Musíme vyplatiť súrodencov mojej manželky?

Ahojte všetci, chcem vás poprosiť o radu (názory). Ak si vezmem priateľku za manželku a budeme bývať u nich (u svokrovcov) musím jej súrodencom niečo vyplácať??? Existuje na to nejaký zákon, alebo je to len tak zaužívané. Jej staršia sestra je už vydatá a nebýva tam. Absolútne ju nemám v láske a tak už len z trucu by som jej nedal ani cent. :D Viem len, že niečo také (vyplácanie súrodencov) sa robí po smrti rodičov a potom, keď by sme si chceli ten dom nechať. Alebo sa mýlim? Nikdy som sa s niečím takýmto nestretol. Taktiež viem, že by sme si po čase postavili vlastný dom - žiť s jej rodičmi a s jej "fantastickou" sestrou, ktorá aj keď tu nebýva, tu chodí takmer každý deň by bolo čisté psycho. Ďakujem za názory!
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@kujiv6tdi pokial tam neplanujes byvat naveky a nechces teda ten dom ziskat do vlastnictva ty s manzelkou prepisom na vas dvoch, tak nemas preco vyplacat ziadnych surodencov, ani do neho nejako investovať. Dalsia vec je , ze neviem, ci vies, ale dedicstvo ( rovnako ako dary a veci osobneho vyuzitia) nespada do BSM...cize ked to nechate , ako to je a budete tam len ziť hoc aj ako manzelia, ty nemas na nic narok, ani po smrti jej rodicov ( tam by sa delilo medzi vsetky deti), a dedit bude len tvoja manzelka... ty az po jej smrti jej diel... zase len ako dedičstvo.... Ciže mas v podstate dve moznosti : kaslat na to, byvat tam, kym nasetris na vlastne a potom adios, alebo sa dohodnut s ostatnymi surodencami a hlavne rodicmi, ze to prepisu na vas - darovacou alebo lepsie kupno predajnou zmluvou ( darovacia sa da stiahnut spat) ... a ty pripadne vyplatis surodencov.. a rodicia by mali dozivotne pravo. To ale nevyriesi tvoj problem s vecne pritomnou svagrinou.. tak si vyber :) Ja by som brala 1.moznost... chvilku byvat snimi, posetrit co sa da a potom sup do svojho. :)
Odpovedať
......nechcem Ti do toho kecat,ale ked Ta tak pocuvam :-( nechces si to s tou svadbou este premysliet? 8-( Psycho si kup na DVD a ked Ta to nas...e,lahko ho vypnes ! :-N
Odpovedať
@kujiv6tdi Na dedičskom konaní sa budú musieť súrodenci dohodnúť ako naložia s dedičstvom. Všetko je to na dohode, ale myslím si že sestra si bude s určitosťou nárokovať vyplatenie podielu z nehnuteľnosti v prípade že si ho budete chcieť nechať pre seba a ona s tým bude súhlasiť. Samozrejme ak nebol napísaný závet.
Odpovedať
Jj súhlasím s tebou. Len tá naivná krava (bez prepáčenia) mi povedala, že najprv vyplátka, až tak sa môžem nasťahovať do jej bývalej izby (ktorá by bola v podstate naša spálňa). Samozrejme už mi rozprávala, že keď tak chcem, tak jej máme pripraviť izbu, v ktorej spí moja snúbenka. Pritom ona už býva preč, len furt sa tlačí sem. Žiju ako kočovníci. Týždeň tu, potom na pár dní idú domov a kolobeh sa opakuje. Furk keď prídu k nám len spravia bordel, vyžerú chladničku a zavesia niekomu na krk ich dieťa aby mohli zmiznúť na pivo. Tento systém sa mi absolútne nepáči. No ale čo mám spraviť. Jak ju mám odtiaľ vydekovať. Už sa nerozčuľujem, idem na vianočnú spoveď :) Ďakujem katrin a plne s tebou súhlasím.
Odpovedať
Foxo.....nie, svadbu si rozmyslieť nechcem. Svoju čaju mám strašne rád a ju nikdy neopustím. :)
Odpovedať
@kujiv6tdi ...chapem tiez cita MS. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kujiv6tdi nooo... tak klud.. nech si mila buduca svagrina rozprava rozpravky na dobru noc svojim detom, ale pokial su rodicia svojpravni( co asi su) tak oni budu rozhodovat o zatial stale SVOJOM dome, kde, kedy a ako a hlavne komu umoznia v ktorej izbe byvat.... Ak rodicia povedia, ze izbu mate zachovat, neda sa svietit.... ak povedia, ze tam mozete byvat s priatelkou, je to ich vec a svagrina moze spat v obyvacke , ked pride na roztahovacom gauci ... ci?? Ja som byvala tiez u rodicov po svadbe ( nikdy viac, ved som sa aj rozviedla) a mozem ti povedat, ze mam dve segry a ich izba bola nasa obyvacka a v mojej detskej bola spalna.. dobrych ludi sa vsade vela zmesti a ked segry prisli, vzdy sa dalo kde spat .. roztahovacie gauce chvalabohu stale vyrabaju... a vyžieračky a pod. veci sa daju riesit.. vlastne chladnicka so spotrebo AA+ nie je ziadny problem :) a do nej si uz snad nedovoli ist tak, ako do tej rodicovskej. ak ano, na oplatku by som urobila to iste, ist k nej na navstevu, a obslužiť sa :-D Nikomu nic nevyplacaj, svoju čaju ľúb, ale pokial nebude vsetko vysporiadane ako ma , nic tam neinvestuj a mas pokoj.... pekne si sporte na vlastne byvanie ... p.s. " Svoju čaju mám strašne rád a ju nikdy neopustím. " toto si po rozhodnuti byvat v tom dome zaves na dobre viditelne miesto :) nech ti to vydrzí :) huogh
Odpovedať
@kujiv6tdi Tak zelam ti, nech sa ti to cele nejako k spokojnosti vydari, pokojne vianoce a nech ti pan B tu kravu odpusti aj bez prepacenia ;)
Odpovedať
@kujiv6tdi .....pozri sa idu vianoce,sviatky pokoja a porozumenia,tak milu svagrinku vyplat,alebo chces povedat,ze v dome sa nenajde poriadna rucka od motyky.?! 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
@kujiv6tdi ak vyplatit, tak iba za predpokladu ze sa to aj "papierovo" doriesi.. tj. ze by si mal vlastnicky podiel na dome .. aj tak je to cele divne.. ked uz nejake financne vyrovnanie, logickejsie by mi prislo riesit to nejakym prispevkom na domacnost pocas doby ked tam budes byvat (ten prispevok by bol ale pre rodicov, nie sestru,..)
Odpovedať
@kujiv6tdi Tvoju buducu svagrinu mozes poslat akurat tak do "teplych krajov"... Ak by si tam byval a budu zit rodicia, tak mozu od teba vyzadovat,aby si prispieval urcitou ciastkou na domacnost, za co sa nemozes hnevat,lebo dom a energie budes vyuzivat, takze si ich zaplatis. Je to dom rodicov, takze iba oni sami rozhoduju o svojom majetku, svagrina nech si rozhoduje o svojom Asi by bolo najvhodnejsie pred nastahovanim sa radsej porozpravat a dohodnut s rodicmi co a ako...Mozno sa nakoniec s tou tvojou cajou rozhodnes, ze si radsej najedete ine byvanie, kde zaplatite,ale nebudete mat problemy a hadky.
Odpovedať
@kujiv6tdi Mne rodičia ešte žijú a v dome bývam ja s rodinou, sestra s rodinou a rodičia. Všetci sme sa dohodli čo a ako s domom už pred rokom. Urobili sme znalecký posudok na dom, dohodli sme sa na sume ktorú mi sestra vyplatí a následne sa urobili kúpno-predajné zmluvy. Nehnuteľnosť je napísaná na sestru, ja mám vyplatené peniaze a staviam dom (ešte ale bývam v "sestrinom" dome) a všetci sú spokojní. Tak ako máte vy vyplatiť sestru, môže aj ona vyplatiť Vás a vy môžete ísť vlastnou cestou. Len či s tým budú súhlasiť rodičia po tom čo si tu o nej popísal.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Dobrý den. To je celkem grotesktní situace. Vy nemáte rád budoucí švagrovou a ona asi Vás také nemusí. Z hlediska Vašich nároků je to ještě větší sranda, protože se dohadujete o cizím majetku a Vám z toho nevyplývají žádná práva. A k majetku má stejně daleko švagorová, tak Vaše nastávající. Vy jste jaksi doživotně mimo. Vy to můžete tlačit přez nastávající a ona zase tlačit na rodiče. To se ale připravte na pěknou melu. Nicméně, v této fázi musí rodiče Vaší ženy rozhodnout, kdo a co bude používat, jinak asi vypukne taková malá soukromá válka. Jakési vyplácení je blbost a není na to žádné právo. Protože jde striktně o majetek, tak o majetku rozhoduje vlastník a za svého života to může darovat i někomu cizímu a Vaše nastávající i se setrou utřou nos. V případě dědictví se dělí podle zákona, nebo podle závěti, ale ta zase nesní odporovat zákonu. Takže rychle šetřete a postavte si svůj dům, protože sestra Vaší nastávající má na to, aby Vám trvale oslazovala život. Hodně zdaru. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@ladajaskva .....nazdar Lada,su len dve moznosti,bud si chcel studovat pravo a nejako Ti to nevyslo,alebo s Tebou niekto rodiny strasne ale strasne vy....l ! :-) 8-( 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
Beží to takto.V súčastnosti jsú vlastníkom domu tvoji potencionálny svokrovci(budúci).Vlastnia dokopy 100% podielu v dome každý 50%. 1.)Svokrovci môžu z celým svojim podielom urobiť čo uznajú za vhodné(trebárs aj zapáliť,alebo podarovať indiánom) ,pokiaľ sú svojprávny nikto im do toho nemôže mudrovať. 2.)Ak zo svojim podielom neurobia nič a nechajú ho na dedičské konanie tak dedia celý podiel rovnakým dielom všetci dediči prvého radu tj vlastné deti.Ak sú dve tak 50+50%.To by znamenalo že 50% z domu a celého dedeného majetku by ste musel vyplatiť,vrátane všetkých stavebných úprav v dome ktoré urobíte a nebudú svokrovcami uvedené v závete,vyňaté z dedičského konania. Takže ak sa tam rozhodnete bývať a čosi prerábať tak je najlepšie urobiť dedičské konanie vopred.Aj ja som to tak mal.Inak riskujete obrovské problémy s nadhodnotením nehnutelnosti.
Odpovedať
ja fakt neviem. Počul som to prvý krát. No a dajme tomu, že by sme ostali bývať u svokrovcov (nestavali by sme dom - v mojom prípade ale dosť nepravdepodobné) tak keby svokrovci pomreli, tak by som jej zasa platil po dedickom konaní? - že by sme chceli ten dom na seba. Viem, že sa vyjadrujem totálne laicky, ale takéto veci sú mi absolútne cudzie.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros opravim ta, rodicia nevlastia 50:50podielu, ale KAZDY VLASTNI 100% podielu.. od toho je slobo BSM teda bezpodielove spoluvlastnictvo... @kujiv6tdi ano , po smrti rodicov a dedení polovice domu by si musel vyplatit sestru ( ak by s tym vobec suhlasila.... mozno by chcela dom ona a vyplatit teba...), nasledne by manzelka dom musela prepisat aj na teba, lebo darmo by ste boli aj 20r manzelia, dedila by ho LEN ona ako ich dcera.. nie ty...
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 tak veru máte pravdu. ak by jeden zomrel a majetok by bol nevysporiadaný.tak sa dedí len tá polovica čiže 50%.pomer vdova 25%z 50%podielu a deti po 12,5% z podielu.
Odpovedať
Takže čo by ste robili na mojom mieste? :) Pravdepodobne to chvíľočku vydržím tam bývať (samozrejme by som svokrovcom mesačne prispieval určitou čiastkou), nejako dal dokopy peniažky a začal sa budovať. Súhlas?
Odpovedať
@kujiv6tdi ked uz na zaciatku su taketo zle vztahy, najlepsie u svokrovcov nebyvat vobec. nie kazde manzelstvo to zvladne. zasahovanie rodiny do manzelstva moze viest k nezhodam, hadkam a nasledne k rozvodu.
Odpovedať
@kujiv6tdi Všetko to je na dohode. Na dedičskom sa rieši celý majetok, nie len táto nehnuteľnosť. Ak majú rodičia aj iný majetok či už hnuteľný alebo nehnuteľný tak všetko to bude predmetom konania. Vy si napríklad necháte dom a druhá sestra získa do vlastníctva napríklad pozemky, auto v prislúchajúcej hodnote. Budem sa opäť opakovať ale všetko je to na vzájomnej dohode preto si treba spoločne sadnúť a porozprávať sa ako normálny ľudia. Môže sa stať že vy si budete chcieť postaviť dom a budete čakať že Vás vyplatí sestra, ale ona Vás nebude chcieť vyplatiť pretože napríklad nemá peniaze, alebo nemá záujem o nehnuteľnosť. Vtedy je najlepšie nehnuteľnosť predať a rozdeliť sa 50:50.
Odpovedať
Profilova fotka
@kujiv6tdi ano, tak by som to urobila.... je zbytocne preberať tu prípadne dedicstvo co bude aktualne mozno o 20r ,alebo aj viac ... ries si radsej byvanie po svojom... a ked o 20r nieco zdedis, tak potom to bude len +
Odpovedať
@kujiv6tdi Suhlasik s katrin21, z pravnej stranky ma pravdu. zaroven suhlasim s bets a urcite by som si rozmyslela, co to znamena takto byvat so svokrovcami. Ked je nalada pred svadbou takato, svadba to nevyriesi. Svagrina bude huckat svokrovcov proti vam a pokial nie su dost silny (nic v zlom, ale nemyslim si to, lebo by to davno vyriesili a asi by si tu nemusel pisat), tak by som si to naozaj rozmyslela. Svoju snubenku urcite milujes, ale velmi tazke, este ked budete so svokrovcami (a niekedy so svagrinou) byvat, aby vam nezhody v rodine nezasiahli do vztahu. Pevne drzim palce!
Odpovedať
@foxo Dobrý den. To jste na omylu. Je ještě třetí možnost. U nás se stává každý právníkem, manželským poradcem a mistrem světa ve všem, hned po absolvování Mateřské školy. Všichni s IQ vyšším jak 1, jsou poradci pro něco. A ti vystudovaní ve většině případů skončí ve státní správě a nebo na ÚP. Jsou i vyjímky, které jsou schopny samostatného života, ale stejně je ze zákulisí musí řídit jejich životní partneři. Tím nemám nic proti vzdělání...... s pozdravem Laďa
Odpovedať
@kujiv6tdi a aký názor má tvoja budúca manželka? je si vedomá toho, že u jej rodičov budete bývať len dočasne a hned ako to bude možné, tak budete riešiť vlastné bývanie? alebo by radšej ostala u rodičov navždy? toto si over, aby si sa po 2-3 rokoch nerozvádzal kvôli nezhodám... každopádne je pravda to, čo tu niektorí píšu. Dedičstvo je výslovne v rukách tvojich svokrovcov, komu pridelia dom, ale na tvojom mieste by som do toho domu nejak extra neinvestoval, kedže to nie je a asi ani nebude vaše. Je jasné, že ak by to prepísali na vás - teda manželku, tak by ste jej sestru mali vyplatiť z domu, ale vtedy by ste už mali dom na svojom mene a sestra by určite nemohla do toho viac kecať... Držím palce.
Odpovedať
@peterp Áno, moja nastávajúci si toho vedomá je. Taktiež si je vedomá toho, aká je jej sestra v tomto smere sprostá (že robí všetko to, čo som popísal vyššie). Lenže problém je v tom, že sa nemôže ani ozvať, lebo hneď je za zlú. Ja sa otvoriť ústa nebojím, som dosť sebavedomý človek. Keď sa ozvem ja, tak svokrovci sú ticho (vedia, že mám pravdu, ale každý mlčí). Ako keby tá švagriná bola boh.... Minule som prišiel k nim......pozerám.....bordel jak v prdeli (ktorý spravila jej dcéra). Nasratý.....vravím jej....láskavo choď hore a poupratuj tam....nedá sa tam chodiť. Ani na háku ma nemala, ešte schytí slaninu a ide ju jesť do obývačky. Nepohne to ani prstom. Keď prídu (ešte raz pripomínam, že bývajú u jej manžela, no sú častejšie tu), tak spravia len to, čo som tiež spomínal a to 3 veci: bordel, vyžerú chladničku a zavesia niekomu decko na krk. Ako sorry ale urvu jí hlavu, strčím jí do svěráku a budu se s ní hodně dlouho hrát.
Odpovedať
@kujiv6tdi poznám to, ked jedno "dieťa" si môže dovoliť čokoľvek a to druhé nie. Ja ti nezazlievam to, že ti vadí správanie tvojej švagrinej, to ti skutočne držím palce, aby si to zvládol - ja by som asi vybuchol, čo by nebolo dobré :-) Takí ľudia, ako tvoja švagriná sa nezastavia nikdy a pred ničím - najprv vykrikujú, aby si ich vyplatil, ale keby mali vyplatiť z domu oni teba, tak sa toho nedočkáš ;-) takže veľa šťastia pri sporení na vlastné bývanie - nech sa vám to podarí čo najskôr, aby ste mali hlavne kľud.
Odpovedať
@peterp Tak tak.... Ďakujem Ti!
Odpovedať
@kujiv6tdi Ja by som na tvojom mieste nevymyslala so ziadnym dedictsvom, a vyplacanim vopred a tak dalej,. Ked mas moznost, rychlo si postav svoje a byt nezavisly od toho rodicovskeho domu.Ked uz mas teraz take vztahy so svagrinou-este len buducou, tak to nevesti nic dobre.Kym by bolo nutne, fakt nutne, byvat tam s rodicmi, ale potom co najrychlesie do svojho a dobre daleko. Potom by sa po dedicskom predal dom a islo by dedicstvo kazdemu ako nalezi.Ver mi, vlastna skusenost.Dedicstvo vie aj najlepsich bratov rozhadat, nie to este ked uz teraz nie ste na tom so svagrinou najlepsie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kujiv6tdi ako sorry nic v zlom ale tvojou ulohou ani pravom nie je vychovavat tvoju potencionalnu svagrinu.... a nemas pravo jej hovorit cokolvek do toho aky ma vo svojej byvalej izbe bordel ak je dohodnuta so svojim rodicmi ze je to stale jej izba... toto je vec len a ale cisto na nich na jej rodine do ktorej ty pravne ani inak zatial nepatris... a to ze chodi za svojimi rodicmi je len a len jej vec rovnako ako to ze sa tam naje a ze jej postrazia dieta /mne to pride uplne standartne a ocakavane ze ked pridem k rodicom na navstevu tak mi daju najest povacsine rodicia este aj nabalia na domov a ze sa pohraju ci postrazia si vnuca/ ty ani po svadbe s ich druhou dcerou nebudes mat ziaden zakonny narok na ich dom a keby aj spisali zavet v prospech tvojej buducej manzelky bola by neplatna... prosto aj jej sestra ma narok na dedistvo po svojich rodichoch... a ty nebudes rozhodovat ze ci jej niekto da cent ci viac centov... dedicstvo sa nerata do bsm takze teba sa to tykat nebude... ako uprimne ja mam takeho potencionalneho svagra ktory este pred svadbou riesi ako nevyplatit svoju potencionalnu svagrinu tak ho zeniem skade lahsie... ty mi prides ako divny clovek namiesto toho aby si si nasetril zarobil zobral hypoteku atd... tak tu riesis ako obrat druheho z jeho zakonnych narokov...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?