Aké kúrenie do domu?

Prosim o radu . kupili sme starsi dom a riesime kurenie. Samozrejme na konden.kotol ale neviem ci radiator...alebo podlahovka. manzel je za podlahovku ale mna odradza tolko negat.posudkov co sa jednaju o zdravie. napiste mi kto ma skusenosti a ma podlahove ci je to OK. dakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
ake zdravie? ja som riesil tuto dilemu asi rok, a uz som vyriesil treba zistit ci je to u vas konstrukcne mozne a ci ste ochotny investovat priblizne raz taku ciastku voci radiatorom, to je asi tak vsetko
Odpovedať
Profilova fotka
@tataaa5 skúste niečo medzi radiátormi a podlahovkou... možno by sa vám hodilo kúrenie stenové kuk album
Odpovedať
Profilova fotka
@y2k @tataaa5 No mne viacerí lekári povedali, že podlahovému kúrenia by som mala vzhľadom na reumu vyhnúť, nakoľko pri podlahovom kúrení dochádza k zmene termoregulácie tela, čo zhoršuje zápalové procesy v kĺboch a tak je pre mňa výslovne nevyhovujúce. Treba ale, aby si to každý asi posúdil sám. My ho nebudeme mať, ideme do klasických radiátorov - pre istotu....
Odpovedať
Profilova fotka
myslim ze ked sa rozumne nastavi podlahovka a je prijemne teplo od noh, nie horuco zasa je to lepsie ako ked je podlaha studena...aspon na moje klby urcite ale nie som lekar ;-)
Odpovedať
tiež som počula, že podlahovka nie je dobrá čo sa klbov a noh týka... Ale len som to počula, takze neviem. Je pravda ze podlahovku mat nebudeme :) Budeme mat klasicke radiatory.
Odpovedať
a mne zase babka stale vravievala,ze nohy mam mat v teple. Momentálne byvam v dome s radiatormy a vyslovene sa tesim,ked budem mat v dome podlahovku a nebudem citit ten prehriaty vzduch od radiatorov,kedze som silny alergik a citlivy na ovzdusie v miestnosti. Som jednoznacne za podlahovku. Kamos si dal "pre istotu" k podlahovke do rezervy radiatory a za 3 roky co tam byva ich este nezapol.
Odpovedať
Profilova fotka
@tataaa5 to my budeme robit kurenie buduci tyzden a tiez sme mali velku dilemu co zvolit, teda ja som mala. Povodne som chcela podlahovku do celeho domu, ale aj radiatory a do kupelky rebriky. Ale nakoniec sme sa s manzelom dohodli, ze dame len podlahovku a rebriky do tych kupeliek. A co sa tyka zdravia, tak ja som zimomrava od noh, takze mne to bude maximalne vyhovovat a obe deti su astmatici a alergici a z podlahovky sa tak neprasi a nevyri sa prach ako z radiatorov, takze tot moja rada...dufam, ze som pomohla :)
Odpovedať
Dnes dostal moj manzel po dlhom case dalsi napad. Chce kurit s Sálavé infrared panely. ma niekto toto doma? da sa tym v pohode vykurit? Dakujem za kazde info.
Odpovedať
Profilova fotka
@tataaa5 A nad elektrickým podlahovým vykurovaním si nerozmýšlala? Je to najlacnejšia varianta. Ja už lutujem , že som nedal také kurenie. Nizka investícia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@tataaa5 tiež riešime dilemu, že aké kúrenie, máme prípojky aj na plyn, ale mňa dosť zaujalo podlahové infrakúrenie, príde mi to ako najlacnejšia verzia a aj ako najejdnoduchšie a najlacnejšie riešenie, každá izba sa dá samostatne regulovať, aké ste nakoniec dali? veľa ľudí dáva do domu aj plyn, lebo že elektrika je drahá, tak ozaj nevieme a nerada by som prerábala vykurovanie, čím viac to tu čítam, tak viac som stratená a nevieme, že čo dať... viete niekto poradiť? mali by sme prerárať starší dom z pálenej tehly s betónovými základmi, zateplovať sakrokartón pod strechou vlnou. ešte sme v štádiu rozhodovania, čo ako, či necháme starý dom, lebo nám vyhovujú múry a sú zdravé, vôbec nepopukané máte niekto v dome podlahové infrakúrenie? referencie by som potrebovala
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana030 podlahove infrakurenie je len honosny nazov, pre obycajne elektricke odporove vykurovanie. Predava sa to lepsie :). Najskor potrebujes poznat rocnu potrebu tepla na vykurovanie. Potom je mozne urcit, ktore vykurovanie je vyhodnejsie v akom casovom horizonte.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@zuzana030 nezačínajte od konca. treba vyčísliť stratu, urobiť racionálne vylepšenia, odhadnúť ročnú potrebu tepla a výšku nákladov. potom zvážiť návratnosť prípadnej vyššej investície pri neštandardných riešeniach. ak je to starší dom a máte k dispozícii plyn, zbytočne neuvažujte s elektrickou energiou na vykurovanie.
Odpovedať
@majkoj kto mi spracuje ten výpočet a čo to cca stojí? nechceme projekt nato, prípadne max. len nejakú skicu od projektanta, netuším ako sa pohybujú ceny
Odpovedať
@maros_kollar na plyne sú vyššie náklady, máme 2 domy, čiže všetko by sme museli 2x, prípojka je , ale sme to nejak zavrhli, kto mi teda pomôže s tými výpočtami?
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana030 no bud si stiahnes PHVP a vyplnis ho poctivo (ale nie je to uplne trivialne), alebo to musi spocitat nejaky projektant. Ono podla zakona by si mala dat po rekonstrukcii vypracovat energeticky certifikat v ktorom to bude stat. Mozno by sa dalo dohodnut s niekym kto to bude vypracovavat (ak bude :) ), ze by To vypocital takpovediac "dopredu".
Odpovedať
Máme všude podlahovku.super věc!Žádná zdravotní rizika nemá,jsou to nesmysly..Podlaha je krásně vlažná /při vytápění vzduchu na 22st./Máme všude vinyl lepený,vypadá moc dobře,krásně vede teplo.Do 30.min.po nastavení teploučko.
Odpovedať
@achaia to je super potom a máte klasické elektrické alebo to infra podlahové elektrické, nevieme sa rozhodnúť ja som veľa čítala, že z klasického je možná reuma a my sme ju mali v rodine :-( chceli by sme do infra ale je to asi o dosť drahšie , tak neviem asi nám nevydá ... :-( @majkoj presne takto dopredu by mi to bodlo ale ten certifikát riešiť asi nebudeme, to ma nenapadlo, dúfam, že ho netreba :-( certifikát nebudem mať ani teraz pri kúpe, či mám pýtať nech ho dá spraviť predávajúci? to sa mi asi pekne na to vy... :-D :-D :-D pokúsim sa poctivo vypracovať to PHVP, tak dúfam budem vedieť ako , som nato antitalent
Odpovedať
@majkoj no už som to aj nenašla, prosím pošleš mi link kde to mám stiahnuť?
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana030 http://www.pasivnidomy.cz/software-pa... . Keby malo byt vsetko podla zakona tak aj pri predaji aj pri rekonstrukcii treba EC :)
Odpovedať
@majkoj ochchchchcch, fasa, dúfam, že to naťukám :-( ;-(
Odpovedať
@majkoj Ďakujem...:)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana030 @tataaa5 1) nechapem ako moze byt prijemne tepla podlaha zdravotne zavadna. To ako keby mi niekto povedal, ze nemam chodit po studenej dlazke v papuciach ale na boso, lebo nohy v teple su zdravotne zavadne :) 2) elektricke kurenie (infra panely) sa mozu oplatit len v dome super zaizolovanom (dobra izolacia aj v podlahe!), takmer pasivnom, kde rocna potreba tepla je tak mala, ze sa fakt neoplati kupovat ani kotol ani nic ine 3) vodne podlahove kurenie je podla mna najidealnejsia kombinacia, lebo tu vodu do podlahy vykuris hocicim (plyn, drevo, mozno solar, mozno tepelne cerpadlo a pripadne uz aj tou elektrikou ak niekto tak velmi chce) 4) ak tam mate kondenz.kotol tak by som siel do vodneho podlahoveho + neviem ci tam treba kupit aj daku akumulacnu nadobu k tomu kotlu, lebo do podlahy sa pusta bezne 33-35 stupnova voda tak aby sa kotol nezapinal kazdu chvilku 5) samozrejme plynovy kotol vam utiahne aj radiatory, ale do buducnosti sa oberiete o moznost kurit solarom / tep.cerpadlom a tiez si neviem predstavit hrat sa s detmi na studenej zemi, hoci 3m odo mna je zeravy radiator :)
Odpovedať
@tataaa5 svagor ma, ale nemam z toho dobry pocit, pod nimi horuco, vedla zima, vela to zerie @niedermayer ak take, tak aj dobre zateplit, inac naklady :-| @andreah25 podlahovka nehreje silno, teplota je max. taka aby bola bezpecna pre nohy Dokonca ak je dobre zateplene, tak ako u nas teplota vody v nej zatial vyssie ako na 28 °C, jeden tyzden 31°C @zuzana030 certifikat budete potrebovat ku kolaudacii
Odpovedať
@bfinary moja rec ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Bod 4. Kondenzák nepotrebuje do podlahovky akumulačku, lebo je schopnú kúriť na takú nízku teplotu bez toho, aby mu to ubližovalo. Bod 5. neoberie sa o túto možnosť, bude to len kombinácia ďalších zdrojov do jestujúceho kúrenia. A pochybujem, že tu vôbec bude niekto uvažovať o vykurovaní solárnymi panelmi. Čo sa týka kúrenia tak ak je možnosť ísť do podlahovky a plynu tak by som to videl na veľmi dobrú voľbu.
Odpovedať
@nadro prosím a vieš mi presne povedať, že prečo plyn? my keď sme si to orientačne porátali, tak nás to vyšlo viac ako elektrické a dokonca nám jeden kamoš navrhol solárne panely, ale to nepoznáme nikoho, kto by mal, nechceme risknúť, tak uvažujeme dopredu, aby sme nemuseli prerábať, lebo sme sa sekli....
Odpovedať
@zuzana030 Lebo 1kWh plynu je o cca polovicu lacnejšia ako 1 kWh elektriny.
Odpovedať
@roberto1923 no to mi je jasné, ale keď si spočítam u nás náklady, kotle a všetko ostatné, tak plyn nás výde drahšie, ale odhadom sme to robili zvažujeme preto len elektrinu, infrakúrenie podlahové a vodu zo studne, aj obecnú prepojenú, zohrievať vodu budeme len na kúpanie a umývanie rúk, ostatné je na studenú, tak tam zvažujeme len tie maličké krabičky na prietokové ohrievanie, že mi zohreje vodu len vtedy, keď ju pustím, nie celý deň, neviem už presne ako sa to volá. dúfam, že dobre rozmýšlame
Odpovedať
Profilova fotka
@nadro Bod 5) Oberie sa o tu moznost. Pretoze radiatory su "vysokoteplotne" kurenie, cize potrebuju vodu ovela teplejsiu ako podlaha (napr. 60-65'C versus 30-35'C) a taku teplu vodu bude velmi tazke ziskat solarom (v zime). Iba ze by byvali na mieste, kde prazi celu zimu slnko ako na dakom Lomnicaku no a tep.cerpadlo ma tiez problem tak horucu vodu vyrobit (rapidne klesa potom jeho efektivita)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?