Kupujeme byt za hotovosť bez realitky

Profilova fotka
moze mi niekto poradit ako sa postupuje pri kupe bytu- na hotovost bez realitky... ake su kroky... dohodli sme sa s majitelmi ze im dame zalohu, ale mame problem s tym ako im vyplatit zbytok penazi aby nemohli byt predat 2 kupujucim... Mame cakat az kym sa neuvidime na liste vlastnictva alebo je lepsie dat zmrazit peniaze na ucet?majitelia by chceli radsej peniaze na ruku ale bojime sa dat im ich predtym ako budeme majitelmi....
Odpovedať
@lenusiknr My sme to riesili notarskou uschovou: U notara sa zlozia peniaze a on je opravneny vydat peniaze predavajucemu az ked mu donesie list vlastnictva na vase meno. Nieco podobne sa da spravit aj v banke, ale tam je to tusim drahsie. AK do x dni neprinesu list vlastnictva, peniaze odovzda naspat vam.
Odpovedať
My sme dali tiež zálohu ale realitke,,,to je jedno komu,,bolo v nej napísane,že to nikomu inému neponúknu,pokiaľ sa nevybavia ďalšie veci,,,ak by náhodou ponúklii malo by tam byť,že su povinný vrátiť zálohu.Bol tam termín tuším do 14 dní.Potom nabiehajú úroky z omeškania,,Toto je velmi doležite.!!!!potom treba kupnu mluvu a v nej ,že daľšiu časť vyplatíte,až po zápise do katastra,ako noví vlastníci.Mohli by ste aj skorej ,už po návrhu na vklad do katastra.Kataster dnom podania návrhu na zápis dá na nehnutelnosť plombu=ťarchu,,t,j nesmie sa predať Kataster však nemusí vyhovieť vašej žiadosti,,može tam byť nejaký problém,preto by som počkala .Na stránke Kapor.sk sa to dá overiť.Nezabudnite na potvrdenie ,že ste im vyplatili zostatok sumy.Ak by nepristúpili na toto riešenie,ktoré vlastne nestojí ani€ potom musíte riešiť veci tak ako píše bosoriak a zaplatiť notarsku úschovu.
Odpovedať
my sme to robili presne tak ako bosoriak notárskou uschovou .. stoji to sice par eur a pravdepodobne budu predavajuci vyžadovať, aby ste tu uschovu zaplatili vy, kedže je to poistka pre vás (no ale možno sa dohodnete napolovic), ale nevadí, za tú istotu to rozhodne stojí..
Odpovedať
Keď budete overovať podpisy u notára tak dajte peniaze do depozitu notárovi, a ak kataster Vám predloží vlastnícky list na Vás písaný bez bremena, alebo záložného právo, tak požiadate notára o uvolnenie peňazí. Ja by som im ani zálohu nedávala.
Odpovedať
@lenusiknr tak ako píše i ferka511 , žiadnu zálohu by som nikomu nedávala. Ak tak urobiť zmluvu o budúcej zmluve kde sa vzájomne zaviažete že k predaju-kúpe dôjde a za akých podmienok. Potom keď už bude všetko nachystané a zariadené a aktuálne pristúpiť k zmluve, podpísať ju pred notárom, ísť na kataster s kúpnopredajnou zmluvou a návrhom o vklad. Prípadne si zažiadať o poplatok za zrýchlený vklad. Peniaze dať ešte predom zároveň pri podpise zmluvy vinkulovať do banky, t.j. predávajúcemu banka uvoľní peniaze až vtedy - po predložení aktuálneho listu vlastníctva na ktorom už budete figurovať Vy ako majitelia.
Odpovedať
Profilova fotka
my kupujeme pozemok - zalohu (1660e) sme uz vyplatili, do 3 dni po podpise KZ chcu dalsiu cast penazi (30perc. ceny v hotovosti) a dalsich 70 perc. az po vybaveni hypo.."do 10 dní odo dňa podania návrhu na vklad záložného práva na Pozemok v prospech Hypotekárnej banky kupujúcich" tak ja neviem, je to trochu riskantne, nie..aky sposob by ste navrhovali v tomto pripade? vopred vdaka..
Odpovedať
Profilova fotka
já bych taky nikomu nedala penize na ruku.. od toho je tu notarska uschova, nebo vazany ucet v bance.. neni to zase tak moc penez a je jasne dane, kdy se maji penize prevest na ucet prodavajici. jsou chranene obe strany
Odpovedať
@yanincaRiskantná je každá kúpa ,,,ale ,ak chceš hypotéku,musíš suhlasiť s pravidlami banky alebo stavebnej sporitelne,,Nám poradkyňa vravela toto isté ako píšeš.Nemám hypoteku ale aj nám prišli peniaze po častiach,treba to povedať aj predávajúcim,že také sú pravidlá a stým bohu žiaľ nejde nič robiť ]-( Je to na vzájomnej dohode ,ale treba to dať na papier a podpísať!
Odpovedať
@yaninca Inak ako vinkulovanym uctom alebo notarskou uschovou by som nic nikomu nedavala. Zmluvu sice mat budete, ale ak by to bol podvodnik, tak sa mozte sudit az do skoncenia sveta. V pripade vinkulacie alebo notarskej uschovy by ste v najhorsom pripade prisli len o poplatok za tu sluzbu.
Odpovedať
Profilova fotka
@hhranolka @eevapa @bosoriak dakujem za nazory.. Kolko stoji ta vinkulacia?
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, aj my sme kupovali za hotovost s vinkulaciou, stala okolo 100€, staci zavolat na zakaznicku linku tvojej banky a opytat sa..my mame UniCredit.
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem velmi pekne za pomoc:) my sme uvazovali ze to budeme riesit uschovou u notara ale problem je v tom, ze majitel potrebuje peniaze a my tam chceme ist byvat co najskor... takze sme sa doholi ,,zatial,, ze im dame zalohu 10000 eur pri zapise na kataster a zvysok im dame v den odovzdania klucov od bytu...toto vsetko budeme mat uvedene v kupnej zmluve ... myslite ze je to zly postup?kupna zmluva bude robena u notara... tak snad sa nemoze nic stat.. on totiz nechcel pristupit na zmrazenie penazeni kvoli tomu ze keby nam odovzda kluce toho 28 tak na katastri bude len plomba, ale on uz s bytom vraj nema nic spolocne...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ahoj, teda ak mozem poradit, ak sa ponahlate, aj my sme sa :-) tak si dajte zrychleny vklad a budete mat pokoj, trva to osem dni, dajte aj tu vinkulaciu a s kolkami chodte na polovicu, kazdy nech zaplati po 133€, zrychleny vklad stoji 266,5€, budete najlepsie poisteni..kedze mate obidvaja zaujem na co najrychlejsom rieseni, tak by na to mal pristupit.
Odpovedať
presne tak sme to riesili aj my, mali sme moznost rozhodnut sa medzi notarskou uschovou alebo vinkulovanym uctom, vyhrala vinkulacia kedze mame v Tatrabanke ucet, zdalo sa mi jednoduchsie urobit to 'pod jednou strechou'. Predavajuci podal navrh na urychleny vklad a do tyzdna to bolo cele zrealizovane...Platili sme iba za vinkulaciu €120
Odpovedať
@lenusiknr my keď sme kupovali byt, platili sme v hotovosti plnú sumu. išli sme s predávajúcim na kataster, vyžiadala som si aktuálny výpis z katastra, aby sme sa presvedčili či sa náhodou niečo nezmenilo a či nieje na byte nejaká ťarcha a podobne. Na katastri, v hale sme podpísali zmluvy, vyplatili peniaze na ruku (mali sme pripravený doklad, kde bolo uvedené, že predajca prevzal peniaze) a vrátili sme sa podať návrh na vklad. No to už bolo dosť dávno. neviem ako to je po podaní návrhu na vklad. či ešte nemôže starý majiteľ robiť zásahy. prepis trvá tuším mesiac. ak by ste chceli zrýchlený prepis, je to dosť drahé. Čo sa týka kúpy bytu cez realitku, nevidím v tom výhodu. Väčšinou majú dosť zle spravené zmluvy. Nikoho a nič nechránia. Aspoň taká moja skúsenosť, keď som si čítala ich zmluvy. Treba mať dobre spravenú Kúpno - predajnú zmluvu a ak by ste vyplácali zálohu, určite treba mať dobre spravenú Zmluvu o budúcej kúpnej zmluve. Zmluvy vás chránia a ak máte možnosť spravte si zmluvy vy aj keď vás to bude niečo stáť. Len tak si budete istí, že je zmluva robená tak, aby chránila aj vás. V "Zmluve o budúcej kúpnej zmluve" by som určite myslela na to, aby tam boli podmieky ako sa bude postupovať v prípade nedodržania zmluvy (napríklad. ak predajca odstúpi od predaja, ak by sa predaj nemohol uskutočniť z nejaký dôvodov predajcu: ako a kedy najneskôr vám musí vyplatiť zálohu späť) Treba dať do "Kúpnej zmluvy" presný spôsob vyplácania (kedy, kde a koľko..), ako a kedy sa uskutoční predanie bytu(ako sa bude postupovať, ak nedodrží predanie bytu podľa dohodnutého termínu). Žiadajte od predajcu aby mal pripravený predávací protokol kde bude spísané čo v byte ostáva (na tom sa aj dopredu dohodnite), koľko kľúčov a od čoho vám dáva, odpisy vody a elektriky... Známej sa stalo, že kupovala pekne zrekonštruovaný byt. Prebratie bytu/odovzdanie kľúčov spravili mimo bytu a keď známa prišla do bytu, zistila, že predajca vymenil umývadlo za staré, nové vypínače za staré... jednoducho byt bol v inom stave, ako sa pred tým dohodli. Preberaciu zmluvu nemala a chyba bola, že sa byt nepreberal priamo v byte. Choďte do banky a opýtajte sa na poplatky za vinkuláciu, zájdite za notárom a opýtajte sa na poplatky za notársku úschovu. Toto sú poplatky, ktoré by ste mali platiť vy, pretože o to žiadate. Prajem aby všetko prebehlo hladko a bez problémov :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?