Ako odvetrať špajzu bez veľkých tepelných strát?

pri kuchyni mam spajzu ktoru chcem odvetrat bez toho aby som musel davat vetracky cez ktorých bude tahat do domu chlad , v spajze nemam okno je tam akurat planovany sadrokarton strop a z vnutra izolovat aspon 2 cm eps ako riesit vetranie cez strop alebo nejaky iny sposob?
Odpovedať
Profilova fotka
@mrdos lokalnou rekuperacnou jednotkou
Odpovedať
@jan_fejes ešte som nevidel lokálnu rekuperačnú jednotku
Odpovedať
@mrdos Prečo chceš odvetrávať špajzovku?
Odpovedať
@mrdos Napojiť ju na centrálne vetranie s rekuperáciou. Ak nebude, tak vetrať ju cez mriežku vo dverách. Záleží, čo sa tam bude skladovať - vetranie do vonkajšieho prostredia nie je vždy nutné. Prípadne lokálna RJ, ale to je dosť drahý špás a tepelný most ostáva... plus treba priviesť elektrinu.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp ja ano :) dokonca som ich uz aj zopar instaloval, napr. http://www.elektrodesign.sk/web/sk/pr...
Odpovedať
@jan_fejes Na akom princípe pracuje? Obsahuje rekuperátor?
Odpovedať
@jan_fejes citujem: "Při větrání koupelen, WC, komor a šaten se obvykle odvádí zkažený vzduch ventilátorem a odvedený vzduch se nahrazuje vzduchem ze sousedních místností nebo se přisává otvorem zvenku." Podľa mňa ide o podvod.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp funguje ako kazda mala rekuperacna jednotka, ventilator, rekuperator - v tejto jednotke vyberatelny plastovy, ale je to len ako priklad, existuje mnostvo variant - lepsich, horsich, drahsich, lacnejsich.. "Při větrání koupelen, WC, komor a šaten se obvykle odvádí zkažený vzduch ventilátorem a odvedený vzduch se nahrazuje vzduchem ze sousedních místností nebo se přisává otvorem zvenku. Pokud je vzduch v sousedních místnostech nevalné kvality není první řešení vhodné. V druhém případě zase dojde k ochlazení prostoru a zvýšení vlhkosti. ENEX řeší problém kombinací obou řešení. Část odvedeného vzduchu nahrazuje teplým vzduchem ze sousedních místností a část vzduchu přivádí zvenku a ohřívá ho odpadním teplem na teplotu místnosti. Do větrané místnosti se tak přivádí čerstvý venkovní vzduch, ale místnost se neochlazuje. Filtr je možné prát pro opakované použití." ... najdolezitejsie vlastnosti - udrzuje v miestnosti cerstvy vzduch, odvadza pachy a znizuje relativnu vlhkost.
Odpovedať
@jan_fejes Ako môže nasávať vzduch zo susedných miestností, keď je tam protipúdy výmenník s dvoma ustálenými tokmi vzduchu? Alebo je tam niečo iné čo akože robí rekuperáciu a robí ju mizerne s nízkou účinnosťou a velkymi stratami?
Odpovedať
@jan_fejes Je tam protiprúdy výmenník ako vo veľkých jednotkách? Kam sa zmestí do tej malej krabičky? Prečo to nie je v popise toho prístroja? Nevymyslel si si to?
Odpovedať
@radopp budem tam mat potraviny aby sa nepokazili
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp a aky ma byt dovod toho podvodu? autor tym chcel povedat ze zalezi na instalacii, ak sa jednotka namontuje na stenu a spravi otvor do interieru - vedlajsej miestnosti, vymena vzduchu nastava medzi tymito dvoma miestnostami, ak sa spravi otvor do exterieru, dochacdza k vymene vzduchu medzi interierom a exterierom. sucastne to nejde. dolezite je ze nemeni teplotu v miestnosti kde je instalovana ani v tej vedlajsej (samozrejme nema 100% ucinnost)..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan_fejes kde sa to montuje do stropu alebo podlahy ? a koklo ta vec stoji
Odpovedať
@mrdos Potraviny ktoré sa kazia sa uskladnujú v chladničke alebo mrazničke. Vetranie ich v špajzovke nezachráni. Špajzovka je určená na potraviny ktoré sa nekazia: múka, cukor, cestoviny, konzervy, pivo...
Odpovedať
@blacksr potrebujem tam udrzat nizsiu teplotu ako v dome inac nema vyznam tam uskladnovat potraviny prave preto sa to snazim odizolovat eps od kuchyne a maximalne utesnit dvere . rozmyslal som nad odvetranim do podkrovia klasickou pvc rurou ale bojim sa ze sa tam bude zrazat voda a zvlhnu steny .
Odpovedať
@jan_fejes Dôvod je zarobiť peniaze. Iným príkladom sú predražené sálavé elektrické panely ktoré majú ušetriť kopa peňazí. V skutočnosti neušetria nič a kazia sa. Ty možno montuješ rekuperáciu ktorá nerekuperuje. Podľa mňa to popisuješ veľmi zložito. Vetrať do inej miestnosti je nezmysel, ktorý by normálneho človeka nenapadol. Dal som jasnú otázku: Obsahuje protipúdy výmenník aký sa používa vo veľkých jednotkách? Kde sa o tom dočítam?
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp privod a odvod vzduchu je delenym potrubym. teda jedno potrubie, vo vnutry predelene prepazkou. este raz podotykam, toto bol len priklad, samozrejme existuju jednotky s lepsou ucinnostou aj ked ta sa centralnym nevyrovna. instaluju sa do obytnych priestorou, do spajze podla mna staci aj nejaka lacna varianta.
Odpovedať
@jan_fejes Delené potrubie? Čo si pod tým mám predstaviť? Ešte raz sa pýtam, prúdi opačnými smermi vzduch súčasne? Kde sa o tom dočítam?
Odpovedať
Profilova fotka
@mrdos je to jedno, vacsinou do steny, ale ako vyhovuje... cena sa da zistit, staci len trosku pogooglit..
Odpovedať
@radopp presne tak . ale aj pivo pri 20 stupnoch je onicom
Odpovedať
@jan_fejes Zatiaľ ma nezaujíma cena. Pýtam sa čí prúdi vzduch súčastne oboma smermi. Už som hľadal, ale nič som o tom nenašiel. Žeby náhoda?
Odpovedať
@mrdos V špajzovke budeš mať 30 pív. Zopár si ich dáš do chladničky alebo do kýbla s vodou predtým ako ich budeš piť. Nemá zmysel zapratať celú chladničku s pivami. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp nik nechce vetrat do inej miestnosti, bol to len priklad moznosti instalacie. ja nic nemontujem som ITckar, ak nieco namontujem tak len znamym. aj male jednotky mozu obsahovat protiprudovy vymennik, ale urcite nebude mat ucinnost ako velke. ale kto chce nech si da obycajny ventilator. potom si moze porovnat teplotu prudiaceho vzduchu z ventilatora a s malej rekuperacnej jednotky. najlepsie bez rukavic!
Odpovedať
@jan_fejes No neviem, vysvetlujes to hrozne zlozito a stále neviem o aký typ výmenníka ide. Mna si nepresvedčil a nekúpil by som si od teba mačku vo vreci. Okrem toho mať dieru v stene je porušenie vzduchotesnosti a zbohom pasívny dom.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp btw, ano prudi oboma smermi sucastne, inak by sa to asi nevolalo rekuperacna jednotka.
Odpovedať
@mrdos Ak by ste dávali centrálnu rekuperáciu, stačí tam mať len prívod vzduchu a nerobiť v špajzke kúrenie. Dávať nejakú rúru cez strop znamená mať nekontrolovateľnú tepelnú stratu. Ku kondenzácii na chladnom mieste môže prísť, to je fakt. Otázka je, akú teplotu si v špajzke predstavujete.
Odpovedať
@jan_fejes Rekuperovať sa dá aj prerušovane, chvíľu dnu, chvíľu von. Ok, tak oboma smermi naraz. Akú to má účinnosť? Aké straty prúdením vzduchu cez dieru v stene? Podla mna je to nezmysel. Treba riešiť centrálnu rekuperáciu.
Odpovedať
@blacksr Povedala si mu to natvrdo. :-)
Odpovedať
@blacksr kurenie tam nebude vobec a rekuperaciu namam. a ten privod vzduchu odkial ?
Odpovedať
@mrdos Veľa ľudí si vetracie otvory v špajzovkách a kuchyniach zapchalo, kôli veľkým stratám. Spýtaj sa hocikoho.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?