Návrh rozvodov rekuperácie a zemný register

Profilova fotka
Ahojte, chcem Vas poprosit o pripomienky k mojmu navrhu.
Odpovedať
1
2
6
Profilova fotka
mozno blba otazka ... ja chcem rj este len riesit ale preco je ZR zdvojeny? resp tahana rula z domu von a opat dnu? @lubosu
Odpovedať
Profilova fotka
@psychx ahoj, ak by bola len jedna, bola by dlzka polovicna, pozemok viac nepusti, a je tu aj moznost ZR vynechat zo systemu a nakoniec z rev.sachty sa budu dat rury vycistit. Je to moj vymysel 8-)
Odpovedať
@psychx My máme tiež ZR zdvojený, ale obe vetvy idú paralelne.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr to paralerne mi je jasne. to som videl viac krat @lubosu najnizsi bod planujes vonku alebo pod domom? resp vyustenie chces mat niekde v pivnici alebo v niecom tako? a estejedna vec.. tie trubky potom asi planujes mat v zemi takto pred zakladmi hej?
Odpovedať
Profilova fotka
@psychx najnižší bod bude v revíznej šachte, rúra začína,končí v technickej miestnosti, kuk album rury uz sú pod základmi.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu treba pocitat s tym, ze ucina dlzka zemneho registra je len ta mimo domu. A pod domom by ho bolo treba izolovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ahoj, neviem ci prave mimo domu je ta dlzka ucinna, skor by som tvrdil opak, pod domom je teplota stabilna a nemeni sa cely rok.
Odpovedať
Profilova fotka
a čo keby si urobil na začiatku jeden rozdeľovač a na konci jeden zberač väčšej dimenzie. medzi nimi potrubia s menšími dimenziami a väčšími odstupmi. získaš tak väčšiu účinnú dĺžku. potrubie pod domom by stačilo jedno.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu funguje to ako zemny kolektor na TC. Ten vyuziva slnecnu energiu naakumulovanu v lete do vrchnej casti pody. Kam nesvieti slnko tam to nefunguje, geotermalny tepelny tok je len 70mW/m2. Pod domom mas stabilnu teplotu, kym z tade neodoberas energiu a kym ju tam dodava dom. Co z tade zemnym vymenikom odoberies doda tam dom, takze nic neusetris.
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar to by bolo fajn, ale ako to udrziavat ciste? @majkoj ok, pre mna je dolezite aby rekuperacia v zime fungovala aby nezamrzala, to je dovod zemneho registra, ci nieco usetrim to sa riesi teraz, snazim tlacit dodavatelov-predajcov dole s cenou, zatial sa dari :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu tak ale ked ti je to jedno, tak si tam daj elektricky predohrev a nebuduj drahy a hygienicky tazko udrziavatelny zemny vymenik :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj drahy nebol = naklady na zemny vymenik: 230e vodomerna sachta, 8 ks rur priemer 160mm dlzka 5 metrov spolu za 160e, plus kolienka a T-kus asi tak 30e, a zemne prace 30e, spolu 450e. Elektricky predohrev cca 230e. Mohol som usetrit 220e, ale ohrev ma v lete neschladi, zemny vymenik ano, aj ked viem ze to nebude dokonale, snad to bude aspon fungovat a s hygienou si poradim.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lubosu aha, ale to si asi daval obycajne rury ,nie tie na to urcene. No zaujimave by bolo sledovat co sa stane pod domom, ked rurou pojde -5C vzduch pod dobre zaizolovanou podlahou.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj a co by sa tam mohlo stat?
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu v absolutne katastrofickom scenari to podmrzne, teoreticky nieco moze nadvihnut. Ale nakolko je taky scenar pravdepodobny je tazko odhadovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj potom napisem ak nieco nadvihne ;-) , inac @blacksr uz dom levituje lebo ma rury rovno v zakladovych pasoch :-D http://pasivnydom.blog.cz/0904/zaklad...
Odpovedať
@lubosu áno, ale my sme na tom zarobili, lebo podľa toho natočili v Pixare rozprávku http://hd.wallpaperswide.com/thumbs/p... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr @majkoj dnes som trosku vymrzol, ale uz to je hlboko v zemi http://www.modrastrecha.sk/blog/lubos...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu máte na to nejaký výpočet, alebo je to len intuícia? Aký proces budete používať na čistenie, suchý, mokrý, kombinovaný? Na aké zaťaženie (výkon)je to navrhnuté?
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 vypocet nemam, je to navrhnute podla vseobecne dostupnych informacii, napr. http://www.vetranie.sk/nase_pdf/ZR.pdf cistenie akekolvek, viem tie rury preplachnut vodou alebo len cez ne pretiahnut mokru, suchu handru, zatazenie, vykon coho?
Odpovedať
Profilova fotka
v materiáli sa uvádza, že potrubie má byť mimo dom, má mať predsadený filter, odvod kondenzátu, a trvalý prievan, Aký predpokladáte prínos?TS domu vetraním je cca 2kW, to pri plyne robí 10c, rekuperačná jednotka by mohla mať spotrebu el e. max. 1kW, čo je výkon dohrievacej špirály, takže neviem
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu no vsak dobre, mozno ti to pripada zabavne, ale fyzika bude platit aj v okoli tvojeho domu :-). A dovolim si tvrdit, ze ani pod tvojim domom slnko svietit nebude.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 mam urobeni tepelno-technologicky vypocet, prenos tepla vetranim je 5785kWh/rok, po zapocitani rekuperacie (ucinnost 92% a tok prudenia cez jednotku min. 90% objemu vzduchu) je hodnota 1230kWh/rok. Samozrejme musi byt dosiahnuta vzduchotesnost, takyto udaj n50 = 0,6 1/h netusim ci to znamena ze ci musi byt dom hermeticky uzavrety alebo ... Zemnym vymenikom predpokladam este vylepsenie parametrov. A chladenie 8-) v lete. A ci pojde potrubie cez dom v izolovanej rure a dalej pod domom v PVC rure a ci cely cas mimo domu, nevidim v tom rozdiel, ja som svojim riesenim potreboval vyriesit hlavne hygienu a jednoduchy sposob odpojenia celeho vymenika zo systemu, ak by bol neviem aky problem. Kondenz , tu by ma zaujimalo kolko toho kondenzu je, reviznu sachtu mam plastovu a rury vymenika su cca 20 cm nad dnom, tz. ze sa tam zmesti 157 litrov kondenzu, potom mam problem a musim to vytiahnut cerpadlom, pretoze sachta je vodotesna a vstupy rur su vypenene kanalizacnou pur penou. Inac v sachte planujem v lete chladit pivo, takze kontrola bude kazdodenna.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj presne, plati aj to ze teplota v metrovej hlbke je viac-menej konstantna, akurat ten vymenik v zime tu zem v metrovej hlbke ochladi a v pripade dlhej a mrazivej zimy bude stracat ucinnost, a slnko tu velmi nepomoze. :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu teplota je konstantna tam, kde svieti slnko a urcite nie v hlbke 1m, kedze 80cm sa povazuje za nezamrznu hlbku. Stoji to aj v tvojom dokumente "Země jako sezónní zásobník sluneční energie se v poslední době stále častěji využívá u zemního výměníku tepla k předehřevu čerstvého vzduchu pro větrací zařízení". Ty chces odoberat cca 1000 W a tepelny tok zeme je cca 0.07W/m2. Cokolvek ine tam dodava v lete slnko. Bud to tam doda slnko alebo tvoj dom. Ale kludne experimentuj na svoje naklady :-). PS: energeticka ucinnost rekuperacie 92percent nebude, ale to by bolo na dlhsiu debatu.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj vsetko má svoje plusy aj mínusy, treba si len vybrať. Ucinost rekup. bola uvedená v posudku, viem ze reálna je úplne inde a je závislá od mnohých faktorov. A mas pravdu je to môj experiment za moje peniaze.
Odpovedať
Profilova fotka
Prosím poraďte mi. Kde mám umiestniť RJ? Môže byť aj na povale ak tam je rovnaká teplota ako vonku? Alebo radšej do niektorej miestnosti v dome? V dome je celkom mále miesta, preto sa neviem rozhodnúť.
Odpovedať
Profilova fotka
@niedermayer samozrejme lepsie je, ked je niekde vnutri, inak by sa musela lepsie izolovat a ani tak by to nemuselo byt ono.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubosu.súhlas s @majkoj, poukazuje na zníženie účinnosti registra a možné podmŕzanie v okolí potrubia. fungovať Ti to bude, i keď si myslím že tým že máš polovicu dĺžky pod domom nebudeš dosahovať na výstupe z registra očakávané teploty výstupu (záleží tiež od prietoku). nasávanie by som prehodil na druhú stranu domu , potrubie by som viedol do REK len jedno a potrubia by som rozhodil na väčšie rozostupy, resp. by som ich zdvojnásobil aby som získal potrebnú dĺžku. nakoniec i v tých materiáloch píšu o vedení vodovodného potrubia v okolí potrubia zemného registra. nakritickejšie to môže byť práve na tej vetve naľavo pod domom.
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar ahoj az teraz som si vsimol tvoju pripomienku, no ja ocakavam na vstupe do RJ teplotu vzduchu 0 stupnov, alebo radsej 1 stupen, len nech nezamrza. Ono mat dva rury v zemi ma mnozstvo vyhod a moznosti, napr. mozem dat nasavanie vzduchu v tej reviznej sachte (samozrejme hore nad terenom) a potom oboma rurami do RJ, alebo vyuzit jednu ruru na nasavanie vzduchu pre boiler s tep. cerpadlom. Uvidim moznosti su. Este to cele aj s kurenim dat dokopy ;-) Ohladom navrhu a realizacie kurenia ta urcite oslovim.
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?