Prietokový ohrev teplej úžitkovej vody v akumulačnej nádrži

Zdravím všetkých, chcem sa spýtať ohľadom prietokového ohrevu vody v aku nádrži. Do nízkoenergetického domu (predbežné tepelné straty max 4kW bez ziskov a bez rekuperácie, chcem to ale ešte znížiť), typu bungalov, by som chcel ako hlavný zdroj vykurovania teplovodnú podlahovku. Dom bude plne elektrifikovaný s akumulačným tarifom. Vodu do nej chcem ohrievať v akumulačnej nádrži elektrickými špirálami. Jej objem plánujem 1000 litrov. Dostal som pár rád, že pri takomto objeme je výhodné ohrievať TÚV prietokovo vo výmenníku v nádrži. Kúpeľku aj kuchyňu mám od nádrže cca 3m. Moja otázka je, či nebudem mať problém s kolísaním teploty vody pri väčšom odbere (napr. napúšťanie vane) a zároveň na akú teplotu by som mal mať vodu v nádrži aby som mal TÚV cca 50°C? Akú by ste mi poradili veľkosť plochy výmenníka v aku nádrži? Čo som pozeral tak sa mi pozdáva táto: http://akumulacne-nadrze.eu/lmt.php#1... ale s nerezovým výmenníkom na ohrev TUV DN25 (5,1m²) - prietoková schopnosť 55 l/min. Ďakujem veľmi pekne za rady a praktické skúsenosti. Alebo nejaký lepší nápad?
Odpovedať
Profilova fotka
teplota na výstupe Vám nebude kolísať, na výstup si dajte trojcestný zmiešavací ventil na ktorom si nastavíte potrebnú teplotu výstupu, podľa miery ohriatia cez prietokový ohrev si bude ventil domiešavať studenú vodu. Pri väčšom vychladení viac, pri menšom menej. pokiaľ budete nabíjať nádrž na 60 st.C. a vyššie je to nutná súčasť, ako ochrana proti obareniu, a regulácia teploty teplej vody.
Odpovedať
Jedna otázočka: a čo v lete, keď nebude potreba vykurovať dom? To budeš kvôli prietokovému ohrevu TÚV zohrievať celú 1000l nádrž? Predsa AKU nádrž 1000l má trocha iné tepelné straty ako zásobník TÚV 150-200l. Odporúčam aj samostatný zásobník TÚV s elektrovložkou.
Odpovedať
@maros_kollar dik za info o tom zmiešavacom ventile, som myslel, že to bude stačiť regulovať až v batérii, ale toto je ešte lepšie, hlavne kvôli deťom. Som chcel pôvodne nádrž vykurovať na cca 55°C ale ak by som zapojil aj kotol na drevo potom by sa to nedalo takto regulovať. Dik ešte raz @maros58 preto tam chcem dve tie špirály. Jedna v strede a jedna naspodu. Keď bude zima pôjdu obe a budú nahrievať celú nádrž. V lete budem mať zapnutú len strednú a nahrievať sa mi bude len vrchná časť nádrže. Na internete sú pekné videá ako sa voda v aku rozdeľuje na vrstvy.
Odpovedať
@johnnyz nechcem s Tebou polemizovať, ale pozrel som tie AKU nádrže LMT. Myslím, že na nich chýba to podstatné - príruba na montáž vykurovacej elektrickej vložky. A tebe treba inštalovať minimálne 9kW elektrovložku, aby si nahrial za 8 hodín do 70kWh tepelnej energie (4kW straty/24h + odber TÚV). Nádrže na AKU sadzbu (myslím DD8 od SSE) sú vhodné napr. typ ELAK , Drevokov Krupina (elektrovložky do 12kW, nemá výmenník na prietokový ohrev TÚV), prípadne by vyhoveli aj nádrže Dražice NADO 1000l (max. 6kW elektrovložka!). P.S Neviem náhodou, či výmenník podľa rezu na obr. nepovažuješ za vykurovaciu (elektrickú) špirálu.
Odpovedať
@maros58 tá LMT 1000l má 9x G 6/4" a špirály by som chcel 2x 6kW. Na tie špirály som sa špeciálne pýtal priamo výrobcu, lebo v náčrte naozaj nie sú uvedené. Pozeral som aj ten ELAK. Ale ten je v podstate len veľká nádrž so špirálami a to je všetko. Neviem prečo by som mal za neho dávať toľké peniaze, keď to isté a ešte viac dosiahnem s nádržou LMT. Uvažoval som aj nad tou NADO v6 ale tie sú tiež poriadne drahé, dokonca Regulusu vyšiel nový typ LYRA, ale tá je tiež drahá ako šľak:)
Odpovedať
@johnnyz Ahoj, ak tie nádrže LMT majú možnosť inštalácie elektrovložky, tak potom je to jasné - sú aj cenovo najvýhodnejšie. P.S. Odporúčam ešte dobre spočítať tepelné straty, píšeš max. 4kW bez ziskov - pre akú vonk.teplotu?, aké klim. pásmo?. Tých 1000l by mohlo postačovať - v podstate tam nakumuluješ za 8hodín x 8kWh energie (rozdiel teploty v nádrži 31st.C - 95st.C hypoteticky). To uvažujem počas vykurovania v nepriaznivom období, keď 4kW z elektrošpirál 2x6 budú "vyťažené" na vykurovanie počas NT. Spotrebu energie na TÚV počítam 4kWh na 100l odberu (plus straty cca 20%).
Odpovedať
@maros58 to sa neboj, je to počítane pre Čadcu, vonkajšia teplota - 15°C. Ale ako som písal, nie sú tam zahrnuté solárne zisky, rekuperácia a fungovanie členov rodiny: D Dík za ten prepočet;)
Odpovedať
Profilova fotka
aj počas nabíjania(najmä) sú tepelné straty, a vtedy nie sú zisky. 8x8 hod je na TS 2,6 kW/h, to je už dobre zateplený dom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravím Oživím starú temu, pretože plánujem velmi podobný systém nedaleko od Čadce v Povine. Máte už nejaké skúsenosti s fungujúcim systémom? ďakujem Peter
Odpovedať
akosi sa tu nikto nehlasi. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@petero88 táto konštrukcia je dosť zložitá, nádrže, vysoký odber, videl som teraz dom pre ktorý som robil koreňovú čov, asi 10x10, podkrovný, priemerne zeteplený, elektrokotol veľkosti plynového, podlahové kúrenie. Malé nároky na priestor, odber ako bežná domácnosť (5kW). Nádrž sú ďalšie straty, nepružné, poplatky za ističe.
Odpovedať
No pokial viem, poplatok za istič už nieje,ale možno sa mýlim. No ja to el. kúrenie plánujem len ako alternatívu, aku by bola pripojená aj na kotol na tuhé palivo
Odpovedať
Článok sa načítava...
@petero88 tak potom je to nieco celkom ine. Co budete pouzivat ako hlavny zdroj? Bude aj solar?
Odpovedať
no plánujem aj solár, ale zatial len prípravu na solar
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
stará téma, ale kolega si takúto nádrž nainštaloval, konkrétne MWT-500C, celonerezovú (cena 2100), keďže ma tepelné čerpadlo (max 55°C) tak nemusí pravidelne prehrievať nádrž kvôli legionele. Sú štvorčlenná rodina a nesťažuje sa na nedostatok teplej vody. Kukol som tie LMT , sú podstatne lacnejšie ale sú to holé nádrže bez príslušenstva a materiál je kotlová oceľ. Kto chce kvalitu si priplatí. Celkovo tento typ nádrží ušetrí miesto v kotolni a tím aj peniaze.
Odpovedať
@maros_kollar On chce AN nahrievat el.spiralami a tam mu teplota vody kolisat urcite nebude ! Jedine ak by mal zapinanie spiral pri 55°C a vypinanie niekde pri 70-80°C. Bezne termostaty maju zapinanie a vypinanie +- 5°C.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?