Kúpiť pozemok s už neexistujúcou stavbou?

ahojte, PROSIM PORADTE. Predavajuci vypracoval kupnu zmluvu a zakomponoval do nej aj neexistujucu stavbu + supisne cislo. Stavba je zakreslena v geometraku. Ma aj povolenie zo stavebneho uradu na zburanie, vsetko legalne. Tvrdi ze to nevadi, ze na katastry nekontroluju ci fyzicky ta budova je alebo nieje. Problem nastane ak ja budem ziadat o stav. povolenie???? to burace povolenie je na jeho meno nevadi to??? a pozemok s udajnou stavbou bude na mna??? Dakujem
Odpovedať
1
2
nikto nic nevie??? :-(
Odpovedať
ahoj, asi trosku nerozumiem..ta stavbatam je alebo nie? my mame taku situaciu, ze na pozemku stoji dom so sup. cislom, ktorý však nie je zapisany v katastri, je len vyznaceny na mape, a kedze sa bude burat, tak sme to vyriesili kupou pozemku (bez domu - to by bolo zbytocne prehadzovanie do katastra) a na dom mame buracie povolenie m(na pov. majitela)...ak je ten dom, ktory idete burat este napisany na povodneho majitela, tak to buracie povolenie musi byt na jeho meno,..a aky to ma suvis so stavbenym povolenim nasledne?
Odpovedať
ak tam ta stavba fakticky uz nie je, tak nevidim dovod, preco by ste ju mali pisat do kupnej zmluvy. A pre buduce stavebne povolenie by asi bolo dobre mat geometrak novy, kde ta stavba uz zakreslena nebude.
Odpovedať
@nina1205 ahoj, my mame opacnu situaciu na pozemku stavba uz neni no v geometraku je zapisana a ma aj supisne cislo. Ja ziadam od predavajuceho novy geom. plan uz bez stavby. Nesuhlasi ze su to zbitocne vydavky ze aj tak tam budem stavat. Stavba je zakreslena v predu a ja budem stavat v zadu...zahrada....Zakomponoval to aj do kupnej zmluvy ze kupujem dom s pozemkom
Odpovedať
@nina1205 to asi zamysla a chce sa vyhnut plateniu geodeta. Moj nazor..... ked nieco predavam mala by som mat novy geomerak a vytycene hranice pozemku a nie len ukazat odtial az potial to bude vase??!!! Ohradza sa ze ma kopu inych zaujemcov, no neviem neviem ci mu to niekto takto kupi.... ci?
Odpovedať
@erina11 chcem len vediet co to pre mna znamena ak takto ten pozemok kupim. Ake ryzika znasam a co este vsetko by sa mohlo stat
Odpovedať
ku kupnej zmluvy na pozemok nemusis mat vobec geometrak...ale v tvojom pripade by asi uplne najednoduchsie bolo mat geometrak s cistym pozemkom..aj tak ho budes prikladat (myslim, nie som si ista, my sme stavebko zatial neriesili) k ziadosti o stavebko....ale pokial by sa tam neprikladal, tak potom by to mozno aj bolo jedno, ak ten dom bude stat na inej casti pozemku ako ten povodny. Ale tak ci tak, nejake velke problemy by s tym nastat nemali podla mna, ked tak, stale len by sa to tykalo geometraku.
Odpovedať
@nina1205 este som zabudla nieco. Ten pozemok je 18á ja ho chcem predelit na dva a prednu cast predat. Budem mat neskor problem s tou neexistujucou stavbou na nom...nie? Budem to musiet vymazat na vlastne naklady???
Odpovedať
@erina11 v podstate ide len o to, ci ten geometrak zaplati predavajuci, teraz...alebo ho zaplatis ty, ci uz pri stavebku alebo az pri kolaudacii..ale myslim, ze kupit to mozes v pohode, to sa musi len fakticky doriesit so zakreslenim, ale pravne by ste to mali mat v poriadku.
Odpovedať
@erina11 tak to potom ano...ak to chcesraz rozdelit a prednu cast predat, tak najlepsie by bolo to vyriesit teraz s novym geometrakom a budes mat pokoj. Len pre istotu do buducna si vypytaj od predavajuceho kopiu toho buracieho povolenia. Moze byt, ze aj na vlastne naklady, to zavisi od dohody.
Odpovedať
Tak hlavne budete platit dane za dom, ktory nieje a samozrejme urobit novy zapis na kataster treba bez domu. Geometrak my mame prilozeny ku vsetkym kupnopredajnym zmluvam. K SP treba geometrak. Problem moze byt ak ma obec v UPI ze sa nesmu domy stavat za sebou s 1 spolocnou cestou-tzn.ze sa musi dodrzat ulicna ciara a teda ze budete moct postavit iba dom na mieste povodneho domu. To si treba zistit na SU aka je momentalne situacia. Vzdy si pred kupou pozemku zistite ake je UPI-uzemnoplanovacia informacia - aky dom mozete postavit, kolko poschodi, aka je povolena zastavanost pozemku, aka je ulicna ciara....ci v tej lokalite mozu stavat obchodne ci vyrobne prevadzky,penziony.......moze sa Vam satta ze o par rokov vedla vasho pozemku vyratsie penzion ci restika.
Odpovedať
@erina11 inak nie celkom rozumiem, preco je v geometraku stavba, ktora uz neexistuje. Je to nejaky starsi geometrak? Nerozumiem, preco by sa mal dat tento geometrak vobec zapisovta, ked je neaktualny. Ak ten pozemok velmi chcete, tak urobte novy geometrak na vlastne naklady, aby ste mali istotu. A ak ma majitel aj buracie povolenie, tak podla mna to nebude ziaden problem..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@atlaska k SP netreba geometrak, staci snimka z mapy
Odpovedať
@akvi koli buducemu stavebnemu povoleniu, by mala byt pacela cista...nie? ano ten geometrak je stary. Naklady na geodeta by mal znasat predavajuci ked pozemok predava..nie? Nema vytycene ani hranice pozemku...nic
Odpovedať
a neda si ta nasa erina 11 povedat:) on ako predavajuci to ma vymazat a predavat vec pravne v poriadku. pokial vam to nevadi, ze kupujete neexistujucu stavbu a potom si to budete riesit na vlastne naklady, tak to tak kupte a potom to dorieste. Dajte si uviest aspon do kupnej zmluvy aj to, ze bolo vydane asanacne povolenie, ze existuje, take a take, nech to mate, v pripade potreby. nikdy nevies, kedy budes nieco riesit a potom ocenis, ako sa ti to zide. No, a pre istotu si to asanacne pozrite, ake tam boli podmienky a ci je vsetko v poriadku, najma ci dosdrzal terminy a tak. potom budete musiet dat spravit ten geometrak, na urad potom podat geometrak s vymazom stavby, toto asanacne a ziadost o zrusenie supisneho cisla. ked vam dojde rozhodnutie z uradu, tak to rozhodnutie pojde s GP na kataster, a ten stavbu vymaze. no a este jedna vec, bolo by fakt dobre si zbehnut aj na urad a povypytovat sa na uzemny plan a regulativy na tom pozemku, aby ste fakt nezistili, ze tam potom nemozte postavit to, co chcete a tam, kde chcete a ci vam tam nahodou nejaky stat neplanuje nejaku dialnicu:) to len tak pre pripad. vies, ked je taky koumak, doveruj ale preveruj.
Odpovedať
@dandy05 dakujem :-) ako pises doveru ale preveruj
Odpovedať
V GP je stavba zakreslená kôli tomu, že je zakreslená aj na katastri v mapách a keby sa vyhotovil GP bez stavby, tak by na katastri zmluvu nezapísali. Keď chcete na seba previesť len čistý pozemok, musí byť vyhotovený GP bez stavby a musí byť vydané rozhodnutie o povolení odstránenia stavby (vydáva životné prostredie na mestskom úade). Potom môžete robiť kúpnu zmluvu len na pozemok a pripojíte k nej spomínané rozhodnutie + GP (bez stavby).
Odpovedať
alebo prerobte zmluvu len na pozemok, neprikladajte ziadny geometrak..pozemok bude vas, dom na nom fakticky nestoji a v katastri ho odstranite, ked budete mat postaveny vas dom spolu s novym geometrakom so zakreslenym novym a bez stareho domu.
Odpovedať
@nina1205 co obnasa to odstranenie z katastra? dakujem
Odpovedať
najlepsie bude ked zavolas na kataster...ale oni by to mali proste spolu so zapisom tej novej stavby na zaklade geometraku a toho rozhodnutia o povoleni odstranenia stavby automaticky prerobit a zakreslit nanovo - cize zakreslit tvoj novy dom a z mapy vymazat stary dom. Neviem ale presne, ci k tomu ide nejaka ziadost, ale na katastri ti povedia presne, problem by som v tom nevidela.
Odpovedať
@nina1205 dakujem :-)
Odpovedať
@erina11 pocuj, mi ti tu mozeme radit kolko chceme, ale to, ako to mas urobit, to ti ozaj povedia priamo na vasom katastri a na vasom stavebnom urade. Ja chodim na kataster ako na klavir a mozem ti povedat len tolko, ze co kataster, to ine "zvyky", takze to, co plati v jednom, neplati v druhom... Vsetko, co ti tu ludia radia si musis aj tak obehat a zistit len sama. Miesto vypisovania XY otazok sem, uz si mohla obehnut urady a mat info z prvej ruky.. A ked ich zistis, kludne ich sem napis, pomozes tak dalsim s podobnym problemom ;-) A este k tomu, kto ma dat robit GP - nikde nie je napisane, ze je to povinnostou predavajuceho. Ja byt na mieste kupujucich a mat o pozemok ozaj zaujem, tak si dam tu namahu a ten GP dam spravit (samozrejme, poistila by som si to zmluvou o buducej zmluve, aby sa zase nestalo, ze kym sa bude robit GP, tak to predaju inym). Vobec sa necudujem predavajucim, ze ten novy GP nedaju urobit. Nestoji to zase az tak malo a verim, ze sa najde kupujuci, co to kupi aj bez toho GP, pripadne si ho da urobit na vlastne naklady.. Je viac v zaujme kupujucich, aby to bolo na poriadku. Predavajuci pokial ma dost zaujemcov to moze mat v pazi, nejaky GP. Ten pozemok nie je nejako problematicky, vyriesit sa to da jednoducho, pravne tam pravdepodobne nie je problem, takze je ozaj len na vas, ci vam to stoji za nejaku namahu..
Odpovedať
@erina11 a este taka mini rada..ak budes volat na kataster (moze sa stat lahko, ze sa nedovolas), tak volaj kludne po celom slovensku, ja to tak riesim bezne, niekde to isto zodvihnu a poradia, lebo na chodenie tam clovek ozaj nema cas nazvys. ;-)
Odpovedať
Akvi my sme museli dolozit geometrak. Tiez nechapem ze chcete kupit pozemok bez momentalneho zamerania , za tie roky sa tam mohlo vselico pomenit, sused si mohol vytycit pozemok a nejakou chybou zapisu v katastri zrazu zistite, ze po celej dlzke pozemku mate minus 25centi....a podobne. Ked dom zbural,mal urobit zmeny v katastry a podat nove danove priznanie.BODKA. kataster ni nezakresli, ONI musia zaplatit geodeta,ktory vymeria nakresli a kataster len vlozi do katastralnej mapy co dostane od geodeta v podkladoch.
Odpovedať
@atlaska no ved vravim, ze co urad, to ine "zvyklosti". My sme ziaden GP na SP nedavali.
Odpovedať
@atlaska toto je aj moj nazor DAKUJEM
Odpovedať
@atlaska ja nevravim, ze kataster to zakresli len tak z brucha..ozaj nie som padnuta na hlavu este..pisem o tom, ze kataster to potom zakresli - na zaklade dokladov- cize aj geometraku, ktory si erina11 da urobit a samozrejme aj si ho zaplati..pisem len, ze teoreticky to nemusi robit teraz ,ak kupi len pozemok.
Odpovedať
@nina1205 jasne, len kazdy chce usetrit zbytocne vydavky. Obvolam to a rozhodnem sa. Uz som navrhovala predavajucemu aby sme isli pol na pol. s novym geomet. nechce... tvrda palica co uz......... DAKUJEM
Odpovedať
Akvi,ale on ten zapis do katastra mal urobit ako zbural dom. baby ved to nieje normalne kupovat dom ktory NEEXISTUJE, ved oni ho musia danovo priznat do 31.januara dalsieho roku /ak nadobudnu /neexistujucu/ nehnutelnost este tento rok.
Odpovedať
ved to....urcite nekupuj dom, to je kravina, prerobte tu zmluvu len na kupu pozemku.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?