Platia sa dane a odvody zo zdedenej ornej pôdy?

Potrebujem poradiť. Moja matka zdedila ornú pôdu po svojej mame a naskytla sa jej možnosť to odpredať. Ako je to s daňami, poprípade s odvodmi do zdrav. poisťovne v prípade predaja zdedenej ornej pôdy? Babina zomrela 3 roky dozadu. Ďakujem za radu.
Odpovedať
toto som našla na Porade, vyplyva mi z bodu b), že ak babka vlastnila podu dlhšie ako 5 rokov, tak dane ani poistenie neplatíte: "podla zakona o dani z prijmov c. 595/2003 Z.z. par. 8 / 1b - je prijem z prevodu vlastnictva nehnutelnosti povazovany za ostatny prijem (podlieha odvodom), ale podla par 9 toho isteho zakona 1a/1b je oslobodeny od dani z prijmov - ak ste ho vlastnili po dobu min. 5 rokov. Co znamena, ze tento prijem nie je predmeton ani dane z prijmu, a ani zdravotneho odvodu vid. http://www.health.gov.sk/?clanok3 ---- Od odvodu na verejné zdravotné poistenie je oslobodený príjem a) z predaja nehnuteľnosti, na ktorú sa nevzťahuje oslobodenie podľa písmena b) a to po uplynutí piatich rokov odo dňa jej nadobudnutia alebo jej vyradenia z obchodného majetku, ak bola táto nehnuteľnosť zahrnutá do obchodného majetku, okrem príjmov, ktoré plynú daňovníkovi podľa zmluvy o budúcom predaji nehnuteľnosti uzavretej do piatich rokov od jej nadobudnutia alebo od jej vyradenia z obchodného majetku, aj keď kúpna zmluva bude uzatvorená až po piatich rokoch od jej nadobudnutia alebo vyradenia z obchodného majetku, b) z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (poručiteľov) alebo vyradenia z obchodného majetku, ak bola táto nehnuteľnosť zahrnutá do obchodného majetku, okrem príjmov, ktoré plynú daňovníkovi podľa zmluvy o budúcom predaji nehnuteľnosti uzavretej do piatich rokov od jej nadobudnutia alebo od jej vyradenia z obchodného majetku, aj keď kúpna zmluva bude uzatvorená až po piatich rokoch od jej nadobudnutia alebo vyradenia z obchodného majetku, Ak ste vlastnili nehnutelnost menej ako 5 rokov odvody platite ako i dan z prijmu"
Odpovedať
vďaka za informácie
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobrý deň.Potrebujem poradiť. Tento rok moja mamina zdedila ornú podu , ktoru sa nam podarilo tento mesiac aj predať .Je mi jasné , že musi za ňu odviesť daň ,ale z celkovej predajnej sumy alebo z rozdielu medzi nadobudacou cenou z dedičského konanie a predajnou cenou . Ďakujem :-)
Odpovedať
co znamena "z rozdielu medzi nadobudacou cenou z dedičského konanie a predajnou cenou"? Kedze to zdedila a nestalo ju to nic, mala by odviezt dan z celej predajnej ceny. Vydavky by mohla mat len vtedy, ak by zhodnotila ten pozemok (oplotenie, siete, a pod.).
Odpovedať
Prosim poradte mi.Zdedila som byt po sestre, ktory bol ohodnoteny v dedicskom konani na 27000. Predala som ho za 28500, nezhodnocovala som ho ani som ho nemala 5 rokov. Budem platit dan z rozdielu? Dobre som to pochopila?
Odpovedať
@lelia rozdiel je 1500. 19% dan - 285€ a 14% zdravotnej poistovni - 210€
Odpovedať
@manilla daaakujem.Lebo ma strasili, ze budem platit dan z 28500. Takze ste ma potesili. Este raz dakujem :-)
Odpovedať
@lelia záleží ?rokov mala tvoja sestra byt a ešte ? rokov tam mala tr.pobyt ?no ako píše niekto hore s tým platením nie som si istá je to dedenie,či?
Odpovedať
@marta2610 mala ho cca 30 rokov a tolko tam mala aj pobyt. Dan z predaja bude, nakolko som dedic 2 radu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?