Našiel som ideálne bývanie, ale na nehnuteľnosti je ťarcha

Našli sme ideálne bývanie pre našu rodinku, len som zistil, že na nehnuteľnosti je ťarcha. Podľa mňa dnešnej dobe je dosť ťažké si nájsť nehnuteľnosť, na ktorej nie je nejaký úver. Len v tomto prípade neviem ako by som mal postupovať. Chcel som obísť realitnú kanceláriu, a som ho dokázal priamo kontaktovať. Bez nich výsledná suma je o 10 tisíc výhodnejšia pre mňa. To bola zatiaľ len komunikácia cez internet, na obhliadku by som išiel tento týždeň. Tiež som ho vyhľadal na nete, našiel som VÝPIS Z LISTU VLASTNÍCTVA, a v dome už bývajú 6 rokov, ale som našiel tento záznam: „záložná zmluva vklad povolený dňa 01.03.2013“. A ešte: Časť C: Ťarchy: „Záložné právo v prospech záložného veriteľa BRE Bank SA pobočka zahraničnej banky mBank v Slovenskej republike so sídlom Eisteinova 24, 851 01 Bratislava“ Prečo až v roku 2013? Mohlo sa stáť, že už vtedy začal riešiť nové bývanie, a túto nehnuteľnosť odvtedy nevedel predať? Tiež tá banka je zaujímavá, v živote som o takej banke nepočul. Na čo by som mal podľa Vás dávať pozor? Ak bude nehnuteľnosť v pohode, mal by som radšej na svoje náklady cez právnika vystaviť kúpno-predajnú zmluvu? V zmluve by muselo byť uvedené že ťarchu na seba nepreberiem, alebo ak áno, tak dlžnú sumu budem posielať na účet banky a zbytok v hotovosti majiteľovi. Ešte v živote som nekupoval nehnuteľnosť, a to by bola moja prvá, a dúfam posledná kúpa. Z jednej strany mám pocit, že v dnešnej dobe bez úveru sa ťažko dá kúpiť / stavať dom, takže asi pri väčšine inzerátov by som mohol nájsť podobný problém. Len ma trochu prekvapuje dátum záznamu. Čo sa týka celého procesu, tiež neviem, ako bude ovplyvnený dĺžka vybavovania – prepísania vlastníctva. Manželka je tehotná, takže do 5-6 mesiacov by bolo pre nás ideálne už bývať v novom dome. Vedeli by ste mi trochu poradiť? Ďakujem
Odpovedať
Ja som si prosto najal Advokata, zobral zato 180e, ale poviem ti, ze zmluva a vsetko boli spravene spravne, vsetko som mal osetrene, preverene a bol som kludny. On vedel, ci su tieto detaily ok, alebo je to nejaka "habadura" Popravde, pri takychto cenach za nehnutelnost to bola podla mna dobra investicia. Minimalne preto, ze kupa preehla bez problenov.
Odpovedať
@michal1980 možno si len brali úver na inú nehnuteľnosť, napr. na stavbu nového domu a tento dom založili banke ako zábezpeku. Nič zapeklité by som v tom nehľadala.
Odpovedať
Profilova fotka
mbank je normalna banka, len funguju bez pobociek, http://www.mbank.sk/ zatazit nehnutelnost hypotekou mozes nielen pri kupe, ale aj spatne, ked ju uz vlastnis, a peniaze potrebujes na nieco ine.... nic zlozite. Vyzera to ako bezna kupa nehnutelnosti zatazenej hypotekou.
Odpovedať
Dnes ma skoro kazda novsia nehnutelnost nejaku tarchu v prospech banky. Ziadaj,aby ti majitel predlozil aktualny zostatok podlznosti. Predavajuci musi komunikovat so svojou bankou, ked chce predat. Do KP zmluvy sa potom udava, ze dana ciastka ide na ucet banky /cislo uctu a ost. nalezitosti/ a zbytok predavajucemu. Ten zbytok by som zazmluvnila tak, ze ho vyplatim,az ked banka uvolni nehnutelnost.
Odpovedať
@stewko Mohol by si mi trochu konkretizovať proces cez advokáta? Určite by som mal ísť najprv na obhliadku, či je nehnuteľnosť naozaj v poriadku. Potom ale neviem, ako by som mal postupovať. Čo keď už bude mať pripravenú zmluvu? Mám mu povedať, že ďakujem, ale ja budem mať vlastnú verziu cez advokáta? Dám mu aspoň nejakú sumu, ako rezerváciu? Nechcem, aby ma niekto predbehol, a mi nehnuteľnosť predal...
Odpovedať
@majki555 Super nápad, ďakujem pekne. Ešte otázka – ako budem vedieť, že mi poskytol číslo toho účtu, kde dlžobu má. Tiež ako budem vedieť, že kedy mu banka uvoľní nehnuteľnosť?
Odpovedať
@michal1980 "Prečo až v roku 2013?" No mozno preto, ze prefinancovali uver, kedze v priebehu poslednych rokov uroky klesaju a oni ak brali uver v roku 2008, tak musli byt vdaka krize astronomicke.. A z mojej uverovej skusenosti, banky potom uz neradi klesaju s urokmi. Pri prefinancovani mi logicky vychadza, ze nova banka vyplatila staru banku, stara banka stiahla tarchu a nova ju dala.
Odpovedať
BRE banka je pobocka zahranicnej banky na Slovensku, je ich tu vela takých teraz, takze to by som nebrala ako problem....Chvalim, ze si veci zistujes dopredu, lebo my sme momentalne v opacnej situacii, predavame nehnutelnost a ozvali sa nam na sukromny inzerat. Maju vazny zaujem, suhlasili s podpisom rezervacnej dohody a zaslanim zalohy. Uz vyse tyzdna riesia banky (co ja osobne uplne chapem a akceptujem), avsak zatial sme rezervacnu zmluvu nepodpisali (ja som inzeraty kvôli ferovosti pozastavila). Dnes sme mali podpisat rezervacku a ked som volala, povedali mi, ze este nemaju info od vsetkych oslovených bank a ze sa vecer ozvu. Ale ze sa dnes urcite nestretneme, ze si mozeme urobit vlastny program. Uprimne: som znechutena a zneistena... Tak bud maju zaujem alebo nie ....A prve co sa pytali, kedy sa vieme vystahovat a myslia si, ze sa dnom podpisu kupnej zmluvy aj odstahujeme....Ja som tu rezervacnu zmluvu brala ako nejaky prejav serioznosti, ze kupujuci ma vazny zaujem a predavajuci zas nepreda inému, kym si dotycny vybavi hypoteku.....ale pri novacikoch vo svete realit, ktori postupnost krokov nepoznaju je zbytocnost.....My sme napríklad dali prelozit zalozne pravo dopredu, aby sme tymto predaj neblokovali, ajked nie kazdy ma takuto moznost....Takze ak by sme predsa len nahodou pristupili so záujemcom k obchodu, na 100% si najmem pravnika, ktory nam usije zmluvu na mieru, pre istotu. A mozno aj tretia nezainteresovana osoba je vhodny medziclanok, keby nahodou.....
Odpovedať
Profilova fotka
@michal1980 uplne standard - nic nekale tam nie je. ak sa bojis kupovat takuto nehnutenost v hotovosti, vezmi si pre tvoj pokoj v dusi hypoteku --- kupa nehnutelnosti na hypo je jednou z najbezpecnejsich alternativ. @mokuska2 vies... ide o pokuty, ktore mate v rezervacnej zmluve dohdnute -- ono niekedy fakt ta banka da vyjadrenie o dva tyzdne... mne samej trvala hypo 3 mesiace!!! netusim co vsetko tam riesili...
Odpovedať
@michal1980 aké milé otázky :-) fakt začiatočník... mne to pripomína mňa pred operáciou, keď som sa pýtala, či sa náhodou nepohnem :-D ale som vďačná, že sa mi lekári nezasmiali... teraz k tvojmu prípadu. určite bez realitky a vieš to riešiť aj bez právnika, ale čo ja viem... nebudem brať kšeft a zase to nie je horibilná suma ako keby si mal prísť o viac peňazí ;-) ja som od začiatku tohoto roka predala dom s hypo, byt bez hypo, kúpila byt s hypo a kúpila dom s hypo - podotýkam, že sa to týka mňa a muža, svokrovcov a mojich rodičov - nie je to pracovne, čiže skúsenosti a vybavovačky sú úplne reálne - kupy/predaje prebehli v BA, na severe SK a na juhu SK - všade iný prístup :-D 1. banka existuje, máme v nej účet 2. my sme byt kúpili v 2011 a hypo sme brali až 2012 - súkromné dôvody, ale nie je to nič neobvyklé - napr. keď staviš dom, tak sa predsa založia aj rodičovské domy a oni tam predsa bývajú aj 20 a viac rokov :-) 3. zmluvy sa určite nepodpisujú na mieste, každý má čas pripomienkovať ich - toto nie je kúpa auta - tu nevzniká vlastníctvo prevzatím, ale zápisom v katastri... napr. my sme len rezervačku produkovali 2 týždne :-) a potom 2 týždne kúpnu, 2 týždne sme čakali na kvitanciu v banke (odstránenie záložného práva) a AŽ potom mesiac na kataster... 4. bývate do 3-4 mesiacov. 5. "V zmluve by muselo byť uvedené že ťarchu na seba nepreberiem, alebo ak áno, tak dlžnú sumu budem posielať na účet banky a zbytok v hotovosti majiteľovi. " - takto to nefunguje, nechce sa mi rozpisovať prečo... idem na obed :-D keby niečo, tak napíš :-)
Odpovedať
@michal1980 - necital som dalsiu cast diskusie, ale ano, tak som to riesil ja. Ked som mal vybranu nehnutelnost - cez realitku - poslali mi navrh zmluvy. Ta zmluva bola ale tak zla, ze to by som nepodpisal, ani keby som kupoval slnecnicove semienka. Nechal som si odporucit od znamich advokata, tomu som zavolal a dohodli sme sa, ze mi tu zmluvu prejde a upravi. |Dal som mu vsetky detaily, ako sme sa dohodli s predavajucim a on to zapracoval do zmluvy. Vysvetlil mi rizika a podobne. Ja som mal podobny problem s tarchou kde bola unikredit CZ a pritom taka banka u nas zapisana nie je, pretoze sa permenova/fuzovala/alebo nieco a tak bola tarcha prepisana - to potom bolo na vypise od banky predavajuceho - to su veci, ktorymi som sa za tie peniaze nemusel potom zaoberat ja, ale kontroloval to on. Viem, 180 alebo viac eur nie je malo, ale podpisat zmluvu, ktoru ti realitka, alebo predavaju ci, ako "dobru a vyhodnu" ...
Odpovedať
@zuzanka.zuzu Ďakujem pekne za odpoveď, a áno, ultra začiatočník :-D Žiaľ na nete som nič konkrétne nenašiel. Všade iba tá istá informácia – zmluva, kataster, čakanie, a to je všetko. Som rád, že existuje táto stránka :-) Takže obhliadka, potom rezervačná dohoda, potom kúpna zmluva a kataster? Oh, bože. A na rezervačnú zmluvu mi bude stačiť úplne jednoduchá zmluva, ktorá je na nete, napr: http://www.vzory-zmluv-zadarmo.sk/obc...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stewko Presne tak, pri čiastke nad 100tisíc, tých 200E je naozaj nič, a aspoň budem mať väčšiu istotu. Advokát mi potom vybaví úplne všetko - okrem zmluvy aj kataster, alebo to by som mal riešiť potom ja?
Odpovedať
@michal1980 ta banka Je Mbank - mam ju uz roky a vsetko je v pohode.
Odpovedať
Ja som s Advokatom riesil len zmluvu. tiez som o kupe nehnutelnosti vela nevedel a aka je postupnost krokov, ake mi treba papiere a podobne som riesil v banke s hypomaklerkou. Ona mi povedala, kam aky papier a co pre nich. Co sa tyka sumy, ktoru zaplatis za zmluvu, tak tu je asi individualne. Ak to spravne chapem, tak oni beru 60e za hodinu a zalezi len aky maju "casovy cennik" Moj mi povedal, ze to zvladne max za 3hodiny, od inej kancelarie mi napisali 3 az 6. Kataster a tieto veci som riesil s realitkou - ale aj to sa isto da cez advokatsku kancelariu, alebo v kooperacii s bankou.
Odpovedať
@stewko peniaze na nehnuteľnosť mám, rodiča nám trochu pomôžu, takže úver nebudem potrebovať. Tým pádom bez realitnej kancelárie, bez banky, iba s majiteľom by som to riešil, ale ešte by som mal nájsť rýchlo aj nejakého spoľahlivého advokáta.
Odpovedať
Profilova fotka
@michal1980 a mal by si sa dohodnut o sposobe platenia -- ze budu tie peniaze v notarskej uschove kym nebudes mat LV na tvoje meno. inak, prave kupa nehnutelnosti v hotovosti nesie so sebou najviac rizik. to len tak, pre info :)
Odpovedať
@michal1980 Nemusis hladat zrovna advokata. Taketo zmluvy,rady a vybavovacky urobi za teba aj nejaky sikovny realitny makler a za 1/3 ceny ako advokat. Vela RK ponuka aj takyto servis,aj ked cez nich nekupujes nehnutelnost, staci sa popytat po znamych, mozno ti doporucia niekoho sikovneho a spolahliveho.
Odpovedať
@michal1980 Samozrejme treba,aby ti predlozil aktualny a oficialny doklad od banky, kde banka uvedie aj cislo uctu. Pre istotu mozes banku navstivis spolu s predavajucim, aj tak sa to robieva,ak chces mat vacsiu istotu.
Odpovedať
@michal1980 ale ty tu splietaš strašne moc vecí dokopy... tento web čo si mi poslal je na ešte nepostavenú nehnuteľnosť - to je zase niečo úplne iné. neviem si predstaviť advokáta, čo pôjde zaniesť návrh na vklad :-D to by bol riadne drahý návrh :-D keď budeš mať zmluvy, tak ísť si odstáť rad na kataster môže aj cvičená opica, doslova.... tam sa ťa už nič pýtať nebudú, oni len zoberú, čo im prinesieš. až keby následne neboli veci v poriadku, tak vás vyzvú na doplnenie. ale to by si mal dosť zlého advokáta, keby zmluvu neurobil na prvý krát. kúpa/predaj nehnuteľnosti je úplne štandardná denná vec. a je tu strašne veľa premenných, ktoré nevieme... nevieme či nebudú potrebovať predávajúci peniaze cash, aby vyplatili hypo - v tom prípade su tu zmienené rady o notárskej úschove naprd :-p ale my sme takto teraz predali aj kúpili a nijaký problém nebol.... dôležitá je zmluva. no čo je ešte podstatnejšie - VEĎ TY SI TEN POZEMOK EŠTE ANI NEVIDEL :-D potom napíš.
Odpovedať
@zuzanka.zuzu mne ide o to, aby som bol pripravený. Pozemok som ešte nevidel, ale potrebujem vedieť, ako by som mal postupovať, ak by bol všetko v poriadku - pozemok, hlavne dom, a cena. Takže po obhliadke rezervačná zmluva, po zaplatení rezervácie nech mi vystaví kúpno-predajnú zmluvu, ktorú by som pred podpísaní poskytol advokátovi na kontrolu-opravu-doplnenie. Po podpísaní zmluvy si zaplatím na účet banky, u koho má úver, a až potom zvyšnú sumu predajcovi. Po uhradení sumy už môžem ísť zaniesť návrh na vklad. ..a čo mám spraviť v tom prípade, ak on bude chcieť podpísať rovno kúpno-predajnú zmluvu, a nie rezervačnú?
Odpovedať
Profilova fotka
@michal1980 osobne by som nikdy nedala peniaze v hotovosti a az potom niesla navrh na vklad na kataster. Ono taky dost dolezity a podstatny detail - vlastnikom sa stavas az dnom POVOLENIA vkladu prislusneho katastra. Cize tu sa ti moze stat jedna vec - peniaze zaplatis, ale nehnutelnost vlastnit nebudes (z akehokolvek dovodu). A mozes mat najsamlepsie napisanu zmluvu - ano, ono dotycny je ti povinny tie peniaze co si zaplatil vratit, avsak - co ked ich dovtedy minie? (daruje, rozflaka... alebo kupi byt co napise na niekoho ineho za to) A ziaden iny majetok dana osoba nevlastni? Potom budes mat sice papier, ze ti dlzi 60 tisic napriklad, ale ked nie je odkial zobrat - sa ti kludne moze stat, ze ti to bude splacat po 100 eurach mesacne.... ak vobec. takze - NOTARSKA USCHOVA. a vyplatit peniaze az ked bude LV na tvoje meno. - co sa tyka uveru, cast kupnej ceny je OK ak das takto -- over si to v banke kde maju uvery aky je presny postup, avsak standard je ze sa spisu ziadosti o predcasne splatenie, banka vyda papier, kde vycisli vysku uveru a kam to treba zaplatit a dokedy - nasledne ked to bude uhradene, banka vypracuje kvitancie (to su tie papiere, kde sa banka vzdava svojho zalozneho prava) a tie posle na kataster. ale hovorim, aj tu riskujes - ze dotycny bude mat vyplateny uver na nehnutelnosti a ty odides s holym zadkom.
Odpovedať
@kaktusik007 vždy keď už začínam mať pocit, že som to pochopil, zistím, že je to práve naopak :-) Čo sa týka hlavne toho úveru, mi píšeš, že je to tiež riziko, ale kým dlžná suma nebude uhradená, a banka nevypracuje kvitancie, tak ani na kataster ísť nemôžem. Tak už naozaj neviem, ako by som mal postupovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@michal1980 je to zacarovany kruh. Ale vsetko ma svoje riesenie - daj na svoj pocit z predavajucich. Za mna osobne ti mozem povedat, ze rodina, kde su male deti - ta sa ta podviest nepokusi, pretoze ako rodic maleho dietata viem, ze jeho zdravie mi je vsetko - a nebudem predsa riskovat, ze niekomu praskne v bedni a nieco mojmu dietatu spravi. Ja viem, extremna situacia, ale ked clovek pride o celozivotne uspory (co nakup nehnutelnosti vacsinou taky byva) tak potom taky clovek vie jednat skratovo. Takze sama za seba ti viem v tomto zarucit z mojej strany maximalne ferovy a seriozny pristup - nestalo by mi to za to, aby ti prasklo v bedni :) kupovala som byt v hotovosti. Na jednom, co som chcela, bol uver - a predavajuci mi "nesadli". Proste naozaj som nemala zaruky, ze im zaplatim uver a co potom??? Do toho realitna maklerka, ktoru som JA musela nahanat do podpisu rezervacnej zmluvy.... No a v case, ked sa toto riesilo, sa objavil ON :-D druhy byt. Od na pohlad jednoducheho, ale seriozneho chlapika. Pokecali sme, ma manzelku, deti o asi dva roky starsie ako su tie moje... No a proste byt som kupila od neho. Dokonca som mu zaplatila hned ako sme dali navrh na vklad - a celu kupnu cenu. Prave pre dovod, ktory som ti napisala vyssie - ak by z akehokolvek dovodu kataster navrh nepovolil, vedela som, ze mi tie peniaze vrati - nik nebude riskovat zdravie svojich deti. A ako ja som mala istotu u neho, tak aj on mal istotu u mna - ze ked poda navrh na vklad na moje meno, JA mu tie peniaze aj naozaj vyplatim tak, ako sme sa dohodli. Pre ten isty dovod - nebudem riskovat zdravie svojich deti pre par desiatok tisic eur. Daj na svoju intuiciu... Ak predavajuci vlastni aj nejaky iny majetok - stale je co exekuovat v pripade nutnosti. Pred podanim navrhu na vklad na kataster si vytiahni original LV, ci na nom nahodou medzitym nie je plomba, a over si, ci aj za ten moment, kedy vytiahnes LV ty neda navrh niekto dalsi -- pretoze kataster by mal rozhodovat v navrhoch podla poradia, ako idu za sebou... My sme maly kataster - vytiahla som si LV a nik medzitym ani navrh na vklad ziaden nesiel podat. Akoze opatrnosti nikdy nie je dost. Ale netreba byt zase az uplne paranoidny a treba dat na svoj pocit a intuiciu, ci ist do toho a tych par dni riskovat. A este jedna rada - ak kupujes byt v hotovosti, tak rozhodne si priplat za zrychlene konanie na katastri!!! Budes menej dni v neistote :) Ten 200 eurovy priplatok za ten kratsi stres jednoznacne stoji za to :)
Odpovedať
Akurát doplním jeden detail, že vinkulácia kúpnej ceny cez účet vo vhodnej banke je omnoho, omnoho lacnejšia ako notárska úschova.
Odpovedať
@michal1980 ahoj, ak chceš, tak sa mi ozvi, pracujem v hypocentre, je to na dlhé rozpisovanie, lepší bude telefonát, alebo osobné stretnutie, pekný večer prajem
Odpovedať
my sme tiez kupovali byt s tarchou. Zmluvu nam robil pravnik, priamo v banke sme zaplatili uver (bol tam s nami aj predavajuci), nam dali potvrdenie, ze uver je splateny, stahuju tarchu. Rozdiel sme doplatili predavajucemu (chudak, ostalo mu len 20 000 SK - vtedy sme este mali SK). A viem, ze existuje aj nieco ako vinkulovany vklad. Je potrebne si vsetko pozistovat. Ale zmluvu by som isto robila u pravnika, aby bolo vsetko OK.
Odpovedať
@kaktusik007 V mojom prípade sa jedná o mladú, 4člennú rodinu. Majiteľ vyzerá byť sympatický – videl som ho zatiaľ na nete, a komunikácia cez emaily. Po obhliadke uvidím, určite Ti napíšem info ako som dopadol :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@michal1980 tak to vyzerá nádejne :)
Odpovedať
Profilova fotka
@michal1980 nerieš veci vopred ak ešte nevieš čo vlastne budeš musieť riešiť. Najprv sa skontaktuj s predajcom, obzri si nehnuteľnosť a potom napíš čo všetko tam je a čo všetko musíš splniť aby si mohol nehnuteľnosť kúpiť. Je blbosť ako píšeš, že ty pôjdeš vyplatiť jeho úver "Po podpísaní zmluvy si zaplatím na účet banky, u koho má úver, a až potom zvyšnú sumu predajcovi." - to nerob v žiadnom prípade. Ak tam bude tá varianta (zase sme pri bode 1 že najprv to zisti čo všetko bude treba a až potom to rieš) že predávajúci bude mať úver, ktorý sa bude vyplácať z kúpnej ceny, tak to rieš cez notára a notársku zápisnicu (sám mám niečo také za sebou a ver mi že je to oveľa bezpečnejšie) kde zaplatíš celú kúpnu cenu do tzv. notárskej úschovy a notár bude riešiť za teba vyplatenie úveru, podanie návrhu na vklad do katastra (majú tam oveľa nižšie ceny keďže používajú zaručený elektronický podpis) a keď bude v zmluve uvedené, že zbytok z kúpnej ceny vyplatia predávajúcemu až po zapísaní nehnuteľnosti v katastri na kupujúceho, tak to tak aj spravia a budeš krytý aj ty aj predávajúci.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?