Ako máte nastavené podlahové kúrenie?

my ho asi máme nastavené zle. firma nám odporúčala zakonponovať doň aj nejaký vonkajší senzor (ktorý sníma vonkajšiu teplotu), vraj je to nejaký doplnkový komponent, ktorý bude ešte presnejšie určovať celé vykurovanie. ale je to celé zle. práve tento vonkajší senzor akoby primárene určoval, či sa kúrenie vôbec spustí alebo nie. inak si nevieme vysvetliť, prečo sa kotol nezapína v dni, keď sa vonku torchu oteplí a svieti slnko, hoci v dome je dosť chladno. asi tento senzor budeme musieť odstaviť. a ešte ma zaujímajú konkrétne časové rozpätia, ako máte nastavené kúrenie. my sme v tomto nemali žiadne skúsenosti, takže sme si nechali poradiť od firmy, ale zdá sa, že to nie je celkom ideálne. viem,že toto je dosť špecifická záležitosť, ale aj tak by som vás poprosila o info. odkedy dokedy, v akých denných časoch a na koľko stupňov kúrite. vopred veľmi pekne dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Mate zle nastavenu ekvitermicku krivku. Jej sklon sa da nastavit v menu. Vonkajsie cidlo sluzi na ekvitermicku regulaciu.
Odpovedať
Aký mate kotol? Ta vonkajsia sonda sa nazýva ekvitermika, urcuje teplotu vodu vo vnutri vykurovacieho obehu v zavislosti na vonkajsiu teplotu ale to neznamena že budes mat vnutri zimu, pretoze vnutri je dalsie cidlo ktore snima vnutornu teplotu a to je primarne ci sa zapne alebo nezapne kotol ked ti klesne teplota v interiery tak ti automaticky pusti kotol a dokuri na danu teplotu.
Odpovedať
Profilova fotka
@pomiuk To ze vnutorne cidlo je primarne, neni pravda. Vsetko je vecou nastavenia.
Odpovedať
tak to som nevedel pretoze ekvitermicka krivka nema nic spolocne z vnútornou teplotou pretoze ekvitermicka krivka ti nastavuje iba teplotu vody ked je teplejsie bude mat voda pr. 30 a ked je zimsie tak ekvitermika da prikaz prikurit a bude mat voda teplotu 35-40 ale nie kolko budes mat stupnov vo vnutry, ak sa mylim mohol by si objasnit ako to vlastne funguje?
Odpovedať
@madein1974 príspevok nad týmto je pre teba
Odpovedať
Profilova fotka
@pomiuk ekvitermika pocita potrebnu teplotu vykurovacej vody a potom moze dojst k zaveru, ze voda uz ma vhodnu teplotu a netreba spustat dodavku tepla. Vsetko ale zavisi od konkretneho zapojenia a nastavenia.
Odpovedať
no to je jasne ale tak bude castejsie ciklovat aby dokurila na pozadovanu teplotu ktoru mas nastavenu na termostate @majkoj
Odpovedať
Profilova fotka
@pomiuk pri nastaveni krivky sa meni uroven a sklon na zaklade vonkajsej teploty a pozadovanej teploty vody. Ja mam v menu nastavenie bud ekvitermicke cize podla vonkajsej teploty alebo podla vnutornej teploty... Mas pravdu,termostat pusti alebo zastavi kurenie podla pozadovanej teploty, ekvitermika urci teplotu vody na zaklade vonkajsej teploty.
Odpovedať
Profilova fotka
@mamahanka Treba nastaviť správne termostat. Ak Vám je zima treba nastaviť ekvitermiku tak, aby reagovala na zmeny teploty v miestnosti čiže niečo také v menu ako ovplyvnovanie teploty "termostat". Ekvitermickú krivku by som, ale zbytočne nedvíhal, lebo ak nemáte kotol so zmiešavaním vody do podlahovky tak budete zbytočne prekurovať. A pojem ekvitermika je taký, že kotol má vonku čidlo a na základe vonkajšej a vnútornej teploty predpripravuje kúrenársku vodu v systéme.
Odpovedať
Profilova fotka
@pomiuk to ci bude cyklovat zavisi samozrejme od zdroja tepla a akumulacie. Ekvitemika ma vyznam hlavne pri nizkoteplotnych zdrojoch ako KK a TC ktore maju s nissou teplotou vyssiu ucinnost. Nizssou hodnotou vykurovacej vody sa navyse znizuje vykon podlahovky co predlzuje cas kym sa zohreje. Na prvy pohlad to sice vyzera ako blbost, ale podlahovka bude dlhsi cas tepla :). Vymysleny priklad, nebude kurit 40C 3h, ale 30C 8h. Vsetko treba aleš spravne prisposobit konkretnemu domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@mamahanka z tých rád ste si asi nevybrali, každý kotol má návod na použitie a podľa neho sa dá nastaviť priebeh vykurovania. Kedy kúriť, musíte určiť Vy, ak ste stále doma, treba zvoliť len dve teploty, dennú (21-22st), nočnú (18st) a potom aj ekvitermika bude stíhať. Ak dom opúšťate, na dobu neprítomnosti sa teplota tiež dá znížiť ako v noci, Potom kúrite ráno niekoľko hodín a poobede.Ale pri kondenz. kotli treba počítať s dlhším časom na nahriatie. Mali by ste firmu, čo to montovala zavolať a nech Vám základné princípy ovládania vysvetlia.Ak ste robili kúrenie v lete, nedala sa urobiť vykurovacia skúška, urobte ju teraz aj s vysvetlením.
Odpovedať
@jan45 AKO to ma nastavit sa jej poradit neda a ze to cele kurenie je zle,alebo skor vobec nieje nastavene - taku radu dostala. @mamahanka kurime na 22-23st celodenne, nocne znizovanie neusporilo nic. nastavujeme len dovolenkovy rezim ak odchadame na viac ako 3 dni.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj Ano to je sice pravda ale z vlastnýchskusenosti viem že 30C na dlazbe ok ale na plavacke je to studensie ale to samozrejma nezamena že budem teraz dvihat krivku koli teplej plavacke aj tak ten kotol zapne iba zopárkrát za den a dom drzí teplo poriadne dlho a to mam krivku na 1,5 este rozmyslam že ju znízim na 1 ale iba koli tej podlahe ked bude castejsie prikurovať možno sa to prejaví na pocitovej teplote plavacky. Asi to znei rozporuplne ale tiež sa iba hram stým že co ako je najlepsie
Odpovedať
@atlaska Jak je možné,že v noci neuspoříte?Pokud máte na noc nastavenou útlumovou teplotu/ 19 -20 st./,tak kotel nepracuje,jelikož reálná teplota je stále nad touto?Barák má přece jistou teplotní setrvačnost..
Odpovedať
@achaia porovnavala som spotreby, lebo odbornici radia rozne a vyslo nam ze ked sa ma kotol znova rozbehnut a ohriat vodu na teplotu aku termostat pozaduje minie viac plynu ako ked v noci tych par hodin nejde. Proste mame nastavenu teplotu 22st a kotol si robi co potrebuje a este sme amli napriek tuhsej zime preplatok na plyne.
Odpovedať
Profilova fotka
my mame nastavenu teplotu.... nocnu od 23 - 15 ... 21 stupnov denna od 15 - 22 - 22 stupnov-- pointa je v tom ze ked pridem domov z prace mam pekne teple podlahy, vykurene... a kurenie mi vypne cca okolo 20:00.. cize cisto kuri 5 hodin denne... dom sa nevychladi.. a ked tak veceer si kurime aj krbom, ktory vyhreje byt na 25 stupnov
Odpovedať
my sme nastavili teplotu na 22C od 15.00 - 21.00, 4:00 - 6:00. Zatiaľ to klapalo a teplo bolo, ale nebola ešte poriadna zima, tak teraz uvidíme. @atlaska a akú máš spotrebu elektriny. Lebo kotol možno neohrieva vodu, ale čerpadlo ide.
Odpovedať
@cernula nemam merac na cerpadle a a mam pracu z domu, som cely den doma.
Odpovedať
zo skusenosti co som doteraz zazil... teplota domu 22.5 az 23.3. Len drobny rozdiel na cistych 22 je nieco nepohodlne a pri telke az zzzzzima. No pre kazdu inu cinnost prijatelne. To vsak nie je domaca pohoda a tak som hned zybehol na 23.:)). Temperujem stale na tu istu teplotu. uvazovat ze pridavat a uberat moze byt zaujimave ale neprijemne na necakany navrat domov. Podlahovka nie je taka flexibilna na velke zmeny:). V podlahe mam od 26 do 30. uz sa hram len v tom ze znizujem o jeden stupen teplotu v podlahovke a cakam na reakciu okolia. vsetko aspon 1 az 2 dni nech sa vsetko ustali.:)). Podlaha nie je horuca ako iny co kuria inym zdrojom ale stale ma teplotu pri ktorej sa da na podlahe lezat a chodit bez ponoziek :))). Ak by som mal kurit non stop cely rok spotrebujem cca 8 tis KWH elekt. na kurenie a vodu + vsetky elek. spotreb..co je zaujimave. pre cene D6 - 0.075Eur. necham sa prekvapit co pride. za tyzden cely dom spotrebuje 170 kwh. tak sa podelte a dajte odporucania ? ako na podlavoku :)))
Odpovedať
@mderer u nas je 23 stupnov v miestnosti ,ale podlaha má,, len "23 ,len ležať by som na nej nechcel,strop ma cca 22,8
Odpovedať
Profilova fotka
@mderer ja mam nastavenych medzi 6-8 a 15-22 20,5C (vysledna teplota je potom medzi 20,5 a 21,5, priemerna teda asi 21C) a inak 19C. Nemame pocit zimy , ono dost do toho vstupuje teplota okolitych povrchov. Moja podlahovka je za 40 minut nahriata a potom uz zacina nahrievat aj vzduch, ale zima uz nie je ani tak. Ja som zatial za tuto vykurovaciu sezonu spotreboval 380kWh elektriny a 100kg(?) dreva co sem tam zakurime v krbe. Ale to sa da len ked mrzne :) Ekvitermiku som nastavil tak aby podlahovke trvalo dlho kym vykuri barak.
Odpovedať
@mderer ak máme v dome 23 stupňov, odpadujem od horúčavy :-| @atlaska to mi je jasné :-)
Odpovedať
kotol máme viessman vitodens 100. kúrenie sme naozaj s firmou riešili ešte v období, keď sa nekúrilo. momentálne sa vonku ochladilo a hneď sa to prejavilo na tom, že kúrenie bolo v poriadku, v dome je teplo. asi máme naozaj zle nastavenú ekvitermiku. budeme musieť ešte raz preštudovať manuál. náš kotol niekedy kúri až na vyše 60 stupňov, ale bolo nám povedané, že je to preto, lebo ohrieva aj teplú vodu, takže sa občas zapína na takú vysokú teplotu. zaujímalo ma zároveň, akým spôsobom máte nastavené časy kúrenia v prípade, že ste celý deň doma. ide u vás kúrenie počas celého dňa (možno na nižšiu teplotu) alebo sa zapína len v určité hodiny? my to máme nastavené len na určité hodiny a počas niekorých dní to akoby nestačilo. inak teplotu máme akolo 22 stupňov - čo je príjemné. ale v uplynulých dňoch, keď bolo vonku teplejšie sme mali vnútri okolo 19 stupňov a to už bolo veľmi nepríjemné. a ešte jedna vec je pre mňa záhadou. momentálne sme nastavili vo všetkých miestnostiach rovnakú požadovanú teplotu, ale napriek tomu sú niektoré miestnosti chladnejšie. nerozumiem tomu.
Odpovedať
Profilova fotka
@mamahanka ido o to že niektoré okruhy môžu byť dlžkovo iné a tým pádom majú väčší hydraulický odpor. Nekúria presne rovnako. Preto ich treba vyregulovať, aby mali rovnaké prietoky. To, že sa oteplilo vonku a vnútri ste mali zimšie to má na svedomí ekvitermika. Treba nastaviť lepšie vykurovaciu krivku.
Odpovedať
@atlaska právě že v noci nám tepota v domě neklesne o více jak 1 st./ záleží na tepelné ztrátě domku/.Ráno dohřeje pouze o ten stupeň a přes noc kotel nepracuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@mamahanka my mame nastavenu teplotu takto: rano 4-6hod. 22,7 stupna, potom sa kotol vypina a ma prikazane kurit len ak teplota klesne pod 22 stupnov opat sa zapina o 13 hod. - cca hodinu pred tym, ako sa starsia dcera zvykne vracat zo skoly, a ma kurit do 21hod. Vacsinou sa ale po 4-5 hodinach kurenia vypina. od 21hod. je opat utlm, tych 22 stupnov, vacsinou v noci vobec nekuri. V podstate kotol kuri okolo 5 hod. denne. V mrazoch to je pochopitelne ine, kuri dlhsie, alebo sa sem tam sam zapne a dokuri hodinku po tom, co sa vypol, lebo tepelna strata je vacsia. Ekvitermika je o tom, ze kotol si podla teploty vonku vypocita teplotu vykrovacej vody, aby vedel dom vykurit na vami pozadovanu teplotu. Niekedy pri rovnakej vonkajsej teploty ma vykurovacia voda 30 stupnpnov, inokedy az 38 - kotol si to nejako sam vypocita, aku treba. Podla mojich skusenosti je vacsina navodov ku kutlom pre laika zle zrozumitelna. Riesila som to na zaciatku sezony tu: http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... Velmi dobre mi poradil mgx, hlavne si pozri grafy, ktore mi tam uviedol. Podla nich som to cele pochopila a kotol relativne OK nastavila. V prvom rade sa pozri, aku teplotu mas nastavenu na termostate. je mozne, ze tam mas nastavene 21stupnov, pricom napr vam pocitovo treba tych 23 stupnov. Kotol vykuri na 21 a vypne sa, ale vam je zima. Potom skontroluj, aku mas nastavenu ekvitermicku krivku. Vseobecne sa hovori, ze je vhodnejsie nastavit co najnizsiu krivku (pokial kotol stiha vykurit). Podla mojej skusenosti - volim nizsiu krivku kym je tak do cca 0 stupnov, ked klesne pod., zda sa mi, ze nabeh je pomalsi, tak krivku zvysim - ale tak to je u nas a u vas to moze byt ine. Dolezita moze byt aj poloha cidla, ktore snima teplotu vonku - ak nanho svieti slnko, kotlu sa moze zdat, ze vonku je teplo a ze kurit netreba, lebo voda v systeme je dost tepla na to, aby udrzala vnutri vami pozadovanu teplotu. My mame cidlo na severnej strane, kde velmi fuka a je tam tien. Aj termostat mame na severnej strane domu - sem tam sa cez vikend stane, ze kurenie manualne vypinam, lebo kotol si mysli, ze treba udrzat teplotu vykurovacej vody, pritom ja na ostatnych stranach domu uz zacinam mat solarne zisky a viem, ze kurit netreba, lebo za chvilu bude moc teplo..... Aky mas kotol?
Odpovedať
ďakujem veľmi pekne za podrobné vysvetlenia a za všetky rady. kotol máme viessmann vitodens 100. vonkajší senzor máme tiež umiestnený na severnej strane v tieni, takže toto bude asi v poriadku. treba zmeniť nastavenie. máš pravdu, že tie manuály sú dosť zložité, ale preštudujem si aj odporučenú diskusiu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?