Obojživelník nehreje vodu

Mám starší rodiny poschodový dom z plynovým kúrením na samotiaž. V lete som k nemu paralelne pripojil liatinový kotol na drevo s trojcestným termostatickým 60°C ventilom a čerpadlom na spiatočke + som k tomu urobil bajpas na samotiaž (keby nešla el.) Na stúpačke nad kotlami mam trojcestný ventil s ktorým si regulujem prietok medzi kúrením a obojživelníkom . Kým používam samotiaž tak mám vždy v obojživelníku horúcu vodu a dnu krásne teplučko, ale keď odstavím samotiaž a spiatočku ženiem cez term. ventil s čerpadlom zrazu nesom schopný ohriať vodu v obojživelniku, ohrejem ju len ak celkom prepnem trojcestný ventil na stúpačke, ale po jeho otvorení my stiahne teplo do kúrenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@gizula6 treba tam namontovať spätnú klapku (bez pružiny)
Odpovedať
spätnú klapku namontovanú mám, je na spiatočke z obojživelníka. pripájam aj par fotiek
Odpovedať
Profilova fotka
@gizula6 no moc z toho nevidím ale toto musel robiť nejaký dobrodruh vydávajúci sa za kúrenára. Skús zavolať nejakého odborníka z okolia nech sa Ti na to príde pozrieť.A nech to posúdi.
Odpovedať
robil som to sám, a volal som k tomu už dvoch kúrenárov obidvaja my sľúbili, že keď pôjdu okolo tak sa zastavia, ale nikto neprišiel
Odpovedať
Profilova fotka
@gizula6 skreslite zjednodušenú schému zapojenia, a tú prilepte.
Odpovedať
niečo som narychlo nakkreslil
Odpovedať
Profilova fotka
@gizula6 pravdepodobne bude chyba v tom, ,že čerpadlo strháva vodu z prívodu a tlačí ho cez spiatočku. Máte tam tzv. hydraulický skrat. Aspň podľa schémy a obrázkov mi to tak vychádza .Ale môžem sa mýliť.
Odpovedať
Profilova fotka
@gizula6 mne to vychádza tak že v samotiaži máte oveľa menšie tlakové odpory. výtlak čerpadla ženie vodu cez tento okruh a vy nedokážete dostať prietok do ohrevu teplej vody (ležatého zásobníka) kedže voda ide tam kde má malý odpor čiže okruh vykurovania je hydraulickým skratom. Pri uzatvorení okruhu vykurovania cez trojcesťák presmerujete 100% prietoku len do zásobníka na teplú vodu, tým pádom nedodávate teplo do okruhu vykurovania kedže úplne zoškrtiíte prietok do vykurovania. Skúste dať trojcesťák 50/50 a nahrubo priškrcovať prietok do vykurovania tým guľákom čo máte nad 3-cestným ventilom. Rátam s tým že máte ručné regulačné ventily na radiátoroch s malými odpormi.
Odpovedať
na všetkých radiátoroch mám termostatické ventily Danfoss.
Odpovedať
skratovalo my to cez plynový pec, ale potom som zatvoril jeden ventil
Odpovedať
čo by sa stalo keby som preložil čerpadlo, dal by som ho na výstup s liatinového peca myslel som niekde ako je guľový ventil pod obojživelníkom
Odpovedať
Profilova fotka
Inak toto je veľmi nepohodlné riešenie, kedže inak sa sústava chová pri samotiaži a inak pri nútenom obehu. Nikdy to poriadne nevyregulujete.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@gizula6 takto to dopadne ,keď sa nerobí tak ako sa má a keď si domáci myslí, že vie všetko a že načo volať odborníka.
Odpovedať
Ten trojcestný ventil neprepínam v pomere 50/50, 70/30... lebo vtedy to bolo ešte horšie, preložil som páku a teraz mám obojživelník vždy otvorený na plno a s pákou len privieram stúpačku k radiátorom. A čo s tým preložením čerpadla?
Odpovedať
Profilova fotka
@gizula6 na takéto veci sa robí tlakový diagram, sústava sa hydraulicky vyreguluje takže je treba poznať sústavu komplexne ako celok. Musíte si vybrať buď to bude samotiaž alebo nútený obeh. Pri samotiaži dynamický tlak vyvoláva rozdiel teplôt, pri nútenom obehu dynamický účinok vyvoláva čerpadlo. Chcelo by to vyváženie celej sústavy, vyregulovanie radiátorových armatúr osadenie dvojcestného regulačného ventilu so snímaním teploty v zásobníku a klasickú miešaciu zónu cez trojcestný ventil napojenú na izbový regulátor. Len to Vám už samoťažne sústava nebude fungovať, takže ostáva len ručná regulácia pri takomto type prevádzky.
Odpovedať
neviem či som to dobre pochopil, ale ďakujem za vysvetlenie
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Mozem obojzivelnik pripojit PPR rurkami do vykurovacieho okruhu? Od kotla mi idu medene rurky k akumulacnej nadrzi. Iba od odbocky k objzivelniku by som dal PPR rurky (cca 1m). Teplotu vody mavam 60°C,to by mali zniest v pohode,nie?
Odpovedať
@mirozc mozete v pohode
Odpovedať
@petermu Dakujem.
Odpovedať
@mirozc mam zvaracku na PPR ak ste z okolia PP alebo TN
Odpovedať
@petermu Dakujem, zvaracku mam.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?