Odkúpenie podielu na pozemku

Profilova fotka
Chcela by som poprosiť o radu pri odkupovaní podielu na pozemku..Pozemok patrí 3 rôznym majiteľom (z ktorých jeden nie je poriadne známy) a cez tento ich malý pozemok je jedna prístupová cesta na náš pozemok...2 majitelia nám chcú svoj podiel predaj, ale nemajú spravený geometrický plán.Chcú na nás zarobiť veľké peniaze, keďže ich pozemok je jedna z prístupových ciest k nám, ale nedá sa na tom pozemku nič postaviť, lebo je v ochrannom pásme povidia rieky Váh. Je z právneho hľadiska možné odpredať ich podiel aj keď pozemok nie je geometricky vysporiadaný a tretí majiteľ nie je poriadne známy? ďakujem vopred za všetky vaše skúsenosti...
Odpovedať
Katuš geometrak si musíte dať spraviť vy.
Odpovedať
@milankatka podiel Vam predat mozu, len ten treti majitel alebo jeho dedic sa moze zrzu zjavit a nesuhlasit s cestou, ze tam chce mat trebars jablone. Dajte si to poriadne pravne doporiadku. nejaky majitel tam musi byt zapisany aj s adresou.
Odpovedať
Profilova fotka
@monape vieš Moni, len my za neho geometrák robiť nebudeme, lebo príde situácia a on to predá niekomu inému, lebo je vychcaný.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska v tom je problém, že majitelia existujú (potomkovia potomkov) ale sú takí rozhádaní medzi sebou, že je ťažko s nimi komunikovať a tí druhí dvaja majitelia chcú predať len svoj podiel (cca 300 m2)..ale podľa zákona majú predkúpené právo na pozemok ostatní majitelia (tí rozhádaní) a až potom to môžu ponúknuť ďalej...a keďže nemajú geometrický plán a nevedia sa medzi sebou dohodnúť, ktorá časť komu patrí, je to na dlhé lakte a veľa trápenia..nám tí dvaja majitelia povedali, že si to máme ponaháňať a oni nám to potom predajú :-)
Odpovedať
@milankatka lenže ty chces kupovať, takže geometrak potrebujes ty a nie on.. On si ho moze dat urobit a potom ti ho zarata do ceny.. ale pochybujem ze sa k tomu rozhybe prvy..takze ak to chces urychlit..
Odpovedať
@milankatka alebo počúvaj, však teda nekupujte ten pozemok, keď je to take zložite, ale dohodnite sa s nimi na zriadení vecneho bermena a právo prejazdu. Urobis si geometrak a spises zmluvu- dohodnite sa na nejakej sume za to- to bude menej ako keby ste to kupovali a mas pokoj..
Odpovedať
Profilova fotka
@monape nieco som uz poriesila...da sa predat aj podiel bez vypracovania geometraku, len predtym musi ponuknut pozemok ostatnym spolumajitelom (predkupne pravo) a tych majitelov je asi 20 (bolo to uz 2krat zdedene a tym sa nazbieralo tolko dedicov), tak ho nechame nech si vsetkych majitelov zisti, vsetko to obeha a pozbiera vsetky podpisy od nich, lebo len to mu bude trvat najmenej pol roka a potom to moze ponuknut nam... pri nas maju vsak majitelia toho pozemku jednu nevyhodu, lebo my ten pozemok nepotrebujeme vobec..my mame druhu pristupovu cestu, tam ide len o to, ze nas sused, ktory nema druhu pristupovu cestu zatial sa zlakol a chce to riesit a hned vsetko kupovat aj na cierno a bez papierov... A co sa tyka geometraku, ide o to, ze za nasim pozemkom sa nachadza 40 metrov 2, o ktore by sme mali zaujem...predava ich po 7 eur/m2 a netusim kolko stoji geometrak, ale asi by sa nam to neoplatilo...neviem este mam volat s pravnikom.40m2 samozrejme chceme, lebo je to za nasim pozemkom, ale nechapem preco by sme mali kupovat 300m2, ktore su za domami nasich susedov a potom sa hadat s nimi, ze preco sa to takto vyriesilo...
Odpovedať
geometrak vychadza na cca 200 eur, jasne to je blbost aby si kupovala pozemok za susednymi domami, chapem chces len taky vyrez za vasim domom..no ale vsak ked vas to nenahana tak pockate..
Odpovedať
Hm, točíte sa dookola, ale asi nič z toho ... V prvom rade, pozemok je v podielovom spoluvlastníctve ( zatiaľ nie je presne udané koľkých) vlastníkov, geometrický plán by bol potrebný iba v tom prípade, ak by sa títo dohodli buď na zrušení podielového spoluvlastníctva alebo na tom, že časť parcely Vám odčlenia. Myslím, že vzhľadom na pomery v rodine to bude ťažké. Napadajú ma iba dve veci, kde je však potrebné vedieť, ako veľké sú ich podiely k celku.... Majú väčšinu? Ak áno, potom by sa to dalo riešiť nasledovne: A. uzavrú s Vami zmluvu o nájme, na dobu určitú XY rokov, B. risknúť kúpu podielov aj bez uplatnenia predkupneho práva. Taká zmluva je platná, ak sa niektorí zo spoluvlastníkov v lehote 3 rokov nedovolá relatívnej neplatnosti - tu treba porozmýšľať, či by spoluvlastníci boli ochotní ísť do súdneho sporu (1. ak nesledujú LV, tak ani nezaregistrujú zmenu, 2. aký by mali z toho osoh? ( veď iba zvrátia prevod) a sama si písala, že pozemok je lukratívny iba pre Vás ... Je ešte aj ďalšia možnosť, ale to už naozaj nie je na zverejnenie :))
Odpovedať
@milankatka geometrak predsa urobis pre seba, nie pre nich. Ako by sa k nemu dostali? A ked nepotrebujes pristup naco s namahas,ked ten pozemok nehcces? Ak chce sused prist.cestu nech si kupi.
Odpovedať
Profilova fotka
@lilian1978 áno máš pravdu, pozemok je lukratívny len pre nás (je to úzky cíp za šiestimi parcelami, na ktorom sa nedá nič postaviť)..my ho chceme len z jediného dôvodu a to z toho, že náš pozemok má len 600 m2 a bolo by fajn mať tých 40 m2 navyše a jeden ďalší dôvod je, že je to priamy prístup k rieke...čo sa týka otázky, či majú tí dvaja väčšinu..ÁNO majú 2/3 dohromady...ak sa ti zdá, skús nám do IP napísať tu neuverejniteľnú možnosť, my sme za každú srandu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska vies, ten nas sused, ktory este ani nestavia, bol vcera vecer u nas a povedal, ze on to kupi cele a potom nam to ostatnym preda za 2 nasobnu cenu alebo este viac...:-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@milankatka ale to je jeho pravo, kto skor pride ten kupi a je na majitelovi KOMU pozemok preda. nemozete im prikazat - predate to nam.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska ved to je jasne a nikto mu to ani neberie..vies, my sme dom uz postavili a nepotrebujeme uz nosit velky material na stavbu a ti majitelia nam to zo zaciatku dovolili a teraz zacitili, ze mozu vytlct z toho nejake peniaze a preto nas nutia to kupit, lebo inak sa vyhrazaju, ze nas nepustia na pozemok (aj ked my mame prijazd na pozemok a do garaze uz z inej strany hotovy) :-) no a sused este nezacal stavat a preto sa boji, ze mu tam ti majitelia nasadia stromy alebo daju plot a on je strateny, lebo by musel najskor prijazdovu cestu spravit z druhej strany pozemku a to stoji peniaze...ale mas pravdu, co ta nepali, nechytaj a zahajili sme fazu "mlcanlivosti bobrika" a uvidime, co bude a hlavne za kolko eur to bude :-)
Odpovedať
@milankatka tak ked chcu z vas vytlct peniaze, nech sa dohodnu s tym tretim. Necital som celu diskusiu, ale ak spravne rozumiem- su traja vlastnici pozemku, z ktoreho vy chete odkupit nejaky sliž, ktory by bol cestou. Treba na to geometrak a ten vytyci novu parcelu. Ibaze aj ta nova parcela bude mat rovnako povodnych troch vlastnikov (ci sa da rozdelit jedna parcela na dve bez suhlasu vlastnika, to neviem) no a podstatne pre vas je asi to, ze neexistuje, aby ste kupili celu novu parcelu, ktoru vlastnia 3 ludia od 2. Mozete odkupit podiely tych dvoch,ale kym neodkupite aj od tretieho,nidky to nebude vylucne vase. plus dalsie dva mozne problemy: - ked to odkupite od dvopch bez suhlasu tretieho, moze sa stat, ze ten neskor bude zalovat neplatnost tej kupy, pretoze si nemohol uplatnit predkupne pravo, ktore ma za zakona. - nie je iste, ze ked zmenite zahradu na cestu, ze by o par rokov neprisiel a nechcel to do povodneho stavu. Ale s tym si mylsim, ze by nemal byt az tay problem ako s tym prvym, lebo vy vy ste boli uz vacsonvi vlastnici. Moja rada - odkupte to od tych dvoch a s tretim sa mozno casom dohodnete aj bez nich. Nova aprcela vsak nebude vylucne vasim vlastnictvom a neveim,ci sa daju parcely delit bez j suhlasu podieloveho spoluvlastnika.
Odpovedať
Profilova fotka
@danken234 dakujeme za odpoved, uz sa nam ozvali majitelia...mozu to nakoniec odpredat, lebo treti majitel nie je na katastri znamy (ale oni vedia o koho sa jedna), len teraz chcu od nas este vyssiu sumu :-) ludia su naozaj nevyspytatelni...
Odpovedať
@milankatka tak je treti majitel, ci nieje? Ma nejaku zmluvu podpisanu pred notarom, maju v dedicskom konani tento podiel na pozemku? To ze nieje zapisany v katastri este neznamena ze Vasu kupu nemoze napadnut,ak ma platnu kupnu zmluvu, resp. dedicstvo ma ako preukazat. Moze staat ze na pozemku vznikne bremeno,koly tomu tretiemu majitelovi a neurobite ani pravne ani fyzicky s tym pozemom nic niekolko 10tok rokov.
Odpovedať
@milankatka to ako moze byt nejaky vlastnik nehnutelnosti neznamy pre kataster? to mi je nejake divne... Videia si LV?
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska treti majitel je kopa ludi, ktori tento kusok pozemku nemaju dedicsky vysporiadaný a nemaju o to ani zaujem, lebo z financneho hladiska sa im to vobec neoplati (patri im nejakych 120 m2)...na katastri nám povedali, že tretí majiteľ je neznámy, lebo tam neprebehlo nejaké dedičské konanie...je to celé také komplikované, ale dobrý právnik to dorieši..
Odpovedať
Profilova fotka
@danken234 to je celé také divné...ono je to na devatiny az rozdelene. 2/9 vlastní jeden majiteľ (známy), 4/9 vlastní jeden majiteľ (známy) a 3/9 vlastní niekto, komu neprebehlo dedičské konanie a preto je majiteľ neznámy...
Odpovedať
ach jaj - odkupit mozte podiely aj bez GP - stym predkupnym pravom je to pravda - casto sa to nedodrzuje a casto sa nikdy nic nestane. GP by ste potrebovali ak parcela ktoru vlastnia by bola velka a chceli by ste odkupit podiely len na jej casti. a za B - kazdy vlastnik ma podla zakona narok na pristup k svojej nehnutelnosti. takze ak by prislo na to, skoncilo by to na sude kde by sa 1, bud dohodli na odpredaji, 2,by bolo sudom nariadene zriadenie vecneho bremena. nechapal som vete - "sa zlakol a chce to riesit a hned vsetko kupovat aj na cierno a bez papierov..." - to ako? da im peniaze bez toho aby sa podpisala zmluva a slo to na kataster? to je vazne tak blby? - no a - ak este nestaval a stavat ide - ak je stav. urad poctivy - nemal by mu vydat stav. povolenie - lebo nema pristup na pozemok. ak uz stavia a chcel by zalozit do banky - moze stym mat banka problem. - ceny podielov su vzdy nizsie ako ked pozemok vlastni jeden vlastnik. ak ten konkretny pozemok uz nema kto iny kupit - vyuzit - tak cena ciez rapidne klesa dolu. takze vy ste urcite vo vyhode a nikomu by som za to velke peniaze nedal. - lebo dnes si kazdy mysli ze ked ma 1/3000 niekde vedla skladky pod el. vedenim na tom zbohatne - kazdy si mysli ze ten jeho pozemok bude predavat za cenu stavebneho. za nevyuzitelny pozemok by som viac ako 50centov za m2 nedal. ked nechce nech sa on stara - kosi a udrzuje. ked nie pojde to na obec a ta to bude riesit pokutou.
Odpovedať
Profilova fotka
@milankatka jasne, znamy vlastnik s neznamym pobytom...predpokladam ze je zapisany v starom Lv alebo mozno este v pozemkovej knihe. Ale dedicia s tym podielom "neznameho" vlastnika nezmozu nic, kym by neprebehlo dedicske konanie a kvoli par metrom sa im to za dedicske naklady neoplati vobec otvarat.
Odpovedať
Profilova fotka
@malydom chcu od nas 7 eur za m2, tak to financne zvladneme, ale aj tak ten pozemok nema hodnotu...a sused pristupovu cestu ma, tak ako aj my, len si musi spravit najazd z hlavnej cesty (medzi pozemkom a hlavnou cestou je 1,5 meter prevysenie) a to nechce, lebo je mu lahsie a lacnejsie vozit material zo zadu, kde je rovina a pristupova cesta...
Odpovedať
Profilova fotka
@radecica presne tak, neoplati sa im do toho ani sprtat, lebo by viac prerobili ako zarobili ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?