Aká je kombinácia podlahového kúrenia s radiátormi?

Kto má skúsenosť s nasledovnou kombináciou kúrenia - prízemie podlahovka + radiátory a vrch len radiátory. Ako je najlepsie navrhnut system co sa tyka riadenia.... AK mate niekto takuto kombinaciu, prosim o skusenosti comu sa vyvarovat a pod.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Ahoj, my to mame presne tak ako pises. Len neviem co sa chces konkretne spytat. Na prizemi mame podlahovku vo velkej spojenej miestnosti (obyvacka, jedalen, kuchyna, pracovna, chodba, kupelna) a v spalni mame radiator. Na poschodi mame len radiatory. Sme spokojni, teplota sa nastavi centralne a radiatory sa daju vypnut ked moc kuria.
Odpovedať
Ja chcem mat na prizemi v dvoch miestnostiach podlahovkou a aj s radiatormi. V pripade vacsich mrazov chcem kurit aj radiatormi, resp.nabehove teploty z radiatorov su rychlejsie ako podlahovka. Neviem ci napojit podlahovku cez spiatocku z radiatorov (ale cital som o tom dost negativ) alebo ako inac by to slo?
Odpovedať
Profilova fotka
No ja sa v tom moc nevyznam, akurat viem ze my (a aj moji rodicia co nedavno stavali) mame samostatne okruhy na podlahovku a radiatory. Myslim ze je to takto standardne. V kazdom okruhu cirkuluje ina teplota vody (radiatory potrebuju ovela teplejsiu vodu ako podlahovka). A kazdy okruh sa da samostatne ovladat. Ja osobne by som si nedavala do jednej miestnosti podlahovku aj radiator, je to zbytocne. Podlahovkou vykuris tak isto. Mas pravdu ked zvysis teplotu na podlahovke necitis to okamzite, ale kolkokrat do roka sa to stane? Vacsinou mas nastavenu teplotu a kotol si uz sam reguluje aby si stale mal v miestnosti tu teplotu. My sme si ponastavovali tak ze rozne teploty na noc, na den, ked sme doma a ked sme v praci, atd. Prechodne obdobie by som riesila skor krbom. Krb mame tiez a je to super, to mas teplo okamzite. Alebo potom ked sa toho bojis a viac doverujes radiatorom tak iba radiatory.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme davali do nasho domceku (bungalov) aj podlahove aj radiatorove kurenie. Mame aj krb. Zatial sice nefungujeme, nakolko cakame na dalsie prace (jarne slniecko). Chcem len tolko povedat ze sme to riesili tak ze na chodbu a do kuchyni (+jedalen) kde mame dlazbu sme davali podlahove a obyvacka a ostatne izby sme dali radiatory + tam budeme mat krbove vyduchy tepleho vzduchu. Dali sme to tak pretoze na jar sa uz nekuri a na jesen sa este nekuri a dlazba sama osebe by bola chladna. No a s podlahovkou si mozme temperovat a chodit po prijemnej dlazbe. Myslim ze by to malo byt vpoho. Podlahovka je ovladana zvlast ako radiat.kurenie.
Odpovedať
ak budete riesit podlahovku a radiatory, tak urcite predimenzujte radiatory, kupte tie najvacsie ake tam len bude moct vopchat. Nepocuvajte projektanta, ktory ich vyratal podla tabuliek. Cim vacise radiatory, tym chladnejsia voda moze ist do radiatorov a tym bude kotol fungovat efektivnejsie. Ja mam tiez v dennej casti podlahovku a v izbach radiatory, mam to riesene dvoma termostatmi na stenach, idea bola taka, ze si mozem riadit vodu v oktuhoch nezavisle od seba. Ale kurenie mi dromrvili a nedali mi do kazdeho okruhu klapky, takze ked mi zapne podlahovkovy okruh, tak mi tlaci vodu aj do radiatorov a naopak. Este ze som predimenzoval radiatory, lebo mi takto staci kurit 45 stupnovou vodou a to podlahovke este nevadi, ked tam tlaci tuto teplotu
Odpovedať
Ahojte vsetci,ja chcem so zenou riesit zrub a tiez podlahove kurenie,spojene s radiatormi(spodok podlaha,vrch radiatory),ale neviem ako to urobit,aby boli dve vetvy,ci gulovy ventil,ktorym otvorim vetvu tu,alebo tu,neviete prosim ako na to? Nemam tendencie riesit to s instalaterom,ktory zoberie dost ponazi a vypije tiez nie malo slivovice :-D ,ze?
Odpovedať
Hrustik, kúrenie treba dimenzovať podľa tepelných strát - rozostup rúrok, veľkosť radiátorov a teplota vody v oboch okruhoch (bude ich však treba asi viac, teda ak to nie je chajdička 4*4 metre). Ventily riešte až nakoniec - to je to najmenej. Zrub už stojí, alebo ešte len plánujete?
Odpovedať
Profilova fotka
AHOJTE MAM OTAZKU, staviame poschodovy dom. Dole je spojená velka obyvačka jedalen s kuchynou, dalej je izba kupelka a chodba. Na poschodi su 4izby a kupelka. A : môj mužíček che dať podlahove a zároven aj radiatori všade. Dole aj na poschodie. Nieje to zbitočné? Ako mu to mám vyhovoriť? Ja myslím že nielen že z finančneho hladiska ale hlavne kuchyni a obyvke z estetického :-) A mame aj krb s prieduchmy. To nehovorim že sme davaly tu najširšiu čevenu tehlu/tuším briterm 44/ a okná 3sklo. zateplenie chce tiež to najširšie. =-)
Odpovedať
klara78: Aké rozumné dôvody má Váš manžel k takémuto kroku?
Odpovedať
Profilova fotka
chce aby tam bolo velmy teplo, lebo pracuje vonku aj v zime a je stale uzimračený. Taktiež je tvrdohlavý a malicherný ;-) Bývame zatial u rodičov ktorý maju poschodový rodinný dom, kúria plynom do 22stupnov a to tu chodi v tričku a v noci spava kratasoch, preto neviem ako mu to vyhovoriť :-(
Odpovedať
Tak to je ľahká pomoc: Všetko závisí od nadimenzovania podlahovky, stačí dať rúry trošku nahustejšie, aby to vládala vykurovať voda s rovnakou teplotou, ako keby sa kúrilo na 20°C. Moc veľký rozdiel v spotrebe rúrok nebude. Nech Vám to kúrenár vypočíta na interiérovú teplotu trošku vyššiu, než je normová. Hotovo. Tým pádom netreba robiť milión okruhov s nízkymi a vysokými teplotami vody. Samozrejme, treba poriadne tepelne izolovať celý dom. Z hľadiska rosného bodu musíte použiť hrúbku EPS okolo 15 cm - zas to chce výpočet, to sa nedá takto povedať. Vyjde z toho veľmi drahá stena :-( - keby sa toto riešilo v štádiu projektu, mohla sa dať tehla hrubá 25 cm a na to 30 cm EPS. Taká stena by bola investične lacnejšia a mala by o dosť lepší tepelný odpor. Ale keď Vám stavba už stojí, treba to nejak zoptimalizovať a zachrániť, čo sa dá. Do podlahy takisto poriadnu izoláciu, ja odporúčam 20-25 cm, ale predpokladám, že sa Vám to tam nezmestí. Tak dajte toľko, koľko Vám dovolí svetlá výška miestnosti. Do stropu/strechy 40 cm. Trojsklá vyberte len tie najlepšie, s Ug=0,5-0,6 W/(mK). Dávať 3-sklo s Ug=0,8-0,9 je polovičné riešenie. :-| Veľa zdaru! Jarka z http://pasivnydom.blog.cz
Odpovedať
Profilova fotka
Dik dufam že tieto urgumenty mi prejdu. A trochu som pozrela do papierov, tehla ma 25cm a okna Ug=1,1 no neviem či je to dobre alebo zle.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tehla 25 cm je super, ako som písala vyššie... Okná s Ug=1,1 nie sú trojsklá, ale len dvojsklá (ledažeby bol zlý údaj v papieroch).
Odpovedať
Profilova fotka
No asi som dala chybný udaj, môj je v nemecku tak sa to teraz neviem presne dozvedieť. a veru z tých parierov som neni múdra :-(
Odpovedať
Ale vlastnými očami vidíte, či máte 2- alebo 3-sklo...
Odpovedať
Profilova fotka
asi vyzniem hlúpo, ale mne to bolo jedno či 2 alebo 3, ja som si vyberala len farbu . Take veci si vybera môj muž, ale to korenie sa mi zda prehnane, preto som chcela radu.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
zachvilku ta zmazuuuuuu
Odpovedať
tak rýchlo odpisujte tč a mailovú adresu :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
Fuuu, Klara, to je silna kava, ked chce kombinovat aj radiatory aj podlahove kurenie. A este mate dole kozub... V spalni nie je zdrave spat v teplom vzduchu. Odporuca sa cca 19 °C. V obyvke - povedzme, ze moze byt teplejsie, ked si muzik lahne ku telke, nechmu teda nieje zima, ale to si moze prikurit v kozube. Ale ako pisu vyssie, fakt staci nadimenzovat podlahovku (alebo radiatory, podla toho, co poreferujete - my budeme mat podlahovku, lebo sa mi viac paci, ze niesu vidiet radiatory, mavam studene nohy, neviri sa pri nej prach atd..., ale zas kamoska chce len radiatory, lebo ako ona hovori, je jaskynny typ, potrebuje citit zdroj tepla ako sala). A duplovat takto kurenie je aj zbytocne predrazenie. Urcite mu to vyhovor ;-) Pekne to napisala Jarka. Budem asi mimo temu - ale co sa tyka toho prehnaneho tepla v dome - manzel bol na navsteve, kde riadne kurili (mimochodom len cisto podlahovkou), lebo domaci pan chce vo vlastnom dome chodit v kratasoch a kratkom tricku. Ale to bola zima, vonku mrazy, takze moj muzik co tam sedel chvilocku u nich, tak sa total spotil... :-N
Odpovedať
@roo Teoreticky, dalo by sa v podkroví uvažovať o malých radiátoroch, ak by bolo natoľko tepelne izolované, že by rovnako teplá voda ako v podlahovke stačila vykúriť miestnosti. Chce to len výpočet. Pri dobre izolovanom podkroví však potom prestane mať zmysel práve tá výhoda radiátorového vykurovania - rýchla reakcia na zmeny teploty, pretože jednoducho rýchlu reakciu nebude treba... Teplota v dome (a hlavne v tom podkroví) nebude "skákať" podľa manierov počasia. Viem, moc som nepomohla...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
Caute.My máme bungalov v tvare U.Je to starší dom s prístavbou. V kuchyni v detskej a v spalni je podlahove kurenie s radiátormi, v druhej detskej a kúpeľni je len radiátor a v obývačke a chodbe len podlahove. Máme dva termostaty jeden na radiátory druhy na podlahu a dva samostatné obehy ( čerpadlo na podlahu, a čerpadlo na obeh na radiatory). Keď zapnem termostat na radiatory je všetko ok, ale ked zapnem len na podlahu musim zvýšiť teplotu na termostate čo je na radiátory aby zapol kotol. A zase keď termostat na podlahove sa vypne, ten na radiátory je stále aktívny, čiže sa čerpadlo stale točí. Na radiátoroch máme termostaticke hlavice. Ako to zosúladiť aby mi keď zapne term. na podlahu zapol aj kotol a nemusel ísť term. na radiatoty. Existuje niečo na diaľkové. Ked ste pochopili ĎAKUJEM.
Odpovedať
@zlatik74 Priznám sa, že veľmi som to nepochopil. Je to strašný hybrid - niekde máte len radiátory a niekde skombinované s podlahovkou. Neviem prečo ste to takto urobili, ale treba ísť späť a vychádzať zo zámeru, prečo to bolo tak spravené, čo vlastne malo byť účelom takejto kombinácie. Predpokladám, že nechcete zrušiť žiadne radiátory a všetky vykurovacie telesá chcete ponechať. Otázkou teraz je: Kde je umiestnený ten termostat pre radiátory? Kde je umiestnený ten termostat pre podlahovku? Ktorý termostat vlastne riadi kotol - ktorý ho teda zapína? Rozlišuje kotol, kedy kúri do radiátorov a kedy do podlahovky? Je rozdielna teplota vykurovacieho média pre radiátory a podlahovku? Alebo kotol kúri stále a jednotlivé okruhy si berú z toho vodu? Ak to už máte takto pozliepané, tak by som to urobil tak, že kúrenie by riadil len termostat na radiátory a ten by bol nastavený na vyššiu teplotu. Jednotlivé termohlavice by si si nastavila v miestnostiach podľa potreby, aby sa izby neprekurovali. Termostat pre podlahovku by som nastavil na nižšiu teplotu, aby podlahovka prestala kúriť skôr, než sa dosiahne nastavená teplota na radiátoroch. Termostat na podlahovku by ale nesmel zapínať kotol. Neviem, čo myslíš tým "na diaľkové". Existujú termostaty bezdrôtové, len čo by si ním chcela ovládať?
Odpovedať
@chrobak7 posli cislo a zavolám ti
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Zdravím, ja som momentálne v štádiu rekonštrukcie starého kamenného domu a a v niektorých izbách mám aj podlahovku a aj radiátory nakoľko výpočet kúrenia mi vyšiel tak že podlahovku by mi pri silných úrazoch nestačila a v štyroch izbách mám iba radiatory lebo tam už podlahy spravené boli a podlahovku sa tam už nerobila, mám samozrejme dva rozdeľovače, jeden 8 okruhov na radiátory a druhý 7 okruhov pre podlahovku, mám dve rychlomontazne jednotky, jedna pre radiatory a druhá pre podlahovku, obidve budú napojené na rozširujuci modul RED 3 od Prothermu a ďalej k jednému zónovemu termostatu pre podlahovku a druhému zonovemu termostatu pre radiatory, na všetkých radiatoroch budem mať termostaticke hlavice okrem radiátora kde bude v izbe termostat, tam kde podlahovke nie je tak som dal väčšie radiatory aby som mohol ísť na nižšiu teplotu vody, túto zimu uvidím ako to bude celé fungovať lebo kurenar sa obáva toho že radiátor bude ovplyvňovať termostat pre podlahovku ale uvidíme lebo vzdialenosť medzi nimi bude 6,7 metra a samozrejme ten radiátor hlavicou prišktim. Chcel som tým celým len povedať že pri rekonštrukcii starého kamenného domu nie je kombinácia radiatorov a podlahovky zle riešenie ale radšej tie radiátory mať ako potom ľutovať že mi to podlahovka nevykuri.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte. Ja planujem tiez kombinaciu podlahovky a radiatorov. Podlahovka na prizemi a radiatory v pivnici, garazi a na poschodi. Dva okruhy s roznymi teplotami vody. Neviem si ale predstavit, ako bude fungovat zapinanie a vypinanie kotla. Termostat som chcel iba na prizemi (1 velky otvoreny priestor). Co sa ale stane, ked napr. v obyvacke zakurim v krbe, priestor sa ohreje a termostat vypne kotol. To potom na poschodi bude zima? V izbach na poschodi sa bude teplota regulovat termostatickou hlavicou na kazdom radiatore. Aj som rozmyslal dat hore tiez termostat, aby vedel zapnut kotol. Tu je ale problem, kam ho dat, ked dvere z izieb na chodbu budu pozatvarane. Ak ho dam na chodbu, tak ta sa moze zohriat a vypnut kotol a v izbach bude zima. To iste naopak, ked dam termostat do konkretnej izby.
Odpovedať
@juso novostavba ? Hm.. Dost komplikovane riesenie, podlahovka ( nizkoteplotna ) radiatory ( vysokoteplotne ) kotol ? Elektrina? Najlepsie by sa mali vyjadrit ludia co tak maju, ale z urcitostou viem povedat ze moj bratranec si takto dal radiatory do noveho domu v obytnom podkrovi a lutuje ze nedal podlahovku, nevie to tam dostatocne vykurit ( sice novostavba ale starsia, a mozno nedal dostatocnu izolaciu strechy.) Co sa tyka problemu termostatu som to riesil ja v dome. Ak kurim teplovodnym krbom dost dlhu dobu, pochopitelne sa cele prizemie vyhreje na 25,5 st aj viac, to je teplota pri ktorej sa uz podlahovka vypne. Na TC som preto nastavil teplotu topnej vody minimalnu 30 st (, podka topnej krivky by bola omnoho nizsie a na ostatne priestory by to v zime nemuselo stacit ) Dalsia moznost je nastavit percentualne vplyv centralneho izboveho termostatu, a nebude vypinat tak skoro. No najlepsie riesenie co sa mi prave zapaja, je zonova regulacia , mam celkovo 11 termostatov na dvoch poschodiach, a ovladacia jednotka termohlavic podlahovky komunulikuje priamo s TC takze si zapnutie podlahovky vynuti. Inak to elegantne nikdy nevyriesim, mal som predpripravenu kabelaz bo som s tym ratal. Znacka zonovky TECH.
Odpovedať
@janopopovec TECH -polsky šmejd...11termostatov....Jano Vy ste šialenec..No ak mu nevykuria radiátory,tak podlahová určite nie ,lebo tá má limitovaný výkon na M2....
Odpovedať
@daralbajda A co odporucate ako dobru zonovku, ? Nechcel som za to dat tisice €, a potrebujem pre dva rozvadzace podlahoveho kurenia. Tych 11 sa moze zdat vela, no celkovo mam natahanych 17okruhov z rozvadzacov ( 6 izieb, 2x kupelka, 2x satniky, garaz + kotolna ) Tie satniky som musel dat zvlast bo z jedneho bude infra a z jedneho parna sauna, a musi byt moznost regulacie) Fungujem aj teraz v pohode, no poschodie na poschodi je vzdy o 1 st viac, severne izby su trocha chladnejsie jak juzne, svieti slnko a hned je hic atd.) Da sa hrat s prietokmi ale od zaciatku som tak planoval, + vzdialeny pristup. A ked kurim krbom dole je velmi teplo bo zaroven kuri aj podlahovka a tetmostat tie okruhy vyradi za mna. I ked mi to moze byt jedno bo rezia domu je nula €. Pre mna je jedina premenna co najdlhsia zivotnost kompresoru TC a najmensi pocet startov. Myslim ze tym viem usetrit este najmenej 35% energie kurenia.
Odpovedať
@janopopovec V novostavbe je to zbytocnost.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?