Ako púšťať bojler na ohrev vody?

Profilova fotka
chcem sa spýtať na názory ako púšťať bojler na ohrev teplej vody. Kúpili sme byt s vlastným bojlerom a zataiľ ho zapíname tak na hodinu denne, aby bolo pre všetkých doma na sprchovanie. Voda je horúca, dokonca ostane ešte aj na druhý deň...ale mám obavy či nerobíme chybu keď bojler sami vypíname, či by nemal ostať zapatý s tým že po nahriatí vody sa on sám vypne. Nemáme s tým skúsenosti, lebo doteraz sme žili panelákovo a tam sa to nerieši::))))) Ďakujem za Vaše rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@adka1978 nie kludne ho zapinajte sami, my mame integrovany zasobnik vody v kotly. Ten ma vlastne nastaviteľne hodiny a aj moznost automatickeho (nonstop) ohrevu vody. Naco budes ohrievat teplu vodu cez den ked ste v praci (alebo v noci ked spite). A ak by ste si dali do rozvadzaca namontovat spinacie hodiny na ten bojler, tak by ste boli uplne bez starosti. Fungoval by vo vlastnom svete bez nutnosti vasho zapinania.
Odpovedať
Profilova fotka
bojler ma svoj vlastní termostat a lepšie je ho nechať zapnutí ked ho budete vypínať miniete viac energie.
Odpovedať
Profilova fotka
@adka1978 Ahoj bojler by si mala nechat trvalo zapnuty inak sa ti voda nikdy poriadne nezohreje. Mala by si tam mat take koliesko to je termostat ak nim pootocis nastavis si pozadovanu teplotu vody ale nikdy to nedavaj uplne na plno nechaj to chlp od konca inak ti bude vypinat tepelnu poistku.
Odpovedať
Spinacie hodiny. Rozdiel medzi trvalo zopnutym a nevyhnutne zopnutym moze byt aj 4000 kWh/rok.
Odpovedať
@adka1978 ak vam to staci zapnut na hodinu denne, tak to nemen. Vytahovanim by sa nemalo v bojleri nic pokazit, ale mozu sa opalit kontakty + rozdrbat zasuvka. Kup zasuvkove spinacie hodiny, nie cinu, pozor na max. dovolenu spinanu "A" amperovu zataz (nechaj si vysvetlit v elektre). Bezne nastavenie je 60*C, zvycajne staci menej, nad 60 dochadza vyraznejsie k tvorbe a usadzovaniu vodneho kamena, ale obcas z hyg. dovodov by sa mala nadoba nahriat nad 60*C. (google-legionela). 1x za 2 roky sa doporucuje vnutorna kontrola kamena. Ak je vyrazny rozdiel medzi casom ohrevu podla navodu a skutocnostou, je potrebny servis. U mna v albume mam foto nanosov bojlera po cca 10 rokoch. Zohrievana a odstata voda bez dalsej upravy uz nie je pitna. Nie nadarmo sa to vola TUV (tepla uzitkova voda), dost ludi to bezne pije hlavne v panelakoch.
Odpovedať
Profilova fotka
a co tento nános
Odpovedať
@kvp hezkyyyy... verim tomu, ze presne toto mam doma :(
Odpovedať
Profilova fotka
@harrvy tak tomu ver síce toto bola bytovka.
Odpovedať
Profilova fotka
otázka je veľmi všeobecná. najprv si treba uvedomiť aký objem vody ohrievate, pre koľko osôb a či je to vôbec potrebné. ďaľšou otázkou je kvalita prevedenia izolácie zásobníka a časové skoky medzi jednotlivými zapnutiami. bojler je primárne napojený na studenú vodu, t.z.pokiaľ odpustíte z teplej vody rovnaké množstvo sa domieša na vstupe do zásobníka so studenou vodou. čím viac vody spotrebujete tým sa bude postupne ekvivalentne znižovať teplota vody v zásobníku. táto voda sa bude pre ďaľšie vypnutie termostatu ohrievať pokiaľ nedosiahne teplotu zadanú regulátorom (kolieskom). t.z.že po sprchovaní celej rodiny dôjde k ďaľšiemu ohrevu vody v zásobníku. všetko ďaľšie závisí na kvalite prevedenia izolácie zásobníka a časovom intervale ďaľšieho použitia. čím je tento interval dlhší, tým je počet zopnutí termostatu vyšší a tým sú straty vyššie. pokiaľ však túto reguláciu vypnete, odstavíte reguláciu a termostat, t.z. dôjde ku samovoľnému chladnutiu obsahu zásobníka vody čo znamená pri spustení dlhšiu dobu náhrevu s vyššou spotrebou el.energie . pokiaľ chcete nejaké čísla napíšte parametre zásobníka s typom výhrevnej vložky, resp.technický list a počet osôb v domácnosti.
Odpovedať
@maros_kollar na 90 % s uvedenym nesuhlasim. :-)
Odpovedať
To je diskuze, jak odnaučit koně zřát. Postup je následující. První den budete bojler zapínat na 24 hodin. Voda poteče teplá pořád, ale bude to žrát. Každý další den ten bojler budete zapínat na čas dne předešlého mínus 1 hodina. Bude postupně žrát pořád méně. Vy se začnete otužovat. 25. den bojler nezapnete vůbec a celá rodina bude už dostatečně otužilá, aby se bez zbytečného a zavazejícího bojleru obešla. Bojler klidně odvezete do sběru a za utržený groš si koupíte kapky do nosu, do uší a do..... :-D :-D :-D PS ten kůň sice chcípl, ale kdyby to vydržel ještě jeden den, tak by se odnaučil žrát. :-D :-D :-D :-D :-D S pozdravem Laďa
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
Mozte mi poradit.ako nastavit ten bojler? Nehat ho stale zapnuty teda? Mam nocny prud nebolo by lepsie keby sa nahrieval len vecer ??
Odpovedať
Článok sa načítava...
@cucesino nočná sadzba je vhodná len vtedy ak už nemáš žiadne spotrebiče s vysokou spotrebou napr, indukcia, sušička, práčka, žehlička alebo ich používať v noci, ináč budeš mať vysokú spotrebu cez deň naviac ak sa ohrieva len v noci musí byť väčší zásobník a zohrievať na vyššiu teplotu, lacnejšie je mať len menší zásobník napr. 80l ohrievať len na 40 st, 4kW špirála ohreje vodu z 10 na 40 st ani nie za 1 hod, nechať zapnutý stále teplotu udržiava termostat
Odpovedať
duzu Nepytam sa na nocnu sadzbu tu uz mam.a vyuzivam ju samozrejme.ide mi o to aby som vyuzival bojler mam 150 litrovy.samozrejme ked to zapnem v noci tak mi teplota vydrzi len ci to je usporne potom nanovo zohrievat...
Odpovedať
@cucesino prečo to zapínaš ty? to majú ovládať z distribúcie nechaj zapnuté stále, do rána vyhreje celý zásobník mal by vydržať do večera, strata tepla cez obal je 20% za deň
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?