Predaj verzus prepis

Profilova fotka
Dobrý den. Chcela by som sa spýtať, vlastním 1/3 domu (zvyšné 2/3 vlastnia moje sestry) a chcela by som byť jediná vlastníčka domu. Preto sa chcem informovať, či treba spísať kúpno-predajnú zmluvu alebo iba nejaký prepis, v ktorom bude uvedené, že svoje dve sestry vyplatím a domček tým bude môj. Ako by mali také zmluvy vyzerať-treba ich spísať pred notárom? Ďakujem za odpovede. Soňa
Odpovedať
1
2
No najprv musi byt medzi vami dohoda :) A potom sup k notarovi a od neho potom na kataster. ;-)
Odpovedať
vola sa to Dohoda o vysporiadani podieloveho spoluvlastnictva. Spisat si iju mozete samy, prip. pravnik, podpisy overit u notara alebo na matrike a zavkladovat na kataster, sposob ten isty ako pri kupnej zmluve, tie iste lehoty
Odpovedať
Profilova fotka
@lewis Ďakujem, áno my sme sa dohodli aj na sume, takže dohoda je istá. Ešte raz ďakujem za odpoveď :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dandy05 Ahoj, ďakujem za informácie. Môžem sa ešte spýtať, či nájdem niekde na nete vzor k tej dohode? Ďakujem.
Odpovedať
poslem do ip navod
Odpovedať
Profilova fotka
@dandy05 Ahoj. Veľmi pekne ďakujem za návod, myslím, že som to zvládla. Ešte sa chcem spýtať, teraz treba overiť všetky 3 podpisy a potom už len na katester?Koľko vlastne potrebujem tých zmlúv? Ako to na katastri chodí-dostaneme hneď aj list vlastníctva, či to niekoľko trvá? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@dandy05 Ahoj. Veľmi pekne ďakujem za návod, myslím, že som to zvládla. Ešte sa chcem spýtať, teraz treba overiť všetky 3 podpisy a potom už len na katester?Koľko vlastne potrebujem tých zmlúv? Ako to na katastri chodí-dostaneme hneď aj list vlastníctva, či to niekoľko trvá? Aké kolky tam budeme potrebovať?Ďakujem.
Odpovedať
ahoj, som rada, ze pomohlo. Zmluvy potrebudes na kataster dve a potom pre kazdu z vas zrejme, ako sa dohodnete, overit vsetky podpisy u notara alebo na matrike. Tento ukon berie kataster ako vklad- S navrhom na vklad vo dvoch vyhotoveniach podat na kataster- 66 Eur- do 30 dni, 265,50 do 15 dni, ale myslim ze teraz schvalili novy sadzobnik, takze tie ceny si treba preverit. Kataster uz neposiela LVcka, iba Rozhodnutie o zapise, LVcko si po dobe zapisania musite ist vyzdvihnut za 8 Eur, prip. stiahnut z netu,ak je to iba pre vase ucely. Dobre je dat na navrh na vklad aj telefonne cislo, keby tam boli napr. nejake chyby. Este odporucam urobit si cez net katastra aj Oznamenie o zamyslanom navrhu na vklad- potom je tam zlava z poplatku myslim ze 15 Eur. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dandy05 ahoj, ďakujem za všetko. Ešte by som sa chcela opýtať za to oznámenie o zamýšlanom návrhu na vklad-to nájdem niekde na nete? A tých 15€ ušetrím potom z toho 66€ kolku? Ďakujem.
Odpovedať
na katasterportali, vlavo je zalozka Oznamenie o zamyslanom navrhu, vyplna sa online cez pocitac a po dokonceni je odoslane do systemu katastra. PLati 3 mesiace a musis ho urobit najneskor den /myslim/ pred podanim navrhu na kataster. Ty si ho vytlacis, podpises a prilozis k navrhu na vklad a neplatis 66, ale 51.Eur. Teda tak do bolo do 1.10, hovorim teraz ze treba preverit. Velakrat im to ale dobre nefunguje a pada cely system, troska sa treba tomu povenovat, ved co uz u nas funguje, ze jo. Vyskusaj ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dandy05 Ahoj. Veľmi si mi pomohla. Mohla by som ti ešte poslať cez IP tú zmluvu, či to mám všetko OK? Ďakujem.
Odpovedať
jasne posli kuken mrken:)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@dandy05 veľmi pekne ďakujem za pomoc. Ešte sa chcem spýtať, tá dohoda sa volá Dohoda o zrušení a VYPORIADANÍ podielového spoluvlastníctva. Ale v nútri v dohode je už napísané VYSPORIADANIE majetku. Takže teraz neviem, ktoré slovo je správne-či VYPORIADANIE alebo VYSPORIADANIE. Ďakujem ešte raz za pomoc. Dúfam, že už bude všetko OK. Pápa ;-)
Odpovedať
to je preklep ospravedlnujem sa, jasne daj vysporiadanie:):):)
Odpovedať
Profilova fotka
@dandy05 pýtam sa len preto, lebo aj na nete som našla aj tak aj tak, tak som nevedela, čo tam má byť. Ale vo vzoroch je písané vyporiadanie. Ja len aby nám kôli jednému písmenku nerobili problémy. Takže to má byť vysporiadanie?
Odpovedať
vysporiadanie:) myslim ale ze to by nemal byt problem pre kataster, zaklad je spravne oznacene zmluvne strany, spravne udaje, poriadne identifikovany predmet zmluvy a nehnutelnosti, ktorych sa to tyka a prejav vole, overene podpisy a spravne kolky. Snad to bude ok, treba poriadne poprecitavat:) Vela stastia:)
Odpovedať
Profilova fotka
@dandy05 tak teda dúfame, že to bude všetko v poriadku. A ešte sa chcem spýtať, ten Návrh na vklad musí byť tiež v písomnej forme? Našla som tu na nete nejaké vzory, takže to tiež budeme musieť napísať, však? To oznámenie o zamýšlanom vklade sme už podali. ten si teraz vytlačíme, pridáme k tej dohode, overíme podpisy a šup už na kataster? Dˇakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
A teba mať tú dohodu overenú notárom?
Odpovedať
ahoj, dohodu overenu ano, navrh na vklad netreba, ten urcite v pisomnej forme
Odpovedať
Profilova fotka
@dandy05 ahoj. Ďakujem. No návrh som napísala, mohla by som ti aj ten poslať na prekontrolovanie cez IP? A ešte sa chcem spýtať, mali sme dedičské konanie ešte v septembri, ale keď som pozrela na tej stránke katasterportal, tak tam sme vlastíci ešte všetci štyria(aj zomretá sestra). To treba nejako prepísať, či to mal urobiť ten notár, ktorý ten dedičské vybavolal? Ďakujem za odpoveď.Ahoj
Odpovedať
@rosnicka17 prepis po dedicskom konani by malo byt automaticke, aspon u nas to tak bolo. nie je na LV plomba?kolko preslo od dedicskeho konania? maju na to 30 dni.
Odpovedať
Profilova fotka
@manilla čo to znamená ta plomba na LV? Dedičské sme mali ukončené 21.9.2012.
Odpovedať
@rosnicka17 hm tak potom neviem. u mna po nadobudniti pravoplatnosti ded. konania (15dni na odvolanie) boli automaticky upravene spoluvlastnicke podiely na LV do mesiaca. Plomba by mala byt vyznacena cervenou, ked kuknes na katasterportal.sk, znamena ze sa nieco s LV deje.
Odpovedať
Profilova fotka
@manilla no pozrela som sa a nič tam nie je vyznačené červenou, tak neviem :-( Skúsime sa ísť spýtať priamo na kataster, že prečo to ešte nie je.
Odpovedať
@rosnicka17 alebo zavolat notarovi co to mal na starosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@manilla dnes sme tam boli, a oni povedali, že na to majú 60 DNÍ :-| no tak uvidíme koncom mesiaca, či to už konečne bude :-S
Odpovedať
no, my sme mali plombu na LVcku 2 roky, kedze viackrat kataster vratil sudu a notarke dedicke osvedcenie na prerabku a my sme museli cakat. Vsetko im to strasne trva. Inac je to ako Zko, takze 60 dni.
Odpovedať
Profilova fotka
@dandy05 no tak to teda dúfam, že sa to toĺko ťahať nebude :-( Už by sme to mali radi vysporiadané. Ešte sa chcem spýtať na inú vec. Predávali sme byt-ktorý sme tiež vlastili všetci 4. Kúpno-predajná zmluva už bola spísaná, aj návrh na vklad bol podaný, zaplatený kolok, iba kupujúci čakal na vybavenie hypotéky. A práve v tom čase nám zomrela sestra, ktorá vlastila 1/4 bytu. Aby dostal hypotéku, tak sme zvyšné 3/4 na ňho prepísali. Chcem sa spýtať, či po dedičskom konaní, keď to bude prepísané na katastri, tak treba znova spísať kúpno-predajnú zmluvu, zasa 66€ kolok na vklad? Alebo sa to dá iba na tom katastri s tým novým majiteĺom nejako prepísať na ňho tú 4/4? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
to je hrozne taketo veci a nestastia, aj takyto pripad sme mali v rodine a este k tomu umrtia dve. ak chapem, ze uz je vlastnikom 3/4 bytu a 1/4 je predmetom dedickeho konania, tak ano, ked prebehne dedicke konanie a dedicia po sestre budu na Liste vlastnictva, treba na jej zvysny podiel spisat novu zmluvu medzi nimi ako predavajucimi a kupujucim. :-S
Odpovedať
Profilova fotka
@dandy05 ahoj. No konečne to máme prepísané na katastri :-) Trvalo im to síce vyše 60 dní, ale dočkali sme sa ;-) Oni majú času vždy. Veľmi pekne ďakujem za informácie a rady, moc ste mi pomohla. Ten návrh na vklad som tiež skúsila napísať, len som sa chcela spýtať, či by som vám ho mohla tiež poslať na prekontrolovanie- našla som nejaké predlohy na nete, tak podĺa toho som spísala ten náš, len som nevedela, ako majú byť definovaný ľudia-či kupujúci a predávajúci, alebo spolumajitelia, keďže sme spísali Dohodu o vysporiadani podieloveho spoluvlastnictva. Vopred dakujem. Soňa
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?