Potrebuje krb v dome s rekuperaciou privod vzduchu?

Zdravim majstri, onedlho budeme na novostavbe riesit podlahu (EPS, rozvody podlahoveho vykurovania. Ako alterantivny zdroj mame v projekte krb + komin Schiedel absolut 38- bez komory. V dome je rekuperacia. Otazka: Potrebuje krb este sekundarny privod vzduchu? Jeden majster mi poradil dat do podlahy trubku s prisavanim z vonku. (moc sa mi to nepozdava...) Vdaka za kazdy nazor.
Odpovedať
Pýtaš názor. Dám svoj. Treba. Horenie tuhého paliva (a nielen jeho) vyžaduje prísun kyslíka. Ak ho neprivedieš z exteriéru tak si ten kyslík bude brať z interiéru. Ak máš v dome VZT s rekuperáciou tak by si mal mať dom tesný. Čiže pri horení dreva v krbe ti bude ubúdať kyslík v dome. Spaliny budú odvádzané komínom.
Odpovedať
@trojliter Odborne ti poradia krbári, ktorí sú tu, ale všeobecne platí, že ak krbová vložka, ktorú tam budeš dávať má externý prívod vzduchu, tak je dobré dať ten externý prívod. Ak vložka nemá externý prívod, tak ho ani nenapojíš, aj keby si ho tam mal. Ak krb má napojenie na prívod a nemá externý prívod vzduchu, tak ti bude spotrebúvať vzduch z interiéru.
Odpovedať
@chrobak7 ale napojíš, mám vložku s trojitým spaľovaním a externý vzduch som priviedol pod vložku, podporuje tak horenie a zároveň ide i do obostavby kde sa ohrieva, ak je rekuperácia má mať dostatok kyslíka i pre horenie, tú ide regulovať
Odpovedať
@duzu Čiže prívod vzduchu sa potom pripája do obmurovky, v ktorej je vložka?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@paspartu odbornik sa pozna hned. O tesnom komine pre pasivne domy s rek este asi nepocul....
Odpovedať
@trojliter ano potrebuje. Bud narhrdit absolut s komorou alebo exter privod v podlahe.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@paspartu predpotopné názory (roznášač mikroorganizmov, šum ventilátora) , ktoré sa praxou vyvrátili (samozrejme, rekuperácia musí byť urobená správne) @toky1 krb neodsáva len kyslík, koncentrácia kyslíka sa v dome s krbom bez externého prívodu nezníži, ostane taká istá - 21%, ohen odsáva vzduch (aj s kyslíkom) , V tesnom dome vzniká podtlak a jednoducho ohen v krbe nebude dobre horieť, alebo spaliny budú vnikať do interiéru. Reálne som to videl, keď rozpaľovali krb , tak museli otvoriť dvere na terasu aby krb chytil ťah a rozhorel sa, Potom už ťahal vzduch cez všetky možné netesnosti. , aj cez klúčovú dierku -v zime námraza na zámku z vnútra.
Odpovedať
paspartu: Mal by si riešiť to, na čo sa dotyčný pri zadaní vlákna pýtal. A otázka znela, či je treba prívod vzduchu z exteriéru ku krbu v novostavbe s rekuperačným vetraním. Otázkou nebolo či ty odporúčaš krb a rekuperačné vetranie do novostavby. Dík.
Odpovedať
@trojliter napr. info z návodu RJ Jablotron Futura. Predpokladám, že väčšina RJ to bude mať podobne. @toky1 AMEN!
Odpovedať
Článok sa načítava...
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
fural: S tou stabilnou koncentráciou O2 by som si tak istý nebol. Ale v princípe najhorší problém ktorý môže vzniknúť keď je dom tesný a krb nemá prísun vzduchu na horenie z exteriéru (podstatnou zložkou z neho pre proces horenia je ten kyslík), tak sa môže stať že budú do priestoru inštalácie krbu vnikať z horeniska spaliny. A tie sú nebezpečné. Mimochodom: Potrubia pre vetranie je možné viesť aj v konštrukcii podlahy či v SDK truhlíkoch, nieje treba znižovať podhľad komplet v celom priestore. Videl som vedenia rozvodov VZT v zníženom podhľade v chodbe s vyústením cez steny do obytných priestorov štandardnej výšky cez výustky. Chodba mala svetlú výšku 2,45m, obytné priestory 2,65m.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Stále tomu nerozumieš. On sa nepýtal, či je kombinácia krbu a VZT s rekuperáciou OK. On sa pýtal či je potrebné priviesť v novostavbe s rekuperáciou a krbom ku krbu vzduch z exteriéru, komín je ten Absolut bez ďalšieho prieduchu. KRB, ten komín a reku tam bude či sa ti to páči alebo nie - rieši len či treba priviesť ten vzduch. 🙂
Odpovedať
Rekuperacia uz je v strope, ide fakt iba o ten privod vzduchu....
Odpovedať
Profilova fotka
@paspartu ak mas auto tak si vypni vzduchotechniku, najlepsie keby si zapchal prieduchy celkom, ze ci budes mat v aute rovnaky komfort,, a ked ti zacne dochadzat kyslik, otvor si okno, najlepsie ak bude prsat, a budes na dialnici,, nemam ti co ine napisat na tvoje predstavy o modernom byvani. ty si sa niekde docital ze hajzlovy ventilator ti vyvetra dom, tak to si si velmi zle zatriedil informacie.
Odpovedať
@chrobak7 píšem ja som ho priviedol pod vložku kde je nasávanie pre obostavbu takže ide tam i tam, naviac pri kúrení sa vymieňa vzduch v miestnosti, nasáva čerstvý na horenie, ochladnutý v miestnosti klesá dole lebo je ťažší, nasáva ho i na horenie a cez komín von @pasparu , ked sa nekúri je vzduch do krbu uzavretý a nie je ťah komína, pri správnom kúrení nevznikajú sadze ani decht, v komíne nevidieť žiaden dym, kontroloval som komín po 4 r. a takmer žiadne sadze pri kúrení sa musí ale udržiavať stále čistý priestor, pod nasávaním, ináč sa prach dostane na vložku a horí a máš čierny výduch a zápach po horení,ak je napr, teplovzdušný alebo hybrid
Odpovedať
@trojliter Jednoznacne treba priviest vzduch urceny na spalovanie zvonku. do 18cm izolacia (ako si pisal v inej teme) vpohode schovas ploche potrubie. Treba akurat dat pozor na rozmery. Obsah kruhoveho privodu pocitat ako obsah vpisanej elipsi do obdlznikoveho potrubia. Ku procesu horenia je potrebne pomerne velke mnozstvo vzduchu. Ak nie je externy privod, vzduch sa taha z interieru a potom vznika v dome podtlak, ktory sa kompenzuje otvorenim okna (a tahanim studeneho vzduchu do domu). Externy vzduch, pride, zucastni sa horenia a odchadza kominom. Nijako nezasahuje do cirkulacie vzduchu v dome. V teme kde riesis ukladanie polistyrenu do podlahy som ti dal link, ako to mam spravene ja a je tam aj foto externeho privodu vzduchu. Vyssie reci o skodlivosti/hlucnosti rekuperacie si nevsimal. Pan bol zrejme raz v dome kde to bolo zle urobene a urobil si nazor na vsetky ostatne rekuperacie. Pan asi nevie, ze plesne, mikroby nemaju rady prievan, cize sa v potrubi kde je pohyb vzduchu, netvoria. Obcasne odstavenie rekuperacie vobec nevadi. Prievan z rekuperacie je tak isto blbost, ak to pan niekde zazil, bolo to dosledkom zleho nastavenia. Kazdy vypustny ventil sa da nastavit a regulovat tak mnozstvo vzduchu. Dokonca rekuperacia ma rezim rozkladania ohna kedy vytvori v dome pretlak aby dym pocas rozharania vlozky nesiel do interieru ale posobenim pretlaku vznikne v komine tah smerom von. Este ti spomeniem aj otazku digestora, zatial som taku temu od teba na fore nevidel ale skor ci neskor ju zacnes riesit. V pripade rekuperacie v dome je vhodny recirkulacny typ, bez odsavania par von. Na margo znizovania stropu kvoli rozvodom - pomerne vela domov ma tak ci tak znizene stropy a pre rekuperaciu staci cca 14cm. To je jeden rad tehal/tvarnic navyse. Vcelku zanedbatelna polozka v pomere ku cene domu. Robil som to tak. V projekte 1 radov, dal som 12. Hruba vyska 3m, Finalna vyska stropu: 3 - 0.24 (podlaha) - 0.15(strop) = 2.61m. A este spomeniem okna. My sme do obyvacky zmenili dve otvaracie na pevne. Vsak vetranie obstara rekuperacia, usetrili sme na oknach trochu financii za kovania/klucky... A ostali nam dvere na terasu keby bolo nutne nieco v obyvacke otvorit.
Odpovedať
Profilova fotka
@trojliter ja mam na rekuperacke taky vyvod ze aux heating, a to je presne ku krbom alebo inym zdrojom ktorymi sa da dohriat vduch, ma to klapku, keby si si vedel do rekuperacky take nieco zakomponovat s tym ze ked zapnes drevo otvori sa klapka a rekuperacka bude zdroj kyslika pre horenie,,, len tam dotiahni potrubie z rekuperacky
Odpovedať
trojliter. Na správnu funkčnosť rekuperácie by mala byť stavba tesná. Čiže otvor do exteriéru by mal byť len cez VZT. Krb s prívodom vzduchu na horenie v ňom a odvodom spalín z krbu by mal byť nezávislým na vzduchu v dome, inak tá rekuperácia nebude robiť to, čo robiť má. Preto by si mal do krbu priviesť potrubie z exteriéru.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
znova sú tu diskutujúci ktorí zvrhnú diskusiu k nadávkam, je tu forum každý si môže napísať čo chce, či s tým niekto súhlasí alebo nie, ale musí dodržiavať podmienky pre toto forum, adminke robíte zbytočne prácu , čudujem sa že ich nezablokuje na stálo
Odpovedať
@fural zrejme si bol u známych ktorý majú len jeden vstup vzduchu pod rošt z miestnosti, ak sa naloží opačne a zapaľuje zvrchu nemá tam vtedy dosť kyslíka, lebo je upchatý odspodu drevom, musí sa doplniť vzduch i cez vrch napr. cez dvierka hore, po rozhorení spodný vzduch uzavrieť a regulovať len horúci, zvýši tak účinnosť i ťah komína, no na správne horenie v tesnom dome musí priviesť kyslík napr. i cez min štrbinu v okne
Odpovedať
@paspartu Jediný nezmysel sú tvoje názory.
Odpovedať
@trojliter Nerozumiem jednému. Keď bolo od začiatku zrejme, že bude rekuperácia, prečo sa nepriviedlo potrubie ku kozubu už pred zaliatím deky?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Neviem, či je kombinácia krbu a rekuperácie dobrý nápad. Ako bolo spomenuté, ide o to urobiť dom, čo možno najtesnejší. Netuším, či existuje úplne tesná krbová vložka. Ja som takú za prijateľnú cenu nenašiel.
Odpovedať
@paspartu ja fakt neviem odkiaľ čerpáš tieto overené informácie o tom diabolskom vynáleze, ktorému hovoria RJ. My napr. bývame v dome od novembra, RJ beží non-stop od septembra. Za ten čas, som s ňou nerobil nič. Žiadne vysávanie filtrov, žiadna otrocká robota, žiadna údržba. To či niekto v okolí kúri alebo nekúri drevom nedokážem poznať lebo to proste v dome cítiť nie je (a to bývame na Kysuciach, kde sa ľudia snažia páliť hádam aj azbest 😢 ).
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?