Infra kúrenie do bungalovu 150m2 Máte skusenosti?

Profilova fotka
Ideme stavat bungalov 150 m2, 30tehla + 15 izolacia. Zvazujeme kurit infra podlahovym kurenim + krb. Firma odprezentuje ze je vsetko super ale ja by som chcela referenciu id niekoho kto uz byva a kuri s infra. Alebo sa priklonit radsej k plynu nakolko je aj ten na pozemku. Za kazdu radu dakujem :-)
Odpovedať
@pppetka5 S tym kurenim by bolo vsetko OK, len keby ho nevolali "INFRA". Zapni si infralampu a zakry ju. Ale chod von, kde je infra-slnko a schovaj sa do tiena. To je to infra, ked je pod podlahou... ;-) Uz mi vsetci tito infrakurici pridu ako jedna velka sekta. Preco nie klasicky elektrokotol a vodna podlahovka? A elektrine sa neda vyhnut? To je najdrahsie kurenie..
Odpovedať
Profilova fotka
Chceme sa spravne rozhodnut aby sme nemali velke naklady. S plynom idu naklady co sa tyka pripojky, kotol, revizie....dlhy nabeh to ma kym zacne kurit....mam recenziu, segra tak kuri v dome....a to "infra" ci ako by sa to malo volat nas zaujalo aj tym ze predstavuje iny druh tepla nezohrieva vzduch ale predmety, vstupne naklady su podstatne nizsie ako pri plyne...otazka je ci to ma naozaj taku spotrebu aku uvadzaju aby nas potom nespapal ucet za el :-D
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.pion.sk/sk/clanek/odborne-...
Odpovedať
@pppetka5 Spotrebu budete mat nie podla druhu kurenia, ale podla toho, aky dom postavite. Kym nemate vynikajuci NED alebo pasiv, elektrina nie je riesenie. Elektrina je 2,5x drahsia ako plyn. To "infra" sa pod podlahou sprava ako klasicka podlahovka = konvekcne kurenie, ziadne ohrievanie predmetov a podobne kecy. Ved sa nad tym zamysli, ako to moze fungovat. Skus najst nejake cisla v projekte. Tepelnu stratu, potrebu tepla na vykurovanie a podobne. PS: Uprimne pochybujem, ze na Sibiri niekto kuri elektrinou. Ty tomu veris?
Odpovedať
Profilova fotka
samozrejme ze dolezite je kvalitne zateplit ...Informujem sa aj tu lebo je to relativne "nove" a ludia maju vela krat predsudky, stara skola iba plyn ale kym spravime rozhodnutie chceme ponurat aj po inych moznostiach....
Odpovedať
@matorado elektrina 2,5x drahsia ako plyn? tak urciteee
Odpovedať
@pppetka5 Infra je vlasnte kazde kurenie - proste kazdy teplejsi predmet ako je priestor vyzaruje urcitu energiu - ide o urcitu vlnovu dlzku. Ja mam doma folie od Fenixu rovno pod plavajucou podlahou. Kazda izba ma vlastny programovatelny digitalny termostat, kde mam nastavenu min. teplotu podlahy (kvoli detom, ale aj ja chodim naboso) a potom nejaku krivku, krivku kedy ma byt v priebehu dna ina teplota. Inak 30 tehla + 15 izolacia je dost slaby popis domu. Ako bude rieseny strop, podlaha, orientacia na svetove strany, okna atd. Osobne by som izolaciu stien zvysil na 20 cm, stop pod 40cm by som nesiel, podlaha aspon 15 cm, samozrejme izolvat sokel. Potom spravit energeticky prepocet. My mame este silnejsie izolacie, rekuperaciu a sme na hranici pasivneho domu (bungalov 180m2 zastavana plocha) - ziadny krb ani komin a spotreba zatial za 10 mesiacov od 1/2015 (2 dosp. + 2 deti, pricom ja s manzelkou sme stale doma) je 4740 kWh (4300 kWh NT a 440 kWh VT) - z toho 1150 kWh kurenie (cca 125 Eur), 1760 kWh rekuperacia s TUV a chladeniem v lete (cca 190 Eur) a 1830 kWh ostatna spotreba cca (200 eur) Pri vykurovani elektrinou, poriadne zaizolovat, dostat tepelnu stratu pod 3 kW, co bez rekuperacie ide tazko, lebo straty vetranim, ak sa vetra ako sa ma, su aj vyssie ako straty prestupom.
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 sme v stadiu kedy kreslime projekt takze sa rozhodujeme aj co sa tyka obvodovych murov a vsetko ostatne....radi by sme chceli docielit NED ale tych informacii je vela uz sa len spravne rozhodnut :-) Dakujem za rady
Odpovedať
Profilova fotka
@pppetka5 to sú nepodložené čísla, po zbežnom prezretí som to vypol, ,som stará škola, ale čísla nepustia. Bohužiaľ, aj keď mr79 uvádza veľmi seriózne údaje, som proti takto riešenej stavbe. V rekuperácii po prepočte vychádza, spotreba energie sa približuje zachránenej energii, ale nie sú tam pripojené náklady na čistenie a možné riziká (nie možné, ale isté)
Odpovedať
@mr79 Mas dobre tie cisla, musis byt spokojny. Treba ludom vysvetlovat tieto veci, lebo niektorym fakt chyba pud sebazachovy. Elektrina na kurenie ozaj nie je pre kazdeho.. O kolko lacnejsie vyjdu tie fenixy oproti klasickemu rieseniu s elektrokotlom? @horsey Po com ide v Mauackach elektrina? Ak mas lacnejsieho dodavatela, sem s nim, budeme ti vdacni. ;-)
Odpovedať
@matorado pravdu povediac, ani som neriesil elektrokotol a nieco podobne, takze neviem kolko by to stalo. Len ked som si zistoval co by stal pre as Schieel Absolut ked sme chceli stavat a po sume tusim 1400 -1500 Eur za komin, plus externy privod, plus nizkovykonny krb a obstavba je v sume spolu cca 5 litrov, tak som sa na to vykaslal a zvacsil izolacie, vsetko si preratal. Urcite by som v tom nekuril pravidelne, a ako naladovka mi to pride drahe. Plus nemam rad extremne teploty v dome, v zime max 22,5 - 23. Inak trpim. Inak ja som si zohnal v Cechach folie s vykonom 60W/m2, asi o 30 % lacnejsie ako na SVK, takze v sirke 60 cm ma stala 9 eur za bezny meter a na SVK asi 13. spotreboval som toho tusim 120 metrov v sirke 0.6, potom 3 topne rohoze (2 kupelne a technicka - aj ked v technickej nie je zapnuta), spojovaci material atd... spravil som si to sam. Termostaty Fenix TFT tiez z ciech asi o 20 % lacnejsie. Mne hlavne islo o jednoduche riesenie, kazda izba regulovatlan zvlast, vie si na tom pridat v izbe teplotu aj nas 5 rocny syn. Ja mam rad v spalni chladnejsie ako v inych izbach, v kupelni mam podlahu na 25 stupnov rano a vecer a cez den 23, atd. Napr. robim z domu a mam malu pracovnu do 7 m2 - v nej kurenie skoro este eni neslo - notebook, monitor a ja to vyhrejeme dostatocne ;). Mne islo o to, mat to jednoducho regulovatelne v kazdej izbe, nemat starosti s kominom, neriesit plynovu pripojku a servis kotla (samozrejme mam servis rekuperacie), nezhanat ziadne drevo do krbu, v ziadnom pripade nejake peletky a a kotol so zasobnikom. Nasa technicka ma rozmer cca 7m2, je tam rekuperacia s ohrevom vody, pracka (miesto na susicku, ak by sme sa rozhodli), priprava na montaz centralneho vysavaca, regal s naranim, zachod a umyvadlo. A neplatit za to vela. Nasa mesacna zaloha je cca 60 Eur ( plus 6 eur za odberne miesto). Pricom podotykam, ako aj ja aj manzelka pracujeme z domu, co navysuje spotrebu. @jan45 tak ani neviem ci spotreba sa vyrovna usetrenej energii, ked v tom mam aj TUV a v lete aj chladenie - 1 kW ale aspon nieco. V rekuperacii filtre menim pravidelne, kondenz tam ziadny nie je, kedze nad potrubim je min. 45 cm izolacie plus este okolo, ma regulator vlhkosti ...
Odpovedať
@jan45 inak zohriat 100 litrov vody o 30 stupnov - potrebujes na 4,5-5 kWh podla strat systemu. za 300 dni po 100 litroch zohriatych o tych 30 stupnov (z 15 na 45), je potrebne cca 1350 - 1500 kWh len na TUV. Pricom ja v tom mam aj vetranie a chladenia - samozrejme o 260 kWh viac.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mr79 pokladám to za dobré a aj vydarené riešenie, ale som odporca rekuperácie z hygienických dôvodov. To nie je o čistote filtra a kondenze, to je o baktériách.Iná je dezinfekcia prielezného potrubia v mrakodrape a iná v RD s rozvodom 100mm
Odpovedať
Profilova fotka
Infrakúrenie sú i panely pod stropom/ pozri Fenix alebo firma v Tvrdošovciach na výrobu infrapanelov/ my dávame infrapanely ale ako píše matorado infrapanely- /kúrenie/ sa dáva len do NED alebo EPD, musíš mať dobrý projekt na NED/EPD a amozrejme kvalitne to i zrealizovať, ja by som si netrúfla si sama kresliť projekt - pppetka5, ak teda nie ste projektanti ale držím palce nech Vám stavba domčeka robí radosť ako nám.
Odpovedať
Profilova fotka
@horsey ty si dalsi z tych co pozeraju nespravny cenik pri dodavatelovy elektriny ? :) http://www.sse.sk/portal/page/portal/... cena dd5 0,1005512€/kWh http://www.spp.sk/sk/domacnosti/plyn/... cena D3 0,0436/kWh cize to mas cca 2,29x
Odpovedať
@jan45 rozvody mam 160 mm, a az posledny 1m mam 100 alebo 110 - ziadne KG rury, ale spiro-potrubie.
Odpovedať
@majkoj u ZSE pri DD2 jednotarife je cena 0,12€, co je 2,75x. Som sa sekol :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@ivetmar samozrejme mame projektanta :-) myslela som tym ze ho mame projekt rozpravocvany a vela otazok je otvorenych co a z coho spravit....projektant preferuje napriklad zateplenu tehlu 50 cm ale viac menej nas ini odhovaraju ze nech dame 30cm tehlu + 15-20cm izolacie...celkovo ta zateplena tehla je draha...Dakujem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@pppetka5 ok pppetka5 skus to ešte prekonzultovať i s iným projektantom,férový projektant ťa nebude tlačiť len do jedného materiálu,vo všeobecnosti platí pre NED/EPD čím menšia hrúbka obvodovej steny a väčšia hrúbka zateplenia,najlepšie pomer cena/kvalita,želám šťastnú ruku na projektanta.
Odpovedať
@pppetka5 50 cm zateplena tehla je blud. Drahe riesenie. Na bungalov staci 25 Ytong + 25 cm izolacie, 30 tehla + 20 cm izolacie alebo 17,5 cm Kaldeshtain ci ako sa to presne pise, a na to 30 cm izolacie a budes vysmiata ako leco.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivetmar jasne, on to navrhol ale netlaci rozhodnutie bude na nas a preto tu kazdho otravujem aby sme boli mudrejsi ... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 a ked dame tu 30tku tehlu tak aku by bolo najlepsie.....je nejaky preferovany typ? stavitel preferuje winerberger ale tiez je tam vela druhov...a cim je najlepsie zateplit? polystyren ci vata?
Odpovedať
@majkoj mas pravdu, pozeral som ine odberove tarify |-|
Odpovedať
@pppetka5 Ak tehla, tak nie na lepidlo, a uz vobec nie penu, ale na klasicku maltu - kvoli tesnosti, hovorim z vlastnej skusenosti. A na to tych 20 cisel EPS. V takej hrubke myslim, ze vata ani nebyva. @horsey Skoda, uz som sa tesil na dobry tip... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado koli akej tesnosti ? To si maltoval aj horizontalnu sparu ? @pppetka5 projektant preferuje 50, lebo projektant za pouzitie inak nepredajneho materialu dostava proviziu :)
Odpovedať
@majkoj Ja som nemaltoval nic. A to bola chyba. Ked sa dobre zamaltuje aspon horizontalny spoj, nebude ti tehlu durch 11 radov hore dole prefukovat, neskor cez kazdu zasuvku.. Ale mam pocit, ze sme toto uz riesili, mas nejake nove poznatky k tomu?
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado poznatky ma k tomu take, ze mna to netrapi a ked to niekoho mata, moze pouzit celoplosne lepidlo :).
Odpovedať
@pppetka5 my máme v bungalove vnútorná plocha 104 m2 elektrické podlahové infra kúrenie caleo + krb, spotrebu uvádzam vo fotoblogu a v krátkych správach, ... a máme teplúčko
Odpovedať
@majkoj Ty si nerobil blower door?
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado pri krbe, zbytocna namaha :)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?