Kondenzačný kotol - výkonový a modulačný rozsah - význam?

Dobrý deň prajem, plánujem/e/ kúpu kondenzačného kotla, poschodový dom, podlahové kúrenie, cca 200m2. Firma, ktorá mi to robí, odp. kotol Vaillant 246 Plus 9,4-26 KW /minuloročný model/, s modul. rozsahom 37-100%. Ja nemám problém si priplatiť za nový Vaillant 256 Plus 5,7-26,5 KW, s modul. rozsahom 17-100%. Viem, že to asi nie je také jednoduché vysvetliť z tak málo informácii o vykurovaní daného domu, ale aspoň čisto teoreticky, aký význam má, ak by som šiel do kotla s vačším rozsahom výkonu i modulácie, má to vplyv na úsporu, životnosť??? je vôbec dôležitá i spodná hranica výkonu pri kúpe kotla? ďakujem pekne za odpovede...
Odpovedať
Profilova fotka
pri výpočte tepelných strát domu sa počíta s vonkajšou teplotou,(-15,-17st) keď je najväčšia strata tepla a túto musí kotol dodať. Ale takéto teploty sú len niekoľko dní v roku, zvyšok je nižšia tepelná strata a preto sa používa modulácia. Len málo zaizolovaný dom má stratu väčšiu ako 10kW, čo je min výkon kotla 246, sústava nedokáže takéto množstvo tepla odobrať, preto kotol za chvíľu nahreje obsah vody v kotli a musí sa vypnúť. Po pretečení malého množstva sa ochladí, znovu zapne, cykluje. Má to vplyv na životnosť, hlučnosť, účinnosť.Kotol otvorí ventil plynu, ten sa zapáli až po dostatočnej koncentrácii a vznikajú straty.
Odpovedať
ďakujem pekne za odpoveď... takže ak to dobre chápem, má to dosť veľký význam... z celkového pohľadu tam bude aj nejaká úspora? myslím reálne nejaká úspora, alebo to bude len minimálne? oni mi ten kotol chcú dať za každú cenu a ja aj viem, že prečo... po prečítaní zopár diskusií ale ja ako laik mám rovnaký názor, ako ste mi písali, tak som to nejak aj ja pochopil, a aj preto trvám na inom/lepšom kotli pre moju domácnosť... radšej si priplatím, rozdiel tam nie je nejaký veľký, z môjho pohľadu...
Odpovedať
@nanee suhlas s jan45 , urcite ten novsi model a mozno popozerat po este vhodnejsiom ! Nekupuj ten co ti chcu nanutit :)
Odpovedať
uvažujete dobre a hlavne sa kotol nekupuje podľa veľkosti domu, ale podľa jeho tepelnej straty
Odpovedať
veď práve... ide o poschodový dom strednej veľkosti, mám 3x termo dvere, termo garáž. bránu, okná som dával 3-sklo s trojitým tiesnením, izolácia stropu plus budem izolovať zvonka celý dom.... steny mám z tej červenej tehly, hrúbka 36-40 cm... ja ako laik po konzultácii s viacerými odborníkmi i po prečítaní zopár tém na fóre si tiež myslím, že ten kotol je predimenzovaný... rozmýšľal som nad Vaillant ecotec plus 256 prípadne by mi podľa mňa úplne stačil Vaillant 206 s rozm. 4,2-21,2 kW. Alebo sa mýlim??
Odpovedať
Profilova fotka
@nanee no najlepsie by bolo poznat stratu, lebo tie tvoje informacie nemaju velku vypovednu hodnotu. Nemas energeticky certifikat ? Ale to asi nebude novostavba.
Odpovedať
doteraz som to neriešil, len mi minulý týždeň priniesli kotol, pozrel som sa na nete na parametre, začítal som sa do fórumov a až tak som to začal riešiť... energetický certifikát nemám, ide o rekonštrukciu, použil som orientačne nejaké tie kalkulátory na nete, ale aj tie majú asi minim. výpovednú hodnotu... viac ako 15kW mi ale ani s jedným nevyšlo... preto si myslím, že 26kw je dosť, ale ešte viac mi vadí tých skoro 10kW na dolnej hranici.. celý dom sa snažím urobiť čo najenergeticko-úspornejšie :), investujem doň nemalé peniaze, tak teraz to celé nechcem pokaziť nesprávne vybraným kotlom, čo je asi pochopiteľné... ďakujem pekne za odpovede ...
Odpovedať
Profilova fotka
@nanee osobne by som zasiel za panom co Ti bude robit EC (lebo podla zakona ho budes potrebovat), dodal mu vsetky buduce parametre a poprosil ho nech ho predbezne spocita. Na zaklade toho by som to riesil dalej. Lebo ak dobre zateplis (vravis ze sa snazis co najlepsie) a vyjde ti strata 5-6kW, je Ti 26kW kotol trochu zbytocny :)
Odpovedať
@majkoj lavne ten spodný výkon nech je nízky, tie 4 kW tuná budú fajn horný výkon 20-26 kW nevadí - využije sa na rýchly ohrev TUV @nanee dúfam, že dávate viac než 6 cm izolácie na steny, podlahy a viac než 20 cm na strop ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr nema KK na nizsi vykon aj nizssiu ucinnost ?
Odpovedať
@majkoj to hej, ale zas je tu aj iná vec, ktorá môže byť praktická: rýchlosť ohrevu...či nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr no to ma vyznam pri TUV a tu neohrieva tak ci tak plnym vykonom, pretoze na to nie je stavany vymenik (pre 26kW by bol vymenik vacsi ako nadrz :) ). Ja mam 6kW na TUV a staci a kvantum ludi ma 2kW sipralu v bojleri :). Ale zase pre prietokovy ohrev ten vykon zase treba.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj jasne (my máme 2 kW aj TV a kúrenie spolu :-) )
Odpovedať
@majkoj No nehovoris celkom pravdu. Pri 2kW trva zohrievanie TUV velmi dlho, musis mat niekolko sto litrovy bojler a vodu zohrievat na vyssiu teplotu, aby pri dopusteni studenej vody hned nevychladla. 6kW musi byt tiez malo na beznu prevadzku, predpokladam, ze mas minimalne 120 litrovy bojler a zohrievas na minimalne 45C. No a si zober, ze ja mam len 45litrovy zasobnik TUV a zohrievam vodu len na 37C, ale zase mam super KK s modulacnym rozsahom 3.0-26kW. Takze ked je treba, tak ide na plny vykon a vodu mi zohrieva prietokovo. Vyhodou je velmi usporna prevadzka, zohrievam len tolko TUV kolko je nutne, nezohrievam TUV do "zasoby", nechladne mi zbytocne cely den stovky litrov vody v zasobniku. To su tiez velke straty, ktore znizuju celkovu ucinnost. Ja mam v lete napriklad naklady na prevadzku len asi 0.3-0.5m3.plynu na den. A to ma malokto, kto ma velky zasobnik vody ...
Odpovedať
mam bojler 155litrovy a nahrievam ho na 40 stupnov... pri 60-stupnoch ma stratu 1kwh/den, pri mojej teplote to nebude ani polovica...
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec neviem v com nehovorim pravdu, jasne som napisal, ze pri prietokovom ohrievani, ten vykon treba. Naklady na prevadzku su dost individualne, staci mala slecna co minie denne 200l teplej vody a su uplne niekde inde. Ja mam 200l zasobnik zohrievam na 47C a moje denne priemerne naklady su cca 2.7 kWh. A s 37C vodou vo vani by ma vyhodili z domu :)
Odpovedať
@majkoj má pravdu, ak nepoznáš tepelné straty domu, nikto Ti dobre neporadí. Ale predpokladám, že budú nízke, 5-6 kW. Keď si už toľko investoval do domu, tak si priplať aj za vhodný a úsporný kotol. Poraď sa s odborníkmi, daj si urobiť projekt vykurovania, nie je potrebné naddimenzovávať kúrenie a ohrev TUV. Nájdi si vhodný model kotla s nízkym spodným výkonom. My máme moduláciu kotla myslím, že od 0,9 do 9. Bývame od 9/2013, komfortná teplota aj ohrev vody. Absolútne Ti netreba kotol s takým vysokým výkonom.
Odpovedať
@pivec @igigi proti legionelle sa nejako chránite pri takých teplotách?
Odpovedať
@blacksr A videl tu legionelu uz niekto v domoch ? Pokial viem je to problem len velkych zasobnikov vody alebo dialkovych rozvodov vody, kde je mala vymena vody. V mojom pripade, ked pocas jedneho sprchovania vymenim komplet vodu v zasobniku, mi nic podobne nehrozi ... Ale ked uz ma niekto tu paranoiu, tak neni problem obcas zvysit ohrev TUV na 60C. Ak by uz tam ta bakteria bola, tak sa jej rovnako dari pri aj 47C ako pri 37C ...
Odpovedať
Teplota vody v našom zásobníku bola 60 st, takú nastavil revizny technik. Nám sa zdala horúca, stiahli sme ju na nižšiu. Každý deň o polnoci sa kotol zohreje na vysokú teplotu (myslím okolo 80 st.,) slúži to ako ochrana proti množeniu nežiaducich baktérii-dezinfekciu.
Odpovedať
@pivec veci ako CO2, O2, O3, legionella, vírus chrípky atď som ešte nevidela... možno, že ani nejestvujú
Odpovedať
@lienockac To je teda riadny nezmysel. Este by som to pochopil, ze by sa to robilo tak 1x za mesiac. Ale kazdu polnoc !!!!!! Akosi nechapem naco teda nastavujete nizsiu teplotu TUV, ked ju kazdu polnoc zase zohrejete na 80C ?????
Odpovedať
@lienockac netreba každý deň, stačí raz za 2 týždne alebo mesiac, proste sčasu načas
Odpovedať
@blacksr Ďakujem, nám to tak nastavil servisák. Nad tou frekvenciou porozmýšľame, ale všetky "inteligentné" kotly to majú ako bežnú súčasť, aj elektrické. Videla som to už u viacerých známych. Ak si niekto myslí, že to nie je potrebné, kľudne nech si nechá aj 37 st. Ja som presvedčená, že je to potrebné, aby naša voda bola nezávadná.
Odpovedať
ďakujem vám za odpovede... zajtra mi príde firma, určia mi tepelnú stratu domu, vlastne mi spravia energet. certifikát a potom sa rozhodnem... kotol bude určite Vaillant, asi sa rozhodnem pre 206-ku so 115 L zásobníkom, 4,2-21,2 kW, rozsah je myslím dobrý a teplej vode bude tiež dosť...
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj máš pravdu, s 37 st. vodou nezlezie ani pot s tela....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
caute, rad by som pridal otazocku z mojej strany. Mam postaveny bungalov o zastavanej ploche 180 m2, zateplenie obvodoveho muriva je Ytong 300+200EPS, v podlahe mam 150 mm EPS 100, v strope mam 400 mm mineralnej vlny, okna trojskla celkova tepelna strata vychadza 4,32kW. V dome mam 2 sprchove kuty a jednu velku vanu do ktorej na kupanie musim dat min 300l. Chcel by som tam dat kotol so 45l zasobnikom na stenu ale kurenar mi povedal ze ked pustim napustanie vane a niekto bude este sa umyvat a sprchovat tak do vzdialenejsej casti domu nedojde tepla voda. Ja som premyslal ze by som dal kondenzacny plynovy s rozsahom cca od 4 do 23kW co by stihal a este kurenar mi hovori ze jednoznacne so 120l zasobnikom treba pocitat tam to vychadza 120l zasobnik+C6B-11 okolo 2010€ od Wolfu on ma tlaci do Immergass kukal som aj Protherm Aqua Complet Lev 28 KKO
Odpovedať
@pivec aky mas prosim ta kotol?
Odpovedať
Profilova fotka
@charliematei nepotrebujete viac ako Panther Condens 12 KKO a Protherm FE 120 BM max. 200, ale to sa tiež blíži k 1800€. Pozrite si kde sú servisy na kotly, čo vám ponúkajú, zavolajte, a zistite pružnosť dodávky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?