Kúpa staršieho domu verzus stavba nového domu

Byvame v byte 3 izbovom no akosi nás to tahá do rodinneho domu.Otazka znie či je lepšie kupit starší dom alebo stavať.Podotýkam máme 2 male deti no nemame žiadny uver .Ja som momentálne na materskej.
Odpovedať
Tak to je velmi subjektivne. My byvame v byte, ale nas sen bol od nepamati stavanie domceka. Tiez som na materskej, byt je tiez nas a domcek si staviame pekne na novo, podla nasho gusta :-) ja osobne by som do prerabky starsieho domu nesla, som clovek konzumny a pacia sa mi nove veci :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@tanulik16 podla mna je lahsie postavit novy dom, ako opravovat stary.
Odpovedať
Profilova fotka
Dom a to nový! Perspektíva do budúcna!
Odpovedať
My tiez chceme domcek, ale tiez nas trapy otazka ci prerabat stary, kupit novostavbu alebo investovat vela penazi do pozemku a postavit. Kedze mame financny limit novostavba neprichadza do uvahy, prerabka stareho je na dlhsiu dobu a nie je to boh vie co ako plamen pise z perspektivy do buducna a kupovat pozemok a stavat??? Uz ani na pozemok by nam nas limit nestacil. Je to des s byvanim... :-S Mat pozemok, tak urcite stavat, nizkoenergace sa stavaju za par supiek.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzulka86 Otazka znie, ci ten limit, ktory by Vam nako tak stacil na pozemok, je hotovost, ktoru mate k dispozicii a na zvysok by ste brali uver - alebo nemate ziadnu hotovost a na pozemok by ste brali uver...A este ci sa jedna o pozemok v okoli Blavy al. Lipt. Mikulasa (mas v profile)
Odpovedať
@blondiee83 Tak uver budeme brat tak ci tak, v dnesnej dobe sa zadlzit musis ci chces ci nie, to vsak neznamena, ze musime vysolit neviem aku sumu. Nemame ani jeden z nas taku robotu ani podmienky, ze by sme si mohli dovolit nebrat uver. Neviem preco ti napadla Blava (tam by som nebyvala ani zadarmo :-| ) ale vsade ti treba peniaze na byvanie. U nas sa ani pozemok poriadne neda najst a ak aj ano, tak sa velmi v cene nelisi od tych blavackych :-(
Odpovedať
@zuzulka86 My staviame s manželom nový, ale svokrovci rekonštruujú svoj cca. 35 ročný dom a v pohode. Nebol až v takom hroznom stave, že by sa švagrík bál rekonštrukcie.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzulka86 Napadla ma kvoli tomu, ze taky pozemok v blave stoji 2-3 miliony (to ako limit povedzme) - v inych koncinach mozno okolo miliona - co ako limit je smiesne malo pri stavbe domu...Je rozdiel brat hypo na celu stavbu aj s pozemkom, alebo kupit pozemok z vlastnych a na zvysok zobrat hypo...ale kedze si to neupresnila, je zbytocne nejako sa rozpisovat. Drzim palce, nech sa podari najst pozemok.
Odpovedať
Ak by som mala pozemok, určite by som stavala nový dom. V opačnom prípade by som kúpila starší a ten rekonštruovala. Viem o čom hovorím, prerábali sme môj rodičovský 50 ročný dom. V postate sme menili všetko - okrem obvodových a nosných múrov, niečo zbúrali, niečo pristavili :-) V pohode by som do toho šla opäť - ten dom je v podstate nový, dispozičné riešenie (trocha sme zmenili pôvodné) nám maximálne vyhovuje - keby som stavala nový, navrhla by som si to podobne. No a úver na rekonštrukciu sme si brali tiež - na 10 rokov s mesačnou splátkou 550 €. Úverové peniažky už "dochádzajú", na "rezervu" siahnuť nechceme a tak sme pristáli rovnými nohami na zemi - interiér budeme zariaďovať postupne a exteriér vlastne tiež :-) Do konca splatnosti úveru nám zostáva ešte 8 rokov a potom zistíme, že treba zainvestovať opäť do niečoho (možno odíde kotol, ktorý má teraz štyri roky alebo niečo iné). S tým treba počítať. Dom je naozaj "život na splátky". Máme však, čo sme chceli ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Veľmi rozsiahla téma. Je veľa vecí na ktorých záleží: kde stavať/prerábať, svojpomocne/firma, vzdialenosť od súčasného bývania... Začiatočná výhoda pri kúpe staršieho domu je možnosť presťahovať sa okamžite a potom už na mieste prestavovať. Ak sa robí väčšia rekonštrukcia (niečo ako ja, viď fotoblog), tak je to de facto novostavba a nedá sa hneď bývať. Na druhú stranu sa väčšinou získa pekný veľký pozemok a dobrý prístup. Pri novostavbe sa môže všetko realizovať podľa vašich predstáv, ale pekný pozemok a prístup len tak ľahko nenájdete. Všetko má svoje pre aj aj proti, ako aj cena - drahšia môže byť novostavba, ale aj rekonštrukcia... Na začiatok (hlavne keď sú deti) skúste poobzerať nejaké staršie domy a ak sa vám zapáči a bude +/- OK, smelo do toho. Rovnako si môžte predpripraviť návrh novostavby a mať ju v zálohe, ak by sa našiel pekný pozemok alebo starší dom vhodný tak na zbúranie. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj @tanulik16 Prečítaj si tento článok. Sú tam zobrazené jednotlivé výhody starého, ale aj nového domu. Verím, že ťa inšpiruje a pomôže urobiť rozumné rozhodnutie. Pozri tu: http://goo.gl/xAKR0
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?