Problém s podlahovým kúrením (rozdeľovačom)

Ahojte Kupili sme zrekonstruovany starsi dom a nefunguje nam podlahove kurenie. Neviem si s tym rady, uz som sa pokusal najst riesenia vselikde a bolo sa na to pozriet aj viacero ludi a vzdy je to rovnako. Dali sme cely system precistit a odvzdusnit a nepomohlo. V podstate sa mi do rozdelovaca nedostava tepla voda ak mam zapnute obehove cerpadlo. Prietokomery ak je zapnute cepadlo ukazuju ze voda cirkuluje v podlahovke ale akonahle je cerpalo zapnute tak tepla voda akokeby zastane pred cerpadlom za ventilom a dalej do rozdelovaca a podlahovky skrz cerpadlo nejde. Pritom za termostatickym ventilom pred cerpadlom je trubka horuca. Akonahle cerpadlo vypnem tak sa horuca voda dostane do rozdelovaca a jeho horna cast sa krasne nahreje ale samozrejme necirkuluje. Mame tento rozdelovac kvoli jednemu radiatoru (ktory je aj tak cely cas “priskrteny” v pivnici. Inac je v dome len podlahovka. Nie je mi jasna v rozdelovaci funkcia tej prepajacej rurky hornej a dolnej casti rozdelovaca napravo od cerpadla. Neviem ci by to nemohla byt pricina problemu pretoze som nasiel viacero fotografii podobneho systemu a nic take som nikde nevidel.
Odpovedať
@stv1980 mate 2 cerpadla ? Jedno v rozdelovaci a 2-he v kotli .?ak ano,povod chyby je tam.a ten baypass sa neda priskrtit ,myslim ta prepajacia trubka... I?
Odpovedať
@daralbajda ano kotol je kondenzacny s cerpadlom.. ten bypass nema ziadnu regulaciu..
Odpovedať
@stv1980 ja mozno poviem zle som amater ale ked pozrem na to zapojenie nemala by ist "studena" voda z obehu naspet do kotla? Tym myslim ze ten vyvod zo skrine nema ist ten horny do kotla?
Odpovedať
@roman9292 tam priteka voda z kotla zlava zo spodu a ide do hornej casti rozdelovaca kde su prietokomery. Potom ide skrz podlahu spat do spodnej casti a vracia sa spat do kotla vpravo dole kde je ten ventil cerveny.
Odpovedať
Profilova fotka
@stv1980 Ak máš na obehové čerpadlo tak to ti utiahne cca 100 až 150m² (tipujem plynový kotol s výkonom ±8kW) takže ďalšie v rozdelovači nepotrebuješ. Kľudne ho vymontuj aj tu prepojovaciu rúrku a na tom rozdelovači čo máš ventily tak to zabletuj. S horného rozdeľovača ako máš prietokomery tak to spoj na priamo na vývod (ťa termohlavyca je tam zbytočná)
Odpovedať
Profilova fotka
@stv1980
Odpovedať
@stv1980 dobre to chapem ale ked tecie voda z lava potom tecie rovno do tych ventilov aj ked zapnes cerpadlo podla mna pretoze predtimy ventilmy nieje nic co by brzdilo vodu takto je ten privod vody vlastne zapojeny aj do spodu aj do vrchu naraz cize podla mna tam nieje spraveny kolobeh
Odpovedať
@logo22 aj podla mna takto z laickeho pohladu a ta spojovacia rurka mala byt ked tak nakonci na druhej strane rozdelovaca
Odpovedať
Profilova fotka
@roman9292 voda sa snaží ísť cestou menšieho odporu....takže cez tú prepojovaciu rúrku a nie cez jednotlivé vetvy Keď to zapojí tak ako som to nakreslil tak to podľa mňa bude OK.....
Odpovedať
@logo22 ked je cerpadlo v rozdeľovači ON tak prietokomery na jednotlivých okruhoch ukazuju prietok (podla informácii hore od @stv1980 ) čiž e ten bypas je podľa mňa termostaticky trojcestný ventil, (je tam nejaké koliesko ovládacie) a nemá negatývny vplyv na prietok cez okruhy. Problém je že teplá voda z plynového kotla nie je dopravená k druhému obeh. čerpadlu. Vyskúšal by som nastaviť čo najnižšíe otáčky na obeh. čepadle v rozdeľovaci a najvyšie v plyn. kotly. poprípade súčasne zavrieť ten radiátor úplne.
Odpovedať
@stv1980 Privod od kotla musi byt zapojeny pred ten ventil s tou termostatickou hlavicou,kotlova spiatocka hore.Preco mate na hlavici nastavene 60°C?Hlavica ma snimac spravne umiestneny hore na rozdelovaci.Cize cerpadlo saje zo spiatociek podlahovky,a od kotla pricuciava prave tolko vody,aby sa po zmiesani dosiahla teplota nastavena na hlavici a snimana za cerpadlom na rozdelovaci nastavenu teplotu,co by malo byt do 30°C.Problem tam robi ta zostava s tym by pasom pri cerpadle.To tam cele nema byt.Lebo ja to mam presne takto,bez toho bypasu a no problem.
Odpovedať
Bypass je tam z jedneho jedineho dovodu, ako ochrana cerpadla v pripade uzatvorenia vsetkych okruhov podlahovky. Ma to opodstatnenie v pripade ovladania servoventilmy zonovej regulacie, kedy sa moze stat, ze elektronika zavrie vsetky okruhy, kde nie je potreba kurit. Na bypasse by sa mal dat nastavit diferencny tlak, kedy sa bypass otvara, resp. zacne prepustat. V normalnej prevadzke pri otvorenych okruhoch by mal byt uzatvoreny.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stano71 Jaj takto,to by uz ale ta elektronika ked zavrie vsetky ventily na rozdelovaci už mohla aj vypnut to cerpadlo,aby zbytocne nežralo elektrinu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?