Kúrenie briketami? prečo nie?

Profilova fotka
Zdravím, po dostavaní komína ku krbovým kachliam mi bolo povedané, že v zostave, ktorú máme, nemôžeme kúriť drevenými briketami, vraj majú príliš veľkú výhrevnosť a zničili by komín, na ten máme dávať pozor aj pri kúrení drevom, aby nebol horúci. Je to možné, že nemôžeme kúriť briketami? Máme krbové kachle ABX Skandik 5 (6kW) a komín Schiedel nerezový, s redukciou na 130mm. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Fotka
Odpovedať
Profilova fotka
aj vam odporucili cim kurit ked komin nemoze byt horuci?
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslav78 može sa zohriať, ale tak aby sa na ňom dala udržať ruka, kúriť tvrdým suchým drevom, nižší plameň
Odpovedať
Profilova fotka
Udrzat ruka v akej vzdialenosti od zdroja? Lebo je rozdiel teplota komina hned na zaciatku a je rozdiel teplota o 2 metre dalej 😅
Odpovedať
Profilova fotka
@zipsuliak keď píšem na ňom, tak asi na ňom a nie dva metre od neho ale ja sa pýtam na vysvetlenie, prečo to niekto povie a či to dáva logiku, že by sa kachliam alebo komínu mohlo niečo stať a nie na blbé komentáre....
Odpovedať
Profilova fotka
Komin ma nejaku dlzku pre boha -_- teplota komina priamo pri kachliach bude diametralne odlisna ako teplota komina 2 metre dalej od kachli… Skus pouzivat rozum pred tym ako niekoho oznacis ze pise blbe komentare… Pretoze ta otazka je uplne relevantna…
Odpovedať
Profilova fotka
Teplota spalin moze mat pri kachliach kludne aj 120-200 stupnov… tam na komin ruku asi nepolozis 😅 jedine ze by si kurila svieckou a nie drevom 🙈 Na vyusteni z komina bude teplota spalin uz len 40-60 stupnov… tam uz by bolo realne mozne ruku udrzat… preto som sa pytal v ktorej casti akoze mas dokazat udrzat ruku na komine….
Odpovedať
Profilova fotka
vyskusal by som kurit normalne bez obmedzeni,nevidim v tom problem
Odpovedať
Profilova fotka
ak ale mate trosku obavu tak treba googlit, tam sa docitate viac,aj doporucenu teplotu na ktoru sa komin moze ohriat.
Odpovedať
Profilova fotka
@zipsuliak zle som pochopila otázku zjavne, pardon, kázali skúšať tak vo výške cca 2 - od zeme, koľko dosiahneme rukou od kachlí je to niečo cez meter. @radoslav78 aj som googlila, ale asi slabo, nenašla som poriadne nič 🙂 aspoň nič pre mňa pochopiteľné, len samé reklamy a odporúčania prečo kúriť briketami. My plánujeme kúriť drevom aj briketami, čo bude dostupnejšie, ale prvú zimu drevo nemáme.
Odpovedať
@venusa915 aj Vám vysvetlili čo by sa mohlo s tým komínom stat? Nechce sa mi veriť že by ho brikety dokázali roztopiť. Treba však začínať opatrne a rozkurovat postupne pomali a nie tam nabaliť dreva až povrch
Odpovedať
Profilova fotka
@jozik123 nevysvetlili čo sa s ním stane, len že pre túto zostavu sú nevhodné a že by sa komín prehrieval.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@venusa915 ja si skôr myslím a vždy mi to aj tento typ kúrenia evokuje,že problém pri vyššej teplote bude odizolovanie komína v strope..
Odpovedať
Profilova fotka
@dart9 ešte povedal že preto lebo máme jednokomorové kachle... takže by šlo o obavu že sa prehreje komín a vyhoríme kvôli slabej izolácii?
Odpovedať
Profilova fotka
@venusa915 neviem,nerobil som vám odizolovanie komína..ja som robil u seba,komín kombigas som len pri sadrokartóne izoloval penovym sklom s tmelom na vyššiu teplotu, od drevenej konštrukcie treba dodržať min.vzdialenost(neviem presne) s minerálnou izoláciou..
Odpovedať
Profilova fotka
@venusa915 ďalšie riziko vyššej teploty je aj že pri vyšších teplotách môže dôjsť k vzplanutie usadenych sadzi čo by mohlo poskodit aj samotný komín..nie som ale odborník na krby a komíny..treba si overiť skutočnosť s predajcom zostavy pripadne u iného predajca.
Odpovedať
Profilova fotka
@venusa915 kúriť môžete hocičím, ale kachle sú stavané na určitý výkon, napr. 10kW, to znamená, že sa tam vloží 2 kg dreva a to sa spáli. Ak sa vloží iné palivo a zmestí sa ho viac, tiež zhorí, ale vytvorí vyššiu teplotu a tá môže poškodiť komínové potrubie. Takže kúriť áno, ale nepreháňať.
Odpovedať
@venusa915 no neviem čo to bol za kominára čo Vám takéto blufy nahovoril , a ešte vyberací otvor umiestnil do interieru z tej strany ako je izba ..celé to jhe akési čudné... čo to je za značka komina?
Odpovedať
Profilova fotka
Ake palivo mozete pouzit musi definovat vyrobca spotrebica. Vasou ulohou je dodrzat potom jeho maximalne mnozstvo a dodrzat predpisany sposob prikladania, ako casto a kolko. Pre nas komin SCHIEDEL ICS25 je definovana prevadzkova teplota T450 alebo T600, od toho sa potom spolu so sposobom zabudovania urcuje bezpecna odstupova vzdialenost vonkajsieho povrchu kominoveho plasta od horlavych casti stavby. Ak zacne stena komina fialoviet, modriet, tak ste dosiahli 650 - 750°C co je mimo prevadzkovej teploty. Komin , ktory je na tuhe paliva ma byt zaroven odolny pri vyhoreni sadzi, teda pocas 30 minut musi vydrzat 1000°C , tu vsak uz nepojde o vzhlad, ale o schopnost udrzat dany poziar v komine a tiez nezapalit horlave casti stavby v deklarovanej bezpecnej odstupovej vzdialenosti - preto je definovana. Teplota na povrchu komina moze byt ako je na obrazku uvedene.
Odpovedať
Profilova fotka
Zakladne info k predmetnemu vyrobku.
Odpovedať
Profilova fotka
A teplota na povrchu komina pri udavanej teplote spalin v podkladoch ...
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda schiedel a dvierka sú vo vnútri preto,lebo inde by boli už len ma streche, keďže komín ide z kachlí rovno stropom na strechu. Dvierka sme potrebovali na ometenie prípadných sadzí z prepážky kachlí, ktorá je tam na pevno a inak sa k nej nedostaneme.
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko takže ruku na komíne nejde udržať tak či tak. Každopádne ďakujem za info. Od začiatku je jasné že nemôžeme do kachlí nakladať ako blázniví ,ale s mierou. Aspoň viem, že brikety môžeme. Kachlami plánujeme vykurovať len 2 miestnosti a prípadne ak tak dokúrime podlahovým, takže by to malo byť fajn.
Odpovedať
@venusa915 sa tu množia zvláštne príspevky na MS...:WC misa co sa zápcha a pri väčších nákladoch., komín v ktorom nesmieš moc kúriť.... To sme dopracovali.....
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda WC misa co sa zapcha? No ked sa nalozi, tak sa zapcha 😄 Preto sa splachuje po kazdej navsteve a nie raz za den 😄 V komine sa nekuri. 😄 To je presne to, ze ludia nevedia, nerespektuju zakladne veci. A myslia si, ze vsetko ma fungovat podla nich. No a nefunguje. Preto tiez radia velakrat ludia co o tom nemaju sajnu 😉
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?