Môže spoluvlastník predať svoj podiel bez druhého spoluvlastníka?

Je jeden byt. Na polovicu ho vlastnia vlastník 1 (má tam trvalý pobyt, žije tam s rodinou) a vlastník 2 (nemá tam trvalý pobyt ani tam nežije). Môže vlastník 2 predať svoju polovicu niekomu ďalšiemu, cudziemu bez vedomia vlastníka 1 ? Alebo môže svoju polovicu bytu niekomu prenajať bez súhlasu vlastníka č. 1? Resp. čo môže s tou svojou polovicou vlastník 2 robiť? Môže ju niekomu darovať bez vedomia a súhlasu vlastníka 1? A v akom zákone alebo predpise to nájdem?
Odpovedať
Profilova fotka
@liliana240 zakon neviem, aky sa na to vztahuje, ale myslim si, ze je to takto: Kto tam ma/nema trvaly pobyt na to nema ziadny vplyv. Spoluvlastnik ma predkupne pravo na zvysok nehnutelnosti, cize predavajuci musi s predajom oslovit najskor spoluvlastnika. Ak ten nekupi, moze predavajuci ponuknut niekomu inemu, ci sa to spoluvlastnikovi paci alebo nie.
Odpovedať
Profilova fotka
Spoluvlastnik ma predkupne pravo.
Odpovedať
dobre a ked mu ponukne odkupit jeho polovicu, ale bude to za prilis vela? Teda ak sa nedohodnu na cene, môže ten spoluvlastník predať svoju polovicu niekomu druhému za tú vysokú sumu, ktorú si stanovil aj ked s tym vlastnik 1 nebude suhlasit? @milotaa
Odpovedať
Profilova fotka
@liliana240 no ja osobne som to nikdy neiresila, ale myslim si ze tak to funguje. Ze ak spoluvlastnik nie je ochotny kupit za urcitucenu, tak za tu cenu to moze predavajuci predat komu chce.
Odpovedať
@liliana240 podielove spoluvlastnictvo najdes upravene v Obcianskom zakonniku tusim od § 137
Odpovedať
Musí Vám byť ponúknuté predkupné právo, ak ho napr. do 30 dní nevyužijete, má právo spoluvlastník ponúknuť svoj podiel na predaj tretej osobe. Okrem prevodu blízkej osobe, to môže urobiť aj bez ponúknutia. §136 a nasl. Občianskeho zákonníka. Ak aj sa prevod uskutoční (trvalý pobyt s tým nesúvisí), stále môžete požiadať súd o riešenie a napadnúť zmluvu.
Odpovedať
@liliana240 Občiansky zákonník, tak ako bolo spomenuté. Ak sa spoluvlastníci v konaní obídu, budú sa naveky naťahovať po súdoch. Ak by chcel jeden z nich druhého vyštvať predajom svojej časti napríklad neprispôsobivému spoluobčanovi alebo typický príklad prehajdákať svoj podiel cez ručenie v nebankovke, precedens o nakladaní s takto nadobudnutým majetkom existuje.A potom už len súdny kolotoč s predbežnými opatreniami a ............... atď,atď... V popísanom prípade má ale jednoznačne lepšie karty v ruke ten s trvalým pobytom. Ponuka na vysporiadanie podielového spoluvlastníctva má svoje pravidlá i podmienky a tie sú v OZ popísané dostatočne.
Odpovedať
http://www.trh.sk/clanky/pravna-porad...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?