Problém s energetickým certifikátom

Profilova fotka
Kupujeme starší RD, zatiaľ všetko prebiehalo OK, kým sa nedostalo na EC. Majiteľ domu si ho nechce dať vypracovať z dôvodu, že on to už nepotrebuje, aj keď podľa zákona je pri predaji nehnuteľnosti povinný tento certifikát predložiť. Odmieta to zakomponovať do kúpnej zmluvy, ale tak isto odmieta vypracovanie. Čo by ste mi poradili? Ako mám ďalej postupovať? Stretli ste sa s podobným prístupom? Ďakujem za každú odpoveď!
Odpovedať
Odhliadnuc od toho že je to totálna hovadina,ktorú naši milí zákonodarcovia schválili vám nezostáva nič iné ako upozorniť majiteľa že je to jeho povinnosť za ktorej nesplnenie mu hrozí pokuta. Nikde som sa nedočítal,že ten dom nemôžete aj tak kúpiť ,bolo by sice vhodné do zmluvy dať,že EC nebol predložený,ale kto ho bude pýtať? I keď verím,keďže sme na slovensku,že niekto zalobuje a o chvíľu sa bude povinne predkladať na katastri pri vklade!!!! Maximálne si dáte certifikát vypracovať ak budete predávať dom ďalej... Aj tak má platnosť len desať rokov!
Odpovedať
ak vam ho nedá a niekto na to príde, platí pokutu...
Odpovedať
Nepíšeš či je to novostavba alebo nie. Ten certifikát treba predkladať iba pri novostavbách kolaudovaných po roku 2008.
Odpovedať
@jva píše že kupuje starší RD :)
Odpovedať
pozrite si zakon 300/2012 ktorym sa meni a doplna zakon 555/2005 , konkretne v 555/2005 paragraf 5 kde je napisane kedy je energeticka certifikacia povinna a v paragrafe 14 odkedy sa zacalo s certifikaciou. teda 1. januar 2008 , to ze sa katastre este od tohoto roku nezobudili a nepozaduju en. certifikaty pri predaji ma velmi dojima a len utvrdzuje ze obycajny clovek musi dodrziavat zakon vzdy a vsade ale uradnici nemusia nic ani mozno nevedia ze taky zakon existuje co je dost ubohe.... lebo tie poplatky na katastroch su slusne penaze... takze teraz k veci ak Vam ho neda pri predaji je to chyba za ktoru moze dostat pokutu co sa na slovensku rovna asi tak pravdepodobnost 0 zo skusenosti viem ze vela malych obci to vobec nepozaduje ani pri kolaudacii novostavieb kde ale zase uradnik za nic nemoze ale vy ako majitel mozte dostat peknu pokuticku..
Odpovedať
Pravdepodobne to katastru zo zákona nevyplýva,čo je pre ľudí len plus! Teda aspoň som to nikde nenašiel ale som len laik.. Ak to naozaj nikto pri predaji nevyžaduje,verím,že niekto z tej bandy v parlamente má v pláne sa po skončení mandátu certifikácii venovať a zabezpečí si zárobok povinnosťou predkladať EC na katastri. Šak je nám bárskoľko fajn tak pár stoviek nás už nezabije!!!!!!
Odpovedať
Pozor!!! treba zákon dočítať do konca. Ten totiž hovorí, že povinnosť mať EC majú všetky novostavby kolaudované po 01/2008 avšak zároveň ukladá povinnosť aby EC mali všetky stavby, ktoré nie sú staršie resp. dátum ich kolaudácie je pred rokom 01/1976 a to pri predaji alebo inom spôsobe nadobudnutia.. Nemusia ho mať objekty a stavby, ktoré sú Národnými kultúrnymi pamiatkami alebo sú spod neho vyňaté. Súhlasím s dodokom, že je to blbosť ale už keď sa opičíme po EU tak nech to stojí za to. Zopár chytrých ľudí si potichúčky porobilo certifikácie za pár šušlí a teraz na tom ryžujú nemali peniaze. Čiii...????
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za odpovede, citala som zakon dokonca, preposlala som ho aj realitke, ktora predaj sprostredkuje a mala inzerovat dom uz s vypracovanym certifikatom. Pokutu by v tomto pripade dostala RK, pretoze ona sprostredkuje predaj a uz v inzerate to malo byt uvedene. Majitel domu to odmieta s tym, ze on to nepotrebuje... Nie je to pre nas az tak smerodatne, ale predsa by sme aspon z vysledkov EC vedeli ake su tam tepelne straty a pod. Horsie je, ze na dom nebol vypracovany ani znalecky posudok, majitel nie je ochotny dat vypracovat EC a nema ziadne dokumnety o technickom stave domu, takze to zavana nejakymi skrytymi vadami. Dom sice vyzera dobre, ale clovek pri starsom dome nemoze nikdy vediet, co sa tam skryva :-| . Mozno EC je vymysel, ale pre kupujuceho je to zdroj informacii o stave nehnutelnosti, a urcite moze pomoct pri rozhodovani.
Odpovedať
@lulinka02 never tomu, ze je to nejaky smerodajny zdroj informacii. To by bol vtedy, ak by sa ten EC vypracovaval na zaklade merani, to by ti mohlo vela napovedat o stave nehnutelnosti a aj o dalsom postupe prac na zlepsenie tepelnych vlastnosti a pod.. Ale to je velky omyl - ziadne merania nikto nerobi.. EC je jedna velka ryza. Nic ine. Par ludi sa na tom nabali a ide to z vrecka obyacjnych ludi.. Inak neviem si dost dobre predstavit, ako asi poskytnu udaje na vypracovanie EC ludia, co maju starsie domy a netusia ani len to, z coho su postavene. To maju akoze rozrypat cast steny, aby to zistili? To iste izolacie - ci uz v podlahach, strope.. no vys..la by som sa na to z vysoka.. A vobec sa necudujem predavajucemu, ze nie je ochotny to dat urobit, stoji to prilis vela penazi a to, ako dopadne dom zo 70-80-tych rokov co sa tyka energetickej stranky, tak to nemusim byt ani odbornik a je mi to jasne aj bez EC..
Odpovedať
Profilova fotka
@lulinka02 K tomu znaleckemu posudku - to je naozaj na naklady kupujuceho. Predavajuci ho nemusi robit (jedine ze by ste sa tak dohodli). Ale co mam skusenosti s kupou a predajom bytu, tak vzdy tieto naklady niesol kupujuci.
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi Ved my ani necakame, ze dom bude v A ckovej triede, pri starsom dome je samozrejme, ze nemoze splnat kriteria ako novostavba, boli sme len upozorneni, ze v pripade, ked uz budeme majitelmi a nebude to nikde zakonponovane, budeme pokutu platit my. Planujeme celkovu rekonstrukciu, takze po nej nam uz EC bude aj tak k nicomu...ale zakon je zakon a ja nebudem za nikoho platit pokutu. To, ako su vypracovane EC je uz ina kava, vzdy sa na tom len niekto nabali, vznikaju nove firmy, "velki odbornici"...))) Ale to my bohuzial neovplyvnime. :-(
Odpovedať
@lulinka02 presne tak ako pises nejako to zavana. V tom pripade by som na tvojom mieste ozelel nejakych 180eur a nechal si spravit termoviziu celeho domu. Do tej ceny ti spravia aj ten EC. Teraz v zime je nato idealny cas a budes hned vediet kde su ake uniky atd... To bude aj tak tvoja najmensia investicia pri starom dome.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mom3 My sme ho nevyzadovali, akceptovali sme kupnu cenu danu majitelom, spomenula som to len preto, ze nejako sa mi prestava pacit postoj majitela v suvislosti s technickym stavom domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@idom Uvidime, vyskocilo tu viac problemov, a je celkom mozne, ze od kupy nakoniec odstupime. Ale je mi jasne, ze v pripade kupy budeme musiet tieto veci zabezpecit. :-S
Odpovedať
@lulinka02 ak sa nieco komplikuje radsej od toho odskoc. A ak do toho predsa len pojdes tak naozaj radsej investuj do dobrej kontroly. Pri tych starych domov je to take vselijake....
Odpovedať
Troška nerozumiem tomu,že vy budete platiť pokutu.... Je predsa jasné,že certifikát predkladá predávajúci,to znamená,že pokutu môžete dostať len ,keď budete predávať ďalej a nepredložíte ho vy! Neviem na základe čoho máte povinnosť predkladať certifikát pokiaľ nepredávate,takže kto by ho vyžadoval? Na našom krásnom slovensku to však tak býva,že kto má malú hubu,ten po nej dostane..... :-) :-) :-) Čo sa kúpy týka riziko je vždyže sa nejaké prekvapko objaví,aj ja momentálne riešim už mesiac kúpu a stále premýšľam,lebo na spolubývajúcu sa spolahnúť nedá,tá vidí len,že by tam mohla konečne chovať psíka.. :-) :-) :-) A ja chcem ešte zjednať! ;-) Certifikát vôbec neriešim,aj tak viem čo by som tam spravil,takže je mi k ničomu.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem všetkym za cenne rady!!!
Odpovedať
Profilova fotka
Posli fotku cez net na istu adresu a oni ti vydaju za 50 E certifikat Neviem ci je falosny a ako to funguje no u nas cela ulica mame takto spracovanu hovadinu ktora sa vola EC Normalne sme to podali na stav.urade a preslo to.Dufam ze predavajuci ozelie 50 E. Poslu ti to do 10 dni komplet spracovane zviazane s peciatkami.Ci je original alebo nie tebe to moze byt fuk no tak na dve veci. Nedavaj velke peniaze darmozracom za EC
Odpovedať
Profilova fotka
presne tak,EC treba na každý dom.boto túto nedeľu v novom bývaní :-) stačí si pozrieť reprízu tu na nete,teda ak máte net :-D EC zostane kupujúcemu ako ,,techničák,, od auta ak s ním nič nebudeš robiť a predáš ho tak ho posunieš dalej.pokutu dostane len vtedy ked ho ,,udáš,,ale pochybujem že mu to niekto dokáže že to nechcel vystaviť a tiež pochybujem že bude mať chuť ti to ešte predať. :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?