Návrh rozvodov vzduchotechniky, rekuperácie

Prosim o radu, na jar si potrebujem do hrubej stavby pripravit rozvody vzduchotechniky. Vzduchotechniku mam v plane robit plastovymi rurami (oranzove). Predpokladany vykon rekuperacie okolo 150m3-200m3. Neviem, ale ake hrube rozvody spravit. Prikladam aj fotku projektu s predbeznym navrhom rozvodov. Co si o tom myslite? Neprehnal som to s priemermi potrubi? Ide mi o to aby to bolo tiche. Priemery rur som navrhol sam podla diskusii na internete...nic profi.
Odpovedať
...ja by som sa ta rad spytal aky alebo ake ventilatory ides pouzit? Ked chces aby bola samotna vzduchotechnika ticha.
Odpovedať
Pridal som foto aj do albumu, lebo na tejto v prilohe nic nevidno.
Odpovedať
@adam_janka Takto pre upresnenie v kotolni nech si to huci kolko chce. Nech je ticho v izbach. Zatial toto: http://www.vano.sk/rekuperacne-jednot... pripadne priplatim za http://www.vetranie.sk/index.php?page... To je zatial nepodstane pretoze mi len ide o rozvody, jednotku bude kupovat aj tak az za rok.
Odpovedať
v rurach nema co hucat, skor bacha aby sa v noci z kotolne domom nesiril hluk. A preco to robis ako laik sam? Nechaj si viacero firmam urobit cenovy navrh a tam budes mat navrhovane priemery od profikov.
Odpovedať
Odporúčam použiť radšej šedé HT rúry. PP vs. PVC. x-) Priemery sú udané už aj hrdlami RJ jednotiek. Pre max. vzduchový výkon Vám pre hlavnú tepnu postačuje priemer 125 mm. Po rozvetvení použite 100 mm. Nedávajte výduchy sériovo (za sebou), ale urobte hviezdicu. Docielite tak dodávku veľmi podobných objemov vzduchu do obytných miestností a zamedzíte prenosu hluku medzi nimi. Snažte sa, aby ramená do izieb boli približne rovnako dlhé.
Odpovedať
@atlaska To je dobry napad, na vatsina firiem si za to uctuje. Vies o nejakej co to vie spravit?
Odpovedať
@blacksr Dakujem je tu chyba akurat mi otec povedal ze vypusty alebo nasavania musia byt oproti dveram, najlepsie vupusty v podlahe nasavania v strope. To sa asi dodrzat vzdy neda no aspon sa o to pokusim. Takze to prekreslim. "Hviezda" mam tahat vzdy do kazdej izby samostatnu ruru z kotolne ci teda moze byt aspon rozvetvena do Y.
Odpovedať
Spravil som malu upravu, fotku som pridal do albumu. navrch_rekuperacie_v2.jpg. Dufam ze je to lepsie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Prosím o vyjadrenie k návrhu rozvodov. Sú takto navrhnuté rozvody pre rekuperáciu v poriadku? Hlavný prívod a odvod priemeru 125 a ostatné potrubie 100.(plastové HT rúry) Rozmýšľam nad tým, že by bol digestor s klasickým filtrom a odťah do rekuperácie by bol umiestnený v strope v strede kuchyne. Ďakujem
Odpovedať
@trustrk Dobrý deň, výustky dajte viac k oknám, aby vzduch pretiekol celou miestnosťou. Resp. v spálni do protiľahlého rohu (vzhľadom na dvere). V obývačke 2 ks výustiek, tiež viac k oknu, čo je hore.
Odpovedať
@trustrk Rúra odťah WC - pozor na uhol, ktorý zviera s hlavnou. Ak to komínové smrady a smer vetra dovolí, nasávanie radšej na sever. Kvôli letu. Nasávanie vonku a odpad musia byť od seba ďalej, alebo aspoň "za rohom" - buď rohom domu, alebo strešný odkvap môže byť delítkom medzi nimi (nasávanie na fasáde, výfuk na streche).
Odpovedať
Ďakujem. Na severnej strane mám suseda veľmi blízko a má krb
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blacksr Z uhlami je to jasné (kolmé alebo ostré vzhľadom k prúdeniu vzduchu) Prívody vzduchu v obývačke môžu byť riešené v jednej vetve, alebo radšej každý zvlášť?
Odpovedať
@trustrk : mas tam nejak riesene klapky? Ako zabezpecis rozne objemy do jednotlivych izieb a zase iny odtah z kupelne a kuchyne? vyfuk by som dal rovno pri rekuperacii - mal by si to za rohom od nasavania a v celku dost od seba.
Odpovedať
@trustrk z coho chces robit rozvody? len nie z PVC odpadovych rur .
Odpovedať
@mr79 prečo neodporúčaš odpadové rúry?
Odpovedať
- proste sa to na to nehodi - je to na odpod. Na vzduchotechniku sa pouzivaju spiro potrubia (pozinkovany plech - asi to ma svoje opodstatnenie) a specialne ohybne hadice - sonoflex. Tak isto ako na rozvody centralenho vysavaca - mas tiez specialne rozvody. Je jedno, ze to po 2-3 rokoch je este OK. ale robis to na x rokov. Ziande klapky nebude spouzivat? - ak ano ako to spojis s tymi odpadovymi rurami? ako rozdelis prietoky? Chce to regulovat len kruhovymi vemtilmi? Ak len ventilmi nad to nebude dobre.
Odpovedať
@trustrk : osobne som si daval spravit navrh projekt priamo od predajcu, pretoze pri kupe jednotky mi to odrataju z ceny.
Odpovedať
@mr79 teraz to riešim. Hľadám info
Odpovedať
@trustrk Do obyvky jedna vetva a potom Y kus. Rozvody radšej z odpadového HT - to je PP. Nie z PVC. Existuje aj antistatický biely plast, tiež PP.
Odpovedať
Profilova fotka
a čo tak http://www.maico-ventilatoren.com/ind... Jednoduchý systém. Tak ako napísala @blacksr prívody čo najbližšie k oknám.
Odpovedať
Trochu som to upravil. Čo na to poviete?
Odpovedať
@trustrk - myslim ze z jedneho miesta nebudes vediet spravit rozdelenie na 3 casti do izieb. - inak teraz som si vsimol, tak je zachod spolu s kupelkou a uz nikde nebude? - v kupelni su zytocne 2 odsavania. - uz vies ako to budes regulovat? nejake klapky?
Odpovedať
V kupelke bude ešte jeden záchod oddelený. Roztrojím to dvoma Y-kusmi. Tie klapky som ešte nedoriešil. @mr79 Máš nejakú radu ohľadom klapiek. Bez nich to nebude správne fungovať?
Odpovedať
@trustrk tak ide o to, ze ak nebudes mat klapky ako budes mat rozdeleny prietok ? Predsa len do izby kde bude 1 dieta potrebujes menej cerstevo vzduchu ako do obyvacky, kde sa rata s vacsim poctom osob. Potom odsavanie z kuchyne by malo byt silnejsie ako z kupelne, a v kupelni zase vasie ako v zachode. To by trebalo nejak dimenzovat a vascinou pri zapojeni rekuperacie by sa to malo nastavit - preto vsetky take home made riesenia, nie su vychytane.
Odpovedať
@blacksr ahoj, ako ty riešiš reguláciu v jednotlivých miestnostiach?
Odpovedať
@romcu OPRAVA. Som si nevšimla, že už nie som v kúrenárskej otázke :-D :-D ... Reguláciu vetrania - vhodným pootvorením výustiek. Ale tú podlahovku idem vypnúť aj tak. ______________________ Pôvodné Bude termostat v jednej z nich, ktorý bude rozhodovať o tom, či podlahovka ide, alebo nie. Jednotlivé miestnosti sa budú regulovať prietokmi v okruhoch. To si prvú zimu odsledujeme, nastavíme a ostane to tak. Do kelu. O 14.30 som zapla podlahovku a ešte nemáme termostat. Utekám to vypnúť. :-) Ešte že Vás mám.
Odpovedať
@trustrk Dobrý den. U vzduchotechniky je potřeba vzít v úvahu : objem větracího vzduchu, rychlost proudění vzduchu v rozvodech, tlakové ztráty v rozvodech, rychlost proudění ve výústění, rozdělení objemů vzduchu do jednotlivých prostor, tepelné ztráty potrubí, přeslechy mezi jedotlivými místnostmi a rovnoměrnou výměnu celého objemu vzduchu v místnostech. Průměr napojovacích hrdel na jednotce nemusí nutně znamenat, že použijete takový průměr rozvodu. Já bych doporučoval hned za jednotkou to zvýšit na 150 mm a postupně to redukovat na 125 a 100 mm. Místo dlouhého páteřního rozvodu a odboček použít hvězdicový rozvod. Rozbočení realizovat pomocí kalhotových kusů, které jako jedinné zajistí nejnižší tlakové ztráty a rozdělí proud vzduchu naprosto přesně. T - kusy vůbec nepoužívat. Něco by se dalo vypozorovat v mého fotoalba. Já jsem na přívod čitého vzduchu použil sonoflex, které jsou naprosto skvělé a navíc fungují jako tlumič hluku. Na odsávání jsem použil odpadní trubky 3 x po 100 mm a v patře sonoflex 150 mm. Nicméně v přízemí u nasávacích otvorů je prostě při zvýšeném odsávání tu jednotku mírně slyšet. při provětrávání na min. je to OK. U vyústění čerstvého vzduchu slyšet pouze jemný šum, který lze pozorovat pouze v noci. Optimální navržení rozvodů skoro přesně rozdělí celý objem vzduchu do jednotlivých místností a není potřeba žádná drstická regulace škrtícími klapkami, nedej Bože škrcením talířových vetilů. Čili na Vašem místě bych to ještě trochu vylepšil. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Na navrh rekuperacie sa moc neodvazujem, myslite, ze kazdy dodavatel rekuperacie dokaze navrhnut aj rozvody? Povazujem to za samozrejmost, aj ked sa za to zrejme doplaca.
Odpovedať
@brandy12 Čo som zatiaľ videla, dodávatelia rekuperácie to robia presne tak, ako @ladajaskva neodporúča robiť. Napchajú tam blbostí, ktoré cenu za rozvody urobia 2-3krát vyššou. V jednoduchosti je krása. Za normálnych okolností vyjdú vzduchovody do 300 €. Treba mať na pamäti, že chlapík či slečna, s ktorým u dodávateľa komunikujete, nie je vzduchár vyštudovaný ani poučený samoštúdiom, vzt. sám doma nemá a náčrt zdarma je amatérsky. Už som ich zopár videla... (pre p. Laďu: býva to štýl Kocina !!! ) @romcu Aby som ešte upresnila - ventily ešte namontované nemáme, vetráme na minimum, je to OK. Viem, že sme v jednom mieste urobili chybu na rozbočke, vďaka ktorej budeme musieť ventil v Samkovej izbe privrieť.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?