Kúpiť starší tehlový byt alebo novší panelák?

S manželom uvažujeme nad kúpou bytu a stojíme pred dilemou - kúpiť starší tehlový alebo novší panelák? Tehlový sa nám zdá ako lepšia investícia, ale počula som vo svojom okolí rôzne reakcie. Bola by som veľmi rada ak by ste sa podelili o svoje skúsenosti. Ďakujem :-)
Odpovedať
ahoj, ja som skôr za tehlový. ani panelové domy nie sú také nové. u nás v meste (nerátam novostavby) majú paneláky cca. 30 rokov tak, ako mnohé teholové. každopádne ak kúpite starší byt a ak predošlý majitelia nemenili elektriku, treba vymeniť elektrické rozvody a možno aj vodovodné. varastala som v tehlovom byte - 6-bytovka, potom bývala s priateľom v paneláku 30bytov na jeden vchod. môj postreh je taký, že v paneláku sa všetko viac ozýva, celkovo je hlučnejší. pol roka som si zvykala, že počujem susedov. tehla je hrubšia, takže neprepúšťa toľko hluk. my budeme opäť bývať v tehlovom. a ešte jeden postreh, ak je možnosť, je fajn vyberať horné byty. nebude vám nikto dupať nad hlavami. jediné na čo si treba dať pozor, aby bola strecha v poriadku, nech nezateká.
Odpovedať
osobne by som kupila starší tehlový... teda, samozrejme, ak by nebol v havarijnom stave, podmočeny, zavisi aj aki su tam susedia- či nie su nejaki neprisposobiví, či nie je dom pri rušnej ceste, železnici .... ale u mna tehlove jednoznačne vedú.... jednoducho sa v nich lepšie dýcha...
Odpovedať
20 rokov som byvala v panelaku 3 poschodovom bez vytahu na najvyssom poschodi. Super byvanicko, susedov sme poculi, v kupelni, v izbach ked mali pusteny televizor, ked trieskali dverami od spajze, ked plakali deti, ked oni vrieskali po detoch. Zvykla som si velmi rychlo, nebolo to az take hrozne. Hned by som sa tam vratila. Posledne 2 roky byvam v tehlovom dome 5 poschodi. Byvame na 4-tom. 50 rocny barak. Vytah stale hrkoce, susedia trieskaju dverami od vytahu jak naschval. Tak isto trieskaju dverami az im vypadava omietka okolo zarubni. Maju debilnych psov co stale stekaju. Niektory fajcia na schodisku. V kupelni a na WC je tak isto vsetko pocut ako v panelaku. stena ktora nas deli od susedy je obycajna priecka ako mame aj my medzi obyvackou a spalnou, takze je od nej tiez pocut televizor a stekanie psa. Stale tu niekto nieco preraba, vsetko je pocut. Ak by som mala este niekedy kupit byt, tak sa tam asi na cely den posadim na schody a nacuvam, sledujem spravanie susedov a pozriem si ako vyzera vchod zvnutra, zvonku, strecha, pivnice. Taktiez na dvore, ci je tam hluk alebo klidek. Ci je tam poriadok okolo smetiakov, na ihrisku, okolo laviciek, ci sa tam nezdrzuju bezdomovci alebo ine neziaduce zivly. Ak je toho hluku prilis vela, clovek zostane nervozny, podrazdeny a nerad sa vracia domov. Skor uteka. Takze vyhodu nevidim v tom ci panel alebo tehla. skor prostredie a susedia.
Odpovedať
vankusik29 súhlasím s tebou. dôležité je, akí sú susedia a najlepšie ak vo vchode nikto nemá psa. keď sme bývali v paneláku, tak ma každé ráno budilo štekanie dvoch psov od susedov. bolo to riadne počuť šachtou. ako keby som tých psov mala v predsieni :-S a super je, ak byt nie je pri výťahu. pozor na horné byty v prípade, že je v dome výťah. výťahové šachty sa robia hore a počuť to také hrkanie v strojovni keď sa pohne výťah. (tento problém majú svokrovci) z druhej strany vankusik29 ako píšeš v prvom byte ste bývali úplne hore, to je veľká výhoda. žiaden hluk zhora od susedov.... je toho veľmi veľa na čo si treba dať pozor pri kúpe bytu...
Odpovedať
pomýlila som sa nie výťahové šachty, ale strojovňa výťahu býva hore...
Odpovedať
No osobne preferujem tehlu. Uz aj kvoli tomu ze tam mas aj izby oddelene trosku hrubsou stenou. No a nehovoriac o zarubni a podobne. Panelak je sic fajn ale tehla ma lepsie vlastnosti a preto si myslim ze je to aj lepsia volba. Vyrastal som v panelaku a ked to porovnam z tehlou (3 rocna novostavba) tak je to velky rozdiel. Okrem toho aj starsie domy z tehly maju lepsiu izolaciu medzi bytmi ako novsie panelaky to iste plati samozrejme aj o izolacii z vonku. No a dalsia nemenej podstatna vec je (aspon pre moju polovicku bola) ze ked mas plastove okna pri tehle tak aj sirsia parapetna doska nevyzera tak smiesne ako ked odstava od panelu a pripadne pri panelaku este aj trci nad radiator kde ti ubera prudenie tepla.
Odpovedať
dakujem za vsetky nazory, tiez som za tehlovy. bude drahsi a asi aj roboty na nom bude viac (ak sa chceme zmestit do nejakej ceny). niektori znami nas trochu odhovarali od kupy "stariny", v porovnani s panelakom je tam rozdiel asi 20 rokov. osobne ale povazujem tehlove bytovky za kvalitnejsie, no nie som odbornik, mozno sa mylim. urcite vela spravi aj lokalita a susedia, lokalita v ktorej to chceme sa nam velmi paci, no dufam ze aj ti susedia budu v pohode. a diky za ten postreh co sa tyka hornych bytov pri vytahu...
Odpovedať
@aine04 osobne som za tehlu.. Bývam v tehlovom baráku od narodenia. V porovnaní s o 30 rokov mladším panelovým bytom, ktorý majú svokrovci je to na nezaplatenie.. U svokrovcov v paneláku mi hrozne vadí, že veľmi počuť výťah, navyše, je tam v lete neskutočne teplo, lebo panel sa prehrieva oveľa viac ako tehla. V starých tehlových domoch sa drží chlad (v lete), takisto v zime vydržia byty dlhšie vykúrené (samozrejme, keď sme mali ešte staré okná na byte, tak to bola hrôza, ale odkedy sme vymenili okná sme veľmi spokojní... ) Myslím, že ak porovnávam aj prerábku tehlového bytu s panelákom, vedie pre mňa tehla.. Keď robili svokrovci elektriku - ťahali nové káble, sekať do panelu, tak to bol zážitok... ! trvalo im to dvakrát tak dlho ako u nás, elektriku sme mali hotovú komplet za 3-4 dni, u svokrovcov to bolo nekonečné. Tiež, ak sa niečo vŕta, prípadne montuje do stien v paneláku, je to náročnejšie ako do tehly. Výťah v dome nemáme, pretože je to nízka bytovka, takisto aj na starom byte sme výťah nemali, ale myslím, že ak je v dome výťah - starý - je ho počuť či je to tehla, či panel... Samozrejme, pri výbere bytu veľa povie lokalita, občianska vybavenosť, ako to máš/ máte ďaleko do práce, ale keby som si mala vybrať opäť a keby veľmi nezáležalo na iných faktoroch, vyberiem si tehlu...
Odpovedať
Profilova fotka
ja byvam v starom 3 poschodovom tehlaku a rozhodne odporucam. prestavovat cokolvek je omnoho jednoduchsie ako pilit panely. Tehla lepsie drzi teplo, netaha, ani pri krajnych stenach.
Odpovedať
Ked uz je debata o obcianskej vybavenosti v blizkosti, tak neodporucam nastahovat sa do bytovky pod ktorou su obchody. Kazde rano pocuvam ako vykladaju tovar, ako hrkocu s paletovymi vozikmi, ako hadzu krabice a bednicky z aut ku zadnym dveram predajne...zvuky na nezaplatenie.
Odpovedať
preco sa kazdy stazuje na buchot vytahovych dveri? To je taky velky problem chytit kus latky/gumy/hocicoho a prilepit na dvere, aby nebuchali? Ci naozaj kazdeho zaujima len to, co je za jeho dverami a pred nimi neopravi z principu, lebo by to mohlo pomoct aj inym a radsej preto budem aj sam trpiet?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Ja si míslím že v poctate je to jedno či panel abo tehla podla mna by hrala duoležitu ulohu vek nehnutelnosti prostredie, susedia.. Aj ked sa hovori že tehlový byt sa nemusi zateplovat že tehla sa nezatepluje ale púodla mna je to blbost u mojej frajerky v tehlovom dome je stena otočena na severnu stenu stale studena a od nej ide zima do bytu.Dalej tehlovy byt ma na podlahach škvarobeton nie beton .Take plus v tehlovkach vidim že sa da jednoduchšie spravit novy rozvod elektriny lahšie sa zasekava do tehly ako do betonu a ked sa povihadzuje z podlach škvarobeton da sa spravit v bite falošna podlahovka v tom vidim plus.Ináč si myslim že to vide na stejno ale moja alternatíva čo by som si vybral ja a o ktorej snivam je novostavba s tehli byt.
Odpovedať
Článok sa načítava...
A ked už tehlovku tak novu s dražkových tehal bo počul som že vzduch ktory je vo vnutri tých deravích tehál je aj izolant a ževraj vyrovnava lešie teploty z vnutra teplo a z vonka chlad .Kalsicka je nepriedušna ževraj a plesniveju s teny z neh ale to som len počul.
Odpovedať
vrtat dieru na hmozdinku do dierovanej tehly je riadny adrenalin, lebo ked chces vyvrtat 8mm dieru radsej si kup 6mm vrtak. Ked sa uz konecne prevrtas cez prvu stenu tehly tak ti vrtak vbehne do diery, uz nedrzis vrtacku rovno ale sa ti uhne do boku a diera je raz taka velka ako si chcel. Iba taky postreh z nasho byvania a vrtania.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?