Aký výkonný krb potrebujem do novostavby?

zdravim odbornici,chcel by som sa spytat ako vypocitam aky(koklo kW)krb potrebujem na vykurenie novostavby o velkosti 160stvorcov?mam na ruke 18kW za dobru cenu,planujem aj rozvody do vsetkych izieb,ale 18 sa mi zda z mojho laickeho hladiska dost...co si o tom myslite?dakujem
Odpovedať
@michal231 V projekte by mala byť uvedená tep. strata. Horný výkon krbu ju môže mierne presahovať, dôležité je poznať aj spodný výkon - v akom rozsahu sa dá vložka regulovať. Väčšina novostavieb má TS pod 8 kW.
Odpovedať
@michal231 nam radil krbar a sme spokojni.. Vacsina nasich znamych si kupila zbytocne vykonne krby a tak hlavne v prechodnych obdobiach im to v tom krbe len tleje, dusia ho, lebo im je prilis teplo.. Poriadne ho rozkuria az ked je vonku hlboko pod nulou, co je teda mensia cast vykurovacieho casu. Takze dajte si na to pozor, treba najst cloveka, co vam to poriadne prerata..
Odpovedať
... keď to zovšeobecním tak v novostavbe 1kW výkonu vykúri cca 35m3 priestoru, pri starých domoch to môže byt aj o cca 15m3 menej. Príklad. novostavba - vykurovaná plocha 51m2 x výška izby 2,5m / 35m3 = potrebný výkon krbu 3,5 - 4kW. Tento výpočet by Ti mohol pomôcť hoc je len orientačný (keďže si chcel kúpiť 18kW) v praxi je nutne zohľadniť konkrétne podmienky.
Odpovedať
Profilova fotka
@michal231 zvolil by som akumulačnú obstavbu a jednoznačne nižší výkon akumulačnej vložky. Akumulačnú obstavbu z materiálu (šamotových tehál), ktoré pohltia vyprodukované teplo a predĺžia dobu využitia tepla z vložky prostredníctvom sálania nahriatej obstavby. Toto teplo tak využijete aj po vyhasnutí ohniska, ako aj zvyškové sálanie z vložky, tak aj sálanie z akumulačnej obstavby.
Odpovedať
ziaden :)).. pekny den.
Odpovedať
Neuvádzate či ide o teplovodný alebo teplovzdušný. V oboch prípadoch je výhodnejší čo najväčia vložka. Teplovodný s väčším výkonom rýchlejšie nahreje vodu v akumulačnej nádobe. U teplovzdušného neriešte kilowatty, kúpte si čo najväčšiu vložku, dajte do nej veľké kusy dreva a nechajte pomaly a dlho horieť. Teplo treba akumulovať, ak budete ma veľké výkyvy teploty s teplovzdušnou vložkou, môžete spraviť magnezitovú obstavbu. Pre obstavbu potrbeujete základ.
Odpovedať
@michal231 Výkon vs. účinnosť krbovej vložky Často si ľudia myslia, že čím vyšší výkon krbovej vložky, tým je lepšia, pretože pri rovnakej dávke paliva odovzdá väčší výkon. Nie je to pravda. Uvádzanie vysokých výkonových úrovní krbových vložiek sa stalo v poslednej dobe dobrým marketingovým ťahom. Výkon zariadenia je potrebné prispôsobiť tepelnej potrebe objektu. Dovolíme si Vám poukázať na pár faktov spojených s otázkou výkonu. Výkony krbových vložiek sa uvádzajú v dvoch úrovniach: » nominálny výkon: čiže priemer výkonu za dobu horenia nominálnej dávky (zvyčajne 1 hodina) » maximálny výkon: najvyšší výkon dosiahnutý v druhej tretine doby horenia nominálnej dávky Z toho vyplýva, že pre užívateľa krbu je podstatný výkon nominálny. Avšak výkon je okrem toho úzko spojený s účinnosťou zariadenia. To znamená, že vysoký výkon dokážeme s primeranou dávkou dosiahnuť aj v obyčajnom plechovom sude. Jeho účinnosť však bude veľmi nízka a preto budú straty vysoké. Matematicky sa to dá vyjadriť nasledovne: » Ak z 1 kg dreva získame výkon cca 4kW, potom na dosiahnutie výkonu 10 kW potrebujem 2,5 kg dreva za hodinu. To samozrejme platí pri nereálnej účinnosti 100% a za predpokladu, že používame kvalitné palivo (t.z. tvrdé drevo do 20% vlhkosti - min. 2 roky sušené). Ak však má zariadenie účinnosť 50% (dosahujú niektoré spotrebiče v reálnych podmienkach) bude potrebných na získanie výkonu 10 kW už 5 kg/hod. Špičkový spotrebič s reálnou účinnosťou 80% bude potrebovať cca 3,1 kg/hod. « Správnou voľbou kvalitnej krbovej vložky nielenže dosiahnete pohodu a požadovaný efekt, ale aj veľkú úsporu v rámci spotrebovaného paliva a vynaloženej práce. Zdroj: dmstudio_sk
Odpovedať
toto vsetko co tu pisete je sice poucne,ale mne stoho vychadza,ze pokial mam novostavbu s 15cm zateplenim zvonka,40strop a15 podlaha a vykurujem160stvorcov,radi sa moj dom do kategorie nizkoenergeticky a vtom pripade na vykurovanie potrebujem teplovzdusnu vlozku o vykone od 8-10kW.ak sa mylim tak ma opravte...
Odpovedať
@michal231 Akú máte tep. stratu domu s týmito izoláciami? (Áno, je pravdepodobné, že pôjde o NED okolo hornej hranice.)
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar doteraz lutujem ze som tu obstavbu nespravil a dal som superizol :-(
Odpovedať
@blacksr vies co,tak toto vobec neviem,nedaval som si to ratat nikdy...teda zatial
Odpovedať
@michal231 Ale to tam musí byť. Podľa čoho projektant navrhol kotol napríklad? Či nemá to tieto čiastkové projekty? (vykur. el. voda odpad)
Odpovedať
Článok sa načítava...
http://www.topdvere.sk/domains/topdve...
Odpovedať
Profilova fotka
@michal231 ja by som isla na to takto : - 160 m2 x vyska miestnosti,ak ju mas vsade rovnaku -ak nie tak si porataj kazdu izbu zvlast,teda rozloha x vyska.....vyjdu Ti dokopy m3...... -no a pri kazdom krbe je aj napisane kolko m3 dokaze vykurit.... :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Dobrý deň Chcem sa opýtať akú krbovú vložku do našej novostavby? Poradíte prosím? Krbová vložka bude osadená v obývačke ktorá je otvorená spolu s kuchyňou a chodbou + bude jeden prieduch do predsiene. Spolu by to malo byť cca 135-140m3. Dom je postavený z Ytongu 375mm a bude zateplený polystyrénom sivým 10 alebo 12cm. Okná Blu Evolution 92 izolačné trojsklo ug0,5. Chcel by som kúpiť krbovú vložku Supra Tertio 67 9kw viď link http://www.krby-tuma.sk/product/supra... Stačí mi tento výkon? Ďakujem za odpovede...
Odpovedať
Profilova fotka
@bumbulko Dobrý deň. Kvôli minimalizovní zadymenia do priestoru by som odporúčal skôr vložku so zdvihom do hora. Krb nekúpite na dva roky, ale na veky. Vložky so šamotovým ohniskom majú aj vyššiu účinnosť, než liatinové, takže budete potrebovať menej dreva k vykurovaniu rovnakého priestoru. Tiež je dôležitým, aby vložka mala prívod externého vzduchu, aby nespotreboval vnútorný vzduch (ktorý dýchate), ale vonkajší vzduch a do vnútra Vám odovzdávala iba teplo. Veľa záleží aj na designe, kedyže je to aj kus nábytku. To je už na Vašom vkuse, aký sa Vám najviac páči. Sitce som nevidel Váš pôdorys, ale medzi dve izby (ako ste spomenuly) by som odporúčal skôr trojstranný krb, aby pohľad na oheň bol z každej strany nádherný. Ak nám pošlete Váš pôdorys, naši majstri Vám radi poradia pri výbere vložky a aj pri detajloch stavbe.
Odpovedať
@deltako posielam vám pôdorys a čo by ste doporučil vy? Akú krbovú vložku?
Odpovedať
Profilova fotka
@bumbulko Na pôdoryse nevidím vnútorný priemer komína a rozmery priestoru pre vložku, ale ak to bude takto zapustený do steny, tak buď Deltako I80, alebo Deltako I100. Ak ohnisko môže trošku vyskočiť do priestoru, tak trojstranný krb Deltako C80, alebo Deltako C100. Pri trojstrannej to bude vyzerať, že zo steny vyjde len sklo a všetko ostatné je zakryté. Budete na ňu vidieť aj z kuchyne. Bude to kus nábytku :). Všetky vložky máme skladom.
Odpovedať
@deltako Úprimne nepoznám značku Deltako prvýkrát o nej počujem... Keď som sa pozrel na vašu stránku tak som ku krbovej vložke deltako l80 nenašiel aký má výkon a iné tech parametre...
Odpovedať
Profilova fotka
@bumbulko Jedná sa o český výrobok vyrobený z nemeckých a japonských materiálov. Sú dostupné vo viacerych prevedeniach (do "normálneho domu" a do pasívneho domu) a aj v individuálnych rozmeroch, preto všetky technické parametre poskytujeme po predyskutovaní potrieb zákazníka, keď už vieme aké prevedenie je pre neho najvýhodnejšie. Krb je vytvorený presne podľa predstavy zákazníka.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Nas dom ma tepelne straty 8 kw. A mame iba teplovzdusny krb s rozvodmi a taznotlacny ventilator, ktoremu je mozne nastavit auto regulacu otacok. Velkost vykurovanej plochy 159 m2 + nevykurovanu garaz. Co sa tyka vykonu krbu, tak je to takto: Ak mam tepelne straty 8kw, tak to znamena, ze ked je vonku -12 stupnov, dom musi dostat 8kw energie za hodinu, aby v nom bola tepelna pohoda. Podla normy je tepelna pohoda 20 C v izbach a 24 v kupelniach. To znamena, ze ak mam krbovu vlozku 22Kw, tak pri -12C vonku, mi to na plne nalozenie vydrzi 3 hodiny. To je v skratke cela problematika. 22Kw vlozka znamena, ze ak do nej prilozim tolko dreva aby vyrobila za 1 hodinu 22kw, (teda max. odporucanu davku, co zodpoveda cca 7kg dreva, sucheho min. 1rok 7*4=28 ale ucinnost /vlozky ide na 80%, teda 22*0,8 = 22,4 kw. 22,4/8 kw(co su straty domu, tak vychadza to 3 hodn. kurenia. Som z okolia Trnavy, kde minusy nie su velmi velke. Kurime na 23/25 C a pri najvacsich zimach sme prikladali 3 x do krbu. Rano, ak je niekto doma aj poobede a potom pred spanim. Pri teplotach okolo 1-9 , prikladame 2x za den. Pri teplotach 10-15 , 1-x za den. Plus mame obostavbu krbu vyrobnu z casti zo samotovych kachlic a na nich je este kamen. Toto sa akumuluje a po vyhasnuti krbu to kuri celu noc. Vykurujeme ale iba dennu cast co je cca 100 m2. Na druhu cast domu, kde sa velmi nezdrzujeme, je bez kurenia (uzavrel som prieduch klapkou, kedykolvek a da otvorit podla potreby v priebehu 2 s.) 14-16 c v tych najvacsich zimach. Tam ked treba dam el. radiator a pol dna mam kurenie za 50 centov. Vyhody systemu: Rychle teplo. teplo iba tam kde potrebujes. Drevo Teplo v okoli krbu je vyborne. V prechodnych obdobiach pri slabom prikureni je rychle teplo. Nevyhody trochu pocut ventilator, i ked je iba 36db. obcas sa zadymi do miestnosti pri nespravnom prikladani, pripadne tym padom to nacucne aj ventilator. Ale da sa rychlo vyvetrat. Rozkurovanie - treba si vymysliet techniku a mat na to chvilu casu. Prach okolo krbu z dreva. a chodenie po drevo. Hlavne ked prsi vonku a je velka zima. Kazdy rok volat kominara. Viac spalite deva, akoby ste isli iba do kurenia do vody a do podlahovky z krbu. Vzduch je horsi vodic. Niekomu moze byt zima od noh. Rady Idealne objednavat uskladnene nakalane drevo. Treba mat vedla krbu priestor na drevo. Treba sa spytat muza, ci bude tiz ochotne prikurovat. Rury vedenia vzduchu co najkratsie. Znizit stropy, my mame 240 cm, ale dal by som mozno aj 230 cm pokial nie ste vysoky. Mat dobre zateplenu podlahu a sokle. Mat drevo ktore dobre presusite, teda kurit 2 rocnym drevom.
Odpovedať
Aha este jedna nevyhoda. Vynasanie popola. Pri najvacsich zimach sme vynasali raz za tyzden. Mame bezpopolnikovy krb. V prechodnych obd. raz za dva az tri tyzdne. Pocas zim je to vynasanie horuceho popola. Treba mat napr. zvaracske rukavice, aby sa predislo popaleniu a vyberat popol kovovou lopatkou. Tiez to je urcita praca a pohodlni ludia na to budu nadavat po prvom raze.
Odpovedať
@melchi A tiez sa moze stat, ze ked je nizky tlak, teda dym z komina ide k zemi, a mas pripojenie externeho vzduchu do obostavby, tak ti to moze nasat ten vzduch , sice uz velmi zriedeny dym, neskodlivy, ale predsa to citit. Idealne vediet to z domu uzavriet ked treba.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobrý deň. Staváme nízkoenergetický dom o rozlohe 83m2.V dome bude podlahové kúrenie vykurované cez krb a elektrokotol do akumulačnej nádrže o objeme 500L. Akumulačná nádrž má v sebe integrovaný zásobník na TUV o objeme 100L a dvoch ohrevných hadov. Objem vykurovaného vzduchu je 316m3, tepelná strata domu je 3269W, potreba tepla na vykurovanie 6,5MWh a potreba tepla na ohrev TUV je 6,39MWh. Viete mi pomôcť a vypočítať koľko kilovatový teplovodny krb a el.kotol bude stačit na vykurovanie domu? Ďakujem
Odpovedať
@drobecmato do takého domu žiaden krb ani komín zbytočná diera kadiaľ bude strata, mám oveľa menej zaizolovaný s takou plochou a väčšinou mi stačí výkon 3 kW, to nikoho nezruinuje, také zimy ako bola posledná neboli už roky len v januára bol výkon 5,5kW, mesačne vyjde el. na všetko okolo 70 Eur. vás tak polovicu
Odpovedať
Profilova fotka
@drobecmato Dobrý deň, potrebujete výkon cca 3 kW "do vody". Išiel by som do akumulačnej obstavby, dvojité sklo krbovej vložky a určite elektronickú reguláciu horenia. Pri výbere vložky dajte veľký pozor na pomer odovzdaného výkonu "do vody" a "do obstavby", aby ste sa pri kúrení v obývačke nesaunovali :)
Odpovedať
Ako uz niekto spominal, najlepsi krb do noveho NED je ziaden. Pripadne toto :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?