Rekonštrukcia starého domu, kúrenie a ohrev vody

Dobrý večer. Rekonštruujeme starý "vaľkový" domček, nedávno sme tam ešte len dali znovu zaviesť elektrinu, prípojku a nové káble. Vykurovanie a ohrev vody by som rád riešil pomocou infračervených stropných fólií (pod sádrokartónom), krbu a ohrev vody prietokovým ohrievačom (jeden v kuchyni a jeden väčší s nádržou v kúpelni), kvôli absencii plynovej prípojky a tepelných rozvodov. Do budúcna plánujem taktiež zaviesť fotovoltaiku. Rozloha priestorov je cca okolo 120 m2. Týmto Vás prosím o rady a hlavne skúsenosti s tými fóliami a aké by boli náklady a odber prúdu pokiaľ by neboli fotovoltaické články ešte zavedené. Dom má zvonku starú fasádu, euro okná, zvnútra nové omietky, podlahy dlažba a plávajúce podlahy (pod podlahou diľe, pod dlažbou nivelačná a betón). Strop sádrokarón, pod ním nič (miesto na tú fóliu) a podkrovie v podlahe polystyrén medzi prekladmi a drevená podlaha a pod strechou sklenná vata. Ďakujem veľmi pekne.
Odpovedať
tepelnú stratu som dal cez random online kalkulačku 2825W
Odpovedať
Profilova fotka
@deadroth asi Vás zarmútim, ale tú kalkulačku alebo zahoďte, alebo vložte reálne podklady, ak nemáte v podlahe 15cm izolácie na streche 40cm, tak tepelné straty pod 6kW nestiahnete, na to by ste potrebovali aspoň 30(60)m2 fotovoltaiky, ale takej čo dokáže kúriť aj v noci. Tieto domy sú viac vhodné na centrálne akumulačné kúrenie veľkou pecou.
Odpovedať
@deadroth nechýba ti tam nula v tej strate? fóliami to nevykúriš, ak chceš kúriť elektrikou poobzeraj sa po akumulačnom sposobe aby si aspoň lacnú tarifu využil alebo uvažuj nad iným zdrojom ak objekt nebudeš zateplovať.
Odpovedať
Profilova fotka
bez zateplenia podlahy, stien a stropu je elektricke kurenie (folie, el.kotol) pre takyto dom nevhodna alebo lepsie povedane investicne nenarocne, ale prevadzkovo nakladne. online kalkulacka s tepelnou stratou 2,8kw klame. AK nie je plyn, tak sa treba poobzerat po inych alternativach: - automaticky kotol na cierne/hnede uhlie s AN (aspon 1000-2000l) - automaticky kotol na pelety - drevosplyn. kotol - kachlova pec od profesionala, napr @reward sposob kurenia tiez zavisi od toho, ci je dom trvalo obyvany alebo len vikendovo
Odpovedať
Kachľová pec.
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx oooo, vďaka 😊
Odpovedať
Ďakujem všetkým pekne za veľmi cenné rady, rozhodol som sa teda pre veľkú kachľovú pec a kúrenie drevom alebo briketami. pozerám prácu rewarda a veľmi sa mi páči, len neviem či sa oplatí lebo je z opačnej časti slovenska. Môžem sa taktiež v tejto téme spýtať na nejaký návrh alebo radu pri umiestnení pece? Mohol by som sem nahodiť približný náčrt zhora kde je umiestnenie komínov? Ďakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?