Ako ste riešili kúrenie pod francúzskym oknom?

V obývačko - jedálni máme francúzske okno + terasové dvere. Pôvodne me uvažovali nad konvektorom s ventilátorom, ale kurenár nás odhovára, že je to príliš drahé, že tam postačí dať hustejšie "hada" v podlahovom vykurovaní, neviem však či sa nám to okno nebude rosiť (plánujeme dať okno Slovaktual Pasiv HL), miestnosť bude vykurovaná aj krbom. Čo si o tom myslíte? Ďakujem za odpovede!
Odpovedať
Profilova fotka
My máme jen podlahovku v celem dome a pod posuvy nemáme konvektor, nic se nám nerosi
Odpovedať
kamaratka ma tiez velke francuzske okno v obyvacke s dverami na terasu a nema tam konvektory. maju len klasicku plavajucu podlahu a plastove okna sa im nerosia.
Odpovedať
Aj my sme to riešili, nemáme konvektory, je to naozaj pekných pár desiatok tisíc navyše, a ako písali ostatní, aj my sme v pohode.
Odpovedať
Profilova fotka
Je to plytvanie peniazmi ked mate podlahove kurenie. My mame velke okna po celej dlzke obyvacky - 5,5 m, v spalnach a nemame konvektory. Keby ste mali klasicke radiatory, potom by som mozno nad tym uvazovala inak urcite nie.
Odpovedať
Profilova fotka
Ani my nemame konvektory a mame vsade francuzske okna a nic sa nam nerosi : Na druhej strane, keby este raz robim, asi by som ich dala, ale teda ta cena.......... DAla by som ich ale preto, lebo od tych okien ide dost velky chlad a citit to.... podklahovka je tam sice hustejsie, ale aj tak je 20cm od okna uplne studena, co ju okno prechládza.... ALe ak je v miestnosti krb, tak ten spolahlivo prekuri celu miestnost a netreba konvektory na dokurovanie :)
Odpovedať
nam celu zimu kuria len konvektory a vykuria obyvacku na 22-23 stupnov - 77 m2. Rovnako detske aj spalnu.
Odpovedať
Profilova fotka
My tiez pohoda len podlahovka bez problemu.
Odpovedať
Keď je dobre spravená podlahovka a kvalitné okná, nie je dôvod, aby sa okná orosovali ani aby isiel od okien chlad. Ja keď stojím pri našich posuvných terasových dverách alebo balkónoch, necítim žiadny chlad, akoby som stála pri stene ... máme eurokná 78profil, meranti, 3sklo s argónom. takže podlľa mňa nie so konverktory potrebné.
Odpovedať
Profilova fotka
Tento problem nespociva iba v kvalitnych oknach a sklach.... musi sa celkovo eliminovat posobenie vplyvu tepelneho mosta v napojeni od spodnej casti terasovych dveri.... o roseni ani netreba hovorit... teraz uz iba o vysokom standarde komfortu a malom rozdiele teplot pri preskleni a v ostatnych castiach miestnosti.
Odpovedať
Ja osobne rieším tento problém , mám 4 francúzke okná v hale a tiež uvažujem nad konvektorom a asi ho aj dam aj ked je to drajšie ale ide oto aby sa Vám tie obloky neorosovali lebo največšia strata tepla je cez skla, takže odporúčim Vám dať tie konvektory do podlahy ale namusia mať ventilátor
Odpovedať
...nie som velky znalec v stavbarcine ale mozem kludne povedat ze ak mate peniaze na konvektori dajte si ich...ak nie alebo chcete usetrit pekne peniaze tak o nic nepridete,naopak - kupite pekny novy TV... :) ... ...kamarat ma firmu s kurenim a uz xy- krat som bol ako pracovnik v monterkach nahadzovat tieto konvektori alebo ako natahovac trubiek do podlahy.... :)
Odpovedať
Profilova fotka
my riesime francuzke okna kurenim linkon,je to v podlahe s mriezkou kuri to genialne,na vodu,česky vyrobca, staci si to presnejsie podla potrby čeknut na nete,
Odpovedať
Článok sa načítava...
Rúrky bližšie k sebe v pohode stačia, aj nezhustené by stačili. Tie okná s trojsklom sa rosiť nebudú pri normálnych vlhkostných a teplotných podmienkach v izbe. K roseniu príde, ak bude vonku -5°C, dnu 90% vlhkosť a teplota pod 14°C (zhruba). Taktiež chcem dúfať, že tak vymakané okno nie je postavené na betónových pätkách, ale je vhodne ošetrený možný tepelný most. Izoláciu v podlahe predpokladám ako samozrejmosť minimálne 10 cm.
Odpovedať
@bkcargo, @adam _janka - prišli ste na to nejakými komplikovanými prepočtami, alebo je to len pocit? dosť drahý pocit, nie? aký má zmysel konvektor s teplotou vody cca 40 bez ventilátora? keď už tak potom skôr elektrický. za tie peniaze je potrebné si to dať zrejme radšej prepočítať a potom konať. konvektory vyjdú toľko, alebo aj viac ako kotol.
Odpovedať
Profilova fotka
@mia,aj nás odtoho odhovorili kúrenári.kludne verte aj vašim.nič sa nerosí,nebol potrebný žiadny venilátor,dali tiež hada na hustejšie..
Odpovedať
Profilova fotka
Len zo skusenosti po navsteve kde mali konvektori zreferujem slova majitela. "Buduci rok chceme rekonstruovat dom-konvektori vyhadzujem-len to viri prach-sada medzi rebra neda sa poriadne upratat-aj ked su vypnute a kurime klasika radiator ci krb okna sa nerosia." Maju doma ten samochodiaci vysavac alebo ako to nazvat a pri nom tiez spominal, ze je problem lebo im do toho chodi a uviazne im na tej vrchnej mrezi. Takze tolko replika od uzivatela konvektoroveho kurenia.
Odpovedať
Profilova fotka
my mame dve francuzske okna (jedno posuvne s vystupom na terasu) - obe maju sirku 3,5m a pod oboma mame konvertor s ventilatorom. Sme velmi spokojni :-) nie som kurenar aby som vedela posudit ci vam bude stacit zhustit hada pod podlahou ale urcite by som si dala pozor na to aby zhustenie vyhovovalo normam. Moze sa totiz stat ze kurenar upravu odporuci bez toho aby si overil ci to bude bezpecne funogovat. ozaj, tiez mame roboticky vysavac a s mrezou na konvertore nema absoludne ziadny problem. Tiez sa nam nevyri prach a vnutro vysavam 2x rocne.
Odpovedať
dali sme len hustejsie podlahovku na 7cm na vzdialenosti 50-60 cm od okna/steny, nič sa nerosí
Odpovedať
Máme celkem 4 franc. okna . Jedno 3 m široké v pracovně, jedno 3 m v obýváku, jedno 2 m v obýváku a jedno 2 m v jídelně. V ost. místnostech klasické radiátory. Jiné topení nemáme. Před franc. okny máme konvektrory bez ventilátoru (projektant říkal, že víří prach a je hlučný). Konvektory v pohodě vytopí i v těchto velkých mrazech, jsme moc spokojeni. Myslím, že je nejdůležitější, aby to bylo dobře spočítáno - délka a šířka konvektoru - a nebo lehce předimenzováno. Přivřít se to dá vždycky. A co se týká úklidu, mřížku lze lehce vyndat a uvnitř vysavačem vyluxovat - otázka pár minut, navíc to děláme tak 1x za měsíc. Takže já jsem pro konvektory, nikde nepřekáží žádné radiátory, vypadá to hezky, okna se nerosí. Květináče mám těsně před nimi a i kytkám se to líbí, rostou jako blázen. :-D :-D
Odpovedať
Ja som dal len hustejsie podlahovku a ziaden problem ani velkymi oknami ani s dverami. Mame 3 skla. Konvektory a radiator su velmi neprakticke, drzi sa tam spina, viri to prach. Podlahovka je uplne cista, bezudrzbova a hlavne funkcna ...
Odpovedať
Profilova fotka
konvektor s ventilatorom my tiez tak mame absolutne to nie je hlucne vobec to nepocut a co sa tyka vyrenia prachu tak to nejako nepozorujem ale zasa raz do tyzdna ho povysavam normalne dam dolu mriezku a povysavam... okna sa nam vobec nerosia a pekne to vykuri nam povedali ze konvektor bez ventilatora je slaby ze to je zbytocne davat ... tak neviem... cenovo to vyslo cca 1200 EUR oba konvektory aj s regulatorom a zapojenim... mame to pripojene normalne na plynovy kotol na kurenie
Odpovedať
Kurenie pod francuzkym oknom najlepsie neriesit vobec... pred troma rokmi to este na SK bol problem, ale v dnesnej dobe uz nie...uz sa aj k nam dostali okna s U zabudovanym na hranici 0,85, dokonca aj v spodnej casti okna... pod 0,85 je hranica, kde to netreba riesit... vratane eliminacie vplyvu tepelneho mosta pouzitim hranola PURENIT, resp. Phonotherm 200...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Jednoznacne stacia hadice hustejsie, konvektor bez ventilatora ma 50 percentny vykon neviri prach,ale je to prekazka pri pokladani podlah,takisto pri vysavani,umyvani a rad sa tam zdrziava hmyz takze porozmyslajte co je lepsie- instalater.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?