Kúpa pozemku od Slovenského pozemkového fondu a Slovenskej Republiky

máte niekto skúsenosť s odkúpením pozemku od SPF, poradte je treba na žiadosť o odkúpenie napísať aj cenu za akú to chcete odkúpiť alebo tú cenu vám navrhne SPF? a ak by som mala ja na žiadosť napísať sumu za m2 tak to mám streliť len tak od brucha cenu alebo treba tú sumu podložiť nejakým znaleckým posudkom? Každá rada pomôže :-D Ďakujem
Odpovedať
1
2
mne sa nezdá že by SPF vlastnil nejake pozemky. J eto možné? Asi je len v zátvorke písaný za menom skutočného vlastníka.
Odpovedať
Tak najprv si musíš od tvojho regionálneho zástupcu SPF vyzdvihnúť zoznam príloh,ktoré ku žiadosti o odkúpenie potrebuješ.Je toho na jednu stranu.Ak ťa toto naznechutí,pokračuješ na katastralnom úrade,kde zaplatíš nemalé peniaze za kolky,ktoré sú nutné na poskytnutie dokumentov.Ak ešte máš chuť,miusíš si nájsť súdneho znalca,ktorí ti ten pozemok ohodnotí-za nemalú sumu /môžeš rátať okolo 200e/.Ak aj toto splníš,obrň sa trpezlivosťou,lebo aj tak nemáš istotu,že ti to predajú,ak ti to predajú cena bude o niekolko desiatok percent vyššia,ako ti ohodnotil znalec.No a nakoniec,ja som čakala na predaj 2,5 roka :-D :-D :-D
Odpovedať
@mirabielka :-D no..radšej nič :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@bakajka mam, postup je nasledovny: -so suhlasom SPF na dany pozemok urobis uzemne rozhodnutie (ak je to na stavbu domu), sluzi ako dokaz, ze nejdes kseftovat a ze tvoj zamer obec schvali :) -po schvaleni sa vypracuje ziadost na odkupenie, ako priloha sa davaju npr, uzemne rozhodnutie, odhad ceny znalcom -potom to ide v BA na tzv cenovu komisiu, ta si zoberie nejak posledne predaje v danej lokalite a stanovi cenu -ak suhlasis, spise sa zmluva a ide to na podpis do BA potom potom k tebe potom zase do BA a na kataster kupit sa da len na konkretny ucel , npr stavaba domu kupit sa da len do 1000m2 cena musi byt, ako tomu oni hovoria, v lokalite obvykla :) a cele to trva bez znamosti roky (podla toho kto co ukradol a je zastaveny predaj a podla toho ako dlho je pan sef chory), u mna 3 :)
Odpovedať
@majkoj u mna detto :-D akurat tých papierov čo opisuješ je TROŠKU viac :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@mircek preto je tam npr , inak by to bolo nadlho :D
Odpovedať
ludia mi sa tiez prave natahujeme so spf, ved to je hruza. Dnes sme tam volali, ze odkupenie nasho pozemku trva uz dva roky a pan nam povedal, ze niektore ziadosti tam ma ovela dlhsie? Ako to mame posurit????
Odpovedať
Profilova fotka
@tatianka.g posurit jedine po slovensky, ale moze to skoncit trestnym konanim aj pre teba :). Je to neskutocna banda. Vsetko musi podpisat sefstvo, ktore snad zasada 1x za 3 mesiace.
Odpovedať
@tatianka.g ha :D. neostava vam nic ine len cakat. nasa ziadost "trvala" 2,5 roka.
Odpovedať
@mirabielka , @mircek , @majkoj , @tatianka.g , @ja_michalko JEŽIŠI KRISTE!!!!!! to nemyslíte vážne!!!! my máme pozemok o rozlohe 557m2 a je tam 11 vlastníkov a z toho 4 sú neznámi (utiekli do USA a nikdy sa už neobjavili) a je tam pri nich SPF a chcela by som to od SPF kúpiť na stavbu domu, je to vedené ako orná pôda a obec to vedie v územnom pláne na stavenie. Normálne ste ma teraz znechutili :-. to fakt trvá tak dlho a prečo? Kurňa to na tom pozemkovom fonde spia??? ako môže im 2 roky na stole stáť nejaká žiadosť? a mi tento SPF máme v každom pozemku čo vlastní prababka lebo to utiekli jej súrodenci, no do pitla!! a koľkí z vás teda odkúpili pozemok za tú cenu ktorú ste im navrhli? a boli ste vlastníci časti toho pozemku (nap.ako my, že z toho pozemku vlastníme časť ale neviem či môžeme ten SPF vyňať z tej parcely)?
Odpovedať
Profilova fotka
@bakajka co ti budem hovorit u nas ma stat 5 domov, som jediny ktory to od roku 2007 dokazal od SPF kupit. Ostatni stratili nervy a isli inam. Zaciatkom minuleho roka zacali ten proces dalsi. Este nemaju ani len cenovu ponuku od SPF.
Odpovedať
@bakajka Ak vaša rodina vlastní časť toho pozemku, o ktorý sa ti jedná, nechápem ako sa tam dostal SPF. Nie je tam naozaj nejaké meno a v zátvorke za ním SPF? Potom by sa to dalo vybavovať aj bez SPF.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Naša situácia a skúsenosť. Máme pozemok úzky a dlhý o výmere 970m2, vedľa nás má pozemok SPF, chceli sme to s nimi najskôr zameniť, aby sa upravili hranice a nám vyšlo na stavebný pozemok. Túto možnosť zamietli, ale navrhli nám odpredaj časti z ich pozemku s tým, že nám dajú súhlas k stavebnému poveleniu a do kolaudácie musíme pozemok odkúpiť, to obnáša asi to čo sa vyššie písalo, takto by sme už mohli stavať a papierovačky vybavovať za pochodu. No tiež som počula že je to nadlho, rádovo v rokoch.
Odpovedať
No my sme sa tahali o pozemok z SPF 6 rokov. chvalabohu uz mame odkupene a cekame na LV z katastra. No cena za pozemok sa trojnasobne zvysila od povodnej pred 6 rokmi. no vtedy sa predaje pozastavili a dopadli sme takto. medzitym sme postavili dom a z pozemku, ktory bol povodne ornou podou a v extravilane obce, spravili stavebny pozemok v intravilane , za svoje peniaze dotiahli siete a za to sme si dvakrat zaplatili. uz nikdy viac
Odpovedať
@nicearty tak na toto si daj pozor! Mne tiež povedali,že mi daju potvrdenie,aby som za ten čas mohla s tým pozemkom manipulovať,ALE nikto ti ten ZDRAP neuzná,pokial to nemaš zapísané na katastri .A už vôbec nie stavevne povolenie! Nooo..ale tato republika je kocurkovo,tý čo postavili to vedia/ :-D :-D :-D / a možno ti na jednom úrade daju stavebné povolenie aj na cudzí pozemok :-D Nechcem ťa znechucovať...je to iba realna skúsenosť.
Odpovedať
@majkoj @mirabielka dúfam, že nikto z vás nepracuje v štátnej správe ale mne to príde, že tí ľudia tam chodia len oddychovať a nie pracovať. Ja keď raz dostanem niečo on nášho klienta tak to okamžite spracujem aby mi to na stole neležalo lebo si ma to aj tak počká a nik to za mňa neurobí ale keď ide človek vybavovať niečo v štátnej správe to aby mal nervy zo železa, no pokiaľ sa ja do tohto pustím tak asi vyjem celú spoločnosť FIGARO :-D @mirabielka @majkoj @nicearty @vralen @mircek naša prababka vlastní asi 1/28 z tej parcely, asi takto 4 vlastníci (čiže každý z týchto 4) majú 1/28 z parcely (parcela má veľkosť 557m2) potom je tam prababkyna sestra a tá má 4/49 a 3/49 a pri jej mene je v zátvorke SPF a to preto lebo ona utiekla do USA a už nikdy sa nevrátila a ani jej potomkovia tu nikdy neboli čiže neprebehlo dedičské konanie ak je mŕtva a táto jej čásť prepadla SPF (my nemáme ani adresu na nich kde by mohli byť takže ich nevieme kontaktovať aby si prišli uplatniť dedičské práva na pozemky) potom je tam ďalší súrodenec 4/49 a 3/49 ktorý má pri mene SPF lebo utiekol s tou sestrou do USA taktiež sa nikdy neukázal ani jeho potomkovia takže ani dedičské konanie neprebehlo ak je mŕtvy a táto jeho čásť prepadla SPF (tiež nemáme ani adresu na nich kde by mohli byť takže ich nevieme kontaktovať aby si prišli uplatniť dedičské práva na pozemky) potom na katastri vidím že je tam napísané Slovenská republika 1/7 a 2/7 a tam meno pri tomto nie je no a potom je tam posledný vlastník (ten je známy ako ostatný 4 ktorý majú tých 1/28 ale tento) a ten vlastní 1/7 no a ja by som chcela odkúpiť od prababky jej časť čiže jej 1/28 aby som potom mohla odkúpiť od SPF tie podiely dvoch súrodencov 4/49,3/49,4/49 a 3/49 no a viete mi niekto vysvetliť čo znamená tá Slovenská Republika v našom LV? to mám napísať prezidentovi či by mi odpredal v podstate náš pozemok? a prečo je tam vlastne ťá SR? že by bola nejaká premlčaná doba a to čo bolo v SPF prepadlo SR? viete mi to niekto vysvetliť? =-)
Odpovedať
Profilova fotka
@bakajka tak ti poviem, za starych cias som zasiel na SPF kedykolvek, pan ma prijal pokecali sme. Zial uz o nicom nemohol rozhodovat, lebo vsetko sa musi schvalit v BA a podpisat sam, sef. Teraz som zasiel na SPF, vyhodili ma ze strankove hodiny. Prisiel v strankovy den a nikto tam nebol. Jeden bol v servise s autom, dalsi si odbehol atd. Takze tolko k tomu.
Odpovedať
@majkoj to snaď nie, no ja by som im tam urobila bordel :-D človek si asi aj dovolenku vezme aby išiel niečo vybaviť a nikto by tam nebol? no to by bol iný cirkus!!! Časy sa menia a úradníci s nimi... Majkoj a tebe sa podarilo odkúpiť za tebou navrhovanú sumu alebo za sumu od SPF? Kde mám zohnať nejakého znalca ktorý mi ohodnotí ten pozemok? Má to vôbec zmysel keď si SPF aj tak dá svoju cenu?
Odpovedať
Profilova fotka
@bakajka "ziadana " cena bola u mna na zaklade predaja SPF pozemku asi 40m odomna na 10€/m2. Po 2,5 roka sa to z BA vratilo s cenou 15€. Sice som sa mal moznost odvolat, ale dalsie 3 roky som nemal. Teraz by som pod 25e nekupil. System SPF je totiz zalozeny na tom, ze si vypytaju posledne predaje v oblasti od realitiek. Takze ak sa do dedine chce nastahovat zbohatlik, ktoremu je jedno ci zaplati 20 alebo 50E, zdvihne automaticky ceny vsetkym co kupuju od SPF. Ked uvidia ludia ze tamten predal po 50E hned pytaju tiez. Za 8 rokov sa takto u nas zvysila cena pozemkov o 350 percent.
Odpovedať
ak je za menom SPF da sa to vybavit, ale ked uz je len SPF musi sa odkupovat od neho. treba zajst za niekym kto poradi.
Odpovedať
Profilova fotka
@bakajka ak je v LV nejaké meno a za ním je v zátvorke SPF, tak to nijako ináč nevyriešiš len dedičským konaním. Neviem či ti to presne vysvetlím, ale tiež mám túto skúsenosť a v podstate je to pozemok neznámeho vlastníka a nikto iný za neho nemôže s týmto majetkom manipulovať. SPF je len ako správca tohto majetku a maximálne ti môže dať takýto pozemok do nájmu. SPF ti môže odpredať len ten pozemok (alebo časť pozemku) kde je ako majiteľ uvedený Slovenská republika - t.z. že tento majetok je štátny a spravuje ho SPF. Tiež som naháňal úmrtný list neznámeho vlastníka, kde zomrel a kedy a kto mohol po ňom dediť - nakoniec som prišiel na to že dedičom bola Slovenská republika, tak pozemok prepísali na SR a teraz by mi ho teoreticky mohli odpredať ale prakticky je v zákone len pár dôvodov pri ktorých môže SPF odpredávať pozemky a to hlavne - dôvodom na predaj je aj zabezpečenie prístupu k nehnuteľnosti iného vlastníka, ak sa pozemok nedá samostatne účelne využiť alebo ide o usporiadanie vlastníctva k už zastavaným a priľahlým pozemkom. Nechcem ti kaziť ilúzie ale takú parcely kde je viacero neznámych vlastníkov s podielmi ako 4/49 a 3/49 len tak ľahko nevysporiadaš. Jediná varianta je zohnať úmrtný list daných neznámych vlastníkov - potom kontaktovať okresný úrad v mieste ich bydliska a ten ti dá odpoveď na okruh dedičov v dedičskom konaní po nich. Ak tu dedičstvo po nich vôbec neprebehlo (neviem či to je možné) tak to ti poradiť neviem. Štát v správe SPF ti môže odpredať ich podiel 1/7 a 2/7 vtedy ak ty budeš vlastniť väčší podiel ako má štát. V tomto prípade by si musela mať vysporiadané (zdedené alebo odkúpené) ostatné 4/7 pozemku a v tom prípade by ti štát v správe SPF odpredal tie ich 3/7.
Odpovedať
@vralen ja som dnes volala do SPF a tam mi pan povedala že pokiaľ je nezistený vlastník a spravuje jeho pozemok SPF tak neskú predať tú časť iba prenajať a to mi je na trt keď tam chcem stavať! čo keď mi za par rokov nepredľžia zmluvu o prenájme potom preveziem domček niekam inam? Povedala mi že jedine čo mi zostava je nejako zistiť potomkov v USA a napísať im aby prišli na SPF preukázať nárok na dedičstvo a potom to od tých potomkov z USA môžem odkúpiť, No len nech mi niekto povie ako mám nájsť potomkov dvoch osôb ktoré sú niekde v USA už asi aj mŕtvy a neviem ani presne kde v USA sú viem len ich mená prípadne viem zistiť dát.narodenia. ;-( ;-( ;-( ;-( ;-(
Odpovedať
@puxo no a teraz som sa v tom nejako zamotala :-) to čo píšeš, že mi nemôžu predať lebo je vlastník neznámi už mi povedali na SPF . Problém u mňa je že ja nemám ísť na aký úrad aby mi dali úmrtný list tých nezistených vlastníkov lebo zomreli v USA ale kde konkrétne neviem :-S tak neviem či som to pochopila správne ja môžem od SR odkúpiť tie ich 1/7 a 2/7 čo je spolu (79,57m2+159,14m2 =) 238,71m2 až keď budem mať viacej m2 ako má SR čiže viacej ako je tých 238,71m2? tí nezistený vlastníci majú 4/49+3/49+4/49+3/49 čiže je to 45,47m2+34,1m2+45,47m2+31,1m2 = 156,14m2 my známi vlastníci máme 1/28+1/28+1/7+1/28+1/28 = 19,89m2+19,89m2+79,57m2 +19,89m2+19,89m2 = 159,13m2 čiže ja by som musela mať tú časť nezistených vlastníkov a ešte časť ostatných aby mi SR predala tých 238,71m2 lebo by som mala viacej ako oni 156,14 +159,13 = 315,27m2 (nezistený vlastníci + známi vlastníci) ?? Správne chápem? Kurňa mňa tento štát tak už štve, tak nechápem prečo keď oni utiekli a už musela nejaka premlčacia doba uplynúť a neprebehlo u nich dedičské konanie prečo to nerozdelia teda medzi ostatných vlastníkov pozemku rovnakou čiastkou? veď v podstate my máme v takomto stave viacej pozemkov lebo tí súrodenci odišli bez toho aby to na niekoho prepísali či predali alebo darovali a vďaka tomu nemôžeme so žiadnym pozemkom nič robiť lebo všade kde sú ich mená je SPF !! Nedajú sa ani vyčleniť z pozemku alebo rozdeliť ten pozemok ? keby sme z tých 557 m2 čo má pozemok mohli tých ich 156,14m2 odčleniť nech aspoň stým našim kusom môžme niečo robiť lebo takto to ani predať nemôžme ani stavať tam no poviem to tak blbo ale pozemok na ho...o!!
Odpovedať
@majkoj a ty si ako zistil za koľko € predával v tvojej blízkosti SPF pozemok? to ti povedal ten čo ho kupoval?
Odpovedať
Profilova fotka
@bakajka povedal mi to pan na SPF.
Odpovedať
@majkoj aha čiže si sa normálne spýtal po koľko predávaju v tej oblasti pozemky? a ja som myslela, že treba nejaký znalecký posudok. to si kupoval ornú pôdu a potom si to menil na stavebný pozemok? a PSF si musel udať dôvod čo máš s pozemkom v pláne?
Odpovedať
Profilova fotka
@bakajka No ten pan tam bol velmi mily, takze mi to pvedal, ked som sa pytal co asi mam cakat. Znalecky uz treba. Bolo to vedene ako trvale travnaty porast, takze som si uzil :). Ano musel som udat dovod, inak ti to nepredaju k vsetkemu v zmluve je predkupne pravo a povinost ho predat SPF naspat ak ten zamer nesplnis.
Odpovedať
@bakajka No veď vidíš. Nakoniec došlo na moje slová. SPF iba spravuje majetok nezisteného vlastníka, samozrejme vlastníctvo je nedotknuteľné a SPF nemôže predať niečo čo mu nepatrí. Toto treba riešiť tak, že pohľadáš tých dedičov po tých emigrantoch, a pomôžeš im vybaviť dedičstvo. Potom ti to môžu predať, ešte ťa ale na konci všetkých vybavovačiek môžu odbiť, že ti nič nepredajú. Ja som kupovala asi od 25 ľudí po celej EU a poviem ti, že to nebol med lízať, samá patália. Teraz vidím, že som mala vtedy radšej stupiť do h....vna. Moja rada by bola hľadať nový pozemok. Ale ak to silou mocou chceš kúpiť, tak by som postupovala nasledovne: najpriv tebe predá - zdôrazňujem predá, tvoja babka svoj podiel. Potom odkúpiš podiely od všetkých živých spoluvlastníkova štátu. Najlepšie, aby si sa nedostala do sporu so zákonom tak naraz. Potom budeš vybavovať dedičstké konania. A možno by stálo za to, keď poskupuješ tie podiely po žijúcuich, skúsiť to ísť prekonzultovať so stavebných úradom, ak tam budeš v prevahe na LV, či by ti nedali stavebko. Musíš si ale už na začiatku uvedomiť, že ideš do veľmi dlhého a náročného procesu, keď sa do toho pustíš, nemôžeš ani na chvíľu zaváhať, nechávať rozhodnutia na druhý deň, lebo hocijaké zaváhanie ťa môže stáť ďalšie roky driny, ˇkopec peňazí a možno to skončí až na súde /ako v našom prípade/. Súdy - to sú obrovské peniaze navyše pre advokátov, znalcov, znova znalcov a súdy, ktoré majú vždy čas. Tak neviem či ísť do toho. Ja som si prešla peklom.
Odpovedať
@mirabielka no vies nie je to o tom ze ten pozemok chcem silou mocou ale prababka ma vela parciel v ktorych figuruju tyto neznami vlastnici a pokial to po nich nedame do poriadku tak tie pozemky su na ho.no lebo s nimi nebudeme nic moct robit, akoze supeeeer mame pozemky ale su nam na prt! ale skuste mi poradit kde a ako mam zacat hladat tych utecencov? ja vobec neviem ako mam zacat aby som ich nasla?... ;-(
Odpovedať
@bakajka ahoj ..skus tu http://www.ellisisland.org/search/pas..., vacsina lodi priplavala do pristavu Ellis Island, kde boli emigranti hned zaevidovany, no moze sa stat, ze mena boli " poamerictene", takze skus vyhladat podla priezviska prababkinych sestier, alebo aj ine kombinacie / preskocene pisemeno, K namiesto C resp. naopak .. / je tam aj napisane, odkial pochadzaju, takze podla obce odkial emigrovali si vyber zuzis .. potom uz len silno Googlit, popr. na facebooku skusit vyhladat a nakontaktovat sa .. napisat kazdemu s tym priezviskom, koho ti v USA na FB najde ..v horsom pripade mozu byt aj v Kanade, mozno naspet v Europe a o tom ani netusis ..a to si myslim, ze ked najdes pravnucence tych emigrantov, tak to ti este len zacnu skutocne problemy, lebo si neviem predstavit, ako prebieha dedicke konanie obcana USA na Slovensku .. good luck 8-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?