Plynové alebo elektrické kúrenie. Čo je lacnejše?

Chcela by som rozbehnúť tému ohľadne kúrenia v RD. Ideme staviať jednopodlažný dom 8x9,25... Moja otázočka je, čo je lacnejšie? Plyn alebo elektirna? Ďakujeme:)
Odpovedať
1
2
19
@mika1821 Dobrý deň. Investične je elektrické kúrenie lacnejšie. Prevádzkovo je o dosť drahšie. O voľbe vykurovania treba rozhodnúť podľa predpokladanej spotreby. Elektrina je vhodná len pre pasívny dom alebo nízkoenergetický s krbom či kachľami, ktoré znížia náklady. Inak väčšinou čo počítam, sa viac hodí plyn. Napr. nám sa do pasívneho hodí viac elektrina: investícia do symbolického kúrenia len 1.300 € a ročné náklady na vykurovanie 180 € (plus TUV a ostatná el.). V domoch postavených podľa platnej normy sú náklady na kúrenie v elektrine okolo 1.000-1.500 € (plus TUV a ostatná spotreba elektriny). Odporúčam Vám čo najväčšie hrúbky izolácií vo všetkých konštrukciách, jednoduchý tvar domu, trojsklá a určite riešiť vetranie, lebo dnešné domy sú veľmi tesné a potom sa vyskytujú problémy s rosením a vlhkosťou. Jarka
Odpovedať
@mika1821 Opravujem: Napr. nám sa do pasívneho hodí viac elektrina: investícia do symbolického kúrenia len 1.300 € a ročné náklady na vykurovanie do :-) 250 € :-) (plus TUV a ostatná el.).
Odpovedať
@blacksr jej, dakujem za info..:)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Mam otázku tiež sa rozhodujem medzi plynom a elektrikov - budeme mat krb s prieduchmi, vyhrievana spodna podlaha a podkrovie radiatorove staviam s ytongu lambdy 375 + kvalitne plastove okna možno zo severnej strany dobrá izolácia a v prípade elektrického kurenia pridám slnečne kolektory. V tomto prípade sa viac čo oplatí?
Odpovedať
@jenkie Žiadna sláva, čiže plyn.
Odpovedať
@blacksr mno dost stručná odpoved i ked mi jeden písal vraj aby som sa toho moc nebal nakolko ked je elektrické je tam nižšia cena čo sa odrazí i na cene používania spotrebičov akurat i ked sa v zime kúri i krbom s prieduchmi zase moc sa neušetri nakolko je treba elektriku na ohrev vody čo nie je zanedbatelná položka tak neviem.
Odpovedať
Profilova fotka
@jenkie blacksr to myslele tak, že dom nezodpovedá požiadavkám na úsporný dom a pretože pri každej tarife je el. 2-3x drahšia ako plyn, vyjde to lacnejšie plynom.
Odpovedať
@jan45 V poriadku lenže ešte nie som rozhodnutý či dom ked je s lambdy zateplit alebo nie v prípade ako ho komplet zateplím 15-20cm je vhodnejšia elektrika či plyn? je dvojpodlažný- podkrovný s rozmerom 106m2
Odpovedať
@jenkie Závisí to aj od iných vecí. Prosím, prebrázdite staršie diskusie, 2x do týždňa niekto túto otázku vloží. Už len kopírujem vždy svoje staršie odpovede :-) .Určite bude treba Váš dom prepočítať nanovo a podľa neho navrhovať kúrenie.
Odpovedať
ja byt tebou idem do elektriny ale iba ako doplnok ako píšeš chceš hlavne kurit krbom a ako doplnok ti elektrina stači , ked jednoducho si s kalkuluj cena elektriny kopiruje cenu plynu teraz je drahšia aj na nočnej tarife elektrina ale za 5 rokou to bude iste opačne ,zober si naklady na zriadenie plynového kúrenia a keď to spočítaš tak elektinou budeš za tie peniaze komfortne dokupovať 10 rokov .
Odpovedať
@stanik1972 ako som sa bavil s jednou pani ta vravela že ma prieduchy cez krb vraj plyn využíva len na to aby neroztrhlo radiatory v zime a pri ohreve vody - krb vykúri v pohode celý dom a to ma ešte väčší ako mi. špekulujem nad solarnimy na výrobu elektriny a spravím na streche malú elektraren :D no len ta voda tam sa asi neda ušetrit - zase len zo solarnimy na ohrev vody no to už sú dost velke naklady aj to aj to...
Odpovedať
bol som v tri dni naspäť v nemecku /PASSAU/ a tam je 70% striech komplet zaplnenich panelmi na vyrobu el.energie ,iste nemci dostavajú dotáciu k nam to iste len pride čo som sa pytal tak cena je na slovensku zatial vysoka ale ako vravim doba ide dopredu a zelene energie budu aj u nas dostupne aj cenovo .treba vyčkam kym dokončiš dom iste to bude ale na plyn zabudni a ani ho nerieš
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stanik1972 Nezabúdajme na nemecké hrozby blackoutov vďaka OZE. Práve sa odklonili od jadra a idú masívne investovať do OZE + nové inteligentné siete, aby k blackoutom nedochádzalo. Zatiaľ používajú siete okolitých štátov. :-D Odkiaľ sa berú dotácie, alebo lepšie povedané vysoké platby za vyrobenú elektrinu vo ftv? Vždy sa vyzbierajú ostatní. @jenkie Ak dom postavíte ako blízky pasívnemu, nemusíte riešiť investície do x systémov.
Odpovedať
Som sa rozhodol spravím elektriku predsa platí sa i paušal za plyn a zavedenie... elektrika je jednoduchšia. prvý rok budem nastahovaný bez fasady t.j. bez zateplenia (mame lambdu) a po zime uvidim ako velke budu naklady podla toho spravím hrúbku zateplenia a kolektory... ved kam sa s tým hnat...
Odpovedať
@jenkie ..elektrické kúrenie a lambda.....prerobíte aj gate..tepelných mostov ako......, vlhkosť v murive..ja vravím..preplatite aj zateplenie domu..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Dom mame postaveny z Ytong lambda Elektricky kotol + krb a prieduchy. Kurime od zaciatku roka a zatial sme spotrebovali elektrinu za cca 600eur. Byvame druhy mesiac a sporeba elektriny vychadza na 50 mesacne v nevykurovacom obdobi a je to komplet s tuv a proste cely dom. Dom je nezatepleny a nema este vonkajsiu omietku. Pocital som to na 1200-1300 rocne komplet za elektrinu zo vsetkym. Pre niekoho je to vela ,pre niekoho akurat a niekto sa nad tou sumou len pousmeje. Ja osobne na izolaciou vaham, neviem ci by ta navratnost bola az tak zretelna. Skor by som tie peniaze dal za solar. Neviem mozno zle rozmyslam, jednu zimu celu vyskusam a potom sa rozhodnem. Jedna zima ma nezrujnuje :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mischo Zdravym vsetkych to zateplenie by som urcite spravil a neinvestoval by som do solaru.Pokial budete mat zatepleny cely dom poriadne, ziadne setrenie na materialoch ze dam tam nieco tensie a pod.zateplenie zo vsetkych stran tak isto aj zvnutra podlahy, stropy a potom nepotrebujete ani solar a cena za kurenie nemoze byt tak vysoka."ked potom zapalite v izbe sviecku musi tam byt trenkova teplota" :-)
Odpovedať
@mischo Rovnako uvazujeme aj my (mame presne to co vy, az na lambdu, mame solbet). Jano201 -jeho nazor sa mi nepaci. Podla mna je lepsi solar ako byvat v dome ktory nedycha. Jedna kocka tu raz napisala na margo zateplovania, ze sa tu z neho idu vsetci posr.., ze ked je to take uzasne preco si tyto ludia nekupia velku kocku polysterenu a nebyvaju v nej? Nehovorim ze zateplovanie je zle, ale pri niektorych novostavbach je nenavratnou investiciou.
Odpovedať
@lienkasop Dom ma dychat? Dom nie je ziva bytost aby potrebovala dychat. Na vetranie/odvadzanie vlhkosti su okna alebo rekuperacia ale urcite nie steny. Nazor Jana201 sa ti pacit nemusi ale ma urcite vacsiu informacnu hodnotu ako jedna pani povedala.
Odpovedať
@lienkasop ..len taká rýpačska otázka..a solár na kúrenie je návratná investícia? A keď ste presvedčená , źe áno...atk to viete aj dokáza´t? alebo len ...ako sa vraví...kecáte?ja viem výhodnosť a aj návratnos´t dokázať..ešte raz napíśem...DOKÁZAŤ..tak ćo..príjmete hodenú rukavicu? :-)
Odpovedať
ešte taká uváha nad rozdielom kúrenia.....dom ma tepelnú stratu......7.430 kWh/r. Pri výpočte kúrenia na elektriku mi výjde spotreba na kúrenie : 1.kúrenie priamovýhrevné bez strát distribúciou pri 99% účinnosti.... 5.960 kWh/r 2.kúrenie elektrické ústredné - radiátory 7.360 kWh/r 3.kúrenie plynové ústredné - radiátory 9.120 kWh/r Prećo je rozdiel v el. a plynovom? lebo plynové má menšiu úćinnosť a sú tam teplné straty distribúciou ktoré sú dosť významné
Odpovedať
Trosku odbocim od temy, ale niekto to tu spominal ... Ja by som len na margo FV elektrarne na streche ... jedina moznost ako sa to oplati (este treba pockat aku urci URSO vykupnu cenu elektriny) je predavat elektrinu energetike ... urcite nie minat tuto drahu energiu na vlastnu spotrebu ...
Odpovedať
Profilova fotka
OK cize ak zateplit tak co na stenu a aku hrubku , ak mam Lambdu 38? Aby som s toho nemal plesnivu jaskynu
Odpovedať
Profilova fotka
@lienkasop Zdravym vsetkych kazdy ma svoj nazor nech si ho kazdy povie.Na to zateplenie sa pouziva aj nobasil(mineralna vlna) pokial chcete aby ste nemali steny vlhke ono treba aj obcas vyvetrat cez okna ako napisala alzbetae.A ta vlhkost co myslite odkial je s toho ze bud je to stary dom nezaizolovany alebo je to novy dom zle zaizolovany inak steny nemozu byt vlhke a staci tam aj polystyren lacnejsia volba.Ta hrubka sa zvykne davat aspon 10cm a pouzit treba presne na to urcene zmesy na lepenie.
Odpovedať
@pr @alzbetae @jano2011 No ale mate pichlave odpovede :-| Matematickymi vypoctami to neviem dokazat (ja sa tymto nezivim, od toho su tu ti čo to tu vehementne dokazuju), verim ze pr tato odpoved potesi. Kolega nema zateplenu lambdu, ma solar a teda tepla ma dostatok na prevadzku sauny, bazenu i vykurovanie. Mal rozpocet na izolovanie a solar a zvoli solar, ktory ho visiel o cca. 200eur viac. Z mojho pohladu je lepsie dat si solar a mat teplo i na bazen i na vykurovanie mojich "dychajucich" stien, ako dat len zateplenie a vodu do bazena si budem zohrievat ako za pomoci mineralnej vlny? ;-)
Odpovedať
@lienkasop ..hoci neviem o vasom znamom nic..ale dovolim si tvrdit s urcitostou ze rozdiel zateplenia a solaru na TUV, bazen a este aj na kurenie 200E je asi taka blbovina ako to že ja som dovolenkoval na marse.nehnevajte sa na mňa ..ale to sú výmysli.No ale ak Vám ide práve o teplú vodu do bazéna..tak to máte pravdu..urćite máte dosť fin.prostriedkov...tak potom by som urćite nezateploval... :-) ..a načo..žiť s teplou vodou v bazéne v polystyrénovej śkatuli?...brrr..a nehnevajte sa na mňa za tie štiplavé odpovede...toto je exaktná oblasť , kde výpočty nepustia..dojmy tiež treba ..ale pri záclonach, farbe obkladačiek, dizajne..a podobne..tam je to na mieste a aj potrebné.
Odpovedať
@mika1821 navrhnúť hrúbky izolácii-stojí to pár tisíc smiešnych eur-napr sused 200m2 fasáda 10cm polyš700eur a 700eur farbička +lep+sieťka -estetické blbosti stoja to čo izolácia? to je otras-tu by som pridala ešte 10 cm a potom sa mi to zdá byť cenovo ,, proporčné,,,nás 40cm vlny na cca 170m2 mpe+clasic 040 vyšlo na 1700 eur super cena na to aký to má zmysel,sú veci ako wc a umývadlá a obklady kde sa dokážem uskromniť ale na izolácii šetriť je nerentabilné ,potom navrhnúť zdroj-do plynu by som nešla,jednoznačne elektrika+ako kto na to má krb+solár+rekuperácia toto je dnes slušný štandard ale pár rokov potrvá kým sa to stane bežnou vecou v našich hlavách
Odpovedať
Profilova fotka
Takze ziadnej konkretnej odpovede som sa nedockal. Na 38 lambdu dat kolko izolacie? Bude 10 stacit? Vdaka
Odpovedať
Velmi dhlo som zvazovala nad typom kurenia. Nechala som sa inspirovat aj nazormi diskusii na modrej streche a aj napriek tomu, ze mam na pozemnu zavedeny plyn, rozhodla som sa pre infracervene elektricke podlahove kurenie v kombinacii s kozubom s prieduchmi a dala som si urobit predpripravu na solary, ak by konecne aj na Slovensku podporovali ekologicke zdroje. Na internete som nasla aj firmu, ktora ponuka na vyhrev aj slnecne panely, ktore su podla fotografii male a su umiestnene na muroch a nie na streche. Ria
Odpovedať
@mischo Podľa toho, čo od svojho domu očakávate. Kúrite elektrinou, takže a priori si myslím, že by dodatočné zateplenie mohlo byť rentabilné. Vlny môžete dať z hľadiska rosného bodu akúkoľvek hrúbku. EPS budete musieť dať z hľadiska rosného bodu hrubý okolo 20 cm, aby ste oblasť kondenzácie posunuli von z muriva. Aby ste dostali uspokojivú a presnú odpoveď, treba výpočet.
Odpovedať
1
2
19
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?