Ako spraviť rozvody rekuperácie svojpomocne?

Viete sem niekto vložit nakres fotto alebo popis inštalovania štandartných rozvodov pre rekuperačnu jednotku, popripade nejake rady pre amaterov, najvhodnejšie umiestnenie jednotky, exterierove nasavanie a odsavanie vzduchu a jej umiestnenie, može rekuperačna jednotka a wc mat spoločne odvetranie,je naozaj potrebné?Mám v plane si kupit r.jednotku a potrapit sa s inštalaciou svojpomocne a hladám info pre začiatočnikov amaterov. Je možne uzavret prisun vzduchu do jednotlivych miestnosti v pripade potreby??
Odpovedať
http://www.airforum.cz/viewforum.php?...
Odpovedať
@marikoo všetko z toho sa dá x-)
Odpovedať
@blacksr @ladajaskva mate všetci vypracovaný projekt od projektanta? Alebo si to mám naštudovat nakreslit a tým ušetrit na vypracovaní projektu, alebo račej aspon projet zverit odbornikovi,ked inštalacia bude určite svojpomoc...
Odpovedať
My všetko sami.
Odpovedať
inač planujem rozvody tahat v podhlade pod sadrokartonom aj s elektrikou atd, planujem vencovat komplet obvodove murivo+ priečky a tak špekulujem tie rozvody dat napriamo cez veniec priečok bez odbočiek a kolien, asi by to bolo najlepšie riešenie nemusím ist do izolacie,nie???
Odpovedať
@marikoo Rúry musia byť trochu tepelne a poriadne zvukovo izolované.
Odpovedať
@blacksr fihha :) šikovný no musim si to naštudovat aj ja teda...nech to dám, mne vypočitali cennovu ponuku od ATREA na 6500 euro skoro ma porazilo....tak za projekt chceli nejako cez 200 euro tak som myslel že to je niečo zložite asi.
Odpovedať
@blacksr počkat ja mám nasledovný plan: vazniková strecha s cca 50 až 60cm izolacie medzi vazniky a nad ne,potom komplet odoskovat, a na tie dosky vešat elektro rozvod a vzducho rozvod a potom už len sadroš,je to ok? lebo som neplanoval ešte pchat izolaciu mezci sadrokarton????
Odpovedať
@marikoo Samotná rúra musí byť obalená vo vlne, aspoň 2-3 cm, hoci je v dome.
Odpovedať
@blacksr ahhha no to ešte zatial neviem ale už teraz ano od teba :) mam 160m2 rozlohu bungalovu, ako hruba bude ta rura cca?? je dobry napad to potiahnut cez ten priečkový veniec,čo mysliš??
Odpovedať
@marikoo Podľa plánovaného prepravovaného objemu vzduchu. V betóne musí byť rúra obalená vlnou.
Odpovedať
@blacksr ahha no musim si to naštudovat a prepočitat celé ešte
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marikoo Dobrý den. Já také všechno sám. Mám RJ ETREA DUPLEX 330 EC. Rozvody jsem si navrhl sám a také sám zrealizoval, včetně připojení na RJ. RJ mě dodal smluvní partner ATREA a pouze ji oživil. Celkem to vyšlo zhruba na 90.000 Kč, což by v přepočtu mohlo býti asi tak 3.600 Euro. Dneska bych asi instaloval Sentinela od Regulusu. To je ten samý, co má blacksr. Zkuste ji napsat soukromě, třeba Vám sdělí více. Jinak ty rozvody musí být izolovány z několika důvodů - akustická izolace, tepelná izolace, která by měla eliminovat rosný bod na povrchu rozvodů. Obecně platí, že rozvod by se měl větvit podobně jako strom, či podobně, jak se malé potoky slévají do větších a nakonec do velké řeky. Pro RD by mohlo stačit začít průměrem 150 ( 160 ) , přejít na 125 a nakonec na 100. Lepší je udělat jeden rozbočovací uzel pomocí soustavy tzv. kalhotových kusů a do každého výústku vést samostatné potrubí. Zlepší to tzv.přeslehy, čili přenos zvuků mezi jednotlivými místnostmi. Já jsem to celé udělal ze Sonoflexu i s vědomím, že má vyšší tlakové ztráty, jak spiropotrubí. Má ale zase výhodu, že práce je jednoduchá, nenáročná a svépomocí ji zvládne každý, kdo umí použít ostrý nůž,štípací kleště a alupásku na utěsnění napojení. Sonoflex je již izolovaný, má integrovanou parozábranu a je chráněn Al fólií. Stejně ale ta tepelná izolace Sonoflexu je nedostatečná pro vedení v nezateplených prostorách. Tam to musíte dodatečně masivně zateplit. Já jsem to ještě pojistil cca 24 cm izolace. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@ladajaskva @blacksr velmi pekne dakujem za vaše rady a čas
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Aj vtedy sa musi byť rúra izolovaná keď bude pod izoláciou cca. 40cm v podhľade nad sadrokartónom?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?