Elektrické rohože verzus hadíky

Ahojte, co je podla vas lepsie riesenie podlahoveho kurenia? Elektricke rohoze alebo tie "hadiky" s vodou? Ideme riesit kurenie, prosim poradte. Dakujeme :-)
Odpovedať
Profilova fotka
keby blacksr nepiekla medovníky, napísala by,že elektrické káble, ale treba zvoliť dobrú izoláciu. Ja sa prikláňam k vodnej podlahovke, je tam možnosť alternatívneho paliva.
Odpovedať
Profilova fotka
myslim ze by to bolo naopak ...ak dopecie tie medovniky ....napise ze vodu v rurkach presne kvoli moznosti zmenit palivo... .a samozrejme ....veeeemi dobre zateplit... s tym s janom suhlasim tiez.....
Odpovedať
@jarhal Tak to som fakt zvedavy co @blacksr napise ...
Odpovedať
@tinulikpn Dobrý den. Základen řešení topení je znalost tepelných ztrát. Nejlepší tepelné ztráty jsou nula. To se nedá dosáhnout, takže aspoň dosáhnout co nejmenších. Čili dobře izolující konstrukce, kvalitní okna, dveře a snad i nějakou vzduchotechniku s rekuperací tepla z větraného vzduchu. A jestli hadíky, či káblíky ? Já mám hadíky s vodou. a to již 22 roků. Teplá voda se dá ohřát plynem, elektrikou, uhlím, dřevem, peletkami, naftou, tepleným čerpadlem,solárními panely FV panely a třením ebonitové tyče liščím ohonem :-D . To poslední je fór. Čili dizerfikace zdrojů je dobrá věc. Ty topné rohože jsou jenom na elektriku. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@tinulikpn Vodnú podlahovku. Kvôli možnosti zmeniť zdroj tepla v budúcnosti. Máme pasívny dom, ale tiež sme sa takto "poistili".
Odpovedať
@jarhal No vidis jak ti to ide, o chvilu tu uz budes jarku zastupovat :-))))
Odpovedať
Velmi pekne vam dakujeme, velmi ste pomohli :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@tinulikpn zvolil by som podlahovku. Len nech Vám firma čo Vám to bude montovať poskytne i nápočet podlahovky a z čoho vychádzali, taktiež konkrétne hydraulické vyregulovanie okruhov. vyhnete sa tým zbytočným nepríjemnostiam v budúcnosti resp.zvýšeným prevádzkovým nákladom. poznáte tepelnú stratu Vášho domu ?
Odpovedať
@maros_kollar nie, nepozname. Kto to zistuje prosim ta?
Odpovedať
Profilova fotka
@tinulikpn vidím že máte novostavbu. Výpočet tepelných strát by mal byť štandardnou súčasťou Vášho projektu. Je to základný kameň celého návrhu. Má to byť uvedené v technickej správe. Ale nielen komplexné číslo celkovej straty, ale aj nápočet po miestnostiach.
Odpovedať
@maros_kollar Ahaaa, tak velmi pekne dakujem, pojdem prestudovat projekt :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Z hladiska buducich nakladov na vykurovanie sa uprednostnuje podlahovka. Typ kurenia vsak zavisi aj od tepelnych strat. Pri energeticky uspornych domoch, cca. 75 kwh/m je vhodna instalacia podlahoveho vykurovania zo zdravotneho aj ekonomickeho dovodu. Elektricke rohoze sa instaluju hlavne pri rekonstrukciach bytov, resp. domov, pretoze sa tymto sposobom nejak dramaticky nemusi menit vyska a zlozenie podlah. (za podmienky ze je nosna konstrukcia dostatocne izolovana :-) )
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tinulikpn skús ešte pozrieť elektrické odporové káble napr. zn. Fenix. Mne robili rozpočet a vyšlo mi to cca 22€ v m2. Celkom dobrá cena. nepotrebujte kotolňu ani komín a v každej miestnosti máte dig.reguláciu. x-)
Odpovedať
@e313 a spotreba energie? Idealne by bolo napajat to z vlastnej votovoltaiky.
Odpovedať
@rapidko Spotreba elektriny závisí od energ. náročnosti domu. Ak dobre porieši dom, nie je problém zmestiť sa do 300 € ročne. FTV na kúrenie v takto dobre izolovaných domoch je však anachronizmus, pretože vykurovacie obdobie začína, keď slnko má najmenší energ. zisk, čiže začiatkom decembra a končí na prelome februára/marca.
Odpovedať
to je mi jasne, ale ked dobre zaizoluje dom tam mu bude postacovat aj na kurenie klimatizacia,ale skor by som sa priklonil k tej podlahovke, predsa je to prijemnejsie a asi aj uspornejsie. k tej fotovoltaike, kedze pises ze by to malo taku malu spotrebu, tak by aj ta ucinnost panelov v danom obdobi postacovala. no a co sa tyka odpredaju energie,tak uz je to myslim po novom, ze ti nebudu platit za vyrobenu energiu nic, ale to co spotrebujes budes mat zadarmo ked tolko vyrobís.
Odpovedať
@rapidko čo sa týka spotreby el.energie tak to je vo hviezdach :-D :-D Ťažko povedať, jasné ked sa dobre dobre zateplí dom tak to bude menej. Čo sa ale týka zateplenia tak štandartne si ludia momentálne robia približne rovnaké veci - to čo je teraz na trhu. Ja idem asi do tých odporových káblov od Fenixu + dám nejaký teplovzdušný krb. To vychádza asi tak najprijatelnešie. Bol som u známeho ten to má poriešené takto isto - novodom 160m2 (4os.) a platí okolo 130€ za el.mesačne.
Odpovedať
@e313 čo vo hviezdach... v projekte to máte napísané... pohľadajte si údaj potreba tepla na vykurovanie ;-)
Odpovedať
@blacksr v projekte môže byť napísané všeličo. Realita je vždy iná :-S
Odpovedať
@e313 hej, záleží od toho, kto a ako to počíta... videla som kopu projektov rátaných zbrucha
Odpovedať
@blacksr jj to je pravda, skoro nikomu to nesedí :-D ale ludia zato platia, tak je to fain :-o
Odpovedať
@e313 ja som už čítal o projekte rodinného domu , kde projektant navrhol kurenie v sume vyhodnotenej na 27 000€. Vzhľadom na celkový rozpočet domu 80 000€ sa mi zdala táto suma veľmi zaujímava. V tomto prípade sa dá povedať že ide fakt o výpočty rátane z brucha :D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?