Aký kotol na podlahové kúrenie a radiátory?

mame vacsi dom 15x10.hore na poschodie sme dali radiatory a dole podlahove kurenie (nie elektricke). aky kotol a na co si mam davat pozor a podla coho treba vyberat.
Odpovedať
hm... nebolo tu vela odpovedi. aj mne by sa zislo vediet to. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Nám s týmto problémikom poradil kurenár čo nám robil nakomplet kurenie on to nieak vypočítal kolko je to štvorc.metrov+podlažia, počet radiátorov a skrátka aky silny kotol potrebujeme na náš dom aby to laicky povedané utiahol. My sme si dali poradiť a nechali to na odboníka ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Suhlasim, presny kotol si dajte poradit od odbornika podla velkosti domu atd. Jeden moj laicky postreh: my mame tiez kombinaciu podlahovka a radiatory. Na tuto kombinaciu poznam niekoho s kotlom Buderus - vsetko ok, ale tie 2 cerpadla ci ako sa to vola co rozdeluju vodu do radiatoroveho a do podlahovkoveho okruhu su samostatne, ide k nim milion rurok a dost to huci. My mame Geminox - a tie rozdelovace/cerpadla su uz integrovane, takze to zaberie menej miesta, nehuci to a podla mna to vyzera lepsie lebo tam nie je tolko rurok.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
Už som tuto zakladal podobnú diskusiu ale trocha to sklzlo mimo. Ak by som uvažoval nahradiť jeden drahý dvojokruhový kotol alebo jeden s doinštalovanými dvoma okruhmi (radiátory a podlahovka) dvoma malými kond. kotlami - jeden pre radiátory hore a druhý pre podlahovku dolu a TUV .... bola by to veľká blbosť? Ako by to vyšlo investične?
Odpovedať
@matosc ty asi žartuješ s tými dvoma kotlami.... :-) Ak podlahovka a radiátory tak by si mohol obetovať peniaze aj do kotla s dvomi okruhmi. My sme mali podobne a v projekte Geminox. Vymakaná a vychválená strojovňa síce za draho ale vraj funguje na parádu. Zbytočne to nekomplikuj. Alebo daj úlohu nejakému skúsenejšiemu kúrenárovi. My sme radiátory škrtli a bolo po vtákoch.
Odpovedať
Profilova fotka
Nežartujem, iba rozmýšľam. Cena Geminox THRi DC 2750 €, jeden 14kW Kotol napr. od buderusu cca za 1000 €. Len nemám prehľad o ďalších investíciách.
Odpovedať
@matosc A preco chces nahradit drahy kotol dvoma lacnejsi? Preco nenahradit drahy kotol jednym lacnym?
Odpovedať
Profilova fotka
Sused teraz prerabal kurenie... Mal radiatory, ale kvoli dietatu dal na spodok domu podlahovku a navrchu nechal radiatory. Kotol ma Viessmann 200W dokupil iba akumulacnu nadrz a funguje to skvele!
Odpovedať
Profilova fotka
@winternight túto konkrétnu variantu riešim s kúrenárom - t.z. 1 kotol, jemu sa tiež nepáčila varianta s dvoma kotlami. Ale proti drahému geminoxu tiež nič nemal. keď som sa bavil o tom so servisným technikom, tak on bol za dva kotly ;-) . Len by som rád počul nejaký rozumný názor na to.
Odpovedať
Profilova fotka
@matosc jeden kotol je urcite vhodnejsie riesenie. Ked uz nic ine tak 2x kotol = 2x servis atd atd. Radsej jeden mercedes ako dve fabie...
Odpovedať
Profilova fotka
@matosc jeden kotol.
Odpovedať
@matosc Jeden kotol s 1 teplotou vody. Veľkosť radiátora zvoliť tak, aby stačila voda do 35°C - napomôže aj to, že podkrovie má nižšiu tep. stratu než prízemie. Alebo sa to robí tak, že kotol vyrába teplejšiu vodu pre radiátory a z nich si podlahovka mixuje vďaka termostatickému ventilu vodu vhodnú do podlahovky. Ak neviete, čo s peniazmi, pošlem Vám svoje číslo účtu. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matosc Keby som bola servisným technikom, bola by som za dva kotle.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za názory, toto som chcel počuť (čítať) :-)
Odpovedať
chcela by som sa spýtať, či kotol značky vaillant ecotec plus vu int 246/3-5 je vhodný do menšieho rodinného 2podlažného domu pri podlahovom kúrení na prízemí a radiatormi na poschodí. V projekte je kotol megalis gls 24(geminox) s výkonom 8,0 - 24, 0 kW, pretože som dostala celkom fajn ponuku naň aj s ohrevom vaillant vihr 120/5, vopred ďakujem za každú radu
Odpovedať
@lucy31 Oba kotle sú pre Váš dom nevhodné!!!.Majú spodný výkon väčší, než je tepelná strata Vášho domu v mraze -15°C. Hľadajte kotol so spodným výkonom okolo 2-3 kW. Nejaký tip Vám pošlem do ip. Kotol so spodným výkonom 8 alebo 9 kW by nekúril dobre, často by sa zapínal a vypínal.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@blacksr ja by som potreboval tiez jednu radu ohladom kotla, chystam sa na prizemi a prvom poschodi dat zamontovat podlahove kurenie, pod podkrovie radiatory...rozloha bytu 67m2+30m2 podkrovie, podpivniceny, stavba je tehla 45cm. Aky by bol vhodny kotol pre taketo byvanie, potrebujem kotol aj so zasobnikom a ohrevom vody, kedze v byte je tepla voda mom z bojlera. V byte mam momentalne plynovy kotol z roku 95 zn.PKM 18S...
Odpovedať
@martinra1 stačí 14kw.... cena akolo 1300€ aj so 120 l boilerom,,, a odporúčam vám aj hore podlahovku
Odpovedať
Profilova fotka
Radiátory už jste dali,tedy je nezměníte. Pro použití kondenzačního kotle platí poměrně přísná pravidla, která popisuji v právě vydávaném článku http://kondenzace.kvalitne.cz/text1/ Můžete tedy ideálně navrhnout topení radiátory v teplotním spádu 50/40 a pak vodu poslat podlahovkou se spádem 40/30 a kotel se Vám odvděčí nejvyšší možnou účinností.
Odpovedať
@josef_vavra a nato môžem doporučiť napr, Viessmann vitodens 200 s 2 čerpadovými slupinami . 1 s mixom druhý priamy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?