Ako najlepšie vyviesť vývod z digestora?

Profilova fotka
Ahojte, chcem sa opýtať, že ako najlepšie vyviesť vývod z digestora. Mám možnosť cez (izolovanú) stenu, ale tam je terasa. Lepšie sa mi zdá cez strechu. Staviam bungalov. Len sa bojím, aby para nekondenzovala a kondenz netiekol v zime späť do kuchyne. Z kuchyne do podkrovia by šiel vývod v stene. Nad stropom by už išla rúra volne (45° koleno) a cez strešný prieduch von. Zase pri vývode cez stenu aj by bola len mriežka asi by sa zašpinila fasáda od výparov. Ďakujem za rady a skúsenosti
Odpovedať
Cez strechu, ale najvacsi priemer prechodovej sindle je 125. Silny digestor potrebuje 150.
Odpovedať
@dorwin kondenzovať bude, dajte na najnižšie miesto tvarovku pre kondenzát a odveďte do odpadu alebo ľahšie riešenie - cirkulačný digestor
Odpovedať
@dorwin Ahoj. Vodní pára v odvodném potrubí bude kondenzovat vždy. Dokonce, i když ho zateplíte. Tam ta kondenzace proběhne na samé konci před vyústěním. S tím se ale počítá a do potrubí se musí vložit lapač kondezátu, který jej odvede do kanalizace.
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech jasne, ale toto sa montuje kde? este do steny v kuchyni alebo staci az po prestupe cez stenu v podkrovi? tam mam odvetranie kanalizacie, takze by som to tam vedel napojit. ak v stene tak by som do steny musel vysekat este drazku az ku sifonu a z tade to prepojit flexkou asi, kedze odpad uz mam. ale sifony su aj s odvodom kondenzu a to asi bude lepsie aby kanalizaciu nebolo citit cez digestor...
Odpovedať
@dorwin Ahoj. Nejlépe je to namontovat někde v místech kde je pořád teplo. Musí se tam udělat sifon, aby zápach z kanalizace nešel přez digestoř do kuchyně.
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech rozmyslam, ze to nakoniec vyvediem rovno cez stenu s tym, ze dam na fasade mriezku. ked to prejde cez digestor, kde je filter tak para sa "vyfukne" von. mozno ak sa ta mriezka vysadi 1cm von z fasady tak kondenz bude kvapkat na zem. a ak tu ruru trosku vyspadujem tak to vytecie von. co myslis? je to asi najjednoduchsie riesenie navyse ked neviem kde presne na mm bude digestor tak tazko tahat odvod do kanalizacie a pod. dakujem.
Odpovedať
@dorwin Ahoj. Já to tak mám v jednom z bytů, kde to jinak ani nešlo udělat a je to OK. Je sice pravda, že tam moc nevaříme, jelikož je to takové přechodné bydlení. Jestli to kape ven ani nevím, nicméně v zimě to určitě musí kondenzovat a zřejmě i namrzat. Pak ale led asi sublimuje, protože to nikdy nebylo celé zamrzlé. Nicméně musím upozornit, že to není zrovna energeticky úsporné řešení. Ale asi vzduchotechniku s rekuperací neplánuješ, že. Pak by byla nejlepší cirkulační digestoř. Tak to mám doma ( tomu domu říkám základna )
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech ano, ale cirkulacny digestor nevytiahne paru... a o to ide aby sa vlhkost z varenia nedrzala vnutri. to je potom teplo a vlhko a clovek si zaraba na problemy (plesne a pod.)
Odpovedať
@dorwin Ahoj. Asi jsem to napsal nesrozumitelně. Tedy znovu : pokud by byla vzduchotechnika, tak stačí cirkulační digestoř. Vlhkost vytáhne vzduchotechnika, zápachy vytáhne vzduchotechnika a když tam bude rekuperace, tak to dokonce ušetří nějakou energii. A to celkem dost energie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
chcem sa opytat ja tiez chcem odviest kondenz z digestora tymto sposobom ze nad digestor vlozim lapac kondenzatu no bojim sa trocha toho ze predsa z digestora nejde len obycajna para ale v mnohych pripadoch je to mastna para a ci sa ten lapac nezanesie mastnotou a potom to nebude plnit ucel. mate uz s tymto niekto skusenost? a este jedna vec kde sa ten lapac da na slovensku kupit? uz dva dni sa to snazim najst na nternete a vsade len cz alebo na SK do priemeru 125 ja potrebujem o 150 dakujem za pomoc
Odpovedať
Zdravím, mám podobný problém. Mám vybratý digestor s max. odtahom 750m3/h. Jedna sa o ostrovcekovy digestor. Chcem ho vyviest kolmo hore ponad strrechu. Potrubie budem izolovat, ale bojim sa kondenzu aby mi netiekol spat. Ako mam vyriesit kondenz v pripade ak je rura vedena kolmo (vertikalne)? Uvazoval som nad nejakym kolenom (esíčkom) kde by kondenz ostal a hromadil sa a odparil sa. Len na toto riesenie uz potrebujem dve ohnutia (smerom dole a hore na strechu) a neviem ci to neznizi vykonnost digestora. Dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
@arkadius111 tu je to vyriesene http://www.modrastrecha.sk/forum/stro...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@arkadius111 hlavny problem je najst prechodku cez strechu, musi byt 170. Do sindla nenajdes, do plechu neviem. Ak bude prietok dost vysoky, kondenz vyschne skor ako stecie dolu.
Odpovedať
No s tou 170tkou bude problem trosku. Ja som planoval pouzit taku originalnu vezicku co davaju k stresnej skridle. Ta ma priemer 150, ale vyzera krasne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@arkadius111 Dobry den, prosim mate uz vyrieseny digestor. My mame mat tiez ostrovcekovy digestor s prechodom cez strechu, ale bojime sa kondenzu a pan co nam ma robit kuchynu nas nastrasil, ze nam to bude premrzat a tahat velku zimu do domu.
Odpovedať
Ahojte riešim odťah digestora. Potrebujem dať potrubie do priečky preto musím dať obdĺžnikové potrubie. Natrafil som na takéto niečo http://www.ventilatory-obchod.sk/pvc-... Môže to byť použité na odťah z digestora? Píšu tam že do 45°C, ale keď to bude v stene tak by sa nemalo nič stať si myslím.
Odpovedať
@kajo873 mám to tiež urobené z toho istého potrubia, ale treba spoje prelepiť tesniacou páskou lebo je cítiť cez ne všetko čo sa varí
Odpovedať
@ivan_pk Hej? super, a akú pásku si použil? Ja som rozmýšľal že by som to lepil, nejakým lepidlom len neviem aké lepidlo by na to bolo vhodné. Je to ABS plast, na to by asi nefungovalo lepidlo napríklad na HT potrubie kanalizačné...
Odpovedať
@kajo873 v uvedenej firme majú k tomu aj vzduchotesnú lepiacu pásku
Odpovedať
@ivan_pk Myslíš túto že? http://www.ventilatory-obchod.sk/pvc-...
Odpovedať
@kajo873 áno
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
zdravim, mam hlinikovu ruru vyvedenu z digestora na pôjd (nad kuchyňou). Pod digestorom ale citit ako odtial ťahá zima. Existuje niečo, čo by sa dalo dať na koniec tej rúry aby cez to nešla zima? Alebo nejake lepšie nápady?
Odpovedať
@dominik55 a máš tam spätnú Klapku?
Odpovedať
V minulosti som mal, taku obycajnu plastovu, ktora sa otvorila ked fukal vzduch. Teraz po prerabke uz nie je ale taka obycajna klapka vobec nepomoze. Alebo mas na mysli nejaku kvalitnejsiu?
Odpovedať
@dominik55 kupte plastovvu s tesnenim, neviem ci stoji 20 a nebude cez nu prefukovat ani nebude klapat pri vetre. http://www.elektrodesign.sk/web/sk/up...
Odpovedať
to nevyzera zle, len ci to bude drzat na tej hlinikovej rure
Odpovedať
@dominik55 treba vybrat ten spravny typ. Klapa sa dava tesne pred vystup, cize klapu nasunies na ten cirkus co trci von a na klapu navlecies tu hlinikovu ruru. A teda dufam, ze nefukas vsetku paru pod strechu ale to mas vyvedene von nad krytinu, lebo ked fukas vsetku paru pod strechu tak to je nem-dobre. Vsetka para ti v zime kondenzuje pod strechou a vlhne izolacia
Odpovedať
Pockat, takze ta klapka sa dava hned na digestor, a na klapku sa nasunie hlinikova rura ktora ide von? Alebo z digestora ide riadne ta hlinikova rura, a az za stenou na nu dam tu klapku? Nie nefukam to pod strechu, to mam vyriesene :D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@dominik55 Ahoj. Prosím Vás a ako to máte vyriešené?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Nema niekto nafotene ako to vyzera pri realizacii ? Kolmo hore ked ide. Hruby nacrt umiestnenia a sucasny stav. Iba tehlove mury a hore "Kanalizačný vetrák komplet Danubia EVO"
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?