Výhody a nevýhody kúpy staršieho domu a jeho cena

Mame moznost kupit dom z 1957 s pozemkom 1000 m2. Je to do 25 km od Bratislavy, v strede obce. Predavajuci pytaju 90 000 eur, co je myslim dnes celkom vyhodna kupa {zda sa mi to skoro ako cena za pozemok}, ale poprosim o nazory na takuto kupu, resp. nazory na cenu za takuto nehnutelnost {chceli sme vacsi pozemok, v zahrade chceme ovocne stromy, kry a pod., sme s muzom "zahradne typy", je to pre nas relax}. Dom potrebuje rekonstrukciu {hl. rozvody}, ale je suchy, aj pivnica, tramy su zdrave {dom pozrel statik}, mury domu hrube. Rekonstrukcie by sme robili postupne, ako budu k dispozicii prostriedky ... zit by sa tam dalo hned, t.c. je obyvany. Cena je nizsia aj preto, ze na pozemku je zopar starsich budov, ktore je potrebne zburat {mokre, popraskane niektore mury} .... zastavana je asi stvrtina pozemku. Ale hospodarsku budovu urcite nechame, je kvalitna a ma vybornu pivnicu so zelezobetonovym stropom. A tak mam druhu otazku, s akou sumou mame pocitat na buracie prace {tramy zo zburanych budov, pripadne dobre tehly by sme si radi odlozili a neskor pouzili}, predpokladam, ze buranie treba ohlasit na OU ... Viem, ze mnohi uprednostnuju novostavby {rozdiel nove/stare si velmi dobre uvedomujeme, novy sme kupovali pred takmer 13 rokmi byt}, ale vsetko ma svoje ale ... predavaju sa tu aj pozemky v kukuricnom poli za obcou ... ale aby sme si tam postavili aj dom aspon tak pouzivatelny, ako je tento, tak by sme sa museli zadlzit, co nechceme. Na pozemku domu su na rozdiel od pripadneho noveho pozemku rodiace stromy: jablon, orech, slivka, marhula ... a zastavka autobusu je 100m. Takze zhrniem otazky: 1. ako vidite cenu za takuto nehnutelnost 2. ake su ceny buracich prac starych prizemnych domov? Vopred vdaka za nazory, akekolvek :-)
Odpovedať
Ja si myslim, ze je to dost vysoka suma. :-|
Odpovedať
@fialka71 to záleží aj konkretne ktorý smer 25 km od BA... treba si zistit, po čom idú konkrétne tam reality a pozemky, lebo ak tam vieš kúpiť 1000m2 za 30000eur, tak za 70000 si nejaký bungalov svojpomocne postavíte... druhá vec je tá, že ak to nekupujete na další biznis, ale naozaj tam túžite prežit svoj život, tak podla mna nie všetko je cena, ale aj kvalita bývania, prostredia je dôležitá, v nemalej miere susedia a okolitá zástavba, okolité podniky, obchody, či je to pri rušnej ceste, či nemajú susedia nejaké zlozvyky atd.... pokial by to bol raj na zemi, ja by som radšej zaplatila aj viac, ako sa tlačit v novozástavbe s úzkou ulicou a s obrovskou prašnou výstavbou, kde bude totál zmeska ľudí, takže nevieš aký sused bude vľavo, vpravo pred a za... búracie práce to neviem, ale nejaké malé chlieviky by ste si mohli aj sami zbúrat, prípadne si nejakých brigádnikov zaplatte.. neviem ako je to s odvozom stavebného odpadu, ale viem že jeden kontajner je cca 200 eur..
Odpovedať
Vdaka za vyjadrenie. A je to na Zahori, a skor 20 nez 25 km, dialnicou tak 10 min. na zaciatok Ba ... minimalne v porovnani s ponukami na internete, je to menej, aj preto, ze to je ponuka od majitela, nie cez RK (to inzerovala na nete o 20 000 viac). Tu sa za 30 000 da kupit akurat tak 1000m2 kukuricneho pola, kde su siete neviem ako vzdialene a vystavba vzdialena neviem kolko rokov ... toto povazujem za nerealnu cestu v tejto lokalite.
Odpovedať
Zalezi aj od toho, co je to za obec - pocet obyvatelov, infrastruktura, sluzby a pod. Je to mensia/vacsia obec - obchod, skola, skolka, urady, ihriska tam su? Mne sa ta cena nezda az taka prehnana, pretoze ja byvam velmi daleko od BA, a tu tiez priblizne tolko stoja domy vo vacsich obciach. No ale ten stav domu a dispoziciu, to vy sami musite vediet, ci sa Vam to pozdava. Nezabudnite, ze zit budete v dome, nie na pozemku, tak si to dobre zvazte (to myslim v dobrom, proste nenechajte sa ovplyvnit tym, ze pozemok je krasny).
Odpovedať
Obyvatelov okolo 2500, autobus, ale i vlak, skola ZS aj druhy stupen, skolka, obchodov niekolko, posta, lekaren, obvodny aj detsky lekar atd. Je to dobra obec, co sa vybavenosti tyka, byvame tu v bytovke uz par rokov, len nie sme tunajsi. Mame tri deti v skolskom veku, maju tu kamaratov, inam v tomto veku uz ist nechcu, su tu doma, takze vyberame najma z tu mozneho. Na novy dom v tejto lokalite nemame, takze sme hladali starsi, za co najnizsiu cenu, ktory si postupne dotvorime po svojom. Nie sme "zatazeni" na moderny vyzor a novotu. Preto som sem dala vyssie uvedene otazky, ze ci je to len moj dojem, ze lepsie sa 20km od Ba v obci s tak dobrou infrastrukturou 1000m2 pozemok (so starsim ale hned obyvatelnym domom) zohnat neda, alebo musim este lepsie hladat a pytat sa ...
Odpovedať
Profilova fotka
@fialka71 za takuto sumu si vies v ba kupit byt... ked si to vezmem iba takto, kupit stary byt a prerobit v ba, alebo kupit stary dom a prerobit 25 km od ba, som za druhu moznost ;-) zda sa mi to aj tak celkom dost penazi, ale tak pri blave tie pozemky lacnejsie nebudu..... a okruh do 30km mozeme nazvat ze je pri blave
Odpovedať
@fialka71 A si si ista, ze vies co to je - postupne dotvorit po svojom? A co to bude stat? Mate uz nejaku predstavu co tam treba prerobit?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?