Aký je rozdiel medzi pecami Nunnauuni a Tulikivi?

aky je rozdiel medzi pecami nunnauuni a tulikivi?dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Nikto netusi?
Odpovedať
Majú rozdielne materiály v ohnisku a prívod sekundárneho vzduchu. Tulikivi má šamotové ohnisko a prívod sekundárneho vzduchu asi v polovici výšky ohniska. Nunnauuni má aj ohnisko z mastenca a prívod sekundárneho vzduchu cez rošt po jeho obvode. Ale to sú informácie, ktoré si bez problémou vieš naštudovať z ich stránok. Ak sa ti ovšem chce.
Odpovedať
Profilova fotka
@yv2314 obe stranky som si samozrejme velmi dobre prestudoval. A prave tulikivi sa chvali tym, ze je CELA z masivneho mastenca a teda vydrzi generacie... NEMA SAMOT. Nunnauuni ma zlaty ohen a z toho vyplyvajuci rost a tak ma napadlo, ze ci nema nahodou vlozku, ktoru bude treba menit - nema kontaktoval som predajcu. Mimochodom obaja predajcovia su velmi ochotni a pozvali ma k sebe, aby som si pec mohol pozriet na vlastne oci. Pokial ta obtazuje odpovedat, nemusis... Mna zaujimali skor prakticke skusenosti a tie si na ich strankach nenastudujes, nakolko kazdy bude vychvalovat tu svoju. Tieto pece su ovela drahsie ako bezne a tak sa prirodzene zaujimam ci investicia do nich ma zmysel...aj tak ti dakujem za snahu.
Odpovedať
@vovo
Odpovedať
@yv2314 Prepáč za možno tvrdšiu výčitku, ale ak by sa niekto pýtal na skúsenosti nemám proti tomu nič. Ale na základný rozdiel je potrebné si niečo aj sám naštudovať a vyspovedať predajcov. To s tým šamotom v ohnisku u Tulikivi je ale pravda. Sú to ale vymeniteľné platne, dokonca pri lacnejších modeloch sú len z nejakého žiarobetónu. Či je to výhoda alebo nie ťažko povedať. Ak sa rozhoduješ o kúpe neurobíš chybu ani pri jednej značke. Podľa mňa sú to špičkové pece. Nie každému sa ale páči čistý kameň ako povrch. Ja mám čerstvo postavenu Nunnauuni. Ešte nieje v prevádzke, nakoľko som s pecou v dome pôvodne nepočítal a musím si dorobiť po fasáde nerezový komín. Špeciálne kotevné thermo skrutky na jeho uchytenie mi firma Fischer dodala krátke a reklamáciu budú riešiť až 7. januára, dodávka nových zase 1-2 týždne. Takže komín bude až v polovici januára a dovtedy ma asi porazí, lebo nebudem môcť pec odskúšať. Takže skúsenosti až potom.
Odpovedať
Profilova fotka
@yv2314 uz kuris? :) ktoru Nunnauuni mas, ak sa smiem spytat? My uvazujem o Centus 3...
Odpovedať
myslite, ze tie 2 hod na rozkurenie su realne? lebo klasicku kachlovu pec podobnej vahy sme rozkurovali k plnemu vykonu skoro cely den
Odpovedať
@brut Závisí to od šírky stien, váhy pece, výkonu ohniska. Každá pec je iná. 1 hodina je bežná u väčšiny pecí strednej váhy.
Odpovedať
@vovo Áno už kúrim. Mám CHA 5-ku . Pôvodne som o ťažkej peci neuvažoval a nemám pod ňou zosilnený základ. Preto som sa rozhodol len pre jednu z najľahších z ponuky. Aj keď má výkon len 1,1 kW, temperuje stavbu pri 24 h intervale kúrenia na 14 stupňov na prízemí a 12-13 na poschodí. Sused, ktorý nekúri má v dome 5-6 stupňov. Keď tam budeme bývať, myslím si že v prechodnom období bude v pohode stačiť. Samozrejme keby som staval znovu, určite by bol základ pripravený na väčšiu. O Centuse som uvažoval aj ja. Výkon má väčší, ale rýchlejšie chladne. Ku našim novostavbám nám v jeseni nepriviedli ešte elektrinu, preto som potreboval niečo s najdlhšou zotrvačnosťou. Pri tom Centuse ma ale odrádzal plechový obal. Nepáči sa mi ten plechový zvuk pri poklopaní. Po technickej stránke je to ale asi v pohode.
Odpovedať
@yv2314 Z akého materiálu je akumulačná časť pecí Nunnauuni?
Odpovedať
@radopp Su to mastencove pece.. Cize asi z.. z... pieskovca??? :-D :-D :-D @brut Mastenec je o tom, ze dokaze rychlejsie (a viac) akumulovat ako akykolvek iny material (samot, akubet, atd). Tie pece su super. Mal som aj nejake cenove ponuky. Ale v rozumnej cene (do 6000) su len male kusky (tulikvi 1000/91, alebo nunnauuni CHA1, na 1 vacsiu miestnost) a to este k tomu bez regulacie. Za tu cenu mozem mat bioohnisko RATH s regulaciou, cez 3 izby..
Odpovedať
Profilova fotka
@yv2314 no ved toto prave, ten plech... ideme sa so zenou na nu pozriet do Popradu... tak uvidime... Inak predajca je maximalne ustretovy! Este sme uvazovali aj o Tulikivi, ale ten isty problem ako NunnaUuni... mastenec vyzera ako nahrobny kamen... ale od Tulikivi mi vraveli, ze teraz niekedy by mali byt dostupne speci farby, ktorymi ti to natru... tak neviem ci pockat a ci nie... K tej CHA-5... ako dlho trva kym sa rozkuri? Ja som na nu tiez pozeral, lebo som hladal nieco malo vykonne ad1 preto, ze nam staci pozerat na ohen a ad2 ze mame NED a bal som sa prekurovania atd. Ja ten zaklad zosilneny mam (resp. mal by byt)... ale sa nam nehodi do interieru :(. Akym sposobom sa reguluje vykon? Asi iba mnozstvom prilozeneho dreva? Dakujem za odpovede, prepac, ze ta tym zatazujem, ale je tazke najst niekoho kto realne ma mastencovu pec.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matorado Ďakujem, nevšimol som si že sú mastencové. Uvažoval som o svojpomoci, odliať z obyčajného betónu, ohnisko a dymovod vyložiť šamotom. Cena by bola pár sto eur. Kolko ta vyšla pec? Zo šamotových plátkov by sa vymurovalo ohnisko a ťahy, obednilo by sa do zvonka drevom a celé zalialo betónom. Okolo by sa spravila obsatavba ako okolo krbu, dostať lacné a pekné mramorové obstavby.
Odpovedať
Lacné by bolo aj zaliať hada z čiernych komínových rúr pomocou liateho šamotu zo šamotovej múčky. Za úvahu by stál aj liaty kameň, je v cene betónu. Je krajší (akýkoľvek voliteľný vzhľad) ale tiež treba vystlať šamotom.
Odpovedať
@radopp Hlavne, ze chces vsetkym radit a ani nevies, na akej diskusii sa nachadzas.. To je tvoj permanentny problem.. Kludne si odlej betonovy monolit v obyvacke. Ostatni budeme mat radsej normalne pece...
Odpovedať
Lepšiu objemovú tepelnú kapacitu ako mastenec má magnezit alebo voda. Podstatná je ale cena za pec ktorá spĺňa požiadavky. Objem je rozmer na tretiu. Aj keby trebalo 2 - 3 x väčší objem, na rozmeroch pece sa to príliš neprejaví.
Odpovedať
@vovo 10 kg dreva zhorí cca za 2 h. Pec je ale len trochu vlažná. Naozaj hriať začne tak po 3 h. Medzi vnútornými akumulačnými kamenmi a vonkajšími je až 2cm izolácia. Preto ten pomalší nábeh, ale zároveň aj pomalšie ochladzovanie. Reálne všetky ostatné malé majú o tretinu až polovicu kratšiu dobu zahrievania ale rýchlejšie chladnú, pretože uvedenú izoláciu majú 1 cm. Ja som potreboval aby piecka chladla čo najpomalšie, pretože nemám možnosť chodiť kúriť na stavbu dva krát dene. Výkon sa reguluje len množstvom priloženého dreva. Pri tak malom výkone sa prekúrenia nemusím báť a budem tam dávať stále dávku 10 kg dreva na 24 h.
Odpovedať
@matorado Ja som pôvodne riešil tiež hypokausta s bioohniskom Rath. Ale cena bola vždy raz taká ako CH5-ka. Chcel by som vedieť, aj keď je to už pre mňa nepodstatné, kde ti urobili cenu na bioohnisko a obstavbu cez 3 izby s reguláciou za 6000 Eur.
Odpovedať
Tiež som riešil výber medzi Tulikivi a Nunnauuni. Priklonil som sa na stranu Tulikivi, hlavne kvôli profesionálnejšiemu prístupu a neľutujem. Pec funguje perfektne. Chlapci mi to pekne nakreslili a postavili podľa nákresu. Rozdiel medzi obomi typmi pecí je v riešení ohniska. Šamotové panely pri Tulikivi sú do ohniska len povkladané, zvyšujú ohniskovú teplotu a tým je spaľovanie účinnejšie. Rozdiel je aj v deklarovanej účinnosti obidvoch pecí. Nedá mi nereagovať na príspevok od Radopp. Najhoršie čo môže niekto urobiť je pokúsiť sa sám si „odliať“ alebo skonštruovať krb alebo pec. Nikdy sa ti nepodarí urobiť niečo lepšie, alebo aspoň približne dobré ako firmy, ktoré existujú na trhu už dlhé roky a neustále vyvíjajú a zlepšujuú svoje produkty. Nehovoriac o revízií na postavené dielo ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@pda ja toto riesim uz od minuleho roku :). Raz som nakloneni na tulukivi a raz ku NunnaUuni... Zial mne najviac vadi to, ze vsetky tieto pece posobia v interieri ako keby tam boli polozene. Predsa len, ked sa spravi obstavba vyzera to ako sucast domu. Samozrejme niekde sa to vyslovene hodi. Zial moj interier to nie je. Mna oslovili najma svojimi vlastnostami...
Odpovedať
@pda Ten predražený kus kameňa s menom Tulikivi považujem za nezmysel, keďže nemá reguláciu teploty a nepripravuje teplú úžitkovú vodu.
Odpovedať
@radopp A ty budes ako kurit, pochval sa..?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@vovo Bol si sa pozrieť v Poprade? Môžeš napísať ako sa ti páčil ten Centus. Pre čo si sa nakoniec rozhodol?
Odpovedať
Profilova fotka
@yv2314 no nakoniec som sa este nerozhodol, ako vyslo slnko zacal som riesit klimatizaciu :-). V kazdom pripade ten Centus je plechovy :-(, co mne osobne dost vadi. Nedavno mi volal pan z Tulikivi, ze uz maju dajake speci farby a ze sa tym da pec natriet. Da sa to pozriet nazivo, ale este som to nestihol omrknut.
Odpovedať
@matorado Myslím si že človek čo kúri drevom je socka a nemal by ani stavať dom lebo je to drahé.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
ahojte, chcela by som ozivit tuto diskusiu, ma este niekto z Vas osobne skusenosti s NunnaUuni pecami? Ake su cenove relacie v v druhej triede? Mame v merku Hestiu solo 2 s susou na pecenie. Vdaka za postrehy
Odpovedať
Profilova fotka
rurou
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Chcem sa spýtať, treba mať pod pecou základ ? Uvažujem o tých najmenších cca 1 tona váhy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?