Predať byt pred dokončením domu?

Profilova fotka
Zacali sme stavat dom.Nakolko zhruba odhadujeme,ze kedy asi dostaviame,zacali sme ponukat na predaj nas byt.Peniaze na stavbu nam nechybaju a ani ho rychlo nepotrebujeme predat,pretoze v nom potrebujeme do dokoncenia dobyvat.Nemame chut sa totiz 2x stahovat. Zacina sa vsak opat spominat vymysel meno KRIZA a ako naschval sa prave teraz vyskytol super vazny zaujemca o byt,ktory ho chce kupit.Je ochotny pockat do nejakeho oktobra,mozno do zaciatku decembra,ale najradsej by ho chcel hned.A teraz skuste poradit?Predat,alebo to nechat plavat,dostavat,prestahovat sa do noveho,ale riskovat,za podobny klient sa uz neobjavi,alebo kriza stlaci ceny dole,resp.zastavi ichpredaj a prideme o peniaze.Poradte prosim.
Odpovedať
Profilova fotka
my mame presne opacny problem, mame sice svoj byt ale len 1izbovy, este dva tyzdne dozadu sme boli rozhodnutí kupovat vacsi byt alebo dom, no kedze sa zacalo spominat slovo kriza dost casto, sme trosku cukli a teraz sa rozhodujeme, ci to risknut a kupit, no bojime sa zadlzit az po usi ak kriza ozaj pride clovek nikdy nevie co bude, prerobit si tento byt a vydrzat tam este chvilu, alebo len setrit a cakat ci ceny klesnu a ked sa vsetko ustali kupit. je to tazke rozhodovanie. zatial tento byt co v nom byvame na predaj nemame, ale tiez ho chceme raz predat a priznam sa, ze ak by sme mali teraz kupcu nevahame, ani ja ani manzel. ;-) ale na to, ze bude cakat az do decembra by som sa asi moc nespoliehala.
Odpovedať
zasadna otazka znie, kedy uvazujete o prestahovani, az po uplnom dokonceni, alebo by to slo aj byvat cast v bojovych podmienkach? Ja by som ratala s tym, ze nehnutelnosti pojdu dole, ak clovek predava, ako kata13 a nasledne kupuje, je mu to jedno, lebo ak preda za menej aj za menej kupi. Ale ak predas teraz a dostanes - strelim od boku 100 tis a o rok to bude uz zrazu 90 tisk, tak by som si to velmi dobre rozmyslela. Kriza sice nezvysi urokove sadze pre hypo, ale klesne pocet ludi, ktorym budu banky ochotne dat hypo, ludi, co daju peniaze na ruku je dost malo. Inak, niezeby zaujemca nepockal, treba co najskor podpisat zmluvu o buducej zmluve a tam zakotvit, ze kupujuci je povinny uzavriet kupnu zmluvu do vtedy a vtedy, ak neuzavrie, cize cukne, nech vam zostane aspon zaloha. Tam si aj daj, do kedy mozes byt obyvat, mozno zvolite nejaky zaujimavy kompromis pre vas oboch. Inak, ak tam bude, ze ste povinny vystahovat byt do 30 dni po zapise do katastra, tak to je dalsi mesiac k dobru. :)
Odpovedať
my sme na tom podobne. a zatial sme hovorili o tom, ze prave koli krize byt nechavame. ak nahodou padne financny system, lepsie bude, ked budeme mat nehnutelnosti ako peniaze, ktore stratia hodnotu. ak bude nepriaznive obdobie na predaj bytu, byt budeme nacas prenajimat. ja som len tak zo zaujmu sledovala ceny domov a bytov u nas. este som netusila, ze budeme stavat, ale zacala som s prehladom pred krizou v case najvacsieho stavebneho a realitneho boomu a priebezne sledujem dalej. ceny novostavieb dole nesli, aspon v nasom regione, isty cas stagnovali, ale nikto nebol ochotny predavat byt/dom za cenu nizsiu ako byt/dom nadobudol. jednoducho je tu neochota predavajucich ist pod naklady, za ktore nehnutelnost obstaral. predpokladam rovnaky scenar aj pri dalsej krize. rovnako som si porovnala aj cenove ponuky tych istych dodavatelov na stavbu rodinneho domu - r. 2006 vs. rok 2010 a napriek krize medzicasom, ceny v r.2010 boli vyssie, myslim ze v priemere 10-15%, cize rast cien bol, ale pomalsi ako v case najvacsieho stavebneho boomu. tato kriza moze priniest vysoku inflaciu. ale velmi tazko predpovedat vyvoj, terajsi vyvoj sa zacina vymykat vsetkym doterajsim ekonomickym teoriam... z toho, co sa pise, co tato kriza prinesie, tak je jasne, ze absolutne nikto netusi...preto v individualnych rozhodnutiach bude velke mnozstvo iracionality aj v suvislosti s predajom/kupou nehnutelnosti.
Odpovedať
@zirafak Ja by som byt predal teraz s tým, že tam ostanete za nejaké nájomné bývať do konca roka. Ceny bytov hore o moc veľa nepôjdu. A ak príde kríza - ľudia nebudú mať prácu - nebudú schopní splácať - bude veľa bytov v exekúcii - a to zníži ich cenu. To je môj názor. Ako to v skutočnosti bude - vie len Pán BOH.
Odpovedať
Profilova fotka
@nanika Nakoniec sme zvolili presne tuto variantu.Dostali sme od zaujemcov zalohu.Mozeme v klude dostavat a oni si zatial predaju svoje terajsie byvanie a najneskor do buduceho maja 2012 to uzavrieme definitivne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?