cez rekuperáciu "1" a tento vzduch výstupom výpustím vonku. Predpokladám, že rekuperácie je vzduchotesná a nedojde k premiešaniu vzduchu zo ZR (Zemného registra, Zemného výmenníka) so vzduchom ktorý mieri do rekuperácie "2", takže problém s náchylnosťou ZR na plesne je irelevatný, lebo dojde k prenosu energie ale nie infikácii vzduchu. Takže, v tomto momente začnem nasávať vzduch do rekuperácie "2" ale najprv ho predohrejem v rekuperácii "1" o nejaký ten stupienok a až následne vstúpy do rekuperácie "2", kde sa za pomoci odpadového tepla z domu dohreje v rámci účinnosti rekuperácie o 85% - 95%. Podľa toho čo som sa dočítal, može solankový ZR stáť 2000-4000€, takže vychádzajúc z toho bude Vzduchový ZR asi v porovnateľnej cene. Svojpomocne si myslím, že sa táto investícia može pohybovať medzi 800 až 1000€. Bohužiaľ neviem prepočítať účinnosť takéhoto systému a ocením každý postreh a názor. ;-)
Odpovedať
@stanh tale som nepochopil. Bojis sa plesni, ale napriek tomu tam ten zemny vymennik davas? Vprdni sa na zemny vymennik a dve rekuperycky. Kup jeden Sentinel Kinetic B s elektrickym predohrevom za nejakych 1500 € a mas po problemoch. Vysoka investica tvojho riesenia sa nikdy nevrati.
Odpovedať
Este raz bez chyb :-) : stale som nepochopil. Bojis sa plesni, ale napriek tomu tam ten zemny vymennik davas? Vyprdni sa na zemny vymennik a dve rekuperacky. Kup jeden Sentinel Kinetic B s elektrickym predohrevom za nejakych 1500 € a mas po problemoch. Vysoka investicia tvojho riesenia sa nikdy nevrati.
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero ja idem bud tyzden kupovat sentinela z ciech, hned za hranicami a cena vratane ovladaca, aj vlhkostneho senzora je 1258€ keby nieco chcel moze sa pridat. samotna jednotka stoji 1140€
Odpovedať
@psychx Super cena. Ja budem rekuperacku kupovat v lete, mozes hodit na toho ceskeho predajcu link? Rozvody si budes robit sam? Ake?
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero mozem jasne. ma tam akciu http://www.g-koupelny-topeni.cz/dopra... zatial mi potvrdil ze do konca mesiaca ale tak dlho cakat nebudem =) a rozvody chcem robit sam a podla vsetkeho ale ten duotex tam maju dobru cenu zase v http://www.solar-eshop.sk/p/ohebna-ha..., potom este nejake rozdelovace a vyustky. chcem sa zmestit do 2000 komplet aj z predhrevom.
Odpovedať
@stanh aha, uz rozumiem :) dost nekonvencny sposob, ako vyhupat s plesnou:) znie to zaujimavo, ak by sa dal ten prvy rekuperator vyriesit za 300E ako pises..co tam chces pouzit? zemny register planujes aky dlhy? na +10C budes potrebovat tak 20m (od brucha).. ked to zratas, mozno budes fakt na cene elektrickeho predohrevu. pri tvojom rieseni je vyhodou moznost chladenia v lete, co je super.
Odpovedať
Profilova fotka
@benco tie lacne rj som pozeral aj ja a do 300 je napr tato http://www.kureniezen.sk/kurenie/esho... otazka tam potom bude kolko vzduchu musi dostat cez nu. pokial staci na predhre 77m3 tak ano ale asi to bude malo
Odpovedať
@psychx to bude asi malo, myslim ze pri takomto rieseni by predradena jednotka nemala byt uzke hrdlo, takze dimenzovat asi na plny vykon druhej RJ..je to drahsie o cenu dalsej jednotky, ale zasa nemusis vobec riesit hygienu ZR.
Odpovedať
Profilova fotka
@benco tu ale bude ale asi aj vhodna otazka tej vzduchotesnosti.. pokial ten register nebude cistit vobec alebo aspon neplanuje tak bude treba zabezpecit aj toto.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@psychx to urcite ano, napr. tento vyzera byt vzduchotesny: http://www.vetranie.sk/index.php?page... neviem ale ako to ma riesene kinetic, nemozem najst ziadnu schemu ich vymennika
Odpovedať
Profilova fotka
@benco hej... toto ale skor myslel na tu lacnu rekuperacku.. pri takych tych normalnych to asi bude poriesene. ale co viem tak rotacne s tym maju problemy, tie byvaju vacsinou tie lacnejsie, pri doskovych ani protiprudovych asi pri vymeniku problem nebude skor budu zaujimave tie ostatne casti ako rozne spoje priecky, vedenie kabelaze atd.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanh naco tak zlozito ? Do zeme zakopes DN32 hadicu naplnis nemrznucou zmesou a vnutri das vymenik na predohrev.
Odpovedať
Solankovy vymennik: Vymennik vzduch/voda: 400Eur Hadica 200m DN32: 200Eur Cerpadlo: 100Eur Vykopove prace: 200Eur Nemrznuca zmes: 100Eur Zabudol som na nieco? Ceny su len orientacne, ale priblizne by mali sediet.
Odpovedať
Elektricky predohrev: 200Eur, nevyhoda je, ze nedokaze chladit, ale zase ten rozdiel 800Eur sa asi nikdy nevrati!
Odpovedať
@psychx Diky. O rovnakej zostave uvažujem aj ja, teda Sentinel Kinetic B + rozvody z plastových flexi hadíc. Nad hadicami Duotex som uvažoval, niekde v diskusii však spomínali, že nie sú zvnútra hladké, ale vrúbkované, čo ma zaskočilo. Videl si ich na vlastné oči? Návrh rozvodov si si robil sám?
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero nevidel som ich zatial chcel som ich ist pozrie a potom sa uvidi, ale takych podobnych hadic je viac tak keby neboli dobre tak snad by som nieco nasiel podobne
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik taky zemny vymenik mava vykon okolo 1kW, bezny dom v lete tepelne zisky okolo 3-4kW, takze by som o chladenie rekuperaciou ani neriesil :)
Odpovedať
@majkoj Obavam sa, ze aj 1kW je viac, ako je schopny zemny vymennik dat. 1kW chladiaceho vykonu je napr. prietok vzduchu 150m3/hod ochladeny o 20°C, co je v beznych podmienkach nerealne koly tomu, ze malokto vetra s tak velkymi prietokmi a to nehovorim o tom, ze ZR nedokaze vzduch ochladit o 20°C. Moj skromny odhad je tak max 400W. Ja idem robit v zahrade solankovy kolektor s 200m dlhou hadicou. V strope mam zaliate plasthlinikove potrubie, ktore bude sluzit na chladenie. Cize v lete bude tento solankovy kolektor cirkulovat solanku do stropu a v zime tento kolektor pouzijem ako zdroj tepla pre male tepelne cerpadlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik presne tak to mam aj ja :), akurat trosku vo vacsom :). Ale 200m ti asi stacit nebude.
Odpovedať
@majkoj Ako vo vacsom? aj solankovy kolektor, aj tepelne cerpadlo, aj stropne chladenie? Ja stavam dom s predpokladanou tep. stratou do 1,5kW, cize 200m kolektor by mal byt dostatocny, navyse koly uspore miesta idem robit nieco na sposob sliniek, ale nie takych klasickych. Z tych 200m potrubia urobim 4 slucky po 50m, ale budu ulozene nad sebou vo vdialenostiach 40cm od seba. Navyse tento priestor bude sluzit ako vsakovacia jama pre dazdovu vodu. Tato vlhkost bude pomahat v zvysovani tep. vodivosti zeme a taktiez v lete pomoze zregenerovat solankovy vymennik.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik mam 800m hadic (tiez slinka) a 6kW TC :). No vsak o tu regeneraciu prave ide. Ja som minuly rok chladenim vyhrial kolektor na 20C a potom to je uz s chladenim problematicke. lebo nemas k dispozicii dostatocny tepleny spad. Idealne je, ked elektronika udrziava teplotu chladiacej vody tesne nad rosnym bodom co je v lete tak 10-16C obycajne.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik a este jedna vec, co sa tycha odobratej energie ti slucky nad sebou nepomozu v nicom. Dlzka hadice sice rozhoduje o vykone, ale o tom podstatnom, kolko energie rocne mozes odobrat rozhoduje plocha, tu nicim nenahradis.
Odpovedať
Podľa mňa ti tá prvá jednotka v zime zamrzne. Keď sa -10 v ZR ohreje na cca 0 a privádzaný čerstvý vzduch, ktorý má -10 v prvej jednotke prijíme teplo od tej 0... v prvej jednotke budú strašne nizke teploty a spolu s vlhkosťou podľa mňa urobia svoje. Je to iné, ako keď pri klasickom spôsobe -10 a +22. Či?
Odpovedať
@majkoj Ja s tym kolektorom nejdem ani tak do plochy, ako do objemu. Je to taka alternativa medzi slinkami, ktore vytazuju podu na maximum a plosnym kolektorom. Moja vyhoda je v tom, ze dom bude mat minimalne straty a predpokladam, ze ten kolektor by to mal utiahnut. Co sa tyka letneho chladenia, ak by ten kolektor nestihal pasivne uchladit dom, mam v zalohe este "reverzny chod" tepelneho cerpadla a teda, ze budem ten kolektor aktivne ohrievat kompresorom TC, ale dufam, ze k tomuto nebude musiet prist a pasivne ten dom uchladim.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanh solankovy vymennik ako protimrazova ochrana ta vyjde do 1000 EUR svojpomocne. Neni co riesit..
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik ale aktivny objem zeminy bude rovnaky, ci budes mat jedenu slinku, alebo 3 nad sebou. Ci uchladis zavisi od domu. Ale npr, strecha rozpalena na 60 az 80C speci na bungalove je iny oriesok :), to je realna skusenost.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik som presvedčený, že solankové okruhy nad sebou nebudú mať rovnaký výkon ako keby boli len v jednej vrstve. Akukulačný objem hrá rolu a ty ho máš vlastne štvrtinový...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?