Kto platí poplatky pri predaji nehnuteľnosti?

Predavam podiel v rodinnom dome. Kto platí poplatky za uschovu penazi notarovi (ci vinkulaciu v banke) a poplatky za vklad do katastra nehnutelnosti. Ma to platit kupujuci ci predavajuci? Dakujem.
Odpovedať
ahoj, my sme kupovali a platili sme to my...
Odpovedať
Je slušné, ak poplatok na katastri za prevod vlastníckeho práva platí predávajúci a kupujúci, ak berie nehnuteľnosť na úver, platí poplatok za vznik záložného práva. Poplatky za notársku úschovu by mal skôr platiť kupujúci, je to skôr ochrana preň ho...
Odpovedať
my keď sme kupovali platili sme poplatky my a keď sme predávali platil poplatky opäť kupujúci. tak to bolo u nás...
Odpovedať
Profilova fotka
nakolko sme kupovali byt od sukromnej osoby tak sme sa o vsetky poplatky delili....myslim ze je to ferove....
Odpovedať
Profilova fotka
Minulý mesiac som predávala garáž, notárovi som platila poplatok ja ,1% zo sumy /93 € s DPH, ale len preto, že som dostala výhodnú ponuku od kupujúceho, ktorú by mi nikto iný nedal, takže z vďaky som to uhradila, ináč ako to robili naši dvaja susedia pol-napol.Môj kupujúci si však už poplatok za vklad na kataster za 66€ zaplatil sám. o tom sme sa ani nedohadovali, veď je to v jeho záujme, aby to bolo na jeho mene ;-)
Odpovedať
to, kto platí poplatky na katasti nie je závazne stanovené, takže je to viacmenej na gentlemanskej dohode kupujuceho a predavajuceho .... inak z osobnej skusenosti, ked da predavajuci skutočne dobru cenu, tak ten kupujuci rad poplatky zaplatí.... ale možu ist aj na polovicu....ak idu cez realitku, ta by mala mať poplatky už zaratane v provizii a od nikoho ich nechcieť navyše... ... ak sa to niektorej zo strán s vybavením LV velmi ponahla, tak by bolo slušné, keby urychlovaci poplatok zaplatil ona... ...niekedy sa za nehnutelnost platí priamo pri podpise zmluvy a vklade do katastra .... ak by sa peniaze uložili k notárovi dovtedy, než konanie na katastri skutočne prebehne a donesie sa mu LV s novým menom, tak toto chráni kupujúceho pred nepredvidatelnymi okolnostami ktore by mohli nastat na katastri. lebo zmluva je už vlastne podísaná a obchod prebehol ... a preto by si poplatky u notara mal platiť sám...
Odpovedať
Profilova fotka
kupnopred. zmluvu a vklad do katastra s kolkom sme si to podelili na polovicu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dudar1. Ja nechcem dohady ale chcem literu zákona, mohol by mi niekto povedať ako je to podľa zákona? No aj tak si myslím, že povinnosťou predávajúceho je zabezpečiť prevod nehnuteľnosti na nového majiteľa teda aj poplatok za prevod a slušne sa dohodnúť.
Odpovedať
Profilova fotka
Moja skusenost je - a to som byt kupoval aj predaval - ze poplatky plati kupujuci.
Odpovedať
@dudar1 Litera zakona nic o poplatkoch nehovori, vzdy je to na dohode medzi predavajucim a kupujucim.. Vacsinou je to tak, ze poplatok za zmluvu sa podeli a vklad plati kupujuci, nakolko je prave v jeho zaujme, aby zmluvu zavkladoval. Predavajuceho uz absolutne nemusi zaujimat, ci sa zmluva dala na kataster, to si musi ustrazit kupujuci. A kedze kupujuci chce castokrat aj notarsku uschovu, pripadne zrychleny vklad, tak to vsetko musi cvakat prave on, pretoze je to v jeho zaujme. Predavajuci akonahle ma peniaze, tak sa nebude predsa starat o to, ci si kupujuci ustrazil prevod na katastri.
Odpovedať
Poplatky sú čiste o dohode. Ale obvykle je to na kupujúcom. Ak idete cez realitku tak by napr. kolky a overenia podpisov mali byť v tej provízií. Takže opäť ich platí kupujúci :-) len sú už v cene.
Odpovedať
Rozmyslam, ten kto kupuje aj zaplati za nehnutelnost. Predavajuci nepotrebuje zmenu na katastri, myslim, ze kupujuci to potrebuje. U notara je to opat ochrana pre toho, ktory peniaze dava. Neviem ako to je s prepisom elektrina, voda, ... ci su tam poplatky za prepis a ked to poriadne pritiahnem za usi a budem sarkasticky, nemal by predavajuci uhradit aj poplatok za vydanie novych obcianskych preukazov pre vsetkych obyvatelov kupovanej nehnutelnosti kedze menia trvaly pobyt? :-D Niekto pise ze napoly. Cize aj poplatok za hypoteku, za hypo ucet a tiez splatku idu predavajuci a kupujic napoly? :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
návrh na vklad do katastra dáva nový majiteľ, resp. ten kto tú nehnuteľnosť kupuje a to na základe zmluvy uzatvorenej medzi predávajúcim a kupujúcim. takže z môjho pohľadu by za návrh na vklad do katastra mal platiť nadobúdateľ. poplatky u notára by bolo podľa mňa férové rozdeliť na polovicu nakoľko je v záujme oboch aby k obchodu došlo. aj keď opäť je to hlavne v záujme kupujúceho takže ak ti niekto povie, že všetko je na pleciach kupujúceho, tak väčšinou je to bohužiaľ pravda. tak ako napísala martuska75, ak to kupuješ cez realitku tak to zaplatíš v kúpnej cene.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
mna by zaujimalo kto by mal platit vinkulaciu v banke ci je fer pol na pol?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Vinkulaciu v banke plati vzdy kupujuci pretoze je to produkt ktorym chrani svoje peniaze pred "predcasnym vyplatenim" predavajucemu. Predavajuci o vinkulaciu nema zaujem, chce peniaze hned. Preto by sa na nej nemal vobec podielat.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Nam sa stalo ze nam prerusili konanie...musime podat na kataster kupnu zmluvu aj s navrhom na vklad nanovo...prvýkrát sme platili vsetko mi (kupujuci) ale tentokrat by som to vyzadovala od predávajúceho kedze dodal ku kupnej zmluve uplne zle splnomocnenie ktore nam kataster neakceptoval...koli jeho chybe mam teraz ja znova platit poplatky??? Aky mate nazor na to vy?
Odpovedať
Profilova fotka
zalezi ako sa dohodnete medzi sebou, ale ked je chyba na strane predavajuceho, mal by to zaplatit on. Teraz by sa mali platit iba poplatky za overenie podpisov na dodatkoch na zmluvach a tie su potrebne iba u predavajuceho.
Odpovedať
Profilova fotka
my sme sa dohodli tak, že poplatky za vklad záložného práva hradili predávajúci a keďže sme následne vklad vlastníckeho práva chceli zrýchlene my, tak sme si to zaplatili celé. aj vinkuláciu v banke sme chceli my, preto sme považovali za slušné ju zaplatiť. na všetkých poplatkoch sme sa dohodli v zmluve, takže sme to mali všetko vyriešené a nedochádzalo k zbytočným sporom :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?