Podlahove kurenie(prizemie),radiatory (horne podlazie)

S manzelkou rozmyslame nad podlahovym vykurovanim na celom prizemi kondenzacnym kotlom + na hornom podlazi manzelka chce radiatory (na susenie pradla, v kupelni jej rebrinovy radiator nestaci), kde si moze regulovat teplotu v obytnych izbach, samozrejme jej taktiez vadi ze sa investicia predrazi. Doplnkove kurenie nezavisle od plynu a elektrickej energie teplovzdusny krb s vyduchmi do horneho podlazia. Ma niekto skusenosti ci je markantny rozdiel medzi celoplosnym podlahovym vykurovanim plus potery a podlahovym vykurovanim + radiatory na hornom podlazi, kedze bude drahsi kotol (dvojokruh) plus medene trubky do radiatorov atd. Dakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@johnybaggio ja akurát viem, že je markantný rozdiel v podlahovom kúrení a v kúrení radiátormi, takže ani kvôli sušeniu prádla by som si v žiadnom prípade nedával na poschodie kúrenie radiátormi a dal by som (aj v skutočnosti som dal) podlahové kúrenie na obe poschodia. Každý nech si dá čo chce - ale aby v dnešnej dobe ľudia dávali do izby na stenu radiátor pod okno sa mi zdá ako zastaralý prežitok z minulého storočia (nech to berú bez urážky tí čo majú v novostavbách radiátory). Hlavne keď sa vie, že sa to dá vyriešiť oveľa elegantnejšie použitím podlahové kúrenia, ktoré je celoplošné (narozdiel od jedného radiátoru v izbe) a príjemnejšie (pretože teplo stúpa zospodu hore) a ešte navyše v ňom cirkuluje oveľa menej teplá voda, čo je v konečnom dôsledku znova ušetrenie na kúrení. Už ani nehovorím o tom, že kotol bude musieť vyrábať dva druhy rôzne teplej vody na oba okruhy. A čo sa týka sušenia prádla - v dnešnej dobe vyberáš z práčky prádlo, ktoré musíš sušiť na radiátore??? To nemyslíš vážne - ja u každého vidím, že si prádlo vešia na sušiaky. Alebo si kúp sušičku prádla a nemusíš mať kvôli tomu radiátory na jednom poschodí.
Odpovedať
@johnybaggio Suhlas s puxo, ja som hore radiatory dal, chcel som to kvoli lahsej regulacii - aby som si pripadne v spalni ubral, (mam rasdej zimu) aby to malo mozno rychlesji nabeh ak budu decka pod. ale asi to bola chyba. To kurenie podlahou robi ozaj dobry pocit, mal som verit tomu co som sa ucil, to teplo zo zeme je fakt prijmne. Este nevybam mozno tu regulacia radaitora este ocenim ale keby som robil druhy krat tak len podlaha. Ohladom ceny to mas za jedno, za radiator das 100€ + dake armatury, med je asi zbytocna, staci plast, to mas hadam este drahsie ako ked spravis hada.
Odpovedať
@johnybaggio to bude riadne drahé sušenie prádla.
Odpovedať
Ja len tolko, na susenie pradla sa pouziva susicka. Koly comu davas podlahove kurenie dolu? Asi ma nejake vyhody ak sisa tak rozhodol a asi aj vacsie ako radiatorove kurenie, tak preco ho pchat hore?
Odpovedať
Profilova fotka
dobrý den ,chcem sa spytat,co je lepsie na podlahove kurenie .plavacia podlaha alebo dlazba .dakujem
Odpovedať
@johnybaggio Ahoj.V dnešní době dělat kombinaci podlahovka + radiátory je absolutní blbost. Stejně, i při sušení prádla budete mít v pokoji teplotu vzduchu stejnou jak u radiátorů, tak i u podlahovky. Škoda každého nesmyslného zkomplikování čehokoliv, ve Vašem případě komplikace topení. Já topím již 26 roků podlahovkou jak v přízemí, tak v patře. Radiátory mě vůbec nechybí. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@fidelmz technickeho hladiska je lepsia dlazba, ale niekomu vadi pocit chladu, v tom pripade podlahovku.
Odpovedať
@johnybaggio no takže nieje zlé mať hore radiátory v prípade že bude teplovzdušný krb s výduchmi v izbách na poschodí . na radiátory treba osadiť termostatické hlavice a v prípade zakurenia do krbu krásne v danej izbe odstavia radiator. je to flexibilnejsie ako s podlahovým kurením na poschodí. takže hore radiatory s termohlavicami a dole podlahové kurenie so zmiesavačom aby sa mohla oddeliť nizkoteplotný okruh od vysokoteplotného, treba rozdeliť okruhy cez 2 okruhový modul napr ariston 550 Eur dole osadiť ekvitermický termostat a naladiť krivku aby bol kotol čo najviac v kondenzacnom rezime. da sa to krásne spraviť
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek ja na tom nic flexibilnejsie nevidim :), pre nejaku termohlavicu by som do baraku radiatory urcite nepchal. Jednak treba zmiesavac a jednak to bude vzhladom na nutnost vyssej teploty aj menej efektivne. To radsej osadim riadenie na rozdelovac , to ma vyjde menej ako zmiesavacia jednotka.
Odpovedať
Profilova fotka
Nasa skusenost po roku kurenia podlahovkou je ze veci zavesene na susiaku nad vyhrievanou podlahou sa ususia skor ako veci na susiaku ktory je pri radiatore. Podlahovka je silne nakazliva vec, ked pridem teraz k nasim tak pistim ako mi je chladno na nohy, kedze maju radiatory. Takze asi tak k radiatorom.
Odpovedať
@majkoj reakcia termohlavice na výduch je rýchlejsia než na naakumulovanú podlahovku ja nepíšem čo je lepšie a čo horšie píšem mu riešenie ked chcu hore radiatory.
Odpovedať
Profilova fotka
@johnybaggio ak už kondenzačný kotol tak všade nízkoteplotný systém, čiže dolu podlahovku a hore stenové vykurovanie. A radiátory do sušiarne :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@puxo: nie teplo ale teply vzduch stupa hore ;-) da sa to aj bez dvoch okruhov, staci zmiesavac, mam znameho co ma v celom dome aj podlahovku aj riadiatory...chodi na tyzdnovky a nechava temperovat podlahovku, ked pride, pusti radiatory a za chvilu ma teplo, to by podlahovka nikdy tak rychlo nedala....ale uznavam, zbytocna komplikacia a predrazenie sam som za podlahovku, bohuzial u mna sa pri prestavbe domu nedala realizovat ale neviem preco by sa v radiatoroch nedalo kurit aj nizsou teplotou, sam to tak mam spravene, mam kondenzacny kotol a kurim max do 40 stupnov teploty vody....zatial v pohode, zima nie je
Odpovedať
Profilova fotka
tak neviem ako by to bolo pri radiatoroch, lebo my sme sa nakoniec rozhodli pre prizemie aj poschodie dat podlahovku, ale nam kotol v tomto case kuri asi 2x denne cca pol hodinu, a potom sa vypne. Myslim si, ale nemam to nicim podlozene, ze aj keby sme si chceli radiatorom "prikurit:" mozme tocit hlavicami kolko chceme, kotol je vypnuty.....
Odpovedať
@y2k potom ale musíš mať 2x tak veľký radiátor ako ked sa kúri na 80, alebo vykuruješ vrchné poschodie zo spodu a tam potom musí byť vyšší výkon
Odpovedať
Furt to iste dookola. 😥
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu: mam radiatory na vrchnom poschodi, ale akosi nebola este taka zima aby som ich pustil :-D a ano, mam predimenzovane radiatory presne pre tento dovod, ked uz sa nedala dat podlahovka a chcel som kondenzak nech uz k niecomu je, tak radiatory su predimenzovane a to este nemam zateplene obvodove mury....
Odpovedať
@johnybaggio takto kombinované kúrenie sa samozrejme spraviť dá aj na kondenzačný kotol (existujú radiátory s väčším výkonom cca 2,5x ktoré sa používajú na nízkoteplotné vykurovacie systémy napr. s TČ). Pri takto kombinovanom kúrení ušetríš aspoň 1000€ a ak by stačili aj radiátory s nižším výkonom tak aj viac. No, pri rozhodovaní o takejto kombinácii treba zvážiť plusy a mínusy jednotlivých systémov (a ver, že regulácia, ako sa často uvádza, medzi nimi rozdiel nerobí) ale na sušenie prádla zabudni, to vyschne aj pri podlahovke :-) .
Odpovedať
Profilova fotka
Pozdravujem sudruhovia, nechcem otvarat dalsie vlakno, tak to supnem sem. Kupili sme prednedavnom rodinny dom kde bola uz dole podlahovka, hore realizovala firma teraz kurenie radiatormi a ako citam tak som urobil chybu, ze som im to dovolil takto urobit...no uz je to hotove a neostava mi nic ine ako sa s tym popasovat. Ide o to, ze dole mi podlahovka nevykuri priestor kde mam obyvacku a kuchynu, su tam 3 vetvy a pustam do nich 50 stupnovu vodu no i tak mi to nevyhreje a to je asi koli tomu, ze kotol sa zapina a vypina, kedze hore izby su nastavene na 21 a to v pohode radiatormi vykurim no podlaha sa dole asi nestihne zahriat, viete mi s tym poradit. A este jeden problem, radiator v hornom poschodi ktory mam v kupelni sa nechce zahriat...je to rebrik...zo zaciatku bol celkom hned horuci a teraz je na dotyk vlazny a pritom radiatormi sa uz sala horuco, moze byt upchaty, alebo co? Skusal som uz aj na ostatnych pouzatvarat spiatocky ci to nie je tlakom ktory mi pohltia radiatory no i tak ostal vlazny s otvorenou spiatockou naplno a ventilom nastavenim na 6 ku. Dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
Dakujem vsetkym za vase nazory :)
Odpovedať
@palincak Tak si daj termostat do obyvacky, hore by mali byt na radiatoroch termostaticek hlavice tie by mali daco uregulovat. Rebrik si odvzdusnil?ak kuril a len tak prestal ine by to byt nemalo, ak je novy system hadam tam nebudu plavak kusy hrdze.
Odpovedať
@pksoo Urcite? :D investicia do radiatoroveho systemu sa skoro vyrovanva investici do podlahoveho do horneho podlazia,
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj dakujem za odpoved
Odpovedať
ja som tiez skor za podlahove kurenie, nechcem si skomplikovat vykurovaci system zbytocne
Odpovedať
Profilova fotka
mne sa páčia radiátory v podlahe , videla som klasické priemyselné radiátory v podlahe zakryté mriežkou, v miestnostiach bolo príjemne ...
Odpovedať
Profilova fotka
@mama112 až na to čistenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell samozrejme ze odvzdusnil, to urobim ako prve na sustave :) a co sa tyka podlahoveho kurenia, tak ja podlahu nemam ani teplu...ked meram teplomerom tak ma cca 22-23 stupnou a ide do nej 40ka voda, to akoze kotol bude kurit 50 stupnovu vodu do podlahovky cele dni?
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 neviem ako ich čistili , možno len vysávačom ...
Odpovedať
@mama112 neboli to konvektory? radiatory by zabrali velku plochu v podlahe a nevykurili by dostatocne. radiator totiz kuri aj prednou stenou.
Odpovedať
@jan45 @mama112 Máme konvektory, čas od času vysajeme, je to práce na minutku. :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?