Kam dať termostat?

Pls o radu, v projekte mame termostat v obyvacke, ale odradzaju ma, ze ked budeme kurit aj krbom v obyvacke, ze je lepsie to dat do spalne... Podlahove kurenie + krb do obyvacky. Mam to urobit tak, alebo poradi niekto lepsie ? dik
Odpovedať
@charlie111 Ak budete mať od krbu teplovzdušné rozvody alebo ak bude riadené vetranie, ktoré je schopné rozniesť teplo od krbu po dome, potom vidím termostat v obývačke ako dobré riešenie. Po zakúrení v krbe by dal termostat pokyn kotlu, aby nekúril do izieb, lebo sú práve vykurované teplom z krbu.
Odpovedať
@blacksr nebudeme mat ani jedno, takze je lepsie to dat fakt do spalne ?
Odpovedať
a do chodby? my ich mam sedem- takze vsade mozne s tym ze dva ktore su najblizsie ku krbu sa samozrejme vypinaju skor ako tie ostatne
Odpovedať
@charlie111 Zrejme áno, lebo kotol nebude vedieť, že v spálni či detskej má kúriť, keďže termostat pri krbe mu dá pokyn, aby nekúril, lebo v obyvke je teplo. Ešte je možnosť mať 2 termostaty: jeden v obývačke by spínal kúrenie do okruhov v obyvke, druhý by spínal do okruhov v izbách. Zrejme ale potom aj dve čerpadlá. Prieduch do spálne (ak dobre vidím, je to izba pri obývačke) by sa nedal dať? A termostat potom niekde do opačnej časti domu, kde teplo krbu tak skoro "nedočiahne". Odporúčam ale riešiť aj vetranie, aspoň odťahovým ventilátorom v kúpeľni. Ten by mohol zároveň napomôcť teplo od krbu rozniesť cez chodbu až do kúpeľne.
Odpovedať
@amexa nie je 7 moc? @blacksr nechceme prieduchy.. Pls ako to myslite s tym odtahovym ventilatorom (resp. co to je :) a v ktorej kupelni ?
Odpovedať
@charlie111 elektricke podlahove, chceli sme sedem okruhov.
Odpovedať
@charlie111 Pozerám Váš pôdorys a vidím, že na pravej strane v strede máte kúpeľňu. Plánujete vetrať oknami? V tesnom dome? 5x denne? Nie je lepšie riešiť vetranie strojovo? Z hľadiska komfortu. Asi najlacnejšie riešenie je odťahový ventilátor v soc. zariadení, spínaný časovo alebo nejakým čidlom (vlhkosti, CO2). Predíde sa vysokej vlhkosti a prípadnému roseniu okien. Berte to len ako tip. No a vlastne tok vzduchu môže slúžiť aj na roznášanie teplého vzduchu po dome.
Odpovedať
@blacksr to je technicka miestnost.. tam planujeme dat odsavanie s el. spinanim.. Myslite nieco take ale na cidlo ? Tzn. ze otvorim technicku a dokazem odvetrat cely dom ?
Odpovedať
Profilova fotka
@charlie111 jednoznacne si ho nedavaj do obvacky! odporucam do chodby,a lebo niekde na miesto, kde je uz krb dost daleko..... lebo je fakt, ze ked zakuris , vypne a v izbach vzadu budes mat chladno. do tech. miestnosti by som ho nedavala.. bud do jednej z izieb, alebo do chodby pri izbach....
Odpovedať
Profilova fotka
podla tvojho podorysu by som ho asi dala do chodby hned vedla vstupu do obyvacky, a lebo pri spalnu,alebo tak nejako....
Odpovedať
@charlie111 Celý dom asi nie... Musel by byť na to dimenzovaný ventilátor i odvodná rúra, aby to nerobilo hluk. (Myslela som tú miestnosť v pôdoryse úplne vpravo, nie v strede domu.) Dobre teda, nechajte tak... Asi najschodnejšie bude to, čo píše @katrin21 .
Odpovedať
ak mozem tak my mame termostat v obyvacke je to chyba. Teraz idem kupit prenosny a dam ho do detskej izby. No ale otazka je ze ako mas navrhnute kurenie. Hlavny ventil a tak. My mame hlavny ventil v obyvacke co podla velkosti je logicke ale na druhej strane by som ho radsej dal do detskej aby som kuril len v detskej ak by bolo treba. takto musim kurit aj v obyvacke aj v detskej. No ale prenosny termostat nieje tak brutalna investicia a mas porieseny komfort. Ak by som teraz riesil kurenie tak urcite nedavam na stenu nic a dam prenosny.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
my máme centrálny termostat priamo od kotla v chodbe pri dverách ten riadi teplotu pre kúrenie na chodbách, kúpelniach a v šatníkoch ... v ostatných izbách máme tiež termostaty ktoré riadia teplotu v prílušných izbách t.j. máme 1 centrálny termostat a 5 prídavných termostatov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?