Kúpa a predaj domu so ziskom

Profilova fotka
Pred necelými troma rokmi som s manželkou kúpil dom zo 70-tych rokov. Zanedbaný stav kompenzovala dobrá cena. Rekonštrukciu máme z veľkej časti za sebou. Radi by sme kúpili lacnejší dom v podobnom stave s tým, že naše bývanie sa pokúsime výhodne predať. Aké máte skúsenosti so zhodnotením nehnuteľnosti? Žijeme dlhodobo v UK, takže cenové relácie budú iné, ale percentuálne by mali byť podobné.
Odpovedať
Kde si kupil ten dom v UK? a dalši chceš tiež kupit v UK? či tu na SVK? upresni.. Tak či tak realita je ta, že stary prerobeny nepredaš tak dobre ako novy postaveny..
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj katarinka2010, usadili sme sa s rodinkou v Northamptone. Tak akurát veľké mesto, je tu dosť práce a ceny nehnuteľností niesu prehnané ako bližšie k Londýnu. Návrat na Slovensko je v nedohľadne, alebo lepšie povedané, vôbec to neriešim.
Odpovedať
Profilova fotka
Pred týždňom cez víkend bolo sychravo a tak som sa nudil, že som robil všeliaké prepočty. :-D Napíšem konkrétne čísla, čo som zistil a vypočítal. Dom sme kúpili za 83 500 libier. Vrazili sme do neho spolu s poplatkami za kúpu a prerábanie 6 500 libier. V našej lokalite sa predávajú takéto domy teda 3 bedroom house v dobrom stave momentálne za 95 000 libier. Keby sa nám podarilo predať dom v tejto cenovej relácie, vrátilo by sa nám, čo sme do neho dali. Zaujímavé však je, že dom v zlom stave rovnakej veľkosti, sa dá kúpiť od 67 000 libier. Cenový rozdiel je 28 000 libier, čo je dosť na prerábanie aj na čiastočné splatenie hypotéky.
Odpovedať
Profilova fotka
Čo sa týka prerábania starého alebo stavania nového. Je pravda, že novopostavený dom, čo ešte vonia za stierkou, sa lepšie predáva. Stavanie nového je však aj finančne náročnejšie, tak sa zatiaľ držím pri zemi. :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@sash1 6500 do prerabky a poplatkov? To musel byt vo velmi dobrom stave... Ma pre vas zmysel predavat ked zisk je velmi maly? Pises ze pri kupe noveho by ti teoreticky zostalo cca 28000. To mozno staci na prerabku a poplatky no akosi tam nikde nevidim priestor pre zisk... Vsetko samozrejme zavisi na tom v akom stave je dana nehnutelnost, ci potrebuje komplet plastering, electrics, plumbing, bathroom, kitchen, flooring...
Odpovedať
Profilova fotka
Máš pravdu. S prerábaním som neskončil, ale všetko som robil takmer svojpomocne a veľa som ušetril. Napríklad kitchen som kúpil v IKEA za 1 700 libier a sprevádzkoval som ju spolu s jedným šikovným poliakom. Takisto, pozri si moje fotky, menšia detská izba aj s náterami, podlahou, policovým systémom a stolom ma vyšlo na 240 libier. Viem, že nie všetko sa dá na lacno, každý dom je individuálny a treba kalkulovať podľa podmienok.
Odpovedať
Profilova fotka
Musím končiť ale zajtra prídem určite znova. :-) Tak sa tu majte
Odpovedať
@sash1 ty kokos, tie ceny su ako u nas. To sa tu na SVK mozeme strcit, hlavne ze realitni makleri budu stale tvrdit, ze nehnutelnosti pojdu hore. Sa ti ani necudujem, ze neriesis navrat na SVK. Drzim palce.
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero Hlavne sa čudujem koľko dokážu pýtať na SVK za byty. Predsa len dom je dom. S cenami je to rôzne. My sme mali lacnejšie, pretože sme boli ochotný sa sťahovať na kraj mesta. A takisto, nižšia cena pretože bývame v radovej zástavbe.
Odpovedať
Profilova fotka
@sash1 tiez dost zalezi ci mas sharehold, freehold alebo 50% shared ownership...
Odpovedať
Profilova fotka
Jednoznačne preferujem freehold. Pamätám si, ešte keď sme kupovali dom, pozreli sme si aj novostavby. Boli 25percent ownership. Hneď sme si zobrali formuláre. Nadšenie ma prešlo doma, keď som si s chladnou hlavou sadol a všetko prekalkuloval. Vyšlo mi, že finančne je lepšie bývať v prenájme a pritom nie si viazaný na nehnuteľnosť z ktorej aj tak 75 percent nevlastníš. Ale učite je dosť ľudí, ktorí sú ochotní si za pohodlie priplatiť. My sme sa rozhodli začať skromne. :-p
Odpovedať
Profilova fotka
Zaujímalo by ma, koľko je rozumná cena za poplatky pri predaji nehnuteľnosti. My sme pri kúpe zaplatili okolo 2500 libier za mortgage advisor, soliciter, banku. Dnes by som urobil niektoré veci inak, hlavne vlastného notára a mať ho po ruke, keby niečo. Lebo vždy sa vyskytne nejaké - keby niečo. :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?