Koľko platíte za vykurovanie v novostavbách?

Čaute, chcem sa opýtať tých, čo už nejakú vykurovaciu sezónu majú za sebou, koľko platíte za kúrenie, akú plochu vykurujete, z čoho ste stavali a či ste zatepľovali.
Odpovedať
Profilova fotka
No, toto by veru zaujímalo aj mňa... :-N
Odpovedať
Dobrý deň, Enton. Je to veľmi všeobecná otázka. Ak by som sa mala pokúsiť o všeobecnú odpoveď, tak by znela: Čím je dom lepšie tepelne zaizolovaný, tým menej stojí vykurovanie. Ale to nehovorím nič nové, že? VEĽMI ORIENTAČNÉ výpočty, aby ste boli v obraze (predpokladám, že idete stavať): Ak postavíte dom s tepelnými izoláciami podľa platnej normy, merná potreba tepla sa bude pohybovať okolo 80 kWh/m2 ročne. To znamená, že ak má dom plochu 120 m2, spáli 80x120= 9 600 kWh. Pri vykurovaní zemným plynom (kondenz. kotol) to bude stáť 9600x1,50 Sk= 14 400 Sk ročne plus ohrev vody. Ak budete kúriť drevom, bude to lacnejšie. Ak elektrinou, bude to drahšie, ale zas je pri 2-tarife možné, že ušetríte na platbách za "bežnú" spotrebu elektriny, takže v celkovom meradle to môže byť výhodné. Ak rovnaký dom postavíte ako nízkoenergetický (podotýkam, že za veľmi podobnú sumu) s mernou potrebou okolo 30 kWh/m2 ročne, spálite 30x120= 3 600 kWh, čo je v plynovej verzii 3 600x1,50Sk= 5 400 Sk ročne. Plus ohrev vody. Ak by to bol pasívny dom s mernou potrebou tepla 15 kWh/m2 ročne: 15x120= 1 800 kWh, v plyne to predstavuje 1 800x1,50 Sk = 2 700 Sk. Plus ohrev vody. Ale stále čakáme na údaje zo života! :-) Tak píšte, prosím.
Odpovedať
Profilova fotka
enton Zdravím ťa. Konečne dal niekto do diskusie otázku, ktorá nám môže otvoriť oči a pomôcť pri rozhodovaní a plánovaní o našich budúcich domoch, návratnosti niektorých koľko krát zbytočných investícií. Aj ja som zvedavý na reálne čísla.
Odpovedať
ja este len staviam, ale ide mat elektro kotol, nakolko tam nie je plyn a na splynovaci kotol, alebo peletky som pohodlny a nechcem sa starat kde zohnat palivo. Verim, ze cena bude velmi porovnatelna s inymi systenami vykurovania (samozrejme treba zaratat ten konfort a pohodlie).
Odpovedať
Dobrý deň, blacksr, niečo mám aj ja napočítané, aj keď tvoje vzorce som nepoznal, ale práve tie údaje zo života sú asi najzaujímavešie. Čo som zabudol je, samozrejme, čím sa vykuruje, tak ak sa niekto s nami podelí o skutočne čísla, nech spomenie aj to.
Odpovedať
Enton, žiadne ťažké vzorce, iba jednoduchá logika (i keď musím uznať, zpaušalizovaná a značne zjednodušená).
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Profilova fotka
NED dom 40 kW/m2, kúrenie elektrika tarifa D5 ( infrapanely) fínska protiprúdová pec 4,5 t, boiler 300 l s kolektormi, Dom poschodový 169 m2 obytnej plochy. Bývame prvý rok 4 členná rodina. Zálohové platby 100E/mesiac. Za 11 mesiacov 1100 eur. Preplatok 150. EUR. Spáleného dreva 3m to je 90 eur. Mesačné náklady 87 EUR. Som spokojný :) . Kúrime v každej izbe inak ,priemer 22,5 C.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?