Hysterézia termostatu pri tepelnom cerpadle

Zdravim, chcem sa spytat ci nema niekto skusenosti / odporucania s nastavenim hysterezie termostatu pri vykurovani tepelnym cerpadlom (vzduch-voda) vzhladom na efektivitu vykurovania? Mam moznost nastavit histereziu na 0,5 alebo 0,25 stupna. Ani pri jednom nastaveni som nepozoroval nejaky vacsi komfort/diskomfort, takze rad by som si zvolil to co bude efektivnejsie. Pri 0,5 stupna sa pocas minulej zimy cerpadlo zaplo v priemere 1-2x denne, a bezalo cca 8hod, kym ho termostat opat vypol. (termostat mame na 22 stupnov nastaveny, cize z 21.5 na 22.5 cca 8 hod, samozrejme v zavislosti od vonkajsej teploty a oblacnosti).
Odpovedať
@adros2 Cim mensia hysterezia,tym castejsie starty a kratsiadoba chodu,co vo vseobecnosti nie je pre T.C dobre.
Odpovedať
@dusan72 počet štartov nezávisí iba od toho ako je nastavená hystereza ale aj od toho či treba odkazovať alebo nie. Pri súčasných teplotách odmrazuje každých cca 45 min.
Odpovedať
Profilova fotka
@adros2 pri hysterezii 0,25 bude trochu castejsie zapinat kompresor ale zase teplota podlahy/radiatorov a celkovo v dome bude rovnomernejsia co bude komfortnejsie.. vydava tč pri starte kompresora pre teba rusive zvuky?
Odpovedať
@jozik123 Ja som nepisal,ze pocet startov zavisi IBA od hystetezie....
Odpovedať
@dusan72 ved v pohode, ja som to nemyslel zle, netreba sa pajedit :o) @adros2 tiez sme na zaciatku mali na termostate hysterezu ±0.5°C, ale problem bol dobeh podlahovky, nakolko ajked uz termostat zaplo nadalej sa este trocha ochladovalo a chvilu trvalo kym sme pocitili ze kuri. Predsa len zohriat taku masu betonu nie je len tak. Asi by to chcelo ten uciaci sa termostat, ale ked som to zmenil na hysterzu ±0.25°C tak je to pre nas comfortnejsie. Ono aj ked v dome pustite nejake spotrebice, napriklad ked zacnete vypekat, alebo pustite susicku, aj to vie troska ovplyvnit teplotu v dobe a spravanie sa termostatu.
Odpovedať
@rusty727 nie nevydava rusive zvuky, resp nie tak ze by nam vadili
Odpovedať
@jozik123 ano, u nas je to podobne, ze ten nabeh a dobeh tam je citelny, cize v principe ta teplota kolise ±0.8-0.9° stupna, ale nemam kvoli tomu pocit diskomfortu. chapem ze cim menej startov tym lepsie, len neviem ci to ma vyznam ked sa bavime o 1-2x denne, vs 2-3x denne, ked napr. pre ohrev TUV sa to zapina castejsie (asi aj kvoli cirkulacke, ktoru mame skoro cely den pustenu)
Odpovedať
@adros2 @jozik123 Zdravim, aku mate znacku TC? Ja mam daikin altherma 2, 6kw a tam je hystereza tusim min. 1 stupen. U mna je pocet startov TC v takomto sychravom pocasi cca 72 za den. Mozu za to defrosty kazdych 30 minut defrost = 2 starty kompresora. Kuri sa mi 17 hodin denne. Takze 4 starty za hodinu x 17 hodin = 68 startov + 2 (VT/NT) + 2 ohrev vody 1x denne. Spolu 72 startov/den. Je to tak softverovo nastavene, vlastnost TC. Takze v mojom pripade by to malo zmysel riesit. Ja cirkulacku nemam.
Odpovedať
@vietordoplachiet @adros2 ja mám Fujitsu 8kW s vnútornou jednotkou od geoterm, boiler Dražice tuším OKCE 250, Vodu mi ohrieva obyčajne dva krát denne na cca 45 stupňov, cirkuláciu nemám. Je to riadené obyčajným termostatom Salus. Obyčajne kúrim od jedenástej dopoludnia do nejakej piatej šiestej, ako kedy. Počet štartov neviem, nedá sa to na mojom TC odsledovať alebo aspoň o Tom neviem a popravde ma to ani nejako netrápi. Je to vec ktorú aj tak neovplyvnim. Čo som si tak všimol tak odmrazuje cca každých 40 min. Ak to bude takto bežať aspoň 12 rokov budem maximálne spokojný. Ale chcel by som v budúcnosti dať bezdrôtový termostat, lebo teraz je na stene za ktorou je práčka so susickou a to keď žena pusti, tak dosť to ten termostat ovplyvňuje. A keď ešte k tomu začne piecť v rúre tak ani kúriť nemusíme . V obývačke máme meteostanicu a tá ukazuje potom úplne inú teplotu, takže to niekedy musím troška korigovať. Ale zatiaľ je to v pohode.
Odpovedať
My mame Panasonic Aquarea TCAP 9kW. Ja som pocet startov zatial neriesil, ani neviem ci si to viem pozriet, sledoval som len podla termostatu kolko krat za den sa kuri. To ze kurite od 11 do 17-18 mate asi nastavene manualne hej? Kvoli lepsej efektivite? Urobi to velky rozdiel v spotrebe elektriny? Nekolisu Vam potom teploty ovela viac v dome? My to ovladame len termostatom, a konstatne to mame nastavene na 22 stupnov, co v principe znamena ze vacsinou sa kuri v noci, ked sa viac stihne ochladit dom, ale samozrejme vtedy ma cerpadlo nizsiu ucinnost. My sme napr. ani neriesili nejaku inu tarifu ako DD2, nenasiel som zatial ani nejake presvedcive argumenty, ze by to stalo za to (ale to som uz presiel na uplne inu temu..).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?