Kúrenie v podlahovke

Chcem stavat bungalov cca 104m2, a riesim otazku kurenia, Pytam sa Vas, ci v prechodnom obdobi, kedy staci prikurit v izbach vecer, nechavate podlahovku bezat uz nonstop alebo ju vypinate zapinate ? oplati sa to, kedze podlahovka ma dlhy nabeh oproti radiatorom ? pride mi to nevyhodne ked je cez den este ´´teplo´´ kurit nepretrzite aby som mal vecer teplo, keby som mal v tych miestnostach podlahovku. Dik za odpovede,
Odpovedať
@danifedor podlahovku mam "zapnutu" cely rok o vsetko sa stara regulator a vobec neriesim ci sa zapne cez prechodne obdobie alebo nie.
Odpovedať
moderné podlahovky nemajú dlhý nábeh, 5 a viac cm betónu v poteri je pri požadovaných slnečných ziskoch cez južné okná nezmysel pri párhodinových nábehoch a dlhej zotrvačnosti. Sú systémy, ktoré pri 3 cm a tenšom poteri dokážu topiť do 40 min a rovnako rýchlo prestať topiť na pokyn regulácie. Tento systém má Uponor v spolupráci s Kiesel alebo www.bekotec-therm.cz
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor my sme zacali pred mesiacom vykurovat novostavbu a po zapojeni kotla do troch hodim bolo v dome teplucko, neviem preco kazdy tvrdi, ze to trva dlho a pritom to bolo pustene prvykrat
Odpovedať
tak ako @hop377
Odpovedať
my sme spustili predvčera kurenie podlahove v novostavbe, za par hod. nabehlo teplo a bolo ozaj citit krasne teplučko, , môžeš si v jednotlivych miestnostiach nastaviť prietoky podla potreby aku chceš mať teplotu a aj termostat si vieš nastaviť na program ako potrebuješ
Odpovedať
Mne podlahovka v prechodnom obdobi ide tak,ze ked da termostat pokyn,bezi 3-5 hodin a potom nekuri aj dva dni. Teplotu udrzi naakumulovane teplo. Poter beton 6cm.
Odpovedať
Rozhodol som sa zmeniť nastavenie podlahovky, vykurovanie 04-10 a 17-23hod. Plocha cca 120 m a na tom plávajúca podlaha 7mm. Ohrev podlahy pri tomto nastavení citeľný do polhodiny. Ideálne je mať dlažbu ale tá je v prechodnom období v porovnaní s parketami studená ako sviňa a tak sme sa rozhodli oželieť mierne vyššiu spotrebu pri intenzívnom kúrení. Radiátor ale jednoznačne chýba na tak primitívne činnosti ako sušenie ponožiek či utierky. Kto tvrdí opak nie je úprimný alebo kašle na hygienu :-) ))))))))
Odpovedať
@zamotek Neprekúrite viac - len je prestup krytinou podlahy pomalší. Sušenie vecí - myslela som, že mi radiátor bude chýbať, ale nechýba. Všetko uchne. Utierku zavesím na rúčku rúry, oprané šaty na sušiak. Nič nehygienické.
Odpovedať
Profilova fotka
kupili sme sušicku a neni problem uteraky vešiam v kupelni na radiatory rebrikovom
Odpovedať
@blacksr .... tak tú utierku praktizujem aj ja sporadicky, len to spôsobuje kolapsové stavy mojej milovanej manželke :-) ešte somotestoval aj sušdenie na madle myčky /funuje s menšou účinnmosťou/ a tiež odskúšané využitie zostatkového tepla z indukčnej doský, to je doplnené bonusovo o efekt zvlhčovania :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zamotek keby som to velmi potreboval tak ponozky vysusim na infra panely v kupelke :), ale 6kg pradla by som nenavesal ani na origos radiator. Z toho hladiska je uplne jedno ci mam radiator, alebo nie. Ja som stastny, ze ziaden nemam :)
Odpovedať
@majkoj 6kg prádla pri počasí ako posledné dva dni necháme v pohode usušiť večer za krbom na sušiaku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@zamotek no ved, vravim, ze radiator netreba :). Akurat tie litre vody v baraku....
Odpovedať
@majkoj no veď to, vlhkosť okolo 60%, musíme mať mikrovetranie na terasu, už to je nacvičené, dva roky praktizované a inštrukcie schválené :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor Osobne v prechodnom kurim ciste krbomTento rok konkretne od polovicky septembra.Od polovicky novembra,resp od casu kedy bolo potrebne prikurit v krbe castejsie,ako kazdy druhy den,som zapol podlahovku a vsetko je naplno v jej rezii.Velmi zriedkavo pre pekny pocit,alebo potreby rychleho vykurenia po dlhsej nepritomnosti,kedy kurim na teplotu asi o 2 st nizsiu/posledny mesiac to bolo asi 3 krat / si prikurim briketami v krbe.Inak kecat do toho podlahovke kurenim krbom sa u mna neosvedcilo.Uspora skoro ziadna a podlahovka sa z tohoto soku nejako nevie spamatat,preto v tomto obdobi nechavam vsetko v jej rezii.Ku krbu sa vratim opat podla potreby,resp. podobnej situacii,ako som mal na jesen,kedy prejdem na rezim podlahovka off a sezonu dokurim krbom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?