Peletový kotol - na čo si dať pozor

Profilova fotka
Ahojte, potrebujem poradiť ohľadom kotla na pelety. Mám vytipované zatiaľ tieto možnosti a potrebujem sa rozhodnúť ktorý kotol. Skúste poradiť čomu sa vyvarovať a na čo si dať pozor. :-D 1. Opop Black Star kompakt 20 http://www.opop.cz/kotle-peletove-bla... 2. Ferroli GFN Pellet 4 http://kotly.heureka.sk/ferroli-gfn-p... 3. Benekov C15 http://www.benekov.cz/cs/produkty/ben...
Odpovedať
1
2
6
Profilova fotka
my mame opop+1000l akumulacka,2 rok..zatial vsetko OK
Odpovedať
@optimal ak mozem odporucit Benekov...je vela faktorov na co je potrebne pozerat...a vsak nedaju sa vsetky napisat a vysvetlit cez pismena....urcite je dobre si pozriet ucinnost,spotrebu peliet, normu peliet,rozmer peliet...a samozrejme ak kazdy typ to bude mat porovnatelne treba celkom vazne riesit akreditovanu skusobnu... ale je to vsetko na vasom vybere....s akou spotrebou peliet rocne ratate...lacny spotrebic draha prevadzka...drahsi spotrebic lacnejsia prevadzka...to viem na 100%..
Odpovedať
@lenuska18 mozem len tak pre zvedavost...aku spotrebu peliet za rok mate??a asi aku vykur.plochu?Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
za rok sme spalili 3,5 tony ,v tom je aj ohrev teplej vody,ale mali sme novostavbu,takze chvilu trvalo,kym sa nam vsetko naakulumovalo teplom...vykurujeme cca 80m2 prizemie,na poschodi mame stale 21-22 stupnov bez toho aby sa nam spustilo podlahove kurenie.kupelna ide nonstop,aby bola prijemna podlaha.
Odpovedať
@lenuska18 dakujem za info...
Odpovedať
Profilova fotka
@optimal ATTACK Pellet Autoamtic
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
lenuska18 ku kotlu Black Star nieje nutne mat akumulacnu nadrz.. !!! neviem kto Vam toto poradil akumulacku ku kotlu s plne automatickou modulaciou...vyhodili ste zbytocne 2tisic eur za akumulacku... akumulacka je vhodna pri solari a pri kotli bez regulacie...
Odpovedať
@peletservis Akumulačka za tú cenu musí byť aj pozlátená.
Odpovedať
@viktor811 samozrejme zalezi aka ale to co som videl na foto tak urcite nestala 500eur... Hlavne je to ze k Peletkovym kotlom od FIrmy OPOP netreba Akumulacnu nadrz...bodka...
Odpovedať
@peletservis Však ja som netvrdil, že k peletkovému kotlu treba AN.
Odpovedať
Profilova fotka
@peletservis ani ked ide voda do podlahovky? nam bolo povedane ze treba
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@peletservis resp. ak by si mohol vysvetlit laikovi pojem "kotol s plne automatickou modulaciou" .. planujeme Opop Biopel 15kW s podlahovym kurenim a obojzivelnik bojlerom.
Odpovedať
Profilova fotka
Mat peletovy kotol bez AN je blbost. Aj ked ma automaticku modulaciu, bude kurit s ovela nizsou ucinnostou ako ked dajme tomu dvakrat denne plnym vykonom dobije AN, zalezi od objemu. Ja mam 1000L AN so solarnym vymennikom nacenenu na 1200e. Ak vam niekto radi kotol bez AN, tak je riadne mimo a nechal sa zlakat predajcom na drahy kotol, za to ale zasa usetril na AN. Kotol bez AN bude spinat castejsie, pojde na slabsom vykone a tak nedosiahne vysoku ucinnost, rychlejsie sa opotrebuje kvoli castemu spinaniu a teplo, ktore uz nebude potrebne pre podlahovku pojde do komina, takto sa moze v AN uskladnit.
Odpovedať
Profilova fotka
@katka8855 ale samozrejme, ze treba. Ten kotol ma minimalny vykon okolo 4kW a dom pri priemernej teplote ma daleko nizsiu stratu. Bud sa ten prebytok uskladni v AN, alebo sa bude kotol stale vypinat a zapinat, co nepomoze ani zivotnosti ani ucinnosti. Ale v dnesnej dobe su schopni predajcovia vsetkeho.
Odpovedať
@linear324 nebudem vas presviedcat vidim ze mate svoj nazor ...nemozem tu roozberat comu sa venujem no ak chcete vysvetlenie tak ma kontaktujte cez spravu..
Odpovedať
@katka8855 sprava
Odpovedať
@linear324 Kludne ste si mohli kupit nie peletkovy kotol ked mate akumulacku ale Kotol na tuhe palivo...naco idete regulovat co uz regulaciu ma ? naco chcete obmedzovat ked kotol moze ist bez akumulacky aj na 4 kw cely den ..? ak je poziadavka tak kotol zvysi vykon a dohreje to co treba...a to s ucinostou co ste napisali je nezmysel...ale necham to na Vas... Pekny den vsetkym...
Odpovedať
@katka8855 voda do podlahovky sa da obmedzit klasickym rozdelovacom alebo jednoduchsim sposobom a to 2cestnym ventilom ktory nastavite na 50stupnou max ..lebo viac do podlahovky ist nemoze... cize zase dovod ze akumulacku netreba....staci ktomu len cerpadlo ktore nahana vodu v podlahovke..
Odpovedať
Profilova fotka
@peletservis aha kotol dokaze ist cely den na 4kW a co konkretne ten superkotol spravi v pripade ked dom potrebuje 1kW (ako to teraz tak byva) ?
Odpovedať
ked dom potrebuje 1kw ? to ste ako vyppocitaly ktory radiator alebo podlahovka potrebuje 1kw ? kotol z menoviteho vykonu napr 20kw dokaze ist na 10% to znamena 2kw ...podla potreby si kotol zdvihne vykon ked mate poziadavku na PT alebo sa mu vrati studensia voda cez spiatocku....
Odpovedať
Profilova fotka
@peletservis tu nejde o to co potrebuje radiator, alebo podlahovka ale aku stratu ma pri tychto teplotach dom. A to je zlomok toho co je vypocitane pri -15C, kedze je 3x mensi teplotny spad. Zaroven su aj nejake vnutorne zisky takze momentalna strata bude par kW. Kotol sa spusti, bez akumulacky ohreje vodu v okruhu rychlo a vypne sa na to aby sa onedlho mohol zapnut.
Odpovedať
to aku stratu ma pri tychto teplotach dom zavisi od zateplenia..takze nemiesajme jablka s hruskami...a tepelny spad pri -15 je vypocitany na zaklade nejakej ekvitermiky ..co je v dosledku stymto kotlom ekvitermika bezpredmetna...pretoze mna nezaujima ako je vonku ale ako mam v priestore ci mi je zima alebo ni...a to ze sa kotol spusti nevidim na to m ziadny rozdiel ci bude bezat cely den na 2kw alebo 20..to ze potrebujete nahriat vodu v akumulacke tiez je potrebne na to iste palivo na vykurenie...cize straty nemozete pocitat na zaklade toho ci sa kotol spusti alebo nie... najradsej by ste boli keby date minimum paliva a kurili cekly den vsak ? :-)
Odpovedať
@majkoj a aky kotol mate vy ?
Odpovedať
Profilova fotka
@peletservis ake minimum paliva ? Je problem pochopit fakt, ze strata domu je momentalne mensia ako minimalny vykon kotla ? To nema nic spolocne s ekvitermikou :) . A myslim, ze po vete, ze je jedno ci kotol bezi cely den na 2kW alebo 20kW nemusime dalej vobec debatovat :-D. Akurat mam obavy, ze to aj predavas :)
Odpovedať
o minime paliva sa nebavime...ty si napisal ze ci je schopny ist na 1kw pokial je potreba domu... ja som odpisal ze dokaze ist na minimum 2kw to znamena 10% z menoviteho vykonu co v tomto pripade predstavuje 20kw... je uplne jedno ci pojde kotol na 2kw pernamentne celyy den alebo na 20kw pri dobyti akumulacky 6hodin pretoze energiu ktoru potrebuje na dokurenie akumulacky je vysia ako ked kotol bezi cely den na 2kw..keby si cital celu problematiku odvrchu tak by si pochopil o com je rec... samozrejme my dvaja sa nemame o com bavit pretoze ked mi povies ze k peletkovemu kotlu OPOP BIOPEL treba akumulacnu nadrz tak v tomto nasa debata konci...dam ti kludne cislo na vyrobcu a vynalezcu BIOPELu a ten ti povie a uvedie ta na presnu mieru(mimochodom je to moj velmi dobry kamarat )..tak by som bol rad keby si hovoril priamo k veci pretoze mas milne informacie..... to ze si neppochopil ze kotol dokaze ist aj na 2kw alebo sa uplne vypnut a cakat na poziadavku z PT alebo z TUV je len a len tvoja nevedomost ..toto forum sluzi na rady ale vidim ze asi vyznas lepsie ...za mna hovoria cisla a nie nezmyselne a posmesne komentare ci ich predavam alebo nie....takze toto mi stacilo :-) co sa tyka ekvitermiky to je uplne ina vec... a kotol sa nevypina rychlo ako si napisal ...RJ si dokaze stanovit dlzku chodu a narast kktory je stanoveny nejakou PID krivkou ktora je nastavena...ale myslim ze nieje nutne stebou komunikovat lebo mas viac skusenosti ako ja :-) a to sa mi dovol zasmiat :-)
Odpovedať
@linear324 pane boze co to tu tarate ... no coment...
Odpovedať
ale kludne si dajte akumulacnu nadrz k peletkovemu kotlu BIOPEL alebo BS..kludne ...pokial nemate kde davat penaize tak jasne...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@peletservis no tú akumulačku sme si nedali ale to sme mohli kúriť aj plynom,lebo to je to isté,vyhreje na určitú teplotu,vypne a kým sa znova zapne tak sú ľadové radiatory a to ešte ani poriadna zima nebola tak sa obávam ako to bude potom a tak dlho kým nabehne kotol a začne kúriť tak ani pri plynovom to tak dlho nie je.Máme kotol OPOP BIOPEL .
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?