Elektrina verzus plyn

Profilova fotka
ahojte....prosim kto mi poradi alebo vie mi povedat z vlastnej skusenosti,ze co je lepsie rsp.vyhodnejsie v novostavbe rodinneho poschodoveho domu co sa tyka kurenia.co je lepsie mat vsetko na elektrinu alebo kombinovane elektrina+plyn.dakujem martina prosiiiiiiiiiiiiiiiiiiim poradte :-)
Odpovedať
1
2
5
Jednoznacne ma plyn lacnejsie prevadzkove naklady. kWh energie z plynu stoji polovicu az tretinu z ceny elektriny. A ten rozdiel sa bude len stale zvacsovat. Jednak je plynu na trhu nadbytok a jeho cena klesa. A za druhe tu mame Ficka. Takze ak je ta moznost a investicne naklady nebudu extra vysoke, tak by som siel do plynu. Alebo potom zase na druhu stranu urobit take opatrenia z hladiska izolacie, ze polozka na kurenie bude v rodinnom rozpocte nezaujimava a bude jedno cim budete kurit ...
Odpovedať
Profilova fotka
ja to preto riesim alebo resp.sa pytam lebo plyn musime tahat asi 200-250m....a pocula som,ze je to strasne drahe tie trubky a atd...ja sa do toho velmi nevyznam.a dalsia vec potom podlahove kurenie alebo prieduchy z kozuba?alebo ako by ste mi celkovo poradili ohladom toho...diiiiik ;-)
Odpovedať
my sme sa rozhodli pre elektriku - infrapanely. Vyšli nám oveľa nižšie investičné náklady. Budeme mať montovaný drevodom - nerobíme betónovú základovú platňu, nemusíme robiť potery, stavať komín, robiť prípojku plynu, kupovať kotol... Je toho dosť, ale záleží od tepelných strát domu. My máme okolo 3,6. Komplet kúrenie v dome by nás malo stáť okolo 2000€. Pri plyne je to cena akurát za kotol.
Odpovedať
Profilova fotka
@tina00 presne o to ide, pokial ma pripojka stat tolko co npr tepelne cerpadlo, je lepsie investovat tam, lebo budes platit len jeden pausal a elektriku budes mat pre cely dom o nieco lacnejsie. Vsetko zavisi od toho, aku mernu potrebu tepla ma ta novostavba a kolko bude stat pripojka plynu.
Odpovedať
@pivec kde ste prisli k domienke ze plyn bude klesat? Pre domacnosti? Nehrozi. Pre predstavu cena plynu nie je len o tom kolko si buchu Rusi do stola, su to aj naklady na prevadzkovanie sieti na distribuciu plynu + uskladnenie v podzemnych zasobnikoch pre vykrytie nadspotreby (oproti dodavkam z tranzitu) v zimnych mesiacoch. U plynu mozno pri pozitivnych scenaroch cakat maximalne stagnaciu cien. @tina00 no kurenie sa nastavuje podla tepelnych strat domu, ak nedosahujete nizke hodnoty blizko PD ci dolna hranica NED tak ano zrejme len ten plyn. Ale ak nemate este postavene ci dokoncene rozmyslajte nad inymi hrubkami izolacii.
Odpovedať
@niless Venujem sa problematike energii, takze som v obraze ako to momentalne vyzera s komoditami na trhu a aky sa predpoklada dalsi vyvoj. Do buducna sa predpoklada dost prudky rast ceny elektriny, co sa tyka plynu je trend skor opacny. Ano problem slovenska je aj v tom, ze ma uzavrete dlhodobe kontrakty s rusmi, takze to, ze cena plynu na trhu klesa, este neznamena, ze aj my budeme platit menej. Ale snahy o zavedenie trznych cien sa kazdy rok zvysuju. Napriklad v elektrine sa napriklad schvalilo zavedenie inteligentnych elektromerov na slovensku a co si myslis, ze kto to zaplati ? Stat ? Elektrarne ? No zaplatime to vsetci v cene elektriny. Napriklad v cechach vyslo jednoznacne, ze inteligentne elektromery sa zavadzat nebudu, lebo je to financne nevyhodne. Hold ale je to teraz uz fakt, cesi maju drahu elektrinu kvoli fotovoltaikam na ktorych sa niektori nabalili, my budeme mat drahu elektrinu kvoli inteligentnym meracom, na ktorych sa tiez jedna skupinka pekne nabali. V elektrine nie je buducnost vobec ruzova. Ti co stavili na elektrinu sa o par rokov velmi popalia ...
Odpovedať
my budeme mať čistoelektrifikovaný dom, tiež z dovodu, že plyn by sme museli ťahať, hoci asi takých 100m. Budeme mať infrapanely, ale my to poistíme izoláciou, stenu máme z 30tky tehly , na to pojde 20cm EPS, do stropu chceme dať 50cm vaty, do podlahy 20cm polystyrenu, po obvode chceme zatepliť aj základy do hlbky 30-40cm, čiže dufame, že mesačne náklady na vykurovanie nebudu až take vysoké. Dufam že realita nás nepríjemne neprekvapí :-|
Odpovedať
@tina00 Dobrý den. Naprosto klíčová záležitost jsou tepelné ztráty domu, což je fixní údaj, neboli konstanta. Z toho jednoznačně vyplývají provozní náklady na topení. Stejný ukazatel je celková potřeba tepla na topení, kde máte již sumarizováno, kolik si domeček spapá energie za celý rok na topení. K tomu je potřeba potom ještě připočíst spotřebu tepla na ohřev vody, ale to je už údaj, který není závislý na teplených ztrátách domu, ale na počtu obyvatel a jejich čistotných vlastnostech :-D :-D :-D :-D :-D . Z toho jednoznačně vyplývá, že čím má dům lepší tepelné parametry ( celkovou spotřebu tepla na topení ) tím méně protopíme. Kde je hranice, kdy se vyplatí topit elektrikou a nepořizovat plyn je otázka výpočtu jednak té spotřeby tepla, jednak investičních nákladů na přípojku plynu, investičních nákladů na pořízení topného systému, včetně kotle a v neposlední řadě i náklady na vlastní spotřebu tepla. Je to ale výpočet komplikovaný, protože se budou porovnávat vždy konkrétně zadané prachy za konkrétní kotel, přípojku, přímotop cenu plynu, cenu elektriky, paušály a pod. Jelikož některé položky se v čase mění, tak se dá spolehlivě spočítat pouze modelová situace v tomto roce, kdy jsou všechny ceny známy. Jak se to bude cenově vyvíjet nikdo neví, tak všechno bude pouze odhad. Naprosto klíčová záležitost je přesný výpočet tepelných ztrát a zdůrazňuji, že tam musí být zahrnuty i tepelné ztráty větráním. Ty se dají snížit pouze rekuperací. Čili, to je i důvod, proč se pasivní domy a domy s velmi nízkou spotřebou bez rekuperace neobejdou. Uváděním tlouštěk izolací nám akorát sdělujete, že to bude asi dobře zateplené, ale výpočet tepelných ztrát je trošku komplikovanější. Abych to ukončil, tak hranice, kdy začíná být investorovi celkem jedno, jestli topí plynem, nebo elektrikou jsou tepelné ztráty ve výši 3 kW, což je má osobní zkušenost a nakonec to potvrzuje i výpočet. Podotýkám, že v Česku. Na Slovensku to určitě bude někde jinde, neboť ceny elektriky a plynu budou asi jiné. Ale je celkem fuk, jestli 2,5 kW, nebo 3,5 kW. Více se to neposune. Od TZ 5 kW topit elektrikou je vyhazování peněz z okna. Natahovat 250 m vlastní plynovod se také asi nikdy nevyplatí. Elektriku bude mít naprosto každý, čili snížit TZ na absolutní minimum. :-D S pozdravem Laďa
Odpovedať
Moj dom bude mat tepelne straty do 4 kW. Kurit budem len elektrikou. Som toho nazoru, ze za peniaze, ktore by som vyhodil za plynovu pripojku, kondenzacny kotol, krb a komin (teda vybava vacsiny RD), sa da zaobstarat fotovoltaika s vykonom 5 kW a lacny elektricky kotol. Teda pri rovnakych investicnych nakladoch je mozne dosiahnut skoro energeticku sebestacnost. A ako bonus je takmer bezudrzbova prevadzka, netreba riesit revizie (plyn), kominarov, zhananie dreva alebo peliet atd. Ja v elektrine vidim buducnost.
Odpovedať
@calimero Dobrý den. Budete celkem zklamaný a soběstačnost bude v nedohlednu. Když porovnávám elektriku a plyn, tak do toho na straně plynu nemůžete montovat ještě krb, komín na krb. To je normální podpásovka, která má pouze vylepšit Vaše vidění toho problému. FV je sice dobrá ( mám na střeše 5 kWp ), ale když ji budete potřebovat nejvíce, tak je Vám k ničemu, neboť to je v noci, nebo je zataženo a venku - 15°C. Nicméně mám i přímotopy v dalším baráku a elektrický kotel v dalším baráku, čili srovnání mám. Čili o energetické soběstačnosti si nechejte zdát. PS jakou tipujete ostatní spotřebu el. energie ? Ale držím Vám palce. Třeba se uskrovníte a podaří se nemožné. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@ladajaskva elektrinu neplanujem skladovat. Od januara to ma v SR funkovat na principe jednoduchej bilancie. Vsetko, co vyrobim, odovzdam do siete. Vsetko co spotrebujem, zoberiem zo siete. Na konci roka sa spocita rozdiel. Zaujimat ma bude iba celorocna bilancia.
Odpovedať
@calimero Dobrý den. Právě, že systém net metering , který bude na Slovensku fungovat, umožňuje uskladnění vyrobené elektriky do distribuční sítě a její čerpání v době, kdy nebudete vyrábět. Nicméně o tom jste nepsal a toto je situace naprosto odlišná. Ale i tak si troufám tvrdit, že k soběstačnosti budete mít daleko. Možná se Vám podaří najít vyvážený poměr velikosti ( výkonu ) FV, nicméně nebude to uváděných 5 kWp. Odkaz : http://oze.tzb-info.cz/9862-jak-fungu... S pozdravem Laďa
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ladajaskva ano, preto som pisal skoro energeticku sebestacnost. Na strechu sa mi zmesti viac ako 5 kW, zatial vsak viac ako 20 panelov nedam, do buducna to vsak nevylucujem. System v SR by mal byt nastaveny tak, ze pokial viac vyrobim ako spotrebujem, za prebytok peniaze nedostanem. Takze vyhodnejsie bude mat elektraren mierne poddimenzovanu. Tepelne straty domu tiez zatial presne vypocitane nemam. Ono kym skolaudujem, este sa nejake veci trochu pomenia, co sa tyka hrubky izolacii.
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero to cele by fungovalo za predpokladu, ze elektriku vyrobis lacnejsie ako dokazes nakupit. Vo FV , nemam prehlad, kolko ta 5kWp bude investicne stat, aka je predpokladana zivotnost a kolko kWh rocne sa da z toho ziskat ?
Odpovedať
@majkoj fotovoltaicka elektraren 5kWp vyrobi v priemere 5500 kWh elektrickej energie za rok, samozrejme, nie kazdy rok je z pohladu slnecnych dni rovnaky a zalezi aj od lokality. Zivotnost panelov je niekolko desiatok rokov, pricom ucinnost klesa zhruba o 0,8% za kazdy rok. Po 25 rokoch by teda mala byt ucinnost na urovni 80%. 5kWp elekraren (20 panelov) stoji investicne komplet cca 10 000 € pri dodavke na kluc, ked sa v podstate o nic nestaras. To je strop, s cenou sa da ist podstatne nizsie, cena panelov kazdym rokom klesa a vela veci sa da poriesit svojpomocne. V mojom pripade je rozhodovanie jednoduche. V nasej lokalite nie je zavedeny plyn a pokial nechcem kurit pevnym palivom, co akoze nechcem, ostava mi len elektrina.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak by sme pocitali zivotnost 25 rokov, je to 25x5,5MWh cize 137,5 MWh pri investicii 10 000E, to je 0,072E/kWh. No da sa to vidiet aj inak. Za 1kWh platim 0,117E (SSE). Mam TC (pri trochu mensej investicnej cene) cize na vykurovanie platim cca 1/3 z tej ceny, co je 0,039E/kWh. Ale kazdopadne je to zaujimave a kladiem si otazku, ak je to tak ako pises na kyho andela dotujeme FV ?
Odpovedať
@calimero Zaujimave, ze ti to vychadza az tak dobre. Co mam k dispozicii realne udaje z FVE na zapadnom slovensku, tak z 1kW instalovaneho vykonu dokazu vyrobit len asi 900kWh. Co by v tvojom pripade znamenalo len 4500kWh. Ale ty mozno narabas s teoretickymi udajmi cisto co vyrobia panely, ja tam uz mam zahrnute aj straty na vedeni, transformator, menic, regulator, elektromer, ... Ja to vidim tak, ze ak by ti to aj 20rokov fungovalo bez akychkolvek dalsich dodatocnych nakladov (to znamena, ze ziadna suciastka sa ti nepokazi pocas tych 20 rokov), tak vyrobis len asi 81MWh. A to je pri pociatocnej investicii 10.000eur cena energie asi 0.123eur/kWh. Cize pri sucasnych cenach elektriny je to uplne nezaujimave. A to este ides do rizika, ze sa ti nieco pokazi a realita bude ovela horsia. Pride silne krupobitie, hurikan, atd. Pocasie je teraz velmi nevyspytatelne. Budes si platit poistku ? Alebo mozes uvazovat este inak. Ak mas teraz volnych 10.000eur a ulozis ich na uplne konzervativny urok 3%, tak po 20rokoch by si tam mal mat nasporene 18.000eur. Ak ich teda nezhodnotis este vyhodnejsie. V tom pripade ti vyjde cena elektriny az 0.222eur/kWh. A uplne najhorsie by ti vysiel vypocet, ak by si tych 10.000eur bral z nejakej pozicky, hypoteky, alebo tak nejak. To si musis tiez do ceny panelov este zaratat uroky banke. Ale ak mas volnych 10.000eur a fakt nevies, ze kam ich investovat tak mozno skus tie panely. Aj ked ja by som ich dal radsej do nejakej nehnutelnosti, pozemku. To je istota a zhodnoti sa to lepsie ako panely. Neda sa to totiz len tak ukradnut ... Navyse cena panelov bude dalej klesat, tak aby si o 5 rokov nelutoval, ze si ich mohol kupit za polovicnu cenu ...
Odpovedať
@pivec ano, narabam len s teoretickymi cislami. Sused ma nainstalovanu elektraren s vykonom 5 kWp, ale on to stihol este za starych podmienok, teda elektrinu predava za vyssiu cenu. Zatial mu to este nebezi cely kalendarny rok, takze na realne cisla si pockam. Cenu 10000 € by som za 5 kWp nedal. To som len uviedol, kolko by to zhruba stalo na kluc. V kazdom pripade budem tlacit na cenu, viem, ze sa to da o dost lacnejsie, ked clovek chce. Navratnost budem samozrejme pocitat. V mojom pripade ide tak trochu aj o dobry pocit, som fanusik alternativnych rieseni a odporca spalovania fosilnych paliv a dreva.
Odpovedať
Profilova fotka
tak teda neviem....ja by soom bola za plyn,len manzel velmi nechce,vraj nas to bude stat vela myslim kym nam to urobia,keby som aspon priblizne vedela kolko by nas to vyslo ked tam treba potiahnut cca 150m....kolko stoji pripojka? :-(
Odpovedať
@tina00 Ved si daj urobit cenovu ponuku a hned budes vediet. Tu na modrej streche je to aj tak vsetko len take filozofovanie. Tu sa nic realne nedozvies. Tu je vsetko o osobnych pocitoch a tie vacsinou nebyvaju spravne. Daj si urobit cenovu ponuku na komplet plynofikaciu a potom uvidis ci do toho pojdes alebo nie. Mna plynofikacia stala asi 1000eur aj s pripojkou a vedel som, ze keby som kuril elektrinou tak tych 1000eur navyse prekurim za 2 roky. Takze nebolo o com ...
Odpovedať
Profilova fotka
oki a teraz mi povedzte ako zacat mi sme este len na zaciatku...mam list vlastnictva+projekt...co dalej? ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Z prejdenych diskusii mi vychadza to, ze rozhodnutie elektrina vs plyn na kurenie riesia viacmenej len ti ludia, ktori nemaju plynovu pripojku...v pripade ze mate na pozemku plyn asi nie je moc o com rozmyslat, i ked samozrejme tepelne straty konkretneho domu zohravaju tiez dolezitu rolu...
Odpovedať
@realistanr ..ale je o com rozmyslat..pri malých stratách domu prestáva byt plyn výhodný
Odpovedať
@pr Vedel by si odhadnut hranicu TS kedy sa da uvazovat o elektrike ako o vyhodnejsom kureni ? A ako to je pri ohreve TUV ? Vdaka
Odpovedať
@realistanr ..cca3-4kW...a ohrev vody aj so solárom..ale žiadne megastavby..1-2 panely
Odpovedať
@pivec Kamarat nato ze sa venujes problematike energii, nesi celkom v obraze. Ceny vnimas a odhadujes v kratkodobom horizonte. Ci uz plyn alebo elektrina, treba sa pozriet na vyvoj za predchadzajucich 10-15 rokov a podla toho odhadnut trend. Aj elektrina aj plyn budu v dlhodobom horizonte rast. Plyn preto, ze je to fosilne palivo, je ho coraz menej. Elektrina preto, ze po nej rastie dopyt, nie je mozne ju skladovat a rastu investicne naklady na vystavbu zdrojov. Ak sa rozhodovat medzi kurenim elektrinou alebo plynom, treba posudzovat podla teplenych strat domu v suvislosti s nevyhnutnymi investicnymi nakladami ako pise ladajaskva. Co sa tyka FVE tiez nesi v obraze, mam realne udaje o vyrobe elektriny za 3 roky z viac ako 20 FVE na Slovensku od 5kWp instalovaneho vykonu az do 1MWp. Je to priblizne tak ako pise calimero, z 1kWp instalovaneho vykonu je rocna produkcia cca 1,1 kWh. Samozrejme za predpokladu dodrzania optimalneho sklonu panelov a orientacie na juh. Inac cena 10.000 € za 5 kWp vykonu je uz dnes velmi prehnana. Maximalne tak 7500 €. Teda 1,5€/Wp instalovaneho vykonu. Svojpomocne i menej. Material stoji tak 0,9 €/Wp. Mozes zacat zas pocitat :-) A teraz k teme, ak su tepelne straty domu nizke, pripojka na plyn draha. Tak kurit elektrinou. Tu su opat 2 moznosti. Akceptovat vyssie investicne naklady na tepelne cerpadlo a neskor uzivat nizke prevadzkove naklady. Alebo opacne, elektricke odporove, alebo infra kurenie, kde su nizke investicne naklady, ale na druhej strane budu vyssie prevadzkove naklady na elektrinu.
Odpovedať
@realistanr nesuhlasim,mam vsetky pripojky no nizka tarifa 22h a 2h vysoka je pre mna idealnejsia volba ako plyn ;-)
Odpovedať
@realistanr je to tu milionkrat. Ze by si trosku aj hladal? Je to uplne individualne, ved ty musis vediet pri akych nakladoch ti je lepsie jedno ci druhe. Najcastejsie uvadzana hranica TS je 3kW. Ale je to na tebe. Nebud lenivy a studuj.
Odpovedať
@buggy 1.teba som sa nepytal 2.ak ta obtazuje ze sa niekto nieco pyta (slusne) tak skratka neodpovedaj a nenic si nervy( koniec koncov: teba som sa nepytal) 3. bud si isty ze sa vzdy snazim najskor pozriet temy nez sa nieco spytam, mozes si pozriet pocet mojich prispevkov a po 4. TEBA SOM SA NEPYTAL :)
Odpovedať
@shark013 Nesuhlasim s tebou. Daj teda nejake vypocty ty, ked to vidis tak ruzovo, hned zistime ci hovoris pravdu. Kazdy predajca mi tvrdi take cisla a tak kratku dobu navratnosti, ze sa tomu az neda uverit ... To, ze elektrina aj plyn budu len rast, nie je uplne pravda. Staci sa pozriet na poslednych 5 rokov. To, ze do roku 2008 u nas ceny energii rastli este neznamena, ze rastli aj na komoditnych trhoch. U nas boli velmi nizke pocas komunizmu, ceny boli dotovane statom. A dotacnu politiku stat postupne uvolnil a ceny sa zrovnali s okolnymi statmi. Cize brat trend podla poslednych 15rokov je tak trochu mimo, musis zvazit aj ostatne socioekonomicke suvislosti. Ja tiez mozem tvrdit, ze podla trendu za poslednych 5 rokov, budu ceny energii len klesat. Ale bude to rovnake klamstvo ako pises ty ... Inak na margo toho tvojho trendu. V 2008 roku mi jedna firma ponukala pre firmu vybornu cenu na elektrinu so skvelou viazanostou 5 rokov. Vraj ceny budu len stupat a maju ponuku, ktora sa uz nebude opakovat. Mohol som si zafixovat na 5 rokov brutalne vysoke ceny, najvyssie ake kedy boli. Este ze som to tak neurobil, tazko by som to dnes olutoval :-))))) A co sa tyka cien plynu, tiez treba sledovat okolite trhy a podla toho robit zavery. Nie je dovod aby dlhodobo cena plynu v amerike klesala a v europe stupala. Napriek urcitemu oneskoreniu a roznym regulacnym politikam sa ceny z dlhodobeho hladiska pohybuju v rovnakom trende. Plyn vyrazne klesne aj u nas. Plynu je na par sto rokov, bude klesat, rusko postupne straca monopol ....
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?