Krb zatvorený, klasický alebo otvorený?

Rozhodujem sa ci si dat krb zatvoreny,klasicky alebo otvoreny,bez skla.Je to taky vidiecky styl a to sa mi paci na tom otvorenom,len neviem ako to funguje,ci nebudem mat popol vsade pokial ho hned po kureni nevycistim.Viete mi poradit?
Odpovedať
Profilova fotka
Švagor otvorené ohnisko na chate vymenil za krbovú vložku. Ten priamy kontakt s ohňom mu chýba, ale zas si pochvaľuje čistú prevádzku, bez prístupu chladu od komína, bez čiernej zadymenej diery väčšinu roka keď sa nekúri.
Odpovedať
Aj zo zaskleneho krbu sa prasi,aj ked menej. Ale zalezi aj ako mate vyriesene vykurovanie. Otvoreny krb ma vyhrevnost 10-15%, oproti uzavretemu-cca 80 %. Ak staci menej tepla a ohnik kvoli atmosfere, tak preco nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@maki17 popol nebudes mat vsade, skor treba dat pozor na prskanie dreva, moji rodicia kurili v otvorenom krbe cez zimu denne, vecer nechali vyhasnut, cez noc popol vychladol, rano pred dalsim zakurenim popol vybrali. Ked nevybrali popol dva-tri dni nic sa nedialo, zaprasena bol len rimsa na krbe, zem takmer vobec. Namiesto laminatovej podlahy dali pred krb mosadzny plech, takze ked vyprsklo, nic sa neposkodilo.
Odpovedať
a nesmrdel ten popol?
Odpovedať
Profilova fotka
@maki17 nemam pocit, ze by smrdel, mozno vtedy, ak zostala otvorena klapka a nakvapkala nanho voda. Ten krb bol postaveny niekedy v polovici sedemdesiatych rokov a vyuzivany pravidelne, v zime denne a fakt sme sa necitili nim nijako obmedzovani. Dnes su uz uplne ine moznosti a materialy, takze aj pri otvorenom krbe by som ocakavala skor zmeny k lepsiemu:-)
Odpovedať
Profilova fotka
ked to ma sluzit iba na efekt, tak moze byt kludne otvoreny ale ked s tym chcete aj kurit, tak tam ta ucinnost je velmi nizka ako uz pisali predo mnou.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Ahojte, celkom to sem asi nepatrí, ale nechcem zakladať novú diskusiu, a neviem ani nájsť nič vhodnejšie :-N staviame otvorený krb (či kozub), základ je ako taký hotový, robíme zo šamotovej tehly, položili sme sopúch, ale teraz máme dilemu, aj okolo sopúcha treba robiť šamotom, či bude stačiť aj klasická pálená tehla? Prikladám foto pre predstavu a za prípadné rady ďakujem :-) (PS neprosím si žiadne krbové vložky) :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Staci aj palena tehla.
Odpovedať
šamot len do ohniska, na obostavbu plnú pálenú tehlu, ak bude ako otvorený treba zabezpečiť komínovú klapku, aby pri nekúrení neunikalo teplo do komína alebo dať sklené dvierka, kúriť len kvalitným suchým tvrdým drevom, mäké krásne strieľa,tak bez dozoru ani na chvíľu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?